Inlägg

Inlägg som hennil93 har skrivit i forumet
Av hennil93
Skrivet av Sveklockarn:

Är det i något spel vi pratar om att detta händer i?

Vad händer om du håller nere [Win]+[Ctrl]+[Shift]+[B] samtidigt, när bilden har frusit? Du kan testa kommandot innan felet uppstår, det ska pipa till och släcka skärmen i någon sekund när grafikdrivrutinen startas om.
Nej, 650W är mer än tillräckligt för komponenterna du listar.

Ja, vanligtvis när detta inträffat har jag spelat något spel med vänner. Jag har därmed haft spel, Discord, och antagligen Chrome igång. Hade ingen aning om att man kunde starta om grafikdrivrutinen på det sättet, jag skriver ner det och provar nästa gång problemet inträffar! Tack!

Av hennil93

Tack för svaren, PSUn är inköpt för ganska exakt 3 år sedan. Vad tror ni om det?

Av hennil93

För svag PSU?

Jag har ett problem som jag trodde berodde på mitt tidigare GPU (ett RX 5600). Nu har jag nyligen gått och införskaffat ett nytt RX 6600 istället ( https://www.komplett.se/product/1197026/datorutrustning/dator... ), och problemet har återigen visat sig.

Det som händer är att min dator ibland slumpmässigt fryser helt fast (bilden stannar, men jag hör fortfarande musik som spelas / vänner som pratar eller dylikt, de hör dock inte mig). Ingenting händer förrän jag startar om datorn. Jag felsökte RAM-minnen, varpå jag lånade en annat betydligt äldre GPU av en vän för att prova med. Problemet som tidigare uppstod någon gång om dagen var som bortblåst, trots att jag använde denna gamla GPU i närmre 2 månader inträffade det inte en enda gång.

Givetvis tänker jag att det är GPUn som är felaktig, och köper en ny. Sagt och gjort flyter allting på bra i ett par dagar, och sen plötsligt fryser datorn återigen. Det har hänt en gång till sedan dess. Kan det vara så att jag har för lågt watt-antal på min PSU så att den inte orkar driva detta mer moderna grafikkort under vissa omständigheter?

Mina specs följer nedan:
CPU: AMD Ryzen 7 3600X
GPU: Radeon RX 6600 MECH 2X
RAM: Corsair Vengeance LPX 8GB x 2 (Totalt 16GB RAM)
Moderkort: MSI B450-A PRO MAX
Nätaggregat: Corsair CV650

När jag googlar och räknar på komponenterna låter det som att PSUn borde räcka, men jag förstår verkligen inte vad som skulle kunna vara problemet annars.

Av hennil93

NU har jag lyckats lösa problemen, verkar det som!

Jag har haft två st SSD's i min dator, en Crucial MX480 som jag använder som min huvudsakliga disk (där Windows och allt "viktigt" är installerat), samt en Crucial BX500 som jag i stort sett bara använt som lagringsenhet. MX480'n har givetvis varit den som i första hand ska vara den disk som bootas ifrån, vilket jag verifierat varit inställningen i BIOS.

Hursomhelst, jag provade att koppla ur diskarna en i taget för att se om samma felmeddelande kvarstod, och när jag tog ur min Crucial BX500 startade datorn helt som vanligt. Jag kände mig modig och provade att genomföra en installation av drivrutin för min GPU (tog den senast släppta), vilket gick helt felfritt och datorn verkar nu vara helt utan problem.

Jag förstår dock inte riktigt hur detta kan vara fallet, då jag enbart använt min Crucial BX500 som lagringsenhet. Om någon har någon teori eller kan förklara för mig hur detta hänger ihop hade det varit intressant.

Av hennil93
Skrivet av coolerfreak:

Är de AMD moderkort? Om ja - Använd senaste chipset-drivrutiner till att börja med

Det är det inte, mitt moderkort är ett MSI B450-A PRO Max.

