Inlägg

Inlägg som Kofläsk har skrivit i forumet
Av Kofläsk
Skrivet av andra94:

Kör på o byt till en 5900x och sedan kanske under sommaren köpa ett nytt grafikkort, spelar du CS:GO är processorn allt.

Tack för svaret! Jo det kanske är lika bra att köra till nu, sett att man får rätt kraftig förbättring i just CS!

Skrivet av 4.0:

Spelar du på liknande inställningar (1080P Low-mid) som jag gjorde i Battlefield kan du nog få ett fint lyft där. Du kan ju alltid slänga in en order på en processor och sedan se vilket grafikkort som dyker upp i lager i framtiden.

Yes, kör just nu 1080P medium/high i spel som t.ex. Battlefield. Då är det nog lika bra att köra till nu så fixar jag nytt grafikkort i framtiden Tack!

Av Kofläsk

Uppgradera till 5900X med ett 1070?

Hej!

Jag har funderat på att uppgradera min dator (främst processorn) då den inte riktigt hänger med längre i de mer krävande spelen. Jag spelar idag i 1080p 144hz men tanken är att även uppgradera skärmen i framtiden till 1440p. Streama är något som jag också tänkte göra i framtiden.

Spelen jag spelar är främst CSGO, Squad, Battlefield och Red Dead Redemption 2.

Idag så har jag följande komponenter:

  • CPU: i5 3750k

  • GPU: MSI GeForce 1070

  • RAM: 16GB DDR3

  • PSU: Corsair 650W

  • Moderkort: MSI Z77A-G43

Jag tänkte först uppgradera processorn och senare grafikkortet. Processorn jag har kikat på är Ryzen 5900X, det är jag osäker på är om det kommer att bli en för stor bottleneck tro? Är även medveten om att moderkortet och RAM-minnet behöver bytas ut, därför tänkte jag nog vänta lite med grafikkortet. Det jag har läst om 1070 är att det fortfarande verkar vara ett bra kort för 1080p samt 1440p.

Min fråga är då, är det värt att byta ut processor + moderkort + RAM och behålla mitt 1070 eller bör jag vänta så att jag kan uppgradera allt samtidigt?

Tack

Av Kofläsk
Skrivet av anon300311:

Kör på det, sök andra jobb undertiden.

Skrivet av Yonie:

Självklart ska du ta en inkomst som också är en post på CV:t. Den där chansen du snackar om är liten, och man är sannolikt medveten om att du inte kommer bli långvarig i en sån position.

Du har inget att uppvisa i dagsläget, så börja någonstans. Du kommer ha försprång mot den som inte tagit jobbet, när det är dags att söka nästa.

Tack för svaren! Jag kör på det!

Av Kofläsk

Tog examen i juni från en två års utbildning inom nätverksteknik, hade ett jobb redo med en lön på 24,5k men de vill inte anställa någon framöver (pga corona) då jobbet innebar en del resande.

Har sökt en del andra tjänster men får nog inte svar förrän i augusti då de flesta har semester.

Har nu blivit erbjuden ett jobb som IT-support inom ett stort telekomföretag med en lön på 21k. Känns såklart lite surt men finns det någon anledning att inte ta detta jobb? Chansen finns ju att jag får napp på de andra tjänsterna jag har sökt men jag kan ju lika gärna bli utan.

Är 21 år gammal och började studera igen direkt efter gymnasiet.

Av Kofläsk
Skrivet av Ernesto:

Jag skulle titta på fysiska sårbarheter i relation med konsumption och samhällsbeteende.

Vlika faror finns när du hyr ut AirBnB? - Kopiera RFId brickor, firmware trojaner i routern, sniffers i patchkablar, etc.

När du hyr AirBnB, faror med att använda WIFIet, övriga öppna wifi, typ flygplats eller cafékedja - Pineapples och liknande.

Okrypterade säkerhetsanordningar som läser av magnetremsor eller RFId kort - Man in the middle attack på dessa.

Kapa fjärrkontroller, playback attacks.

