Inlägg

Inlägg som Chordy har skrivit i forumet
Av Chordy

Tack för alla svar!

Samsung:s Q810A samt Q910A verkar onekligen mer prisvärda än Sonos-alternativen. Någon som har koll på om det smidigt går att koppla ihop Samsungs Soundbars med Sonos One:s? Främst då till musik från soundbaren ihop med Sonos Ones i andra rum, och inte till film/serier.

Av Chordy
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Alright, jag kan inget om Sonos men finns flera här som ibland förespråkar eller talar tvärt emot så låter dem ta över. Ca 5k kan du få en samsunglimpa med sub på Benify.
HW-Q810A 3.1.2ch Soundbar (2021)
HW-Q810A/XE
4 990 kr
Spara 4 000 kr (Ord.pris 8 990 kr)

Dyrare men surround.

HW-Q910A 7.1.2ch Soundbar (2021)
HW-Q910A/XE
6 490 kr
Spara 5 500 kr (Ord.pris 11 990 kr)

Ah, tack för tips! Ska spana in. Har faktiskt en Samsung TV så de verkar ju också passa bra ihop. Tack!

Av Chordy
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Vad är budgeten?
Det är ju ett ganska budgetsystem du har idag också så det kanske går att fixa något som låter likvärdigt för rimligt pris.
Soundbars är ju dock allra bäst för just film/serier och inte så mycket för musik och tv-spel även om de såklart duger till det också.

Budget kanske runt 5k, som Sonos Beam typ. Kanske värt att tillägga att jag är sugen på Sonos då flickvännen har flera Sonos One som vi i dagsläget inte använder. Därav kanske de kan bilda ett fint ekosystem i lägisen tänkte jag!

Av Chordy

Byta från hemmabio till soundbar?

Hej!

Jag har just nu ett 5.1 hemmabiosystem som består av en Yamaha RX V-367 samt Proson Reality Sat 31 SA 5.1. Jag funderar på att byta till en soundbar istället, främst för jag bor i en liten lägenhet och vill ha det lite cleanare och snyggare. Jag är dock nöjd med ljudet som jag har nu. Hur stor nedgradering blir det att byta till t.ex. en Sonos Beam? Förstår att det kanske inte är en rättvis jämförelse att jämföra 5.1 mot en soundbar, men då nuvarande system ändå har många år på nacken tänker att det inte blir en sådan stor nedgradering trots allt?

Jag ser inte så mycket film, utan är en blandning av serier, musik och TV-spel så är egentligen en ganska casual användare. Vad tror ni?

Av Chordy
Skrivet av huzko:

Hallå! Sorry om jag tar upp detta igen, men min Q1400 som stått över vintern verkar ha samma problem som din hade? Jordsfelsbrytaren i lägenheten går när jag ska använda grillen efter att den varit inkopplad i några sekunder om grillen är "kall" är den sedan lite varm så går den direkt när kabeln bara nuddar uttaget. Har försökt rengöra och låta allt torka etc om det skulle kunna ha varit vatten i eller så men inte till någon hjälp. Du behövde bara byta värmeelementet? Vad fick du betala för det?

Tacksam för svar

Hej! Jag har samma problem även jag. Fungerade det för dig att byta värmeelement också?

Tacksam för svar jag med!

Av Chordy
Skrivet av Morndar:

Ja 2k borde ni nog kunna få.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Mammalainen:

Runt 2000 tror jag du skulle kunna få.
2016 byggde jag en budget burk med samma delar ungefär ett begagnat 950 för ca 4300 och då var allt utan gpu nytt. Så 2000 med skärm idag är kanske rimligt:)

Tack så mycket för era svar, uppskattas supermycket!

Av Chordy

Värdering av dator

Hej! Min kusin tänkte sälja sin dator ihop med sin skärm. Vad är rimligt pris att sälja för? 2-4k? Tacksam för input!