Tänkte att det kunde vara vettigt att flasha bios utifall det är någonting som spökar. Det var uppenbarligen en dålig idé, eftersom jag nu fått ett uppdaterat problem..

Själva flashningen såg ut att gå felfritt, jag lade in den senaste versionen för mitt moderkort på ett usb och startade m-Flash via BIOS. Det gick till 100% varpå datorn startade om och allting såg bra ut än så länge. Sedan fick jag bluescreen med felmeddelandet "0xc000000f", varpå följande alternativ ges:
Enter - Försök starta igen
F1 - Starta återställningsmiljön
F8 - Visa startinställningarna
F9 - Använd ett annat operativsystem
Esc - Visa UEFI-inställningarna

Jag har provat samtliga alternativ förutom F9, eftersom jag bara har ett OS installerat. Alla alternativ leder rakt av till samma skärm, förutom Esc som skickar mig till Bios-inställningarna. Där ser allt bra ut så vitt jag kan se, för att försäkra mig om att ingenting har blivit fel resettade jag BIOS manuellt via CMOS. Ingen skillnad.

Förstår inte vad som händer här, det här kan väl knappast vara GPU'n som spökar?

Av hennil93

@NordhNet

Provade precis ett till alternativ för att se om det blev någon skillnad. Laddade hem en tredje drivrutin som är ca ett halvår gammal, och försökte installera den via Device Manager i Windows. Lät det stå och tugga i ca 2-3 timmar varpå jag fick ett felmeddelande att uppdateringen av drivrutin inte gick igenom.

Kollade precis Windows-loggarna och de verkar ha spottat ur sig följande när detta inträffade:

The program drvinst.exe version 10.0.19041.1566 stopped interacting with Windows and was closed. To see if more information about the problem is available, check the problem history in the Security and Maintenance control panel.
Process ID: 3724
Start Time: 01d845f8cf9ecc2d
Termination Time: 0
Application Path: C:\Windows\System32\drvinst.exe
Report Id: dd99d3f0-24b7-4042-8771-8ec69f0479fe
Faulting package full name:
Faulting package-relative application ID:
Hang type: Unknown

Edit: Display Adapters visas dock som "AMD Radeon RX 5600 XT" i Device Manager, och allting "hackar" precis som tidigare när drivrutinen blivit felaktigt installerad.

Har inte supermycket erfarenhet med loggar av denna typ, säger det dig någonting?

Av hennil93
Skrivet av NordhNet:

@hennil93: Jag hade testat ta en äldre drivrutin och installerat den. Alltså inte flera år äldre utan någon version äldre

Vilken version är det du försöker installera?

Som jag nämnde i posten har jag tidigare provat detta. Har provat följande versioner:

Adrenalin 22.3.2 Optional (Släpptes 3/24/2022)
Adrenalin 21.12.1 Optional (Släpptes 12/3/2021)

Jag har även provat att köra deras verktyg "Auto Detect and Install" som ska hämta hem och installera den senast kompatibla drivrutinen beroende på vilken AMD GPU man har.

För att försäkra att ingenting ligger och gnager i bakgrunden har jag dessutom kört DDU för att rensa bort tidigare "delvis" installerade drivrutin. De olika installationerna har betett sig på samma sätt, den enda skillnaden jag noterat har varit att de har fastnat på olika ställen i installationen, men alltid på samma ställe vid försök av installation av samma drivrutin. Exempelvis: 22.3.2 fastnar på 92% varje gång. 21.12.1 fastnar på 62% varje gång.

Av hennil93

Dator "hackar" efter uppdatering av drivrutin till grafikkort

Ett problem har uppstått med min dator som jag hoppas någon mer kunnig skulle kunna hjälpa till med.

Datorn har fungerat felfritt under en längre period (inköpt ny för ca 1,5 år sedan), men häromdagen skulle jag uppdatera drivrutinen till min GPU och efter det fungerar den dessvärre mindre bra.

