Inlägg

Inlägg som Alexander7938 har skrivit i forumet
Av Alexander7938

Lösenordet beror på hemsidan/tjänsten som jag loggar in på och utöver det en "mall", gör det lätt att komma ihåg men antagligen lite säkrare än normalt då jag aldrig har samma lösenord till två olika tjänster!

Så mitt lösenord på denna hemsida innehåller sweclockers, sen en massa annat.

Av Alexander7938

RedLetterMedia!

Gillar man att kolla B-filmer så är de guld värt. Programmens styrka är snacket som följer och hur roligt de kan få till det.

Av Alexander7938

Jag märker att detta blir lite svårt att fortsätta med, det var möjligtvis dumt att skapa denna tråd - jag är rädd att det kan bli plagiat om jag fortsätter diskutera ICT och återvinning utan tänkte endast ifall någon hade en källa som pratar om detta (givetvis nämner jag vart jag fick källan ifrån då osv så kursansvarig är medveten om vad jag gjort). Tack för att ni tog er tid att hjälpa till, om någon vet om en bra källa får ni gärna länka den så ser jag till att allting är i sin ordning i min rapport.

Trevlig fortsättning på det nya året, ta hand om er

Av Alexander7938
Skrivet av Wolfkin:

Det går att i stort sett återvinna allt men det kommer en gräns där det inte längre är ekonomiskt försvarbart.
T.ex. sällsynta mineraler, du skulle kunna separera dem om du går ner på atom nivå men om det kostar flera miljoner för att återvinna mineraler för en hundralapp så lär ingen göra det.
Tekniskt sett skulle det gå men jag har ingen aning om det är någon som gör sådana maskiner.

Tänk dig själv, om du skulle återvinna precis allt så skulle det innebära att i en processor så måste du kunna separera varenda transistor och sen ner på en nivå där du kan plocka isär dom atom för atom.

Ok toppen! Tack för ditt inlägg

Av Alexander7938
Skrivet av Wiinis:

I dagsläget vet du inte ens vilka material som ingår. Sen om t ex material x inte går att återvinna men det finns ”oändliga”mängder eller material y som finns liten mängd men går att använda. Sen är ju nästa fråga hur mycket som används. Om du knappt använder material x då är det ett icke-problem.

För din skull så ställ dig en snävare fråga som du sen kan diskutera kring.

Edit: missade att du skrev används i stor utsträckning. Det är en bra början

Gallium som utvinns bland annat från bauxit (ca 371 miljoner ton utvinns per år) står för ca 0.00004% av en dators innehåll, kostar relativt lite att köpa in nytt och är ty de låga halterna väldigt "onödigt" att återvinna från en dator.

Frågan är inte kring just återvinning i sig, det handlar om att problematisera hur datatekniska lösningar kan främja hållbar utveckling men också vad för problem de orsakar! Det behöver inte vara en stor diskussion, men det är bra om jag kan få med något som "ICT är bra för hållbar utveckling ty vi kan främja utbildning genom datatekniska lösningar, men dessa lösningar är i sig även ett problem för hållbar utveckling då lite material återvinns och därav behöver vi bryta det vilket bidrar till miljöförstörelse".

Av Alexander7938
Skrivet av cyklonen:

Ok, det är bra att inte använda smala facktermer eller ogenomskinliga förkortningar!

Nå, naturligtvis kan i princip allt återvinnas. Det är sällan en teknisk begränsning utan en ekonomisk. Ett problem är t ex om det finns en legering i produkten där de ingående grundämnena har så lika kemiska egenskaper att det är väldigt svårt att separera dem. Det kan fortfarande vara möjligt, kanske med centrifugkaskader eller liknande, men till en oförsvarligt hög kostnad, när mer av nybruten råvara är mycket, mycket billigare.

Jag ursäktar mig. Tack för inlägget. Om allt material tekniskt sätt går att brytas ner så kan jag använda mig av det i diskussionen, men jag behöver veta om nuvarande teknologier kan, oavsett kostnad, bryta ner samtligt material.

Trevlig fortsättning!

Av Alexander7938
Skrivet av Wiinis:

Det är en rätt stor uppgift. Vad ingår i ICT, vilka material ingår, och sen efter det får du väl söka igenom varje material.

Det behöver inte vara så specifikt. Om det finns ett material som används flitigt inom ICT som ej går att brytas ner räcker det för problematiseringen. Men jag har inte hittat någon bra källa angående det, därav tänkte jag höra här om något vet något

Av Alexander7938
Skrivet av johanandersson:

I vilken situation skriver du denna rapporten? Är du på en högskola så kan du antagligen hitta mycket bra artiklar genom era digitala resurser, så som ResearchGate.