Intressant idé! Tack för tipset

Av Kofläsk
Skrivet av anon2110:

Utvärdera företagets plan för hantering av jobb hemifrån. Processer och rutiner, kapacitet osv. Utrustning. Gäller att få ut examen. Alla vet att det är coronatider.

Bra idé! Tack!

Skrivet av JeanC:

Gävle

Av Kofläsk
Skrivet av Napoleongl:

På vilken nivå skriver du? Kandidat, master, YH?

Skrivet av Dakkie:

Som @Napleongl skriver, vi behöver mer information för att kunna komma med tips. Ervbjuder skolan inget man kan göra på institutionen?

Högskoleexamen på 120 hp. Arbetet ska vara på 15 hp och skrivas på 10 veckor. Programmet handlar om nätverksdrift och det som jag tycker har varit mest intressant har varit informationssäkerhet och nätverkssäkerhet.

Min handledare menar att i första hand så ska arbetet helst utföras på ett företag, annars en egen idé (vilket jag klurar på nu) och kommer man inte på någonting bra så har min handledare ett visst antal arbeten som kanske inte räcker till alla, beroende på hur många som inte har något att utföra.

Skrivet av talonmas:

Hör av dig till företaget där ex-jobbet blev inställt och fråga om du får utföra (kontrollerade) penetrationstester för att testa deras IT-säkerhet. Är ju alltid mer spännande när man har en motpart att jobba med när man skriver dessa arbeten. Kan ju baka in lite överbelastningsattacker i det hela och utvärdera företagets strategi för hur de arbetar om detta sker. Kanske kan jobba fram en strategi tillsammans med de t.o.m.

Tack för idén! Ska fråga om det finns några möjligheter!

Av Kofläsk

Exjobb inställt pga corona. Tips på vad man kan hitta på?

Hej,

Jag hade ett exjobb planerat på ett företag men det blev nu inställt p.g.a. corona. Nu måste vi hitta på något eget men har lite svårt att komma på något spännande. Programmet jag läser behandlar nätverksteknik och en del kurser om datateknik.

Det som har intresserat mig mest är nätverkssäkerhet och informationssäkerhet. Nu då det är många som arbetar hemifrån så har även antalet bedrägerier ökat vilket jag kan tänka mig skriva något om. Det skulle dock vara kul med fler idéer då jag har lite idétorka just nu.

Tack

Av Kofläsk

Bara jag som inte kan köra warzone? Får "Timed Out" då jag har hittat en match.

*EDIT*
Att ta bort config-filen fungerade

Av Kofläsk
Skrivet av stigw:

Det här programmet har jag använt för att ta bort Admin-lösenordet:
http://trinityhome.org/Home/index.php?content=TRINITY_RESCUE_...
Lite joxigt bara. Misslyckas med USB minne så jag får ha det på CD kopplat till USB port.

Oh det såg intressant ut! Tack för tipset

Av Kofläsk
Skrivet av Galadhnen:

Det säger kanske sig själv men se till att få ut licensnyckeln innan du försöker installera om.
Det är inte alls säkert att det kommer gå att uppgradera bara rakt av. Du kan ringa till Microsoft support för att få hjälp med det. Antingen har du rätt att uppgradera utan kostnad eller så kan det kosta dig lite. Det kan spela stor roll vem du pratar med, vissa i supporten kan tillåta att du får en "ersättningsnyckel" om du t.ex. blivit av med ditt original och sen har din hårddisk krashat eller liknande. Andra, särskilt om du inte har något annat att visa upp som kvitto på det ursprungliga köpet av licensen eller liknande, säger blankt nej, om än oftast artigt.

Bra idé! Ska skriva upp nyckeln nu på en gång, tack!

Av Kofläsk
Skrivet av videopac:

Går det inte att göra en hel ominstallation? Spara viktiga data först.

Får bli så om jag inte hittar någon annan lösning! Tack!

Skrivet av Kujo:

En ren ominstallation låter som bästa alternativet här.

