Inlägg

Inlägg som Herr K har skrivit i forumet
Av Herr K
Skrivet av Mansonite:

Det ligger väl inom ramarna för vad som är icke signifikant.
178184 på ena sidan och 172572 på den andra är inte nån stor skllnad direkt. Kör 350k till och se om det upprepar sig i alla fall.

https://i.imgur.com/WVTrwt8.png

Väldigt onödigt av dig att lägga in en dick pic i en snillen spekulerar-tråd.

Av Herr K

Jag tror att det är svårkombinerat att den ska vara god och hålla länge; det är lite som Homer Simpsons krav på att hantverkare ska ta betalt för arbete eller material...

Jag skulle satsa på förslag liknande dem du fått ovan - med få ingredienser kan du på väldigt kort tid få en god sås (som dessutom kan bli minst lika billig som färdig-blandat tjafs) och dessutom för varje gång du gör den själv finjustera hur du gillar den. Snabbt, enkelt, billigt och gott kan du uppnå med att göra den själv dock kanske inte att den håller i flera månader - med en köpesås uppnår du på din höjd billigt och med tillägget att den billiga såsen, som inte är så god, håller länge...

Av Herr K
Skrivet av GooGeL:

Fyndigt citat.

"(...) en ytterst realistisk lantbrukare; 'Det blir sällan så bra som man tror att det ska bli, men det blir aldrig riktigt så dåligt som man tror att det kan bli heller.'"

Källa: https://www.ja.se/artikel/2232146/lnsamt-vrbruk-i-sikte.html

Det kommer bli bra.

Om du nu tror att det kommer bli bra så är väl kontentan av ditt citat att det sannolikt blir något mindre än bra?

Av Herr K

Så... "Swevolters" eller vad ska det nya namnet bli?

Av Herr K
Skrivet av KalleKula Bygg:

Du är medveten om att alla telefoner tillverkas i Kina?

Samsung gör väl sina i Vietnam och Sony gör väl också sina utanför Kina - det bidrar väl till att priset för dessa är högre och bidrar väl för somliga konsumenter till att de är villiga att betala högre pris för dem. Pixel 7-serien görs i Taiwan (hur du nu vill klassa det). Sen kan man så klart diskutera vart de olika delarna i telefonerna görs. Men uttrycket Kina-telefon, PK eller ej, kan väl också grunda sig på ägarförhållandena för tillverkaren?

Av Herr K
Skrivet av EnzoGorlami:

Ja, jag känner redan tendenser till det. Sitter och googlar begrepp och skillnader på telefonen så fort jag har luckor. Är bara rädd att det kan bli en besatthet av nånting som ändå inte realistiskt kan leda till något konstruktivt. Verkar som det är en irrationell rädsla kanske.

Nu jobbar jag förvisso inte i branschen och aspirerar inte heller på att göra det så ta vad jag säger för vad du tycker att det är värt. Men så länge du själv tycker att det är kul och givande så behöver du ju inte fundera allt för mycket på om det är "konstruktivt" som du uttrycker det i slutändan. Att programmera kan vara en hobby (som det emellanåt är för mig) och det är givande och lär mig saker. Jag gillar de perioder då jag programmerar eller gör något annat vettigt i mitt liv mer än de perioder i mitt liv då jag ser filmer och serier, spelar spel, etc efter att ungen här sover. Kör på och se vart det tar dig - om det i slutändan av någon anledning inte ger dig en ny karriär som du tänker dig så kommer det ändå ha givit dig mycket tänker jag.

Av Herr K
Skrivet av peterholm1:

Jag tycker att ni behöver få in mer bedömningar runt sånt som kan hända under årens lopp, vad kostar en ny strömadapter på 300W som måste vara Lenovo Original när coil whinet till slut gör att adaptern packar ihop.

Är laddkontakten modulär eller fastlödd? Vad kostar en reparation vid modulär resp. fastlödd? Vad kostar nytt tangentbord? Vanliga slitagedelar som ingen pratar om i it-pressen är dags att börja belysa.

