Inlägg

Inlägg som nolimitsoya har skrivit i forumet
Av nolimitsoya

Då får de hellre ligga på hyllan i väntan på framtida projekt. Riktpris är som sagt halva nypriset. Jag kan tänka mig 2500 för tre.

Av nolimitsoya
Skrivet av jokanevad:

Hej! Jag bjuder 1200kr för 3st 360 GTX

Avser du per styck eller för alla tre?

Av nolimitsoya
Nytt bud: 300 kr plus frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av nolimitsoya

Oöppnade HWLabs 240GTS och 360GTX

Legendariska radiatorer. Nypris är i skrivande stund €80(/~900kr) respektive €155(/~1800kr) plus frakt från Highflow. Tänker mig halva nypriset.
Totalt har jag tre 240GTS och fyra 360GTX, så vill man köpa flera går det utmärkt och skulle kunna ge en mindre mängdrabatt.

Läs hela annonsen här

Av nolimitsoya

Annonsören har avslutat denna annons.

Av nolimitsoya

"AIO" Gigabyte 3070 OC Vision (Non-LHR) med riser

Efter uppgradering till 6800XT Liquid Devil säljes nu mitt 3070 med vattenblock. Det är första modellen men uppgraderad till senaste VBIOS, utan LHR och ett vattenblock/backplate med 12V RGB från Bykski. Mycket nätt och smidigt.
Risern, även den från Bykski, passade inte det nya kortet så den kan få följa med.

Kortet har höjd power limit och en modest fabriksöverklockning. Jag har inte upplevt något som helst coil while.

Det har gått i öppen loop med 420 mm rad och låga temperaturer, men jag har för försäljningen plockat ihop ett slutet system med anslutningar och 240 mm radiator från AlphaCool, USB-driven pump med fyra hastigheter, och förfyllt med CryoFuel. Perfekt start även för den som saknar erfarenhet av vattenkylning, alltså!
Jag kan skicka, men i så fall endast kortet, utan riser och loop. Detta "lyx-AIO-kit" erbjuds alltså vid avhämtning i Tallkrogen.

Notera att mobilkameran förvränger färgerna på nickelpläteringen. Blocket är i mycket gott skick, och naturligtvis inte orange-grön-lila!

Originalkylaren finns sparad och är endast körd i väntan på vattenblocket. En notering dock: fläkten längst ut gick något trögt vid leverans. Efter lite "massage" startade och fungerade den normalt igen, men någonting var inte riktigt som det skulle vid leverans. En ny kostar några tior på AE/Ebay.
Jag kan dock rekommendera en deshroud om man tänkt köra den på luft, för temperaturer och ljudnivå. Kåpan är visserligen snygg, men som på så många andra kort ganska restriktiv.

Billigaste 3070 nu på Prisjakt är 10090 kr, men jag tänker att budgivning börjar på 8000 kr.
Köp-nu-pris på 12144 kr, vilket är det lägsta listade priset på Prisjakt för denna modell.

Läs hela annonsen här

Av nolimitsoya

Om vattentemperaturen mätt efter sista blocket inte sjunker i princip omedelbart efter att du maxat pumpen är problemet sannolikt inte flödet/pumpen utan luft i systemet, för dåligt luftflöde och/eller för lite radiatorarea.
Om temperaturen sjunker för att sedan långsamt öka igen hade du för lågt flöde men fortfarande otillräcklig radiatorarea och/eller för klena fläktar.

Vattentemp 35-40 C är godkänt enligt min mening.

Av nolimitsoya

DDC behöver extern kylning, och ganska mycket på full effekt. D5 kyls däremot via vattnet i loopen. Det är en stor fördel med D5, om man har svårt att hålla ett bra luftflöde över pumpen. Om värme är en misstänkt orsak är det helt klart rätt tanke att gå över till D5.

Och som redan påpekats, pastell är skit. Räkna med att behöva göra rent pumpens lager med både korta och jämna mellanrum om loopen går varmt och med pastell. Och blocken...
Frågan är om inte igenkleggade block kan vara en bidragande orsak till att pumparna går sönder, alltså att de helt enkelt får jobba mot en för stor resistans.

Av nolimitsoya
Skrivet av Rouge of Darkness:

om de är i samma slinga är det ganska rimligt då blocket först i slingan kommer förvärma vattnet innan det når nästa kylblock i systemet.

Nja, normalt ska uppvärmningen bara vara någon enstaka grad. Om den är påtaglig är vattenflödet för lågt. Det är nog där jag skulle börja felsöka.

Om man ställer in pumpen så att den ger tillräckligt flöde med minsta möjliga ljudnivå för en loop med ett block, och sedan lägger till ett block till utan att öka pumpen, så kan det mycket väl innebära att flödet blir för litet. Särskilt om man har ett restriktivt GPU-block.
Intressanta data hade varit vattentemperaturen efter sista blocket. En sån här är mycket väl investerade pengar, om man har ett moderkort som har pins för extern probe.
Hur som helst skulle jag börja med att öka varvtalet på pumpen till max, om det inte redan är det.

