Inlägg

Inlägg som Alling har skrivit i forumet
Av Alling
Skrivet av Alling:

Nej, jag har bestämt att jag måste kunna vara nöjd med den jag har (en LG OLED55B9).

Japp, det inlägget åldrades ju som mjölk i Saharaöknen … Jag får skylla på @Jojkenstein, som listade ut att man kunde få ner priset på en 77-tums C3 ytterligare till 15 300 kr genom att betala med presentkort.

Men man fyller ju bara 30 en gång, och inte kan det rimligen vara en slump att detta erbjudande löper ut samma dag …

Av Alling

Har Kali Audio IN-5 (monitorer) och Sennheiser HD 6XX (hörlurar). 😍

De får båda sitt ljud från en SMSL SU-8s (DAC) via en Topping A90 (hörlursförstärkare/försteg), som har en fantastisk funktion som jag inte kan förstå är så sällsynt: en fysisk switch för att växla mellan lurarna och högtalarna! Använder den hela tiden, till exempel när jag går AFK men fortfarande vill höra Discord.

Kör XLR hela vägen från DAC:en till monitorerna. (XLR mellan DAC:en och förstärkaren eliminerade faktiskt en störning som fanns med RCA!) Lurarna är dock anslutna med den medföljande, obalanserade kabeln och jag ser ingen anledning att ändra på det.

Av Alling
Skrivet av tvelander:

Det i signaturen! och även 2x monitorer aktiva ingen sub
________________________
Visa signatur

[…] Headphones Audeze Maxwell + FOSTEX TR-X00 + Audeze LCD-2 + Moon Cable DAC/AMP Chord Mojo, Schiit Magni&Modi […]

Nu består trådens värde även när du byter signatur.

Av Alling
Skrivet av norrby89:

Well man betalar per kilowattimme, om folk benämner det fel som kilowatt gör absolut noll skillnad.

För mig gjorde det gigantisk skillnad när jag förstod hur enheter fungerar och att man kan räkna med dem istället för att bara räkna med dimensionslösa mätetal och hoppas att uträkningen blir korrekt.

Tror även att praktiska frågor som "Hur lång tid tar det att ladda bilen vid den här laddpunkten?" eller "Hur mycket sparar jag på att stänga av handdukstorken när den inte används?" blir mycket enklare om man har "förstått enheter". Och det kan man, menar jag, inte göra så länge man tror att watt och wattimme är samma sak eller liknande.

Men jag förstår det som att du har bestämt dig för att det inte har någon betydelse, så vi får väl vara överens om att inte vara överens.

Av Alling
Skrivet av norrby89:

Självklart, något som nog exakt ALLA här förstår även fast jag missade en bokstav

Där är jag helt övertygad om att du har fel. Förvirring kring de enheterna är snarare regel än undantag, i min erfarenhet. Jag tror att grundläggande ellära bara kommer bli viktigare i takt med att elektrifieringen fortskrider, och jag tror att det hjälper gemene man som inte har järnkoll om vi ser till att använda rätt enheter.

Av Alling
Skrivet av norrby89:

betalar 3kr per kw

Kilowatt (kW) är en enhet för effekt. Enheten du söker är kilowattimme (kWh), som är en enhet för energi. (Notera hur kWh = kW × h; gångertecknet är bara inte utskrivet.)

Elpris kan anges i kronor per kilowattimme, inte i kronor per kilowatt. (Kronor per kilowatt är däremot en meningsfull enhet för så kallad effekttariff.)

Av Alling

Enda anledningen till att du skulle kunna spara ström genom en sådan uppgradering/nedgradering är att nätdelars verkningsgrad typiskt är som lägst vid låg procentuell belastning.

Som räkneexempel, anta att din dator drar 75 W när den står igång utan att du spelar. Då belastas en 750 W-nätdel till 10 % och en 450 W-dito till ~17 %. Anta för enkelhetens skull (och för maximal relevans till trådens frågeställning) att båda nätdelarna har 85 % verkningsgrad vid 10 % belastning och 90 % vid 17 % belastning.

Då drar 750 W-nätdelen 75 W × 100 % / 85 % ≈ 88 W och 450-wattaren 75 W × 100 % / 90 % ≈ 83 W.

De 5 W som skiljer mellan nätdelarna kan även uttryckas som 5 W × 24 h/dag × 30 dagar/mån = 3 600 Wh/mån = 3,6 kWh/månom du har igång datorn dygnet runt.

Det vill säga: det är knappt märkbart ens under "optimala" förutsättningar.

I praktiken finns det naturligtvis en mängd andra parametrar som spelar in; ovanstående är en grov förenkling. Men det är i vilket fall som helst inte en investering du kommer räkna hem inom överskådlig framtid.

Av Alling
Skrivet av Yoshman:

Bara som referens: sedan 1975 har effektiveteten på ICE-motor ökat 80 % (bättre kontroll på förbränning, långt fler hästkrafter per kg motor, etc), så även "gammal teknik" kan gå framåt. Att EV-batterier blivit ~50 % bättre per kg är självklart jättebra, men inte superimponernade.

Har bara en liten kommentar här. Har inte läst de 135 sidorna i rapporten, men den verkar handla om utvecklingen mellan 1975 och 2013, dvs en period på nästan 40 år. @flukke skrev om hur effektiviteten på Tesla Model S har förändrats mellan 2013 och nu, dvs under ca 10 år. Det får man ju ha i åtanke när man värderar hur imponerande den (påstådda) 50-procentiga förbättringen är, tänker jag.

I andra vågskålen ligger kanske något i stil med följande: ”Det är inte särkilt imponerande att en teknik utvecklas snabbt under sina första år (som man för BEV kan se åren 2013 och framåt som). Det är mer imponerande om den kan fortsätta förbättras även när den funnits länge (som ICE hade år 1975).”

