Inlägg

Inlägg som kaptengrek har skrivit i forumet
Av kaptengrek

Kanske tillhör en väldigt liten del av Sweclockers, anser att det är helt orimligt att betala 7-15tkr för en av flera nödvändiga datorkomponenter för att kunna få en bra upplevelse i nyare spel. Glad att jag kom över nya generationens spelkonsol. Speldatorn sålde jag strax därefter.

Av kaptengrek
Skrivet av Soir:

Huruvida Activision vill något eller inte är inte poängen. Vad har de för grund att stå på? Vad exakt är det utvecklaren har gjort som ger Activision rätt att stänga ner hela utvecklingen? De själva nämner att de aldrig var ute efter att göra något olagligt, och det har de inte heller gjort.

De har inte skapat något specifikt för Activision, eller rotat i någon kod, eller ändrat något olovligt. De har skapat ett system som analyserar en bildström, identifierar motståndare, och sedan skickar signaler till en enhet som om det vore en musrörelse för att siktet ska hamna där motståndaren befinner sig. Jag tycker att det är briljant sett till vad man har lyckats med.

Men inget av ovan ger Activision någon rätt att tvinga dem stänga ner all utveckling, möjligen endast be dem ta bort alla referenser till just Activision och dess produkter.

Tror inte den rent tekniska aspekten är speciellt relevant i sammanhanget. Handlar nog mer om att en spelutvecklare har investerat i att skapa en produkt eller tjänst som säljs i ett visst syfte mot kund, där sedan en tredje part tar sig friheten och väljer att till viss del förstöra produkten eller tjänsten som andra betalat för.

Har ingen som helst utbildning inom juridik eller kunskap om vad Activision kan begära men låter enligt mig rimligt att som spelutvecklare vidta åtgärder.

Av kaptengrek
Skrivet av Ratatosk:

Returnerade just en Jacka från Dressman, passade inte, kravet för att få returnera, är att jackan är oanvänd och alla prislappar är kvar.
Vad gäller underkläder byts de inte om man brutit förpackningen, ingen vill köpa kalsonger som någon annan haft på sig.
Fullt rimliga krav.

Nu kommer jag till saken, varför skall jag har rätt att bryta förpackningen till en CPU, innan jag returnerar den, är det för att kolla om den är snygg, att guldpinnarna glänser?
Jag skall alltså inte behöva acceptera någons kissfläckiga kalsonger, men tvingas acceptera en kanske ESD-skadad CPU, kalsongerna hade jag åtminstone kunnat tvätta, ESD-skadan är inte lätt att hitta, kanske några märkliga krascher, kanske en tidig död av CPU:n.
Samma invändningar, har jag för retur av de flesta komponenter, där förpackningen är bruten.

Man vet att det är Sweclockers när någon hellre köper kissfläckiga kalsonger på Dressman än en returnerad elektronikartikel.

Av kaptengrek
Skrivet av SweMerlin:

Nu kör vi LED ja. Men när lagen kom fanns inte led, utan det fanns lågenergilampor. Och med tanke på hur enormt oduktiga folk är på källsortering så ligger dessa idag överallt och läcker. Svårare än så är det inte.

Fortfarande ett högst intressant argument om de tekniska egenskaperna med LED som ljuskälla, bl.a. problemet med färgåtergivning, hade utvecklats i samma takt och utsträckning om inte konsumenter, återförsäljare och tillverkare hade varit tvungna att agera p.g.a. ett politiskt beslut.

Glödlampor var kasst ur ett miljöperspektiv och det var även lågenergilampor. Men förbudet tog utvecklingen i en positiv riktning när vi behövde söka nya alternativ och vidareutvecklade LED som vanligt förekommande ljuskälla.

Sällan är en teknik helt klanderfri och absolut. Med kontinuerlig utveckling kan troligtvis både ljuskällor och valutor förbättras. Visst för förändringar inte alltid med sig allt positivt man önskat men förhoppningsvis blir det alltid bättre än där man började och därav är utvecklingen mer värd än den initiala produkten.

Av kaptengrek
Skrivet av anon186265:

Tackar för trevlig läsning! Då vet jag ungefär hur jag kan göra. Det blir till att jobba några år till där jag är så får jag se hur jag går vidare från det och hoppas att inte allt för mycket ändras. Jag gjorde tråden för att få snabbt veta om jag behöver studera vidare vilket jag troligtvis inte behöver göra.

Jag kommer göra som ni säger, få ett intyg eller validering genom att kontakta ECY istället och gå den vägen!