Jag har aldrig behövt ersätta något av det du nämner på någon bärbar dator jag ägt trots att jag byter dator sällan och kört bärbart i en bra bit över tio år nu. Är detta ett vanligt förekommande problem?

Av Herr K
Skrivet av medbor:

Men är det värt dubbla priset för det?

För de som uppskattar att ha en kraftfull dator utan att behöva ta upp den plats som en stationär dator kräver - mycket möjligt. Du kan såklart tycka annorlunda men då är du väl helt enkelt inte målgruppen för liknande datorer Sen köper väl de flesta snarare någon med likvärdig prestanda som denna för närmare halva priset, på samma sätt som att de stationära datorer som testas här mer är proof om concepts än det som den gemene kunden faktiskt köper.

Känns som att det är lite samma diskussion som alltid uppstår på detta forum då en bärbar dator med "kräm" diskuteras. Den kommer givetvis inte vara lika kraftfull som en stationär för samma pengar (eller ens som en billigare stationär) och den kommer givetvis inte ha en batteritid som kan jämföras med en kontorsdator. Personligen betalar jag dock gärna mycket mer pengar för att slippa ha en ful datorhörna, vilket dock inte gör att jag går in och klagar på de trådar som finns på detta forum där folk vill visa upp sina "fysiska skrivbord" eller klagar på tester av stationära datorer - smaken är som baken helt enkelt. Personligen anser jag att dator, skärm, tangentbord och mus med musmatta är jättefula i ett inrett hem och om man dessutom väger in kvadratmeterpriset i storstärder när man kollar på vilken yta detta tar upp så känns det självklart för mig att ha en bärbar dator att flytta undan så fort jag inte använder den. Olika produkter för olika målgrupper helt enkelt tänker jag

Av Herr K

Haha, vad är detta för tråd? Den var märklig när den började och har på något sätt lyckats spåra sedan dess...

Om man bara tar de senaste inläggen så är det väl självklart att en freestyle fortfarande heter freestyle? Att du kör Spotify på din mobil gör inte att en freestyle är detsamma som en mobil lika lite som dagens serietidningar gör grottmålningar till serietidningar - det heter olika saker av en anledning.

Circle K har inget med diskussionen att göra, det heter just Circle K eftersom säljaren (som förvisso hade Statoil i namnet men hette mer än så men hade registrerat "Statoil" som varumärke") såldes till ett bolag som driver sin verksamhet under bland annat varumärket Circle K. Tycka vad man vill om namnet, men det är inget idiomatiskt uttryck. Och dess logotyp ska inte blandas ihop med dess varumärke

Att vända bland är givetvis fortfarande ett rimligt uttryck för även om vissa här inte bläddrar i blad så finns fortfarande blad. Och många av inläggen här visar bara att missförstått ett ord eller uttryck eller att man bara tänker "men jag använder ju inte X så då är det nog gammalt".

Men framförallt - det finns något som kallas for fosila ord (eller i vart fall i engelskt språk för "fosil words") som är ord som finns kvar just för att de används i idiomatiska uttryck och som således ändå kan fylla en funktion. Enligt resonemanget i denna tråd skulle man alltså inte kunna säga "det är inte hugget i sten" men borde istället införa uttrycket "det finns inte med i blockkedjan"?

Min åsikt är nog helt enkelt att det finns en charm i att ha historiska rester i ett språk och att det är trevligt med olika nyanser i det. Jag säger fortsatt hellre att någon har en fjäder i hatten än att den har ett 3090 TI i burken

Av Herr K
Skrivet av Sherrinjo:

Låt oss då formluera oss lite mer likt, ”Nej men den var faktiskt överaskande medioker” framöver så vänder vi denna tydliga negativa trend.

Var orolig ett tag att det var jag själv som enbart skapat den negativa uppfattningen av ordet men tydligt att det ej är så.