Av Alling
Skrivet av NodCommander:

Imessage*

Enligt svenska språkregler ska namn skrivas på korrekt vis, oavsett hur ett företag väljer att designa sina logotyper.

Ios, Itunes, Windows, Google, osv är korrekt och inget annat.

Som @mpat skriver: varifrån får man "Ios"? Förutom att det helt uppenbart är felaktigt är det dessutom dåligt för läsbarheten, då det ser ut som "los" (alltså "LOS" med gemener). Vill man inte skriva "iOS" är givetvis "IOS" det enda rimliga.

Av Alling
Skrivet av bärplockaren:

Jag kör Win 11 på laptop i sign dock inget som används dagligen utan bara i backup syfte.
________________________
Visa signatur

Desktop|Intel i5 12600|Asus Prime B760 Plus|Nvidia RTX 3070|Corsair DDR5 2x16GB|1TB M.2/1TB SSD
Mouse|Sensei Ten|Keyboard|Xtrfy K4|Monitor|Asus PG279QZ|Dell u2415
Laptop|HP ProBook 4320s I3|525GB SSD|4GB DDR3|NAS|Synology 412+ 30TB
Phone|iPhone 13 128GB|Tab|Mi Pad 4 64GB|HTPC|Google TV|Server|Intel Nuc

Nu består trådens värde även när du byter signatur.

Av Alling

En bedrövelsens dag, detta. NR200P har varit min stående rekommendation utan asterisker till alla som ska bygga en vanlig speldator utan särskilda krav. När nu stödet för typiska luftkylare försvinner och priset skjuter i höjden blir läget ett helt annat.

Hade originalversionen funnits kvar jämte V2 hade jag bara haft positivt att säga, men detta var mycket tråkig läsning.

Av Alling

Återställde alla tre "slots" under ON-BOARD MEMORY MODE och la sedan in min "profil" på slot M1 igen. Nu verkar belysningen iallafall inte slockna efter en minut, så det är iallafall en förbättring.

EDIT: Fick det härifrån.

Av Alling

Provade precis att ändra INACTIVITY LIGHTING > Start after från 1 minute till 5 minutes, men det gjorde ingen skillnad. Belysningen släcks fortfarande efter 1 minuts inaktivitet.

Av Alling
Skrivet av StuntmanMike:

De slutar inte för att det sätts i viloläge efter 10min?

Kan inte svara på det på rak arm, men tangentbordet i sig fortsätter fungera, och belysningen tänds inte igen även om jag trycker på tangenterna.

Nu har jag dessutom tagit tiden, och det är efter exakt 1 minut av inaktivitet som belysningen släcks. Uppenbarligen är det något som händer såpass ofta att jag uppfattade det som ca 10 minuter av "normal" användning.

Av Alling

Minns som om det var igår hur en kompis visade mig HTML på den sunkiga biblioteksdatorn i sjuan eller åttan, ca 2008. Vi öppnade Notepad och skrev följande:

<HTML> <HEAD> <TITLE>Min första webbsida</TITLE> </HEAD> <BODY> <H1>Hej</H1> <P>Välkommen till min hemsida!</P> <BODY> </HTML>

Sedan sparade vi filen och öppnade den i Internet Explorer 6. För mig som inte kunde något om kodning och webben kändes det som att vi hade skapat en riktig hemsida! Från det ögonblicket var jag fast.

Av Alling

Den där Jacob Hugosson på Semi14 får vi lägga på minnet inför framtida rekryteringsprocesser!

Av Alling
Skrivet av MsSmith:

Du citerar ett citat - det är inte att ta ställning.

Han citerar ett referat i en artikel med rubriken "Fler piratkopierar musik igen" och följande ingress:

Antalet internetanvändare som hämtar olagligt delad musik ökar, men de flesta går inte via traditionella fildelningstjänster utan tankar från Youtube.

Emedan det rent tekniskt finns andra möjliga tolkningar är det lätt för en normal läsare att få intrycket att det odiskutabelt är fråga om piratkopiering.

Av Alling

Nej, jag har bestämt att jag måste kunna vara nöjd med den jag har (en LG OLED55B9).

EDIT: Beställde en OLED77C3 idag (2024-02-25) efter tips av @Jojkenstein. Så bra gick det …

Av Alling
Skrivet av MinscS2:

Samtidigt som han varit forum-medlem i 10 månader och har publicerat 547(!) artiklar, vilket i skrivande stund blir ett snitt på nästan 2 om dagen, inklusive lördagar och söndagar.
Klart killen inte hinner skriva några foruminlägg, han måste ju antagligen spendera all sin vakna tid med skriva artiklar.

Säkerligen. Har inga synpunkter på det; ville bara dokumentera vad @Kent menade, eftersom det bara var uppenbart under rådande omständigheter av synnerligen volatil karaktär.

Av Alling
Skrivet av Varg:

Sitter alltså folk och stirrar in i chassit när de spelar eller utför tungt arbete på datorn? Annars har jag svårt att förstå meningen med en skärm på insidan. Själv har jag inget fönster på chassit så det är ännu mindre mening att skaffa en sådan kylare.

Sitter alltså folk och stirrar på bilens exteriör när de kör den? Annars har jag svårt att förstå meningen med spoiler/kjolar/foliering/fälgar/dekaler …

Man kan väl vilja smycka ut datorn för att ställa ut den, delta i tävlingar, lägga upp ett galleri, eller bara som en hobbygrej.

Har inte heller något fönster (längre) och vill absolut inte att min dator ska lysa eller blinka på något sätt. Men jag kan ändå förstå att andra kan vilja spexa till det.