Troligtvis räcker det med utbildningen och den praktiska erfarenhet du har nu om det är så att du är utbildad högskoleingenjör med dokumenterad praktik inom de vanligaste jordningssystemen för starkströmskretsar. Jag tror att ECY har som grundkrav att man skall vara anställd som lärling innan de påbörjar en process med validering och certifikat. Men det skadar inte att fråga dem.

Värt att nämna är ju om du bara vill bli auktoriserad som person hos elsäkerhetsverket utan att driva eller vara anställd på ett elinstallationsföretag så kan du gå kurs om du saknar något av kraven för Auktorisation AL på exempelvis Distansia då får du bland annat utföra elarbeten i ditt hem men du får inte göra det hos andra yrkesmässigt.

Av kaptengrek
Skrivet av anon186265:

Ja, jag vill jobba på heltid som elektriker. Jag har jobb idag som elektriker till sjöss men får inte behörigheterna att jobba iland (även om det är samma system...). Därför vill jag även utbilda mig så jag även har behörigheterna för att jobba på land när jag känner att det är dags att utvecklas på ett annat område!

Jag vill ta en utbildning som ger mig de grundläggande behörigheterna för att byta ex el-centraler, dra kablar i hus, för företag osv, en installationselektriker eller industrielektriker helt enkelt till att börja med (se nedan vad jag svarade på auktorisationer). Har du någon bra eller känner du någon som gått en utbildning inom el-branchen?

Det jag vill börja med är B men vill gå vidare till AL och sedan A för högspännings anläggningar osv då jag är ingenjör i grunden.

Ingen fara! Jag har jobb idag inom el-området så jag kör på det än så länge. Tanken är att jobba kvar (mitt nuvarande jobb) som elektriker kanske i 10-15 år innan jag börjar röra på mig, så jag har inte bråttom

Hur har du det nu eller ska jag kanske fråga detta istället, fick du tag i en lärlingsplats alls och vem tog du hjälp av?

Framför allt, har du någon bra eller känner du någon som gått en utbildning inom el-branchen för att bli just som du (installationselektriker).

Skrivet av anon186265:

Fan vad bra! Då slipper jag lärlingsperioden. Tack för input. Nu ska jag bara se vilken utbildning som är bäst att välja.

Tjena, till att börja med är det Elbranchens Centrala Yrkesnämnd som utfärdar och kontrollerar att man är kvalificerad för att utföra installationer som anställd på ett elinstallationsföretag. Såhär skriver dem på sin hemsida:

”Det finns faktiskt flera vägar att gå för att uppnå kraven för certifikatet.

Gymnasieutbildning
Vuxenutbildning på gymnasial nivå
Företagslärling
Validering
Intyg från arbetsgivaren som godkänns av ECY”

Personligen så arbetade jag ca 5 år inom industrin som elektriker innan jag började på ett elinstallationsföretag. När jag började på ett elinstallationsföretag så blev jag anställd som lärling och timmarna började dokumenteras hos ECY. De så kallade lärlingstimmarna vilket består av 1600h. Jag skickade in underlag för gymnasieutbildningen och arbetsgivarens intyg för praktisk erfarenhet till ECY redan första veckan och de tillgodoräknade den praktiska erfarenheten jag haft sedan tidigare så lärlingstiden varade endast ett par veckor för min del.

Efter att du blivit anställd på ett elinstallationsföretag och gjort din lärlingstid så får du utföra elinstallationer som omfattas av det arbete som ditt företags egenkontrollprogram täcker. Det finns alltid minst en ansvarig för företagets egenkontrollprogram och denne måste vara Auktoriserad Elinstallatör (tidigare kallat behörighet) utöver mångårig erfarenhet (självklart också med ECY-certifikat).

Det är denne som bedömer vad du får utföra för arbeten och vill du göra arbeten hemma så bör du informera honom eller henne om detta och göra det i samråd med företaget där du är anställd.

Det finns också såklart möjlighet själv bli auktoriserad elinstallatör hos privata aktörer som sedan kontrolleras och godkänns av Elsäkerhetsverket. Dessa utbildningar ligger vanligtvis på 35-50kkr så det är inget man gör bara för att dra en ny kabel hemma. Jag själv arbetade i 10 år innan jag valde att gå en utbildning som auktoriserad elinstallatör men då öppnas också möjligheter för att bli självständig som elinstallatör.

Jag skulle först och främst ta kontakt med ECY om jag var du.

Av kaptengrek

Jag köpte No Gap till min Samsung QE55Q90R förra sommaren. Dock den billigare kopian från LogiLink för 329kr.

https://i.ibb.co/QpWC1H3/495319-FF-5270-4-CA3-8-CD9-B604381-C95...