Dator:
Windows 10
Intel Core i3 6100 3.7 GHz 3MB
Fractal Design Core 1000 Svart
Samsung DVD±RW 24X DL Svart, Bulk
ASUS GeForce GTX 750 Ti 2GB PH
ASRock H110M-ITX/AC
HyperX 8GB (2x4GB) DDR4 2133MHz Fury Black
WD Blue 1TB 7200rpm 64MB
EVGA 500B 500W

Skärm:
Acer 23" G236HLB

Av Chordy

Har en 3770k som jag dock helst säljer i paket och inte separat, se annons om det skulle vara intressant.

https://www.sweclockers.com/marknad/164534-dator-utan-moderko...

Av Chordy

Har en 3770k som jag dock helst säljer i paket och inte separat, se annons om det skulle vara intressant.

https://www.sweclockers.com/marknad/164534-dator-utan-moderko...

Av Chordy

RAID 1 vs Basic Synology NAS

Hej!

Ska konfigurera min nya Synology NAS. Min plan är att köra 2st 4TB diskar i "Basic" varav den ena ska agera backup till den andra. Anledningen till att jag vill ha basic och inte RAID 1 är för att jag vill även ha backup på vissa grejer som inte är på den andra NAS-hårddisken. Kommer även såklart ha en backup på "backupen" på en annan plats. Låter det vettigt?

Vissa tjatar om att raid 1 inte är backup, men förstår inte varför det inte skulle vara det? Om ena hårddisken kraschar så har man det ju på den andra? Sen kan ju huset brinna upp men det är ju mindre troligt och därför jag också kommer spara det viktigaste på en separat plats. Men tycker fortfarande det borde kunna anses som en form av backup även fast det såklart alltid är bra att a backup på backupen.

Av Chordy

Technicolor 799v2 VS Technicolor 799VAC

Hej!

Har lite dåligt wifi i päronens hem, använder just nu en billig repeater men blir lite jobbigt med chromecast när mobilen hoppar mellan olika wifi och inte så bra täckning genom repeatern heller. Använder just nu Telias 799v2 men såg att de har en ny nu, 799vac. Har den bättre wifi tror ni? Eller vore det bättre och införskaffa en dyrare repeater och dra sladd från routern istället för trådlöst som det är nu?

Är ADSL och huset i fråga är inte jättestort. Jag har god täckning i min lägenhet med Com Hem router som är ungefär lika stort som detta hus, dock har jag fiber där. Så känns som en vettig router utan problem skulle kunna ha bra täckning i hela huset. Vad tror ni?

Av Chordy
Skrivet av Digiboy:

Vad säger du om de?

Skickades från m.sweclockers.com

Pm

Av Chordy
Skrivet av Digiboy:

Med tanke på reviews kan jag erbuda dig 150 kr

Skickades från m.sweclockers.com

Yes, oki du kan få den för det Pma!

Av Chordy

Mutant Year Zero säljes (PS4)

Hej, har fått en nyckel till Mutant Year Zero. Tänker 300:- eller högstbjudande!

Läs hela annonsen här

Av Chordy
Skrivet av MsSmith:

@Chordy: I tillägg till att du bör välja en NAS så hade jag rekommenderat att du bygger en istället för att köpa en färdig. Kanske inte blir billigare vare sig i inköp eller i drift men om du har en dator eller om du bygger en dator så får du så mycket mer kraft att du aldrig behöver fundera på om du ska ha en Intel processor eller inte

Tror nog jag kommer köpa en färdig. Är lite sugen på en Synology då gränssnittet känns väldigt smidigt och enkelt. Är smidighet och prisvärdhet som jag mest söker! Känns det vettigt tror du?

Av Chordy
Skrivet av Svensktiger:

Skaffa en bra NAS och var nöjd i många år framåt.
Förutom kostnad och att du får en till burk att gömma undan så finns det inga direkta nackdelar.

Skrivet av turboglenn:

Köp en NAS. Köp sedan en 2-4 slädars ICY BOX om du har diskar över som du kan backa till från NAS så får du fin redunans. Du kan även köra så mycket mer på Nasen som du kanske kan "skala" bort från din dator och upptid på nasen 24/7. Beror ju iof på din budget men det är mitt tips

Skrivet av xxargs:

Börja med en 4-disk NAS med med 64 bit Intelpropp i sig (viktigt med 64 bit Intel och inte 32-bitar ARM som många billigare ARM-baserade köpeNAS använder), du behöver inte bestycka upp den från början utan börja med 1-2 diskar och fylla på efter hand, köper du en med bara 2 diskplatser så kommer du att ångra dig i framtiden...