Stämmer bra! Jag har försökt hitta någon källa som diskuterar vad som går att återvinna och inte, men har fortfarande inte lyckats hitta någon bra sådan. Därav inlägget

Av Alexander7938
Skrivet av cyklonen:

Vad menar du med "ICT"???

Information and Communication Technology:) Aka datatekniska lösningar så som datorer, mikrokort osv. Allt som bearbetar information typ.

Av Alexander7938

E-waste, kan verkligen allt material återvinnas?

Hej!
Jag håller just nu på och skriver en större rapport inom hållbar utveckling. I denna så diskuterar jag återvinning av ICT utrustning. Jag har hört någonstans att det finns material (mineraler, metaller osv.) som ICT utrustning behöver som inte kan återvinnas, stämmer det? Jag har försökt söka runt på Google men kan inte hitta något, tänkte om någon här är lite klipskare än jag och vet ifall detta stämmer eller ej?

Tänker då specifikt ifall allt material som används faktiskt kan, oavsett kostnad, brytas ner till sin originella "form"?

Det blir ju ett problem i sig, att ICT definitivt lämpar sig väl för hållbar utveckling i ett kortare tidsspann, men på sikt skapar det brist på diverse metaller, mineraler osv.

Tack på förhand och trevlig helg!

Av Alexander7938

Dricker alltid kalorifria läskedrycker, slipper man bli fet och skada hälsan. Finns ingenting som visat aspartam farligt för hälsan vad jag vet. Farliga är att bli tjock, det är på riktigt skadligt för hälsan!

Av Alexander7938

Inte ett smack! Jag vill minimera min miljöförstöring så försöker alltid köpa 2nd hand, billigare blir det ju också! Kan ju också vara så att saker går sönder, men försöker vara noga med vad jag köper så jag är relativt säker på att personen innan tagit väl hand om varan

Av Alexander7938

Färdiga loftet för de som är intresserade (Ska sättas till ett litet stängsel och nattduksbord, kanske även färg om jag har ork!)

https://i.imgur.com/tjBMUiA.jpg

Blev inge limträ då jag kom på att jag också behöver pengar för alkoholhaltiga drycker Men den sitter rejält och är helt stabil tack vare betongväggen.

Tack till alla som gav mig tips och råd - och till dig som läser önskar jag en trevlig fortsättning!

Av Alexander7938
Skrivet av Vapo:

Hade jag byggt en loftsäng åt vuxen person med +1 lite då och då hade jag nog valt 45x120 reglar och 70x70 stolpe mot golvet om längden inte överstiger 2,4 meter. Nu är ju bara madrassen 2 meter gissningsvis, så finns ju inte direkt nåt behov av att bygga lång säng såvida du inte ska få plats med mer än bara skrivbordet under.

Det finns ju många som bygger loftsängar med trappa (ist för stege) med inbyggd förvaring, typ som nedan. En rak stege upp är inte bekvämt...Ännu värre när man ska ner

https://morningchores.com/wp-content/uploads/2017/11/lofty-studio-apartment.jpg

Tror jag kommer ha lite tjockare reglar - vore jobbigt om högtalare, keyboard, mixerbord dator osv går i kras för man hade lite för kul haha... Tror jag kommer använda nattduksbordet jag har nu som påstigningsplats då det borde räcka att komma upp - tills jag monterar min egna stege Riktigt snygg lösning men tyvärr slutar väggen efter 210 cm, så för lite plats att bygga något som sticker ut och har så lite saker ändå så förvaring är inga problem alls.

Tror det räcker att bygga en liten stege på gångjärn som man kan dra mot väggen när den inte används, faktiskt tänkt göra någon slags dubbellösning så stegen kan omvandlas till en plats jag kan DJa på också.

Målet med rummet är att öppna upp så mycket möjligheter som möjligt för härliga kvällar med mycket fler människor i rummet än vad man skulle tro få plats på 18 kvadrat!

Av Alexander7938
Skrivet av Vapo:

Byggde en loftsäng till en 8-åring i förra huset som vi lämnade vid årskiften. Jag baserade bygget på denna https://fashionbymayhem.com/lofty-dreams/

Vår säng var förankrad i tre vanliga innerväggar rakt in i reglarna. Vi byggde den rektangulära stommen på golvet med 45x70 reglar och bultade sen upp den på väggen och la sen till stegen i 45x45 vad jag vill minnas.. Vi använde Ikea LURÖY ribbor och sen en 90 madrass.