Eftersom TVn är lite oval i baksidan så blir det ju naturligt med ett mellanrum mot väggen men tycker inte alls det är så pass mycket att jag stör mig på det. Bara om man lägger huvudet mot väggen och försöker kolla in bakom. Tror det endast är Samsungs ”The Frame” samt deras flagskeppsmodeller som kan få ett montage där TVn ligger dikt vägg, exempelvis Q950TS.

Av kaptengrek
Skrivet av andra94:

Straffar? Är väl snarare normala regler, amazon har ett rykte o följa därav så vill de att folk är noggranna med ordrar de lägger upp på marknaden. Ex tänk dig såhär du säljer på tradera men vägrar i slutändan o sälja varan för att du själv tycker du fick för lågt bud men du satte inget reservationspris.

Vad tycker köparen om Tradera när denne inte får varan? Vad borde Tradera ha för ställning här? Amazon är inte den som faktiskt säljer varor utan det är en plattform att sälja sina varor på.

För att hen gjorde ett fynd o kanske nu har börjat köpa massor av tillbehör till ritplattan, gjort planer osv? Ja finns många anledningar, samma sak om du nu skulle ha ett 3080 för 7825:- men du får samma meddelande avbokar du? Du kanske redan beställt CPU + mobo + ram + chassi + nätagg för att du fick kortet billigt.

Avbokar du?

Med utgångspunkt från att vi bor i Sverige så blir ditt resonemang felaktigt i förhållande till informationen som ges ut från artikeln. Frågan om avbokning skulle aldrig behöva bli relevant. Om din avsikt är att behålla varan du köpt för 1/10 av ordinarie pris så kommer du troligtvis inte att få rätt i en tvist oavsett om du köpt tillbehör, planerat eller ej. Ordagrant saxat från Hallå Konsument angående handel från Webbutik:

”om det är uppenbart att priset är felaktigt, till exempel så lågt att du borde inse att det är fel vid köptillfället, behöver företaget inte sälja till det priset.”

Det är först om man utnyttjar andra som hamnat i en utsatt position p.g.a. den mänskliga faktorn i samband med att säljaren befinner sig utomlands, som du verkar kunna driva igenom köpet.

I artikeln så blir det väldigt konkret hur Svensk lagstiftningen främjar och värnar den enskilda personen, i detta fall säljaren, och dennes inkomst över en privatpersons önskan att få spela dator billigt.

Av kaptengrek
Skrivet av MvonSchantz:

....
Det enda som stör mig så här efteråt, är att killen säkert säljer något annat imorgon, och lurar någon annan människa. Jag vet inte om det är något annat jag kan göra åt det än att lämna ett dåligt omdöme om honom på Tradera, men så får det vara. Själv är jag i alla fall glad nu!

Skönt att höra att det blev ett positivt avslut på en annars tråkig historia. Jag tycker du definitivt bör ta detta vidare då man ofta ser förbi småpengar och skakar på axlarna som andra människor utnyttjar och livnär sig på men jag kanske är extrem i mina åsikter.

Som exempel så krävde ett företag mig en gång på 140kr utöver vad vi var överens om. Jag valde att skriftligen klaga fakturan men de stod på sig av flera märkliga anledningar som saknade grund och lagstöd. Jag fortsatte klaga och de hotade med inkassokrav. När jag plötsligt anlitade en jurist så tvärvände de och sa att de genast skulle kreditera mig 140kr. Jag fortsatte pusha och kontaktade Konsumentverket och annat ombud som skulle ta saken vidare mot företaget i fråga.

Jag tycker man bör göra samma sak även mot privatpersoner som beter sig på liknande sätt och systematiskt lurar andra.

Av kaptengrek
Skrivet av Dinoman:

Bröt ut denna debatten från Ubiquiti Unify-tråden då det började spåra off topic rejält. Fortsätt gärna diskussionen i denna tråden istället men håll tonläget på en trevlig nivå. Ni är väldigt uppretade i diskussionen och det finns ingen anledning.

@cyklonen @JonkenPonken @anon257891 @kaptengrek

Finns god anledning att bli uppretad av att när man försöker hjälpa andra användare, dela information som är objektiv och bidra med värde till diskussionen, medlemmar och forumet men möts av:

Skrivet av JonkenPonken:

Det du har svårt att förstå...

Om du frågar dina föräldrar så är jag övertygad om att du får hjälp.

Även om kommentaren var humoristisk och gav mig ett gott skratt så bär den ju inget värde mer än ett personangrepp.

Personligen så har jag helt slutat bidra med vägledningar och rekommendationer i forumet när det gäller allt som inkluderar låg- och klenspänningsinstallationer. Ibland är det stim av nej-sägare man måste övertyga i mångsidiga sidor diskussioner enbart för att de själva ska få den hjälp de behöver.