Jag påbörjade installationen av drivrutinen varpå den kom till 99% och sedan fastnade. När den stått still där utan någon som helst uppdatering i ca en timme bestämde jag mig för att avbryta den. Jag startade sedan om datorn och försökte igen, varpå samma sak hände. Efter detta började datorns bild och ljud "hacka", det blir små korta avbrott ca en gång i sekunden. Jag försökte göra om installationen av drivrutinen men samma sak hände, den bara hängde sig efter ett tag.

Efter att ha försökt felsökt lite snabbt utan några som helst framgångar bestämde jag mig för att blåsa hela datorn och ominstallera Windows, och ta bort den gamla drivrutinen med DDU. Istället för att använda GPU'n kör då Windows på någon basic drivrutin som jag tolkat det (har verifierat att GPU'ns drivrutin är borttagen, så vitt jag kan se iallafall).

Detta verkar ha löst problemet, då datorn inte "hackar" på samma sätt längre. Men, när jag återigen försöker installera drivrutin för GPU'n (jag har testat flertalet olika versioner, både nyaste och flera tidigare drivrutiner) händer samma problem. Installationen kommer till en viss procent, och fastnar sedan. Under installationens gång märker jag återigen att problemet återuppstår.

Det fungerade ju innan jag försökte mig på att uppdatera drivrutinen första gången, skulle det ändå kunna ha blivit något fysiskt fel på GPU'n? Om någon har några andra idéer på vad jag skulle kunna prova för att lösa detta mottages det gladeligen!

Har för övrigt ett AMD Radeon RX 5600 XT, mer specifikt är det följande:
https://www.komplett.se/product/1158285#

Av hennil93
Skrivet av lejonkung:

Jag hade nog tagit mig till en lokal mobilreparationsfirma där du kan få koppla in mobilen till en skärm som de använder i testningssyfte och göra backupen där och då. Kanske kostnar några hundralappar om dom inte tar det på goodwill.

Tack, jag provar nog att göra detta och ser om de kan lyckas ge mig tillgång till mobilen igen!

Av hennil93

Komma åt filer från mobil med trasig skärm

För ett par dagar sedan hade jag oturligt nog min mobil (En Google Pixel 2) ute i värmen och den överhettades, varpå jag märkte att den "svullnat" lite senare på kvällen. Jag misstänkte att det var batteriet och köpte därmed ett nytt batteri, som jag häromdagen försökte byta ut på egen hand. Tyvärr spräcktes skärmen under själva bytet, även om jag är rätt säker på att batteriet är korrekt installerat. Så, utan skärm så bestämde jag mig helt enkelt för att det är mer värt att skaffa en ny mobil.

Sagt och gjort sitter jag nu istället på en Xiaomi. Jag hade en hel del information på min gamla mobil som jag ytterst gärna hade kommit åt, men jag lyckas inte då skärmen är trasig (jag misstänker även att touchfunktionen inte fungerar, skärmen är utöver detta helt svart trots ikopplad). Om jag håller på fingertrycksavläsaren på min gamla Pixel 2 vibrerar den och mobilen verkar för övrigt vara funktionell, men då jag inte kan använda touchen lyckas jag inte koppla in den i datorn för att extrahera filer. Det absolut bästa hade varit om jag kunde göra en screen mirroring till datorskärmen för att kunna bläddra igenom mobilen men detta är dessvärre inte någonting jag lyckats med.

Har ni några smarta tillvägagångssätt för att komma åt informationen? Efter mycket googlande har jag fortfarande inte lyckats lösa det, och har suttit med detta i 3-4 timmar nu ungefär.

Av hennil93
Skrivet av pv2b:

Stäng av ström till din 4G-router, försvinner nätet då eller finns det kvar?

Finns det kvar så finns det någon annan enhet i närheten som använder samma nätverksnamn.