Om det fastnat en luftplugg någonstans i systemet kan det drabba flödet ganska avsevärt även det, och med microreservoarer är det svårluftat. Det är lätt hänt att luftbubblor som lossnar någonstans åker in i reservoaren och sugs rakt ut i loopen igen. Väl ute fastnar de någonstans där flödeshastigheten är låg, till exempel tanken på en radiator, vilket ofta var där de satt från början. Om det finns större bubblor i en radiatortank innebär det i princip noll flöde i de kanaler var öppningar täcks av bubblan. Det kan vara mycket radiatorarea som blir inaktiv.
Gör alla ansträngningar att få loopen luftad. Vrid, vänd, ställ på högkant, labba med pumphastigheten, och var beredd på att det kommer ta tid. Se till att reservoaren är helt fylld, och fyll på löpande så fort det fastnar luft i den.

Med det sagt är 2x240 inte jättemycket radiatorarea. Nu står det ingenstans, men om strömgränsvärdena är trimmade, PBO är aktiverat och även grafikkortet har höjd powerlimit är det inte så konstigt att det blir varmt. Är det stock/referens borde det dock vara fullt tillräckligt, med rätt fläktar.

Av nolimitsoya

En bildgoogling ger flera system med 420 rads i Define S. Moderkort är ju i standardstorlekar. Var exakt skulle ditt moderkort blockera?

Så här kan det se ut: https://linustechtips.com/topic/590691-radiator-clearance-in-...

Av nolimitsoya

De fläktarna duger utmärkt.

Varukorgen är allt som strikt taget behövs för att få ihop en loop, men det finns som sagt ett par saker som det vore bra att komplettera med.
Eventuellt skulle en crossflowradiator kunna ge snyggare dragning om man offrar den bakre fläktplatsen, men det måste mätas noga först, för att veta om den kommer få plats...

Sen, ännu en gång, kolla deras B-stock. Ett XPX inklusive två fasta fitings för 176 kr är väldigt attraktivt, även om monteringsmateriel och skruvar tillkommer. Du sparar över 300 kr bara där.
Överväg två separata 280 radiatorer - en i toppen och en i fronten. Förutom ytterligare 33% bättre kylning så sparar det dessutom några hundralappar. Dock till priset av lite stökigare slangdragning och luftning, samt åter ett behov av de två fitings som blocket ovan sparade in. Även här behöver skruvar köpas till, men köp då billiga M3 på ClasOhlson.
Fundera på om du ska nöja dig med en DDC-pump-res-combo i stället för D5. Även det sparar ett par hundra. Speciellt om klarar dig med lågeffektsmodellen DDC-310 för 520 kr, vilket du säkert kan om du inte ska köra mer än ett till två block i en okomplicerad loop. Saknar också skruvar. Jag hade nog ändå valt D5, men det är värt en tanke.

Och prisjämför. Inet är något billigare på både pumpalternativ (VPP655) och vätska, och har gratis frakt för sweclockare. Se upp så att du inte förlorar den fria frakten på Aquatuning bara.

Av nolimitsoya
Skrivet av GooGeL:

Taget från Aquatuning... som har en notis kring Mayhem produkterna. (Alphacool är inte fullt ensam och dissa Mayhem)

Phobya, Aquatuning, Mastercleer och Alphacool (och säkert ännu fler...) tecknas/ägs/styrs av samma tyska gäng. Numera två personer, Rudnicki och Draht. Det är också samma text.

Skrivet av asus574:

Uppskattar verkligen all info.
Jag försökte kolla om det gick att sätta ihop ett komplett paket här https://www.ekwb.com/custom-loop-configurator/
Men på steg 5 gick det inte gå vidare.
Om någon har lust att sätta ihop ett bra paket för runt 3-4k?

Jag håller både med Elfsberg om att ett 140 mm-system vore att föredra, och GooGeL om att det är klart värt att se pumpen som en investering, om man har möjlighet att lägga lite mer pengar. Pump, reservoar, radiatorer och fitings kommer man ju behålla, medan block och slangar sannolikt kommer bytas vid uppgradering av datorn.
Däremot är det som GooGeL mycket riktigt påpekar lätt att kronorna rinner iväg när man ska ha många fitings och fläktar. Man kan spara många kronor på fitings om man kan tänka sig kompromissa med utseendet och köra barbs med buntband eller klämmor i stället för kompressionsfitings.

Om jag hittat rätt stöder ditt chassi en 420-rad av standardtjocklek (<30 mm) i toppen? I så fall skulle jag alla gånger prioritera det över en tjockare 360 i fronten.