Av kaptengrek
Skrivet av anon257891:

Du menar som i mitt första inlägg i denna tråden?
där jag refererar till en specifik standard SS EN 60528 1.2 och citerar relevant avsnitt i standarden och sen beskriver vad det handlar om?

Och sen specifikt anger vilka avsnitt i rellaterad standard som avses genom kommentaren "Se även SS 436 40 00, Avsnitt 751.1 och specifikt Figur 751A"?

Har du något tips om hur man kan bli tydligare och mer lättläst så skulle det uppskattas!

Haha, jösses vilken diskussion. Du har helt rätt i tolkningen av kaplingsklasser ur ett objektivt och proffesionellt perspektiv. Välformulerade och pedagogiska svar dessutom.

Skrivet av cyklonen:

Att du har gjort det tidigare i tråden är inget en senare läsare känner till, så det är väl rimligt att skriva ut det varje gång man hänvisar till det, eller hänvisa (t ex genom en länk eller ett citat) till det egna, tidigare inlägget.

Jag tog del av diskussionen i efterhand då den intresserade mig och för att jag arbetar dagligen med att tolka standarden som han hänvisar till. Du har helt rätt i att man måste betala för att läsa denna då den är avsedd främst för näringslivet och inte privatpersoner.

Vill man läsa den initiala kommentaren så kan man klicka på ”Gå till inlägget” för att gå ett led tidigare mellan de som diskuterar. Läser man inte från början så blir det som du beskriver. Att slå upp en bok i mitten och förvänta sig förstå sammanhanget fungerar inte alltid och det blir fel att beskylla boken.

Sammanfattningsvis om kapslingsklasser kan sägas att det är tillverkaren av apparaten som skall ansvara för att kapslingsen erhåller rätt krav för dess användningsområde. Som privatperson skall det därför räcka att veta om den får monteras utomhus eller ej vilket är lättast att fråga tillverkaren, anledningen är att de lämnar garanti för produkten om den mot förmodan skulle ta skada av en placeringen den är utformad för.

Flera olika apparater kan vara monterade i samma klimat med olika kapslingsklasser. Exempelvis monterade jag i höstas bl.a. nedanstående apparater på samma fasad som enligt tillverkaren skall vara utformad för utomhusmontage.

  1. AXIS M3205

  2. AXIS Q6075-E

  3. Exxact Vägguttag 2-vägs jordat utanpåliggande

Här är vägguttaget från Schneider kapslingsklass IP44 men kamerorna från Axis IP68. Frågan om varför är därför att tillverkaren av utrustningen anser det vara erforderligt för att den skall fungera så som tillverkaren garanterar. Ett vägguttag, en kopplingsdosa för telekommunikation, ett nätverksuttag eller annan elektronik behöver nödvändigtvis inte uppfylla kriterier ekvivalent med en kameralins, inte heller för luftfuktighet och kondens som krävs för att kameran skall uppfylla dess funktion. Det betyder nödvändigtvis inte att elektroniken i kamerorna hade gått sönder. Men kameran kanske ger sämre bild än vad Axis utlovar?

Är du osäker? Fråga tillverkaren!

Av kaptengrek
Skrivet av T4kti:

Tryck på Game Pass, bläddra ner till du ser "Optimerad för Xbox Series X|S", en av de stora gråa rutorna längst till vänster, ganska långt ner. Lite rörigt och svårt att förklara enklare

Ja, visst skall den vara där under Game Pass? Nu har jag bara Most popular, Recently added, Fighting, Bethesda Softworks och massor av andra kategorier under. Men menar att det tidigare var som du säger en grå större ruta för ”Optimized for Series X|S”

Av kaptengrek

Visst kunde man tidigare gå in på ”Optimized for Series X|S” under Gamepass-biblioteket och sortera urval? Hittar inte det valet i menyerna nu? Är något trött efter en alldeles för lång dag på jobbet så kan vara därför.

Av kaptengrek
Skrivet av Eckelhesten:

Det stinker nocoiners om er

Jag äger själv inga bitcoin, men era argument har varit återkommande varje marknadscykel sen 2013 och det är sjukt roligt att se dom varje gång

Kan du inte skriva mer om varför argumenten inte är hållbara och mindre om kritik riktat mot personen? Du verkar ha bra insikt och följt kryptovalutor under en längre tid. Kom ihåg att du vill angripa en åsikt eller ett uttalande och lägga fram premisser som fäller argumentet. Skulle vara kul att läsa mer om medlemmars åsikter och deras argument för kryptovalutor i allmänhet och Bitcoin i synnerhet.