Se till att välja en som uttalat klarar logiska volymer mycket mer än 16 GB - äldre köpenasar med 32-bitas ARM slår i taket vid 16 TB filsystemstorlek (behöver nödvändigtvis inte varna för detta i samband man lägger in stora diskar och man kanske ståtar med en fullständig katastrofal filhaveri sedan när disken fylls över 16TB pga. 32-bitasprocessor - för själva filsystemen i sig klarar att bli större än 16 TB... - _med_ 64-bits processor!!...) och det är surt om man köpt på sig antal 8-10 TB diskar och vill göra sammanhängande logiska volymer av det...

Till detta köper du 8TB externa USB-snurrdiskar som backup - köp det som ger mest lagringsutrymme för pengarna i första hand - litar du inte på lagringsmedia pga. olika påståenden på forum/internet - köp 2, då det alltid bättre med en kopia/backup för mycket än att den mer påkostade enheten 'som skulle vara så bra' - ändå råkade gå sönder... hårddiskar idag är väldigt lika i kvalitet rent statistiskt om man undviker kända mindre bra serier (som Seagates 3TB) och 40% mer pengar ger inte 40% mer datasäkerhet...

Backup på molnet kan man ha om man har lina för det - men man skall _också_ ha backup på en snurrdisk hemma som man synkar då och då och sedan lägger undan mellan gångerna, den har man när det har skitit sig på riktigt på allt annat samtidigt någon gång i framtiden - molntjänst brukar inte tappa data, men kan plötsligt en dag vägra att släppa in dig pga. något luddigt som 'otillåten aktiviteter på ditt konto' (som tex. Microsoft hade så mot ett antal kunder men egentligen var fel hos dem själva) och så är ridån nere och det kan ta väldigt lång tid innan man får tillgänglighet igen - ja, om man lyckas alls...

Att lagra backup på SSD är inte att rekommendera - är det något som snurrdisk gör bra så är det just att lagra data långa tider liggande i ett skåp/hylla - det gör inte SSD utan kan börja ge korrupt data redan efter 1 års liggetid utan ström.

SSD är så förbaskat prispressat med varierande kvalitet på Flash-minne (speciellt om man köper annat - billigare än typ samsung) och köper minne och controllers från olika håll och sedan sätter ihop med varierande integration tex i matchning mellan controllers och använda minne samt hur bra den är på att göra recovery vid fel - vilket gör att tex. vid läsning av felaktiga sektorer så kan SSD-drivern totalhänga sig utan förvarning och man vet inte om det är permanent eller om den starta igen vid en powercykling.

En annan märke jag provade gjorde så, tvärhängde sig, utan någon speciell förvarning som att det gick trögt att läsa efter 1 år liggetid - medans SAMSUNG EVO840 kunde bli jättelångsam pga. omfattande felrättningprocess (kör faltningskodare som viterbi eller LDPC) många varv för att försöka få bättre signalkvalitet per lyckat läsning) men har inte gett korrupt data någon gång eller att den hänger sig.

I det här fallet har Samsung gjort rätt med sin egen kontroller mot sina egna minnen medans de flesta andra SSD-tillverkare köper minnen och controllers från olika håll (Sandforce, Marwell mfl.) och sedan sätter ihop med klisterprogram av varierande kvalitet - ibland fungerar det bra, ibland mindre bra med i värsta fall dataförluster för användaren

Skrivet av SAFA:

I korthet:
Jag har en arbets-NAS som jag jobbar mot för det mesta (om det inte är stora saker så 1 gbit/s ethernet blir för slött). Den består av en PC med linux + mdadm och diskar i raid5.

Sen en större backup-NAS med raid6 som jag backar upp arbets-nas:en mot samt andra enheter som jag vill ha backup på.

