Inlägg

Inlägg som Caoz har skrivit i forumet
Av Caoz
Skrivet av ninos91:

https://www.comviq.se/mobiler/samsung-galaxy-s23-plus
s23+ för 399 med 10 gb surf, 499 med 40 gb surf plus klocka på köpet. Någon som vet om man får ta del av erbjudandet som alla operatörer också har med en valvfri vara mellan Galaxy A23, Galaxy Tab A8, Galaxy Chromebook

Ville bara förtydliga att 399:- gäller vid 36 mån, annars 487:- för 24 mån

Av Caoz

Ville bara säga att ni som gett råd till TS är grymma. Riktigt bra tips och välavägda argument för/emot (är inte själv verksam inom området men intresserad av det) - Detta är delvis vad gemenskapen här på SweC handlar om enligt mig.

Ha en trevlig fredag alla!

Av Caoz

Annonsen är avslutad

Av Caoz
Skrivet av Daniel75:

Finns i sthlm. I5 10th eller 11th gen, Noctua luftkylare, AMD6800XT, 16GB (kan ordna mer) DDR4, 500GB alt 1 TB NVME, Gamingmus och tbord samt 49" 60hz 4k alt 24" 60hz 1080p. Om intressant så kan jag kolla upp mer exakt vad det är och lista i PM.

Hej,

Skickar PM.

Mvh

Av Caoz

Stationär dator + skärm köpes MAX 10.000 kr

Hej, söker någon som kanske gått i säljtankar men inte lagt ut en annons.

Datorn ska bli en julklapp åt två grabbar (6-8 år) som deras första riktiga pc. Kravet är prestanda nära en GPU på 3060 TI och helst en processor över 10:e gen typ 10600k eller motsvarande, AMD går bra också både GPU och CPU. Skärm behöver ingå i priset, helst något lite mer gaming-orienterat med 144 hz, 27" men endast krav på 1080p upplösning.

Budget är satt på max 10.000 kr, enda möjlighet att förhandla om högre pris är om det sitter en mycket bättre GPU (då tar jag den själv och byter med min egen).

Hämtar helst datorn, tänk 300-400 km från Eskilstuna som maximalt avstånd.

Tycker ni kraven är orimliga jämfört med prisbilden eller har andra tips eller synpunkter är jag öppen för feedback i tråden till annonsen.

Läs hela annonsen här

Av Caoz

10000 för skärm och burk. Hämtar

Av Caoz

9000 kr för burk + skärm - Hämtar

Av Caoz

8000 + hämtning för skärm och burk.

Av Caoz
Skrivet av SUMITOMO:

Läs en gång till

Haha, bra där - Jag läste flera gånger men misstolkade ändå. Om jag inte läst fel igen så skulle jag säga att om det är det en bra kollega skulle ge bort det gratis/en lunch om personen inte vill ta emot den gratis.

Av Caoz

Tycker inte du är girig, jag skulle däremot rekommendera att ge bort det eftersom det handlar om ett så pass gammalt kort och det gäller en familjemedlem

Av Caoz
Skrivet av EntropyQ3:

OK, jag skall ta ditt inlägg på allvar. Jag har varit ljudintresserad (”audiofil”) länge, har gjort egna inspelningar och har extremt bra elektromekanisk återgivningsutrustning.

Du har rätt i att det finns olikheter mellan olika människors perceptionsförmåga. Min erfarenhet är att det ändå är långt större skillnad på hur människor lyssnar än på deras uppfattningsförmåga. Som ung audiofil slog det mig ofta hur musiker lyssnade på hur musiken spelades, inte på hur den lät.

I din gaming analogi, är det som hur spelare försöker komma undan någon som skjuter på dem i spelet - eller tittar på skuggteckningen från grenarna på busken vid sidan och retar sig på att algoritmen inte ger perfekt utblurrning av skuggan för de simulerade ljusförhållandena. Samtidigt som de skjuts ner. Dvs om man fokuserar på något annat än det som var tänkt kan man upptäcka svagheter i hur det tekniskt åstadkoms, ungefär som de so tittar på filmer i 0,25ggr hastigheten för att leta inspelnings- och klippningsartefakter.

