Inlägg

Inlägg som Alexander7938 har skrivit i forumet
Av Alexander7938

Inte illa pinkat av dem! Förstod inte riktigt omdet stämmer men jag antar att de har rätt att lagra datan? Vad jag vet är inte Signal post-quantum safe. Nu sparar de in datan så runt 2035 så kommer många pedofiler att ryka! Förövrigt så innebär det i stort sett att allt man skriver just nu som de kan samla in kan bli läsbart i framtiden. Säkerheten har ett utgångsdatum. Tur nog är post-quantum safe encryption på väg med stormsteg!

Av Alexander7938

Nu vet jag inte hur ofta störningar gör att data förvrängs, men error control coding och hash existerar ju redan haha...

Av Alexander7938
Skrivet av car2ns:

Lite fundersam över din titel/yrke: Tekniker? Vad för tekniker? Jag jobbar som IT-drifttekniker, därför jag undrar vad för tekniker du jobbar som

I anställningsavtalet står det endast tekniker. Jag själv är lite fundersam med tanke på de breda arbetsuppgifterna! Närmast är väl kalibreringstekniker.

Av Alexander7938

Lön: 22 000 netto inkl fullt studiebidrag och lån (34 000)
Erfarenhet: 6 månader som tekniker
Yrke: Tekniker
Ålder: 26

Inte varje månad pga fribeloppet (och hur mycket jag hinner jobba), kommer behöva gå ner i timmar mot april eller så för att få behålla fullt studiebidrag + lån. Stor variation av arbetsuppgifter. Förbättrar protokoll, kalibrerar, gör fakturor till kund och annat administrativt, kör demos, utbildar personal i system och systemapplikationer, ibland representerar jag företaget i större projekt, lite projektledning också ibland. Känns riktigt kul att få gedigen arbetserfarenhet innan ens utbildningen är klar! Älskar studier + jobb just nu!

Av Alexander7938

Det verkar som om min kompis hittade problemet. Bilen går att starta om man ger gas. Alltså hade jag helt fel om att startmotorn inte gick som den ska. Soppapumpen fungerar, antagligen då säger han att det är fråga om ett dåligt bränslefilter. Ska se om jag kan byta det själv då det inte verkade särskilt svårt.

Av Alexander7938
Skrivet av moonblase:

skaffa en felkodsläsare så ser ni vad som gått fel. Har den bensin? funkar bränslepumpen - där kan ni ta bort bränsleslangen om ni kommer åt och provstarta.
Att motorn knappt går runt så verkar det som att batteriet är lågt, kolla volt med multimeter, över 12v, helst över 12.4 ska det vara
Eftersom ni behöver den imorgon, ta denna och installera torque lite. https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/biltillbehor/ob...

Tack så mycket för råden! En sådan adapter ska ta och inhandlas imorgon

Av Alexander7938

Volvo v50 1.8 f -09 startar inte, hjälp med felsökning uppskattas

Hej!

Jag köpte en Volvo v50 för ungefär 5 månader sedan. Den har gått bra under en längre tid men nu startar den inte längre. Ibland har den inte startat på första försöket (sällan), men sedan byte av batteri har det hänt mycket sällan och den startar alltid på andra försöket.

Idag skulle jag använda mig av bilen, bilen startade på första försöket, vartalet gick upp till en 1000 men sedan sjönk den snabbt och motorn stannade. Vid nästa försök så lät det som om startmotorn gick trögt och efter något till försök så avbröt jag.

Vad jag lagt märke till hittils är:

  • Lägger jag bilen i tändning så slocknar alla lampor (de som ska slockna, utom avgas och olja vilket jag förstod är normalt enligt manualen)

  • Jag borde ha soppa kvar, då det står så på givaren och den har inte förändrats sedan jag körde innan

  • Startmotorn verkar gå trögt, den går inte lika rappt längre

  • Innan detta har jag märkt, vid start, att varvtalet går ner rätt rejält (till en 300, även under körning) för att sedan hoppa upp igen till normal tomgång

Jag har inte sån jättebra koll på bilar, min kompis är mekaniker och han kommer förbi ikväll för att titta på saken. Men jag tänker att det finns ju så många här som säkerligen har enormt mycket erfarenhet av felsökning som han inte hunnit få än, och tänkte att jag gärna vill vara med honom och hjälpa till / ge lite goda råd om det finns några att få här.

Hittils tänker han ta med miltimeter, startkablar och lite soppa. Vi ska kolla batteriet (det är ju nytt) men han vill kika om generatorn kan ha gått sönder. Det står ju att jag har soppa kvar, men lika bra att hälla i lite mera.

Har ni några tips på vad mer för felsökning man kan göra? Vore underbart att lämna av bilen till verkstaden och förhoppningsvis slippa betala enormt mycket för felsökningen!