Stänger jag av min router så försvinner båda nätverken när jag tidigare provat detta. När jag dessutom bytte namn på nätverket genom att logga in i routern har nätverk nr.2 försvunnit permanent, men problemet jag upplever kvarstår dessvärre fortfarande.

Av hennil93

Problem med nätverksuppkoppling

Jag har de senaste dagarna haft ett lustigt problem med min nätverksuppkoppling som jag hoppas någon kan förstå sig på. Jag har en router med ett sim-kort i för mobilt nätverk som jag använder och kopplar upp mig trådlöst på med min dator. Det har tidigare fungerat utan några större problem, men sedan ett par dagar tillbaka uppmärksammade jag att det av någon anledning finns 2 nätverk med "samma" namn i listan där man kan hantera sina anslutningar. Av någon anledning kan jag välja en andra anslutning som heter exakt samma sak som mitt nätverk fast med numret "2" efter.

Det låter väl inte som något större problem, men i samma veva som detta uppstod har mitt nätverk börjat "hacka" en del, kollar jag på en video eller dylikt så fryser videon samt ljudet till i någon microsekund med ett par sekunders mellanrum. Detsamma sker om jag spelar någonting, och då detta märkliga beteende verkar ha uppstått samtidigt gissar jag att det är sammankopplat med mina dubbla nätverk.

Jag har för övrigt provat att dela nätverket från min mobil, och detta "hackande" är helt bortblåst, så det uppstår garanterat pga. nätverket.

Jag har googlat runt på problemet och hittat lösningar kring hur man ska bli av med det andra nätverket, med inte lyckats. Jag provade därför att helt enkelt att gå in i routerinställningarna och byta namn på nätverket, och det finns nu enbart en nätverksanslutning med det nya namnet, men det underliga "hackandet" kvarstår. Någon som har någon aning om vad det kan vara som spökar här?

Av hennil93
Skrivet av jensvo:

Det ska funka utan problem, glöm bara inte att sätta på XMP i bios för att köra på 3600MHz annars går dom på 2133MHz som moderkortet är inställt på som standard.

Yes, det var så jag körde tidigare med. Skönt att det ska fungera, tack för att du verifierade detta! Jag förstår dock inte varför just denna hastighet (3600MHz) inte står med under listan för kompatibla hastigheter när den trots allt fungerar med moderkortet?

Av hennil93

Är dessa RAM-minnen kompatibla med moderkortet?

För nära ett halvår sedan bad jag om råd här på forumet angående köp av ny dator, varpå jag fick en setup som jag tyckte såg bra ut och fungerade väl till en början. För ett par veckor sedan kraschade dock datorn, och efter mycket felsökning misstänkte jag starkt att det var moderkortet som inte fungerade som det skulle. Jag skickade därför tillbaka det för 2 veckor sedan, och fick idag pengarna tillbaka för det då det uppenbarligen var felaktigt. För att göra det smidigt och vara säker på att allt ska vara kompatibelt tänkte jag beställa samma moderkort igen, nämligen ett MSI B450 PRO MAX ( https://www.webhallen.com/se/product/305477-MSI-B450-A-PRO-MA... ). Men när jag läste igenom specifikationerna finns inte RAM-hastigheten som jag har på mina minnen med under de som stöds. Jag har två stycken minnen av modellen Corsair 8GB 3600MHz, och just denna hastighet verkar inte finnas med under listan.

Datorn har dock fungerat utan problem innan den kraschade, så det jag undrar är om jag missförstått någonting här och de faktiskt är kompatibla, eller om det blivit fel när jag fått min setup rekommenderad och bör införskaffa ett annat moderkort nu?

Av hennil93

Nu har jag kollat runt lite mer här. På mitt moderkort finns fyra LEDs för enkel troubleshooting, nämligen BOOT, VGA, DRAM, och CPU. VGA ska visa om det är något problem med GPUn, och efter att jag helt tagit ut GPUn har dessa LEDs fungerat rätt lustigt.