Jag var (är) audiofilen som lyssnar på hur musiken låter, och inte musiken. Och med decennier av träning, och att ha följt kompressionstekniken sedan den var analog, kan jag höra kompressionsartefakter som andra antagligen skulle missa inte för att min hörsel är fantastiskt (men förvånansvärt bra för min ålder), utan för jag vet precis vad jag skall lyssna efter.

Det sagt - jag har inte en chans att skilja orginal från komprimerat på den kvalitetsnivå som redan erbjöds från Spotify (eller Apple). Bitraten måste ner rejält för det. De som sköter forskning och utveckling som syftar till akustisk transparens håller inte till vid 256kb/s precis…

Jag visste inte om jag skulle börja inlägget med sarkasm eller någon form av dryg kommentar då du startar diskussionen med vad jag upplever som att du se ner på min kunskap eller åsikt om ämnet. Men jag ska försöka hålla mig till att respektera att du faktiskt skrev en bra förklaring till varför du anser att det inte finns någon hörbar skillnad på Spotifys erbjudande till marknaden idag för gemene man.

Däremot lämnar jag diskussionen här då jag upplever att det inte finns en tolerans för att diskutera subjektiva upplevelser och att diskursen handlar om att de som uppskattar bra ljudkvalité är faktaresistenta och lever i en placebo-värld. Och ja, det finns forskning på att vi människor upplever saker som vi har förutfattade åsikter om på olika sätt, till exempel att en dyr klocka funkar bättre än en billigare klocka trots att det inte nödvändigtvis så är fallet för att försvara vårt intresse och utlägget på den dyra klockan (Säger inte att det inte finns skillnader på dyra klockor, bara ett exempel som säkert går att överföra till Hi-fi komponenter).

Så kontentan är att 320kbps räcker för den stora massan och jag är helt enig i den analysen, många bryr sig inte om att ens ändra standardinställningen i Spotify när de installerar appen som då ligger på 160kbps? Som de sen dessutom kör via blåtand till några inte så märkvärdiga trådlösa buds. Det jag inte är enig om är att det inte går att höra skillnad mellan 320kbps och lossless - Är det svårt? Ja. Är det ibland omöjligt att höra skillnad och det mer än chans? Ja. Kan det låta exakt likadant för inspelning eller utrustning begränsar ljudåtergivning? Ja. Är det värt det rent ekonomiskt eller finns det risk att man bara hör något man vill höra för att man tror det? Ja.

Men att säga att det aldrig går eller att det inte finns några skillnader tycker jag är för svart eller vitt anser jag. Är jag en foliehatt eller inte går att ta på allvar då, bedöm du. Jag respekterar din kunskap och din åsikt utan att se ner på dig. För mig handlar det inte om ljudets vara eller icke-vara utan att vi tidigare både religiöst och vetenskapligt varit säkra på att något förhåller sig på ett visst sätt och att detta aldrig kommer ändras när det senare framkommer genombrott i vetenskapen som kastar omkull allt vi tidigare vetat (säger inte att detta kommer ske kring ljud-frågan). Detta är bland annat ett av skälen till att jag anser att kunskap är värt att vara ödmjuk kring.

Av Caoz
Skrivet av Gurrrra:

Skillnaden är dock att när det kommer till stereoljud så är vi långt upp i diminshing returns-området, vi är alltså rent tekniskt full kapabla att överstiga vad våra mänskliga öron o hjärnor klarar av medans när det gäller bild så har vi LÅNGT kvar.
Så ska vi köra liknelser med skärmar så är vanliga Spotify premium säg 8K 1000hz o deras supremium, Tidal, Apple etc är 16k 2000hz, det krävs alltså väldigt mycket för att nån människa märker nån faktiskt skillnad (som inte är placebo, felgjorda AB-jämförelser etc alltså), o gör dom det så är skillnaderna väldigt subtila.