Tack på förhand och hoppas ni har en bra lördag!

Av Alexander7938

Arbetar vid sidan av inom materialteknik - teknisk support, service och kalibrering samt annat gott o blandat - medans jag studerar datateknik. Men maskinerna är mer och mer tekniskt krävande så det är bra på många sätt att jag har en datateknisk bakgrund. Använder inte programmeringen särskilt mycket i arbetet, men ibland så!

Av Alexander7938

Har själv en G14 och är riktigt nöjd med den. Förvisso endast ett 3050ti men duger väl för enkelt spelande! Får ut en 5-6 timmar på batteri under studier så fungerar ypperligt som en allt-i-allo dator

Av Alexander7938
Skrivet av Nivity:

Trevligt det vänt, men helt fel tråd att skriva detta i dude

Oh my bad... Var säker på att det stod glad i tråden :/ De bara o ta bort mitt inlägg den som kan!

Av Alexander7938

Jag är så jävla stolt över mig själv. Får 6 år och något år framåt var jag en oskötsam stöddig kille som tappade sitt körkort i grov rattfylla. Tappade kontrollen helt över studierna de första åren, var i en relation jag minst sagt hatade i flera år, bodde hemma som jag avskydde och hade alltid dålig ekonomi.

Idag har jag mitt körkort, jag är nykterist, mina studier går fenomenalt, jag har ett otroligt roligt jobb, jag har flyttat hemifrån, jag har gjort av mig med dåliga vänner och har en flickvän som är så jävla bäst. Jag är så jävla tacksam för energin att orka och möjligheten att vara en snäll person. Hurra till mig!

Av Alexander7938

Är åren i masterprogrammet lugnare?

Tjena tjena!

Haft lite små diskussioner med kurskamrater som alla haft en bild över att master åren är lugnare än kandidaten. Då blev jag lite nyfiken, vad grundar det sig på? Är det en generell sak som bara sägs? Jag studerar civilingenjör i datateknik på KTH och är nu inne i min master. Hittils har det varit ganska högt tempo men har haft svårt att känna av då jag också jobbat en hel del vilket jag inte gjorde mycket under kandidaten. Men ser fram emot att gå klart och skapa min egen uppfattning!

Ni som har gjort klar eran master, hur upplevde ni det? Tyckte ni att det blev ett lugnare tempo när ni började mastern? Vilket program gick ni?

Av Alexander7938

Hade kunnat betala mer om det fanns något mer personligt artistflöde att följa. Exempelvis musik som inte kanske nödvändigtvis släpps men kan vara intressant ändå eller något avtal mellan musikbolagen som gör att artisterna lättare kan göra remixes av varandras låtar, vore häftigt!!

SoundCloud m.fl. finns, men det kan man inte som artist tjäna något på vad jag vet och jag vill gärna ha allt på Spotify.

Av Alexander7938

Flickvännen och jag var och åt middag hos min familj igår. Första gången hennes hund fick följa med så det var spännande att se hur det skulle bli mellan vår hund och hennes. Hon har en extremt stor hund, inte särskilt tung men riktigt stor. Vår hund är normalstor men väger mer än hennes. Nåväl, hennes hund är en hane och våran en tik så det borde ju fungera fint tycker man. Men i första mötet blev det ett rejält bråk som hennes hund startade och vi tvingades gå emellan. Slutade med att vår hund fick vara inomhus och hennes hund på koppel på altanen. Efter middagen så sitter jag och tjejen där ute med hennes hund och min katt börjar gå mot mig, hennes hund flyger upp och försöker attackera min katt. Jag hinner gå emellan och ta tag i hennes hund runt nacken så den inte hinner komma fram. Sedan dess har jag inte kunnat sluta vara arg. Så j*vla förbannad på hennes hund. Hon har sagt att när hon köpte den så fick hon inte reda på att den hade aggressionsproblem, jag förstår ju att det bara är ett djur som inte kan tänka likväl. Dessutom hennes första hund så kan ju inte heller förvänta sig guld o gröna skogar när det gäller upplärning, annars en bra hund tycker jag, något osocial dock. Men jag kan inte släppa tanken att jag vill klippa till den där j*vla byrackan (jag tänker inte göra det, det är fel och den fattar ju inte, men nu pratar jag känslor). Tanken av att den skulle fått tag i min katt lämnar inte skallen och jag känner mig rasande. Hade jag inte varit där hade det hänt för uppenbarligen har hon inte koll nog på sin hund. Ska ta och prata med henne om det här för jag litar absolut inte på hennes hund längre efter detta och hon borde försöka lära sin hund bättre och förstå sig på honom mer, innan har han ju ba skällt lite när andra hundar gått förbi osv men inget man tänkt på så mycket.