Skrivet av pv2b:

Det finns absolut en poäng att göra, man kan fråga sig om vårt samhälle faktiskt i slutändan blev bättre av Internet.

Det har lett till att staten och privata företag nu har extremt stor kontroll över vårt liv och det samhälle vi lever i, insyn i vår kommunikation, våra mönster, vår sociala krets. Algoritmer radikaliererar normala användare i en enorm grad till att bli vaccinförnekare, 5g-galningar, Qanon, annat liknande. Allt från statskupper till drev mot enskilda personer bedrivs under anonymitetens skugga.

Samtidigt så har vi Internet att tacka för att vi fortfarande kan bedriva en grad av normal ekonomisk aktivitet i en global pandemi, och att vem som helst var som helst kan lära sig vad som helst. Jag skulle nog säga att, i det stora hela, så är nog Internet positivt för vårt samhälle, men det som händer på Internet behöver regleras. Det behöver finnas en vilja för myndigheter att finnas på Internet precis som de finns i den "fysiska" världen. Inte för att förbjuda Internet, utan för att reglera.

På samma sätt kan man ju argumentera för att kryptovalutor har ett liknande ideal, och att någon slags decentraliserad valuta som inte är beroende av en stat, och som inte kan regleras av en stat är önskvärd på något eller annat sätt. Jag tror mer på reglering än att man helt förbjuder kryptovalutor, och där kan man börja med att förbjuda kryptovalutor som bygger på att man vaskar beräkningskraft och energi, som en inneboende egenskap.

Väldigt mycket av det du tar upp fanns ju dock innan internet i andra sammanhang. Håller dock med om mycket i din slutsats. Men vem ska bära ansvaret för reglering om den fullständigt skall vara decentraliserad och oberoende?

Av kaptengrek
Skrivet av Rågren:

Har en Series X kontroll där RT börjat strula, den stannar en stund i intryckt läge. Känns som att det är något klister där inne? Nej, det är inte läsk, godis eller dylikt

Har också problem med min handkontroll.

På vänstra joystick så får jag ”drafting” (hittade uttrycket när jag googlade så vet ej om det är korrekta Xbox-termer, haha). Joysticken drar liksom framåt/uppåt automatiskt vilket får val i menyer att gå bananas, i spel börjar karaktären automatiskt att springa men absolut mest irriterande är det i Rocket League när man ska ta en boll i luften och bilen börjar framåtsnurra okontrollerat. Först skedde detta sporadiskt men nu sker det allt oftare.

Någon som varit ute för något liknande?

Av kaptengrek

Tankade Swedbank Robur Ny Teknik A i mars 2020 vilket troligtvis är det bästa tech-erbjudande jag fått i mitt liv sett till antal kronor.

Förutom det så är det lätt från när man gick runt med en kompis valfritt år under 90-talet och kollade när grannar ställde ut grovsoppor. Kommer ihåg en gång som cirka 10 år gammal när vi kånkade hem en stereo, högtalare och TV som var i princip nyskick. Undrar fortfarande varför de ville bli av med det.

Av kaptengrek

Finns en lista för Gratis hjälp vid montering av datorer som troligtvis kan hjälpa dig. Stundvis är den väldigt utdaterad men nu verkar den vara uppdaterad. Värt att nämna är att Ingen av de som står med på listan är kontrollerade eller godkända av SweClockers.

Av kaptengrek

Superlux E431U är en USB-mikrofon som är nedsatt från 803kr till 599kr på Thomann. Ser ut att fått mottagit bra recensioner dessutom.

Av kaptengrek
Skrivet av KjellO:

Bor själv i ett gammalt trähus på 1 ½plan. Jag har satt upp två extra AP. (Kabelanslutna.) Det funkar bra men 5 GHz täcker inte fullt ut. Med den erfarenheten skulle jag välja att ta tre packen. Då jag endast har mobilerna och paddorna otrådade har jag inte något större problem med wifi tillgänglighet men lutar åt att sätta upp en AP till på altanen för utomhustäckning i trädgården.

Som ovanstående skriver så är kabelanslutet till accesspunkter den bästa vägen att gå för ett stabilt och tillförlitligt trådlöst nätverk. Kan vara värt att kika åt IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6) om du har högre krav på det trådlösa nätverket, allt fler produkter med den nya standarden börjar finna marknaden. Personligen gillar jag Ubiquitis produkter och kan varmt rekommendera dem men det är såklart subjektivt.

Av kaptengrek

Funkar med att bara skicka ett mail till den församling man tillhör om man vill bespara sig 130kr.