Jag säger inte emot, men jag kan däremot via helt ovetenskapliga egna uppleveser av andras synintryck gällande bildkvalité och upplösning säga att många jag känner har svårt att avgöra skillnad på säg en Blu-ray 1080p och Netflix i 4k (om upplösning skulle vara viktigare än bitrate). Ger jag dem en 4k blu-ray så ser de typ ingen skillnad alls mot en vanlig Blu-ray.

Många av dessa har också svårt att skilja standard Netflix och 4k Netflix exempelvis. En gissning blir då att de inte heller skulle se skillnad någon större skillnad på 1440p gaming mot 4k gaming?

Så min fråga då är att är det onödigt för den inbitna gamern som kan se skillnaden (eller upplever att den kan se skillnad) att uppgradera för att det finns personer som inte kan se skillnaden? Även om gamern tekniskt kan bevisa att skillnad finns till den som inte kan se skillnaden?

För det är i detta gränsland jag tycker vi vandrar, allt som har med våra sinnen att göra är inte alltid svart eller vitt. Ska vi säga till en tränad sommelier att ett vin inte kan smaka på ett visst sätt för att vi inte kan känna det?

Sen vet jag att det inom audiofil-världen finns mycket snake-oil, det är inte den diskussionen jag är ute efter.

Av Caoz
Skrivet av exroz:

Efter att man totalt misslyckats i ett quiz där man skulle gissa ljudkvalité, så bryr jag mig inte längre alls om musiken är i 128 kbit/s mp3 eller högre. Jag hörde uppenbarligen ingen skillnad trots helt okej lurar. Tror knappast jag är ensam om att inte höra skillnad. Bitrateindustrin lever gott på placebo.

Testet: https://www.npr.org/sections/therecord/2015/06/02/411473508/h...

Håller med dig om att det är dumt att betala mer för något en person inte använder, däremot finns det människor som har bättre hörsel, smak, luktsinne osv - Är deras upplevelse av bättre viner, parfymer eller ljudkvalité bara en falsk fantasi och de är dumma som tror att de upplever något vi vanliga inte kan åtnjuta?

Kan man inte säga samma sak om hårdvaruentusiaster som jagar extra frames på sin 4k skärm när 1080p och 60hz funkar för de flesta och många inte kan eller bryr sig om skillnaden med att ha högre upplösning och fler frames som 144hz till exempel?

Av Caoz
Skrivet av Kaleid:

Nej, som Ingvar Öhman påpekade i någon intervju så uppnår de flesta inspelningar ca 14bits upplösning. Så fort man har miccar, studiosaker osv så är redan t.ex. brusnivån rätt hög. Och det hjälper inte att mycket sönderkomprimeras i loudnesswars osv

Jag lyssnar på ca 100 artister och i mitt fall så är väldigt få inspelningar oerhört rena och dynamiska i ljudet.
Och de flesta högtalare och hörlurar har ju egentligen en hel del distorsion och problem med frekvensgången, det mesta köps hyfsat "blint" utan kunskap på hur dessa objektivt presterar. Jag skulle inte betala extra för lite placebo (har varit där tidigare när jag var mindre kunnig).

Men varje person får göra vad de vill, förstås.

Exempel på sönderkomprimerade saker:
https://dr.loudness-war.info/
Troligen så är de flesta plattor inte direkt godkända ens, kika igenom lite

Jag förstår, tack för din förklaring - Jag misstolkade ditt första inlägg lite och förstår nu hur du menar.

Av Caoz
Skrivet av Tigerhamster:

Utan att tala för Kaleid, men det är skillnad på vad som är teoretiskt möjligt och vad studiopersonal har för teknisk och praktisk genomförandeförmåga till att kunna utnyttja. Vare sig det gäller kunskap, utrustning, studiorummets design eller intresse.

Dessutom är målgruppen oftast för liten för att motivera den extra kostnaden att optimera för de fall där den marginellt högre kvaliteten som högre bitrate kan medföra är märkbar.