Tjocklek spelar, beroende på märke, mycket mindre roll för kylförmågan än man kan tro. Oftast har de tjockare radiatorerna glesare mellan flänsarna för att inte luftmotståndet ska dra iväg, vilket äter upp mycket av den kylförmåga som tjockleken borde ge. Det är i princip alltid bättre att ha mer yta än tjockare rad. En 420-rad har 36% mer yta än en 360, eller alltså ungefär lika mycket som en 480-rad. Lite, lite mer till och med. En liggande, takmonterad radiator är också lättare att lufta.

En tänkbar kundvagn hade kunnat se ut så här:
https://www.aquatuning.se/AtsdCartSave/load/key/cb633837ea54b...
Lägg till eventuella vinklar, eller köp dessa i butik efter behov.

Någonting jag nästan ser som ett krav, om ditt moderkort stöder det, är en vattentemperatursensor. Att kunna binda fläktkurvan till vattentemperaturen - och det är ju vattnet fläktarna ska kyla - innebär att man slipper att fläktarna varvar upp bara för att komponenterna tillfälligtvis blir varma. Vattnet i en loop bär så mycket värme att man kan ligga på hög belastning rätt länge innan vattnet värmts upp och fläktarna har någonting att jobba med. Dessutom vill man att fläktarna ska fortsätta kyla tills vattentemperaturen gått ner, även om belastningen lättar en stund och själva processorn går ner i temperatur.
Det finns lite olika modeller. Jag har en sån här i gamingdatorn, i en av de annars oanvända öppningarna i reservoarens bas. Den bakre, för min del, så den syns inte ens. Det finns också varianter som man sätter mellan en komponent och en fiting.

Någonting annat jag saknar i kiten, och som ofta glöms bort, är någon typ av drain port. Förr eller senare kommer du behöva tömma systemet. Bygg in någon form av lösning för det redan från början, så spar du många framtida svordomar. Sätt en T-koppling så lågt som möjligt i loopen, med en kulventil i en slangstump på "benet" av T:et.
Jag tycker också att om man ska köra en öppen loop så bör man förr eller senare nyttja möjligheten att vattenkyla grafikkortet!

---

Sen kan man som sagt spara ordentligt med pengar på första loopen genom att köpa Barrow eller Bykski via AliExpress. Om man inte har något emot någon veckas leveranstid. Var dock aktsam på att moms och PostNords rövaravgift tillkommer.
Exempel:
https://www.aliexpress.com/item/33004329921.html?spm=a2g0o.st...
https://www.aliexpress.com/item/1005001308771456.html?spm=a2g...
https://www.aliexpress.com/item/1005002863533791.html?spm=a2g...
https://www.aliexpress.com/item/33006668948.html?spm=a2g0o.st...
https://www.aliexpress.com/item/4000623455846.html?spm=a2g0o....
Jag har handlat mycket av just denna handlare. Det har fungerat bra, och det jag handlat har överraskat positivt. (Jag har dock inte använt specifikt någon av de länkade produkterna förutom barbsen, vilka är utmärkta.)

Av nolimitsoya
Skrivet av GooGeL:

Okej, den resan har jag inte läst något om. Efter mitt egna tycke och smak... så räcker det med batteri-/destillerat vatten och något algdödande medel. Så ser det väl inte den där saken som ett jätteproblem. Säger nu OEM-tillverkaren att den här gunkan ej bör användas med våran pump så, får man väl befinna sig i att följa det då om man vill upprätthålla garanti och funktion.

Jag kanske var otydlig, men problemet handlade aldrig om vätskan, utan pumpen. Det är ett konstruktionsfel på pumpen. Ett som AC försökte dumpa ansvaret och kostnaden för på en tredje part (Mayhem) när reklamationerna började hagla, blev synade och fick härdsmälta. Lagret är alltså dåligt, oavsett använd vätska. AC lägger därefter en passivaggressiv och vilseledande nonsensetext i alla sina produkttester där de poängterar att Mayhem, helt riktigt, inte tar över ACs garantiåtaganden och ansvaret för ACs eventurella konstruktionsfel bara för att man använder ACs produkter med Mayhems vätskor. Som konsument förväntas man då tvivla på företaget/produkterna de baktalar för att slippa hedra sina garantiåtaganden. Det är naturligtvis helt befängt, men tydligen tycker AC att det verkar vara en rimlig strategi.

Skrivet av GooGeL:

EKs kit innehåller inte en DDC.

Ojdå, väl fångat!
I så fall drar jag nog tillbaka min rekommendation. Då skulle jag nog chansat på AC-kitet, och mentalt budgeterat för ett eventuellt pumpbyte.