Med samtliga komponenter förutom GPUn monterade i PCn har jag försökt starta upp den 5 gånger.

Den första gången lös CPU LED upp i ca 2 sekunder, varpå den slocknade och VGA LED lös upp i ca 10 sekunder eller så. Sedan slocknade den och BOOT LED lös istället upp. Efter att BOOT LED lyst i en minut eller så verkade ingen skillnad ske och jag stängde av den.

Jag försökte nu starta om PCn för att se om den betedde sig likadant, vilket visade sig inte vara fallet. CPU LED lös återigen upp i ca 2 sekunder och slocknade sedan. Efter detta hände ingenting, jag lät återigen PCn stå på i en minut eller två för att verifiera att ingenting annat skedde. Försök 3 och 4 visade samma beteende.

Försök 5 blev återigen annorlunda, CPU LED lös upp i 2 sekunder och slocknade sedan, varpå VGA LED lös upp och fortsatte lysa fram tills jag stängde av PCn någon minut senare.

I och med att den verkar agera olika när jag inte ändrat någonting alls stärker det min misstanke att det är moderkortet som är felaktigt här. Är detta nog för att verifiera att det faktiskt är moderkortet som är felaktigt dock? Som jag tidigare nämnt har jag provat GPUn i en annan dator och den verkar fungera precis som den ska.

Av hennil93
Skrivet av dabman:

Har du koll på distanserna som håller moderkortet på plats i chassit, de är monterade och saknas inte?

Jag monterade moderkortet enligt manualen när jag köpte det (byggde ihop datorn för 3-4 månader sedan) och den har innan detta fungerat väl, så de bör sitta som de ska såvida de inte kan ramla bort plötsligt.

Edit: Dubbelkollade precis utifall att det blivit något fel, men distanserna sitter som det står att de ska sitta i manualen.

Av hennil93

Kan problemet vara någon annanstans än i moderkortet? Hur verifiera?

För en dryg vecka sedan kraschade min dator när jag inte gjorde någonting särskilt ansträngande alls på den. Bilden frös fast i ett par sekunder, varpå monitorn verkade förlora kopplingen till PCn. Själva PCn verkade dock inte fungera märkbart annorlunda utan stod fortfarande igång och lät likadant som tidigare. Jag stängde av den manuellt, och vid omstart hade jag ingen koppling med monitorn precis som tidigare.

Jag tänkte därför att det kan ha blivit något fel på monitorn, och provade en annan. Ingen skillnad där tyvärr. Jag provade sedan att ta ut och sätta in RAM-minnen för att verifiera att det inte var något fel på dessa, men återigen blev det ingen skillnad. Byte av GPU har inte visat någon skillnad, men efter att jag provade att byta PSU fick jag tillbaka bilden. Dock hade jag ingen koppling till varken tangentbord/mus, och vid omstart uppstod olika problem varje gång (ingen koppling till monitorn, bilden fryser helt fast, ingen koppling till tangentbord och/eller mus). Jag bytte tillbaka till min tidigare PSU som är på 650W jämfört med detta på 500W, och problemen återstod, men bilden var iallafall tillbaka ibland.

I och med att jag gjorde detta hade jag flyttat på min SSD då den tidigare inte suttit optimalt till, och jag tänkte därför att det kanske är SSDn som strular till det. Jag provade att sätta in en gammal HDD som jag har liggandes men fick då felmeddelandet 0xc000000f (HDDn var då helt tömd, men jag hade satt in ett USB med Windows 10 på, och ändrat i BIOS så att den skulle boota till USBn först och främst). Därmed kom jag inte längre och kopplade återigen in SSDn. Jag läste även någonstans att det kunde vara fel i SATA-kablarna, och jag bytte därför ut SATA-kabeln till SSDn, och vips fungerade datorn! 15 minuter eller så passerar där den fungerar precis som den ska, varpå den återigen plötsligt förlorar kopplingen till monitorn. Vid uppstart varierar problemen nu med, då monitorn ibland lyckas koppla men bilden är helt svart ändå. Oftast lyckas den dock inte koppla upp alls. De gånger jag har väl har lyckats få bild här så har datorn oftast inom ett par sekunder frusit fast (det skulle även kunna vara detta som händer då monitorn får koppling men skärmen förblir svart).