Sängen var jädrigt stabil och kommer (om nya ägarna inte ägnade en dag till att riva den) stå sig stolt i 100 år.

Hittade en bild. Antagligen tveksamt färgval för en vuxen person

https://www.bildtagg.se/file/thumb/zaq7eb3hwa8w1fzh26epe8

Det där vart riktigt stiligt! Blir lite paff över hur "klena" reglar som behövs, hade trott 115x115 var minimum, men bara bra då sparar man ju en liten slant

Viktigaste då blir väl att få till måtten bra från betongväggen till andra kant - så det inte lägger till onödig stress på strukturen.

Av Alexander7938
Skrivet av IsseBisse:

Ska du ha en vanlig skummadrass eller en resårbotten? Om du ska ha en skummadrass rekommenderar jag en sån här till sängbottnen. Bygger du en helt stum botten och lägger en vanlig skummadrass på blir det väldigt hårt.

Angående ramen så kommer 45x70 räcka fint, du kan ta 45x90 om du verkligen vill ta i. Sen förankrar du ena kortsidan i betongväggen med några rejäla betongplugg (ex. dessa 10x50). På motsatta kortsidan bygger du två ben av 2 st 45x70 (eller x90) vardera, som du kapar olika långa så att ramen vilar ovanpå den ena. Sen sätter du snedsträvor som du hade på din bild.

Det är resårbotten! Tusen tack för informationen!! Ska bli kul att fixa till rummet, ska även slänga in en tresits soffa så alla polare känner sig välkomna - omöjligt utan en loftsäng!

Av Alexander7938
Skrivet av hyter:

Hur djupt man borrar beror ju på vilken skruv man använder, men runt 35-50mm borde det vara.

Man kan ju också bygga den mer integrerad med väggen med två längsgående balkar och in i betongväggen med balkskor. Sen skruva in balken närmst väggen in i den. Då klarar man sig med en pelare i den yttre hörnan.

Sätt sen inte "planket" så klent så att du brakar igenom och krossar skärm och dator

Ok toppen då vet jag!

Tror jag endast kör på betongväggen då jag är lite nojjig att fästa den i den tunna väggen, tror jag kör på ben hela vägen runtom (för eventuell flytt senare) men då även sätta fast den mot betongen!

Haha det är min största skräck just nu, att hela skiten brakar ihop och all fin utrustning därunder får lida en hemsk död

Av Alexander7938
Skrivet av Pelegrino:

Ja jag vet inte hur ni andra gör men det är ju mot kortsidan man gungar så en skruv i varje ben borde göra rätt mycket

Stämmer bra det! Men då kör jag nog på en gedigen grund som ändå kan stå för sig själv men utöver det fäster jag den i betongväggen

Av Alexander7938
Skrivet av hyter:

Att borra in i betongväggen är bästa sättet att få det stabilt på ett bra sätt, sen två ben i utkant att stå på. Det ska vara ok att skruva in i väggen, så länge du spacklar igen när du flyttar ut. Ska du fästa i gipsväggen så måste du skruva den in i trästommen. Fäster du bara in i betongväggen så är det viktigt att ramen är styv nog så att sängen inte vrider sig/knäcker sig i hörnen.

Skrivet av cnst:

Jag har också varit lite nojig över att borra i betongvägg i min hyreslägenhet. Kontaktade hyresvärden och sa att jag skulle måla en möbel i samma kulör som färgen på väggen och bad om artikelnr. Så nu har jag spackel och färg redo vid utflytt.

Skrivet av lAvliden:

Vilken av väggarna är betongväggen? Kortsidan (120) eller långsidan (200).

Ok toppen! Betongväggen är kortsidan. Men då kör jag nog på det, mindre byggmaterial också! Kollade också via SSSB och det är inga problem att borra i väggarna, så bara att köra på antar jag! Hur djupt rekommenderar ni att man borrar?

Av Alexander7938
Skrivet av twk:

Som andra skrivit tror jag att det blir svårt att få den helt stabil utan att fästa den i väggen. Det borde räcka med ett par rejäla skruvar som fästs i väggen.

Skrivet av Pelegrino:

Tvivlar starkt på att någon loftsäng som ej är förankrad klarar någon form av action (om jag nu förstår dig rätt).

Kan bara dra relation till studentboenden i Lund men ofta får man borra om man spacklar och målar över när man flyttar.

Ok. Jag tar och kontaktar husvärden då och kollar upp detta. För om så kan jag ju borra fast den både i gipsväggen och betongen, då borde det sitta rejält! Hur rejäla hål snackar vi tror ni?