Frågan är om det inte är bättre att lägga ett par hundra till och plocka ihop lösa delar själv... Kanske prisjaga och kompromissa lite för att få ner kostnaden om det är tight. De saker jag köpt av Bykski har faktiskt imponerat, men leveranstiden från AliExpress är inte särskilt rolig. Om man kan tänka sig B-stock har Aquatuning så gott som ständigt block, radiatorer och annat till närmast vrakpriser.

Av nolimitsoya
Skrivet av GooGeL:

Tror mer på Alphacool kitet i och med pumpen. Som tycks vara en junior till Laing D5. Bättre specs vad gäller tryck och flöde.

Just AC 7**-D5 skulle jag tvärt om undvika till varje pris.

Tittar man på ACs hemsida står det nedanför en mycket märklig varning mot Mayhems vätskor. Bakgrunden är att just ACs 7**-D5 gick sönder i en omfattning som fick människor i vattenkylningscommunityn att reagera, och AC försökte i en forumtråd skylla problemen på användandet Mayhems kylvätskor.
En representant från Mayhem gav sig in i tråden och förklarade att även om pastell- och showvätskor visserligen kan innebära problem med utfällning och igengeggade system vid långtidsanvändning var huvudproblemet med just den här serien pumpar att AC hade snålat med den keramiska lagerkula som pumpcentrifugen vilar på.

AC gick efter detta full retard, spårade ur i tråden, vägrade ta ansvar för sin produkt, vägrade åtgärda sina pumpar, hanterade reklamationer illa och driver sedan dess någon sorts ensidigt krig mot Mayhem. Som är branchens största OEM och tillverkar i princip alla vätskor som går att köpa, även om det står EK på etiketten.

Jag vet inte om de fixat just den pumpmodellen sedan dess, men jag skulle som sagt undvika dessa. AC 6** ska enligt forumuppgifterrykten inte ha samma problem. Jag använder en VPP655PWN som varit i kontinuerlig drift 24/7 utan problem sedan många år.

Jag tycker bättre om BeQuiet-fläktarna från AC än Vardar-fläktarna från EK. Vardar låter mer irriterande på samma varvtal - i alla fall de ex jag försökt använda. RGBn är dock helt makalöst bra.

Jag har ingen erfarenhet av EKs CPU-block, men däremot två system med AC XPX som jag tycker sätter igen lite väl fort. Även en Eisbaer pump-block-res-combo, med samma/liknande coldplate vad jag kan se, satte igen nästan helt inom något åt trots förfyllt "underhållsfritt" AIO-paket.

EK har mycket snyggare reservoar än AC. De synliga gängorna på AC-reservoaren kommer dra ner vätska i sig och ge ett lite "kladdigt" intryck. Syns tydligt på bilden från Tomshardware. Det är också nästan omöjligt att få de två rören att sitta rakt (eller lika snett...) i AC-reservoaren, vilket också syns på ACs produktbild. Dock behöver man normal bara använda det ena. Den mycket större volymen är en fördel AC, om det inte skapar platsproblem i chassiet.
EKs är vibrationsdämpad vilket ACs saknar, men å andra sidan är DDC-pumpen inte lika tyst och vibrationsfri som D5. (Jag använder själv exakt den AC-modell av reservoar som medföljer, men med en annan D5-pump.)

EK har nättare, snyggare och enligt min mening bättre fittings med invändig insex för åtdragning i stället för ACs två avfasningar för fast nyckel, men snabbkopplingen som medföljer AC-kitet kan vara praktisk. Om än ful. Jag använder sådana i hemmaservern där vattensystemet ändå inte syns, och det är ibland praktiskt att kunna byta och lägga till delar utan att tömma hela loopen.

Av de två kiten skulle jag nog allt sammantaget välja EK, om priserna är någorlunda likvärdiga.

Av nolimitsoya

Inte separat.

Av nolimitsoya

Hm, nej det kanske det inte gjorde! Jag fick för mig att även 3080 hade samma problem med minneskylningen som 3090.
4k emellan?

Av nolimitsoya

Ska hitta gömman med SSDer först, men tänker mig en femhundring kanske?

Av nolimitsoya

Är ett Seasonic G360 av intresse?
https://silentpcreview.com/seasonic-g360-psu-high-efficiency-...

Jag borde ha i varje fall en 120 GB SSD i gömmorna också. Ska leta lite.

Av nolimitsoya

Har inget chassi att erbjuda, men ett BeQuiet! System Power 9 700W som är fyra månader gammalt och kan släppas för en röding. Finns i Tallkrogen.
Detta: https://www.inet.se/produkt/6902710/be-quiet-system-power-9-7...

Av nolimitsoya

Jag har ett Gigabyte 3070 Vision med fullcoverblock och backplate från Bykski. Är det intressant, och hur mycket tänkte du i så fall i mellanskillnad?
Hur ser minnestemp ut för minnena på baksidan?