Även okomprimerat är komprimerat, till någon nivå. Komprimering används i studion. Du använder inte det hela dynamiska omfånget. Det efterfrågas allt mer sällan. Vi ser tom den effekten på liveinspelad filharmonisk musik. I mindre skala, visst, men fortfarande komprimering.

Edit: oooch för långsam oavsett.

Tack för förtydligandet

Av Caoz
Skrivet av Kaleid:

De flesta inspelningar är inte ens tillräckligt bra för att behöva okomprimerad ljud

Känns lite väl generaliserat? Har du några konkreta exempel? Eller är det en subjektiv bedömning från din sida?

Av Caoz
Skrivet av SUMITOMO:

Beror på.
Sker uppsägningen helt enligt LAS har du rätt.
Men om företaget begär avtalsturordning ser utgången oftast annorlunda ut då det är en förhandling.

Tack för att du förtydligar hade helt missat fenomenet avtalsturlistor! Man lär sig något nytt varje dag.

Däremot skulle det väl vara ännu mer osannolikt att facket skulle glömma bort vilka är medlemmar om arbetsgivaren begär avtalsturordning? Och att då skulle facket kompensera med arbetsbefrielse med lön under uppsägningstiden?

Av Caoz
Skrivet av Zippeer:

Får försöka lösa att han får det skriftligt då, Tackar!
Får försöka lösa att han får det skriftligt då, Tackar!
Som jag förstått det så är det facket som har fuckat upp detta vilket gjort att folk som är med i facket har blivit uppsagda för att det enligt facket inte är medlemmar även fast de var de.
Och de verkar då som att de eventuellt kan bli arbetsbefriade som ett "ursäkta att vi gjorde fel".

Bara för att personen är med i facket lyfter inte det den individen förbi turordningen som regleras i lag (LAS). Däremot har personen ingen facklig företrädare som strider för en och ser till att din arbetsgivare följer turordningsregler som är etablerade kan det vara svårt att veta att allt gått rätt till.

Så om facket "fuckat upp" som du säger och inte förhandlat för sina medlemmar så skulle en arbetsgivare troligen inte gå in och betala lön och arbetsbefria personerna. Varför skulle en arbetsgivare stå för fackets misstag?

Därför skulle jag ta denna information med en stor skopa salt, jag misstänker att arbetsgivaren är inblandad på något sätt och försöker få misskreditera anställd mot fack så de kan komma undan ansvar.

Av Caoz

Komplicerad situation - Allt beror på. Vi saknar kontext, avtal och andra förutsättningar.

Har du blivit uppsagd eller har de bara inte förlängt en tidsbestämd anställning? Om de sagt upp dig till exempel på grund av arbetsbrist kan det förekomma att du har förtur att bli anställd igen om det börjar söka efter personal på nytt (med tanke på att du tvingas in att jobba igen så verkar det finnas behov för mer personal).

Viktigt att du däremot anmäler formellt via blankett till din arbetsgivare att du vill ha denna rätt.

Har du blivit uppsagd av till exempel personliga skäl, verkar det otroligt konstigt att din arbetsgivare skulle tvinga in dig igen eftersom de uppenbarligen sagt att din anställning inom verksamheten inte funkar. Däremot kan du inte kräva extra lön oavsett situation.

Jag är inte jurist, bara egna erfarenheter och tolkningar - Så ta allt jag skriver med en grov skopa salt

Av Caoz
Skrivet av mastrovious:

Absolut att det finns juridiskt utrymme att trolla bort det, det fattade man ju från början men det handlar mer om lojalitet från kunder som kommer fara och flyga om de viker ner sig nu.

Jag förstår! Sen när de blir Max, vilket jag tror snarare handlar om när snarare än om kommer ändå inriktning och utbud blir mer Wahlgrens värld och mindre House of The Dragon om jag fattat det rätt. Då vill jag i alla fall inte ha kvar det oavsett rabatt