Och ja, det borde givetvis vara något jag behöver arbeta på. Såhär arg ska man ju inte bli när allting i slutändan gick bra. Men hon behöver få bättre koll på sin hund.

Av Alexander7938

Nu vet jag ju inte exakt om det är stor skillnad hur ni betygsätts och vad exakt du betygsätts på (jag läser 5-årig utbildning så kanske är skillnad då). Men var försiktig när du gör den i samband med ett företag! De fokuserar på att du levererar något, din fokus ska vara på att skriva en bra uppsatts. Sen om du får bra resultat eller ej behöver inte betyda något, det tar man upp i diskussionen!

Det viktigaste är: Läs mycket forskningsartiklar! Försök hitta "problem" i dem. Har de missat något intressant? Har de upptäckt något nytt de tycker är värdigt att fortsätta forska kring? Motsätter du dig deras resultat?

Jag skrev min kandidat och kom fram till några intressanta vidareutvecklingar av mitt valda område. Området gäller utvärdering av översamplingsmetoder för klassificering av lungcancer med artificiellt neutralt nätverk. Om det låter intressant att fortsätta forska kring hit me up

Lite mer info som vi fick var att inte sätta ut med att försöka skriva mycket kod. Koden ska vara ett verktyg till att uppnå en bra uppsats. För om man fokuserar för mycket på att skriva kod kommer man inte ha tid att skriva uppsatsen. Fokus är intro, bakgrund, metod, resultat, diskussion och slutsats Sen i metoden är givetvis (ofta) en av verktygen programmering! Men det är ofta en mycket liten del av hela arbetet. Jag läser datateknik förövrigt.

Av Alexander7938

Så länge den inte går sönder har jag ingen anledning att byta, mycket bättre för miljön

Av Alexander7938
Skrivet av SuperDuperKillen:

Det som brukar komma vid 20k mil är saker som bussningar, hjullager och kanske även bromsok som börjar kärva. Kanske gummit till en drivknut spricker osv.

Har du 60k och inte kan meka själv så skulle jag lägga max 40k på själva bilen. Byta hjullager på verkstad kostar tex i spannet 3-5k.

Gör man det själv runt runt 500:- eller så.

Ok tackar för informationen! Det verkar som om det helt enkelt är lite normal service bara då. Jag har en kompis som är mekaniker men han sa att jag inte ska köpa "nån jävla v50" och han kommer inte känna sig glad att hjälpa mig med den... Så det var ju inte bra respons man blir lite ovillig men andra säger att det är en trevlig bil att köpa begangnat

Av Alexander7938
Skrivet av pompa_kumla:

Jag skulle kikat på en rostfri v70 N du kan hitta en i hyffsat bra skick för 30 k sen spar du 30 k i rep.

Såg ej miltalet isf hittar du nog inget v70 N för det v50 är inget vidare å kolla förtusan inte på passat många dyra barnsjukdommar på dem.

Det var ett bra tips! Låter smart att spara en större del av pengarna för eventuell service som behövs göras, så slipper jag stå utan bil haha.

Av Alexander7938
Skrivet av Petterk:

Finns ganska mycket att välja även om priserna har gått upp.

Ford Focus Kombi 04-11 och 11+
Ford Mondeo Kombi 08+
Škoda Octavia 05-11
Volkswagen Passat 11+
Citroën C5 08+
Toyota Avensis 06-08 och 09+
Hyundai i30 11+ kanske även i40
Kia Cee'd 12+
Renault Mégane 08+
Mazda 6 08-12
O.s.v.

Med så många bilar finns det olika spec och olika motorer så det blir svårt att generalisera. Många V50 har mycket från Ford, så där kanske man får mer bil för pengarna om man väljer just Ford. V70 finns överallt, men många av de mer populärare motoralternativen drar en del soppa.

Tack för en stilig lista med modeller!! Generellt sätt, vad brukar det bli för problem med bilar som rullar över 20 000 mil om man jämför med en bil som rullat under 15 000? Är det helt enkelt större risk för att behöva göra stor service?

Av Alexander7938
Skrivet av SuperDuperKillen:

V70 är en bättre bil än V50, men båda är helt okej bilar. Standardfel på V50 är hjullager och abs enheten.

Megane kombi med 1.5 dieseln är också en helt okej bil, snål men stolarna inte så bekväma om man ska åka långt.

Tackar tackar! Vad jag förstått ökar försäkring och fordonsskatt rätt rejält mellan v50 och v70? Kanske går man +-0 (ish) mellan de olika om det visar sig att v50 behöver lite mer service? Sen såklart, hur den faktiska bilen är spelar ju stor roll.