Yes, blir nog så

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

1. Hur gick det till när du köpte loss datorn och inte fick adminrättigheter till den?
2. Vad har du för Windowsutgåva?

1. Vi skulle få dem upplåsta innan vi slutade skolan men det hände aldrig av någon anledning. Tänkte aldrig mer på det men jag borde ha tagit upp det ändå nu i efterhand
2. Windows 7 Ultimate 64 bit

Av Kofläsk

Låsa upp en skoldator för att installera Windows 10?

Hej,

Under gymnasiet så fick jag en skoldator som jag köpte ut då jag tog studenten. Mamma fick den och nu så skulle hon gärna vilja ha Windows 10 på den. Det uppstår dock ett problem då jag försöker installera det.

Jag laddade ner Microsofts "MediaCreationTool" och försökte uppgradera därifrån men då jag ska gå vidare i installationen så får jag följande error-meddelande: "Kan inte uppgradera datorn med detta verktyg, Språket i eller utgåvan av Windows-versionen som är installerad på datorn stöds inte av det här verktyget" (Windows 7 är installerat just nu).

Det jag misstänker är att det har någonting att göra med att jag inte har fullständiga administrationsrättigheter. Då jag ska logga in på det lokala Windowskontot så finns det ett "vanligt" användarkonto och ett administratorkonto som jag inte har lösenordet till, jag har försökt installera från det vanliga kontot.

Har testat att googla runt lite och sett att man kan leka runt i system32 vilket jag är lite rädd för, tänkte höra här först om ni har något tips på en lösning

Av Kofläsk
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

@Tydh:
Har du förresten satt korrekta filsystemsrättigheter på den privata nyckeln för DKIM? Om inte opendkim-användaren kan läsa den (och anser att den är privat), så kommer du garanterat att få problem...

Hmm känner inte igen att jag har gjort det. Tänkte du att man använder chown och chgrp?

*EDIT*
Körde "sudo chown opendkim:opendkim mail.private", fortfarande likadant tyvärr.

Av Kofläsk
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

@Tydh:
kör opendkim-genkey --help, så finns det säkert en parameter du kan ange för att sätta en specifik nyckelstorlek. Gissar att det kan vara så enkelt som "-b 1024" utan att ha programmet framför mig.

Ah det var ganska enkelt ja! Körde detta opendkim-genkey -b 1024 -t -s mail -d mcduckcorp.duckburg.cali och bytte ut nycklarna. Blir tyvärr samma error-meddelande att den inte hittar något record.

Av Kofläsk
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag vet att vissa DNS-leverantörer historiskt haft problem med stora DKIM-nycklar. Vad händer om du bygger en 1024-bits DKIM-nyckel?
(Jag förutsätter att DNS-uppslag i sig fungerar och att du ser din DKIM-nyckel korrekt och inom ramarna för korrekt domän om du kör dig -t TXT mot din domän).

Är ganska okunnig inom detta, jag använde detta kommando för att bygga nycklarna: "opendkim-genkey -t -s mail -d mcduckcorp.duckburg.cali". Går det att ändra storleken direkt via kommandot?

Japp "dig" fungerar både mot mcduckcorp.duckburg.cali och mail._domainkey.mcduckcorp.duckburg.cali TXT.
Detta är resultatet av dig mail._domainkey.mcduckcorp.duckburg.cali TXT:

; <<>> DiG 9.11.5-P4-5.1-Debian <<>> mail._domainkey.mcduckcorp.duckburg.cali TXT
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 56436
;; flags: qr aa rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 2

;; OPT PSEUDOSECTION:
; EDNS: version: 0, flags:; udp: 4096
; COOKIE: 471ab9fc06350d3dd7798fde5d9e05d22898a895b87ab607 (good)
;; QUESTION SECTION:
;mail._domainkey.mcduckcorp.duckburg.cali. IN TXT