Sen har jag även en off-site backup av det viktigaste på en ensam 6TB disk.
Backup sker med rsync så bara filer som är ändrade behöver skickas över. En annan fiffig sak är att man kan använda hårda länkar i linux/unix så man kan spara tex de 10 senaste backupperna utan att det tar speciellt mycket mer plats på disken. (läs på om rsync --link-dest=DIR om du är intresserad.)

Ev ransomware kan ju slå ut arbets-nas + andra maskiner så därför är det viktigt att man inte mappat upp backup-nas:en så den kan automatiskt kan nås från nån annan maskin.

För att ha koll på att filerna på backuppen inte blivit korrumperade kör jag md5sum på dem.

Att det ser ut på detta vis är delvis av historiska skäl, freenas och billiga köpe-nasar fanns inte när jag började köra så här och det har fungerat så bra att jag inte sett nån anledning till att byta.

Wow, tack så mycket för alla bra och utförliga svar. Får bli en NAS då helt enkelt. Ni är bäst. Tack!

Av Chordy

Bästa lagringslösning?

Hej!

Jag redigerar väldigt mycket film och det blir alltså en del data som behövs att lagras samt göras back ups på. Just nu börjar min lagring bli full, vilket består av två ssd som jag arbetar mot, en intern HDD med gammalt material samt en extern HDD som backup. Alla dessa börjar nu bli fulla. Funderar på vad som är bästa lösning som kan hålla ett par år.

Det jag funderar på är om jag bara ska köpa två 8gbs interna HDD, varav den ena fungerar som backup. En annan lösning jag funderat på är att köra NAS, med fördelen att jag kan komma åt material trots jag inte är i hemmet. Inget jag är i jättebehov av men skulle vara en liten fördel såklart. Ett annat alternativ är att köra en 8gb HDD i dator sen köpa en prenumerationstjänst och köra backup på molnet. Tänkte bara kolla om några andra har funderat på detta också och vad ni tycker varit bäst lösning för er? Förstår att olika lösningar har fördelar/nackdelar men känns inte som jag behöver något särskilt, utan egentligen är det kanske det mest prisvärda alternativet jag är ute efter?

Av Chordy
Skrivet av Extremaz:

Om du inte orkar grejja med det så är de la bara att slänga upp den på marknaden för en 2000:- iallafall, sen får ju den som köper den felsöka då och evt byta nätagg/mobo etc.

Skrivet av Yorg:

2000:- för en potentiellt defekt 3770? Det låter rejält i överkant..

Har ju ej extra moderkort/processor i rätt socket som jag kan prova med. Men ska prova och starta den och se vad som händer, om man kan lyckas se vad som är knas utan extra hårdvara. Annars funderar jag att lämna in den på Inet och be de felsöka för 500:-. Då vet jag i alla fall vad som är fel och kan kanske sälja den för 2k om det inte är 3770 som är paj. Låter det vettigt?

Av Chordy
Skrivet av Yorg:

Förstår det, men hade ändå undvikit att sälja saker jag inte visste huruvida de fungerade eller inte då det kan bli så tråkiga diskussioner och situationer efter försäljningen.

Sant, förstår din poäng! Ska försöka felsöka. Om du har koll, vet du om det går att se på något sett om det är processor, moderkort eller psu som klappat ihop? Har ingen hårddisk i den just nu, behövs det för att felsöka? Antar att om PSUn är paj borde allt vara dött?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Chordy
Skrivet av hypermode:

I alla fall vad gäller priset: förutsatt att det är bara 1 av nätagget och moderkortet som inte fungerar tror jag att du kan få ca 1800 sek. Jag hade ett liknande system, dock med alla komponenter fungerande och fick grejerna sålt för det priset här på marknaden. Iofs det var utan grafikkort och chassi. Men det kanske är något du kan jämföra med när du säljer grejerna på marknaden. Eller vet du vad, jag tror du ligger närmare 2500 till 3000 sek.

Tack för svar! Får försöka felsöka vad det kan vara då. Inte sugen på att byta moderkort och testa, är inte så händig 🙈 Men får plocka upp den och kika. Kommer inte ihåg riktigt om den startade alls eller hur den betedde sig.

Skickades från m.sweclockers.com