Måste tyvärr vara tråkig och gå emot dig. Perost har löst frågan genom att kolla på facit vilket är SAOB - det betyder något som inte höjer sig över det vanliga och är således menat att i vart fall inte vara ett positivt omdöme vilket gör att din föreslagna mening är något som jag skulle rödmarkera om jag var din svensk-lärare. Måhända inte för att den behöver vara strikt logiskt fel, men för att den visar på att du missuppfattat ordet och uttrycker dig galet oklart och omständligt. Håll dig till din magkänsla i denna fråga säger jag

Av Herr K
Skrivet av TANDEMCYKELN:

Det stora problemet är att konsumenten får returnera varor, utan någon som anledning. Detta gör att andra konsumenter får betala högre pris för att personer utnyttjar detta.

Jag tycker att det ska vara frivilligt för butiker att sätta sina egna regler.

Jag skulle inte köpa produkter där man kan returnera varor. De som vill kunna göra det, får göra det från butiker där det är möjligt och där jag inte kommer att handla.

Låt marknaden välja.

Ja, det rättigheten är enligt mig väldigt märklig. Jag är överlag väldigt för alla former av konsument-rättigheter men detta är ju något som klart missbrukas av vissa personer vilket andra får stå kostnaden för. Räcker ju bara att se antalet trådar i detta forum där någon funderar på att köpa produkt x, y eller z och där flera svar är att man ska köpa alla och sedan bara returnera de två man inte vill ha...

Av Herr K
Skrivet av SCORPIUS:

Förstår verkligen inte denna lansering. Är dom dedikerade grafikkorten inte klara än?
Jag har aldrig hört eller läst någon säga: WOW, viket ös det är i laptoppen, jag vill ha ett sådant grafikkort till min stationära.
Däremot är tvärtom vanligt.

Ok, fast andra än du kan ju tycka att det är kul med utveckling inom laptop-segmentet. Du, och "de du hör säga saker", är väl inte målgruppen för dett helt enkelt. Jag tycker det är kul med all utveckling på denna front. Och har aldrig - för vad nu det är värt - hört någon av mina vänner säga "Wow vilket ös det var i den hårdvaran - nu är det värt att inreda en datorhörna". Kul att alla kan få sitt helt enkelt

Av Herr K

Wow, vilken grand slam! Grattis, såväl till vinnaren som till övriga nominerade! Det är sådana som er som gör att detta är ett av de sista forumen värda att hänga på, och det vare sig man vill läsa om teknikrelaterade saker eller annat!

Av Herr K
Skrivet av SID 6.7:

Har haft boken liggandes bredvid sängen i flera år nu utan att ta tag i att läsa den.
Skall man läsa den innan eller efter man spelar spelet tro?

För det fall frågan ställdes till mig ber jag om ursäkt för mitt sena svar. Det tog lite tid innan jag först fick tummen ur och beställde boken och sen dessutom läste den. Men med det avklarat kan jag nu svara att det inte spelar någon roll alls. Spelet kan på sin höjd påstås vara lätt influerat av boken, främst vad avser de frågor som ställs och berättarteknik. Men om inte namnet var detsamma hade jag nog knappast själv gjort kopplingen.

IHO var spelet betydligt bättre än boken. Boken var helt ok och lite spännande i sin udda approach. Hade jag läst den när jag var 18-20 hade jag nog älskat den på samma vis som jag älskade Pasolinis filmer, med vilka vissa likheter finns (inte i första hand min spaning) på den tiden. Nu tycker jag att den är lite för farligt nära att vara pretentiös. 3/5 är mitt omdöme, med tillägget satsa på spelet först

Av Herr K

Hej Philip,

Du har många trådar om ungefär samma sak idag och det är för mig något oklart exakt vad du letar efter. Denna tråd har du lagt under "bärbara datorer" men datorn du länkar är stationär. Och du verkar leta stationär i andra trådar. Det verkar dock också variera om du bara letar efter en dator eller även efter skärm, tangentbord, mus etc.