;; ANSWER SECTION:
mail._domainkey.mcduckcorp.duckburg.cali. 2592000 IN TXT "v=DKIM1; h=sha256; k=rsa; t=y; p=MIIBIjANBgkqhkiG9w0BAQEFAAOCAQ" "8AMIIBCgKCAQEAz2/ZfhxSI/Abqgh0amM8ylrlosirWeKShUhq7fg12aYmRwOqq" "9hIzO0Fcz1BzfgHVu6HU++rC5QoUK0JQK/nk4jwkDgvG2di2ZYmAvEbY/VeiK1x" "/TG0p1Iczr2k6Bj0gEAb/YGD2YbwrwAi4bDXwoPsYuuNn9TB3jjyWKu/dvOsqhf" "f1/4Wc+FkOi0ClvgrXiklN28XTLjyjSyU794ntIoegXxrfwcwkhfPMvuqcnhfIC" "0Z8L71M4WR4SoHyNHVfBtNlUvVNROiXlMxtxnNQvfViSwz6LC8bYIxeAba3hSXP" "TChKu3qZtfR0o3jFwEWAfLQdgIxler0jMEoAyJmfQIDAQAB"

;; AUTHORITY SECTION:
mcduckcorp.duckburg.cali. 2592000 IN NS ns1.mcduckcorp.duckburg.cali.

;; ADDITIONAL SECTION:
ns1.mcduckcorp.duckburg.cali. 2592000 IN A 192.168.1.10

;; Query time: 2 msec
;; SERVER: 192.168.1.10#53(192.168.1.10)
;; WHEN: Wed Oct 09 18:07:46 CEST 2019
;; MSG SIZE rcvd: 575

Av Kofläsk
Skrivet av Meto:

Finns domänen mcduckcorp.duckburg.cali ?

Nope den är inte publik så vitt jag vet, det är en skoluppgift och detta är domänen som vi ska använda oss utav.

Av Kofläsk

Problem med DKIM (Postfix)

Hej,

Jag kör Debian och jag försöker sätta upp DKIM genom denna guide.

Problemet är att den inte hittar DNS-recordet av någon anledning.

sudo opendkim-testkey -d mcduckcorp.duckburg.cali -s mail -vvv

och detta blir resultatet:

opendkim-testkey: using default configfile /etc/opendkim.conf
opendkim-testkey: key loaded from /etc/mail/dkim.key
opendkim-testkey: checking key 'mail._domainkey.mcduckcorp.duckburg.cali'
opendkim-testkey: 'mail._domainkey.mcduckcorp.duckburg.cali' record not found

Om jag kör ett: dig mail._domainkey.mcduckcorp.duckburg.cali TXT så får jag ett svar under "ANSWER SECTION".

Såhär ser config-filerna ut:
/etc/opendkim.conf = https://pastebin.com/5svgGXQZ
/etc/default/opendkim = https://pastebin.com/RdrMGtu4
/etc/postfix/main.cf = https://pastebin.com/mcQA5iVz
dns.db = https://pastebin.com/2qVVbQLx

Jag har startat om opendkim, postfix och bind varje gång jag har gjort en ändring men det blir likadant.
Någon som har någon aning om vad det kan vara för fel?

Tack!

Av Kofläsk
Skrivet av cyklonen:

Har far din redan en vettig skärm, eller ska den ingå i budgeten?

Här är mitt förslag (gjord på Inet för att det är enkelt att "plocka" alla delar från samma ställe när man ska dela en lista - det kan säkert finnas bättre priser på andra håll):

https://www.inet.se/kundvagn/visa/12867937https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/12867937

Tack så mycket! Den ser vettig ut! Japp han har en bra skärm, tangentbord och mus. Bara datorn som behöver bytas ut

Av Kofläsk

Bygga dator för fotointresserad. Budget ca 6k

Hej,

Min pappas nuvarande dator som han har haft i ca 10 år är i sitt slutskede. Han vill köpa en ny och bad mig om tips så nu frågar jag er om tips!

Han har en budget på ca sex tusen. Det mest krävande han gör på datorn är Photoshop så det är ingen speldator han är ute efter. Några önskemål som han har på datorn är:

  • En SSD

  • En HDD på minst 1TB

  • En DVD-läsare

Det han ska använda datorn till:

  • Surfa/skicka mail

  • Redigera bilder (Photoshop/Lightroom)

  • "Den ska inte låta som ett flygplan"

Uppskattar alla tips