Det känns som att jag har provat att felsöka allting förutom moderkortet, som jag inte riktigt vet hur jag ska gå tillväga med. Kan det vara någonting annat än just moderkortet som är problemet här? Om det kan vara någon annanstans, hur går jag tillväga för att verifiera/utesluta att det är moderkortet som strular?

Lämnar en lista nedan på mina komponenter i datorn, samtliga är ca 4 månader gamla:
Operativsystem: Microsoft Windows 10 Home
Processor: AMD Ryzen 5 3600
Processorkylare: AMD Standard
Moderkort: MSI B450-A PRO MAX
Minne: 2x 8GB Corsair Vengeance LPX Black 3600 MHz
Grafikkort: XFX Radeon RX 5600 XT THICC II PRO
Hårddisk: Crucial MX500 500GB
Nätaggregat: Corsair CV650

TL;DR:
Monitor får ingen koppling till dator vid uppstart, eller fryser fast när den väl får koppling. Har felsökt RAM, GPU, PSU, SSD, monitor, mus & tangentbord utan förbättring. Kan problemet ligga någon annanstans än i moderkortet?

Av hennil93
Skrivet av Joakim Ågren:

Om man vill testa nytt nätagg är det bästa att köpa ett nytt mot 14 dagars faktura och använda detta för att pröva. Funkar det fortfarande inte kan man antingen returnera det och gå skadefri ekonomiskt eller behålla det som grund till ett nytt bygge ifall det skulle behövas. Använd aldrig gamla nätagg som dammat i flera år i nått förråd etc utan tillgång till nätaggstestare. Kan bli katastrof ifall tex nån insekt gått därinne och orsakat kortis...

Tack, nu känns det hela lite klarare. Det gamla nätagget har antagligen 10 år eller så på nacken, men det sitter i en burk som är fullt funktionell utöver att det saknas operativsystem. Den har dock stått utan att startas i ett drygt halvår, om jag försöker mig på att starta upp den och den fungerar som den ska upp till installation av OS (Har tyvärr inget annat OS liggandes så kan inte installera någonting på den), kan jag då med säkerhet byta som jag har tänkt? Jag menar om det inte blir kortslutning i den gamla burken så borde väl den nya sitta säkert även den om jag byter nätagget?

Av hennil93
Skrivet av Oppna:

Hur menar du? Alla kablar som kom med ditt cv agg måste ersättas med kablarna som kom med det Silverstone agg. T ex kan du INTE använda 24pin mellan moderkort och nätagg eller gpu och nätagg osv

Jag menade att jag kopplar ur samtliga kablar fråm mitt CV650 och sedan tar ut det, varpå jag sätter in Silverstone nätagget och kopplar in kablarna från det. Missförstod jag dig tidigare och det går inte att göra så? Menar du att kablarna varierar mellan nätaggen och att det inte finns rätt kablar i Silverstone nätagget för att kunna koppla det rätt?

Av hennil93
Skrivet av Oppna:

Om du testar att byta nätagg MÅSTE du byta alla kablar. Corsair cv kablar fungerar till 99.9% INTE med ditt Silverstone agg. Detta pga av prinsen på nätagg sidan är olika.

Möjliga konsekvenser av att använda samma kablar skulle kunna vara allt från att det bara inte startar till brand. Även inom samma tillverkare ska man aldrig använda kablar från annan modell. Ta alltid kablarna som kom med nätaggregatet

Det var det jag tänkte göra. Men om jag helt kopplar ur mitt CV650 och istället sätter in det andra nätaggregatet, är det då säkert alltså?