Mitt råd till dig är att du skapar en tråd där du så noga du kan specificerar exakt vad du behöver, vad du ska använda det till och vad din budget för det hela är. Sådana trådar brukar många kunniga entusiaster här gladligen hjälpa till i.

Av Herr K

Njae, det låter ganska dyrt tycker jag. Definitivt inget kompispris där inte.

Av Herr K
Skrivet av AplAy:

Elektronisk signering med PIN-bekräftelse över mobil. Används PIN-koden som ett sätt att verifiera att det är rätt person som signerat och att det skett i rätt tid? (dvs., tidsbegränsad PIN-kod)

Yep, som vanlig tvåstegsverifiering.

Återigen, som regel vill du bara göra det tillräckligt troligt att korrekt person har signerat något, vilket inte är så svårt.

Om du inte tänker signera något där det första som sker är att du ska föra över 100 kSEK till motparten skulle jag inte oroa mig. De flesta avtal handlar ju om att saker sker löpande och om den som du tror är din motpart visar sig inte vara det i slutändan lär du bli varse det när den undrar vem du är, varför du behöver uppgifter för att kunna utföra ett visst jobb/klagar på att din tjänst inte levereras/eller vad avtalet nu gäller.

Av Herr K
Skrivet av AplAy:

Det är just detta så får mig att fundera då på vad e-signering egentligen har för juridisk styrka och det är detta jag spekulerar kan variera mellan olika länder på grund av olika juridiska tolkningar och helt enkelt andra lagar (eller avsaknaden av lagar för e-signering).

Det är just kruxet som du säger: hur skall det elektroniskt säkerställas att det är rätt person som signerat rätt dokument vid rätt tillfälle för att det skall representera en faktiskt signatur i lagens namn i landet ifråga? Säkerligen ett intressant kapitel i IT-lagböcker!

Liksom skrivits ovan är det reglerat på EU-nivå och mig veterligen finns det lagar för det även i många andra länder. Om svensk lag gäller för avtalet i fråga behöver man i regel dock inte fördjupa sig nämnvärt i det.

Huruvida signering sker för ett företags räkning eller ej spelar ingen roll i sammanhanget, där är det reglering kring rätt att teckna firma som styr.

Avslutningsvis gäller samma tveksamhet kring om rätt person signerat i högsta grad även för fysiska signaturer. Visst kan man skicka dessa på utlåtanden - men hur säkra är de? Och hur lätt är det om motparten är i ett annat land? Personligen kör jag då ofta elektronisk signering med PIN-bekräftelse över mobil i avsaknad av BankID hellre än en fysisk långsam signeringsprocess.

För vissa dokument är det lagstyrt hur signering ska ske - i övriga fall kan man undvika att överproblematisera saken.

Av Herr K
Skrivet av bluetrain:

Tack. Provade det men den verkade inte bry sig om inställningarna, tex struntade den i maxtempen så märkte ingen skillnad, något mer som kan behöva göras för att få det att lira?

Kanske en dum fråga, men du trycker på Apply och får ett meddelande om att det har fungerat va? Vidare funkar det bara så länge programmet är igång, du måste alltså göra det varje gång du sätter på datorn.

Av Herr K
Skrivet av bluetrain:

Verkar inte gå att undervolta Ryzen CPU, någon som vet om det bara funkar för intel?

I vilket fall så köpte jag biltemas kylplatta, eller på biltemaspråk "laptopstöd", https://www.biltema.se/kontor---teknik/datortillbehor/datorka...

Och den var faktiskt inte så dum. Den verkar gå ner några grader så att inte högsta fläktläget aktiveras längre. Sen när det gäller biltema kan man kanske inte förvänta sig den kommer hålla så länge men för 119kr så får man inte gnälla för mkt.

Det finns ett program som heter Ryzen controller som du kan använda. Tror man kan ställa in TDP och sånt där. Men kan kan också välja enklare lösningar - själv har jag ställt in att temp på CPU ej ska överstiga 86 grader vilket ger en tystare dator utan nämnvärt prestandatapp.

Du kan även laborera med olika energi-inställningar direkt i Windows.