Inlägg

Inlägg som -NoH- har skrivit i forumet
Av -NoH-

Det fokuseras på för lite på att lära ut grundkunskaper (läs, skriv, matematik) ordentligt, innan man börjar med tillämpande av dessa (främmande språk, fysik, kemi etc). Jag tror att detta är ett betydande skäl till ökande skillnader mellan hög- och lågpresterande elever. Fokusera på färre ämnen inledningsvis i grundskolan, höj kunskapskraven och låt eleverna ta det i den takt de behöver för att låta kunskaperna sjunka in.

Utan ordentlig grund blir det svårare att få fram elever med gott självförtroende i studiesammanhang. Svagare elever känner att de inte kan något och högpresterande får inte den stimulans behöver, då alla oftast har samma undervisningstakt med lägsta gemensamma nämnare. Tror detta är resultatet bakom den systematiskt utbredda oordning som råder i svenska klassrum. När elever dessutom har fri tillgång till datorer och mobiler skruvas oordningen upp ytterligare.

Skolan har allvarliga systemfel som tyvärr redan börjar dag 1 i grundskolan och följer hela vägen till universitet och högskola. Lärare förväntas gör mer än att lära ut och har allt mindre inflytande i undervisandet. Att yrket sjunkit statusmässigt är knappast förvånande och oerhört tragiskt.

Det största problemet tror jag är mer kulturellt än systematiskt. Upplever att det finns ett stort kunskapsförakt från elever och inte minst föräldrar. Det anses vara bättre att satsa på sina hobbys än att vara bra i skolämnen socialt sett. Tillhör man en föräldrageneration som vuxit upp med låga krav och få incitament till akademisk kunskap är det ganska klart att dagens elever även får samma inställning.

Av -NoH-

Skulle vara önskvärt att USB-c kontakten med anamnas av tillverkarna, även apples ios enheter. Skulle också vilja se Thunderbolt 3 i alla datorer med USB-c för maximal funktion och mindre fragmentering.

Komforten med en universell kabel för alla möjliga enheter skulle göra det värt att köpa ny hårdvara även om prestandan bara är marginellt bättre.

Skickades från m.sweclockers.com

Av -NoH-

@matnojje:

Där ser man!

Googlade på det och det verkar som att de använder sig av en "standard" som kallas Mobile PCI Express Module (MXM). Av det lilla jag läst är intrycket att det finns en mängd olika MXM-implementeringar och varken NVIDIA eller AMD verkar vilja pusha för det heller. Får hoppas att det bara blir bättre framöver.

Av -NoH-
Skrivet av skog1s:

Jo visst är det häftigt.

Men när det är dags att uppgradera hårdvaran, är det helt plötsligt inte så roligt längre att behöva köpa en helt ny bärbar.
För det vet vi alla att, uppgraderingstiden ligger inte så långt ifrån.

För de flesta är det nog ett icke-problem, dessvärre.

Vill minnas av de high end laptops jag använde mellan 2007-2011, gick det faktiskt att byta cpu:n men inte dGPU:n. Drömmen vore att ha möjlighet till både och, men ständiga byten av chipset och tvivelaktig lönsamhet ger väl inga särskilda incitament för det heller.

Av -NoH-

Fräckt med 1050 i ett så portabelt format. Får hoppas att kylningen räcker till att förhindra throttling bara!

Själv kör jag gladeligen med iGPU då de idag räcker gott och väl för mina behov. De bärbara jag haft tidigare har i princip alltid gett upp pga att dGPU:n överhettats, men det var ju för ett par år sedan... Hade jag fortfarande sysslat med LAN verkar de extra tusentlapparna jämfört med en stationär av samma kaliber guld värda. Är ju ett logistiskt elände att släppa runt på en stationär och allt därtill.

Av -NoH-

Roligt läsning!

Tycker det är imponerande att man fortfarande kommer så långt i spel med 10 årig CPU arkitektur, så länge man är villig att jobba runt vissa begränsningar. Det blir en rolig utmaning i sig också. Känns ganska sunt att man inte tvingas till att uppgradera allt för många komponenter jämt och ständigt.

Av -NoH-

Inte köpt något spel detta år. Dels för att jag har en del titlar både på Steam och Xbox som jag ännu inte hunnit ge en chans men också för att dagens spel mest känns som föregående generations spelupplevelse, fast med bättre grafik. Var lite sugen på att skaffa Master Chief Collection till Xbox One, men med tanke på hur trasigt det verkar vara (vilket tyvärr har blivit mer regel än undantag för dagens stortitlar) så blev det inget av det.

Tror det har att göra med att jag blivit mer selektiv i vad jag vill uppleva, hårt skriptade AAA-kioskvältare eller open world utan varierat innehåll känns rätt passé för min del.

Av -NoH-
Skrivet av Spawnbadboy:

Eller varför inte det viktigaste av allt? Bättre batterier....

Som jag förstått det är det betydligt svårare idag att öka deras kapacitet, antar att det är vad du menar med "bättre". Däremot kan framsteg säkert göras vad gäller prestanda vid kyla och max antal urladdningar innan batteriet börjar tappa kapacitet. Att man samtidigt optimerar övriga komponenter att bli så strömsnålas som möjligt får väl bara ses som en bra sak. Den största energiboven i laptops/mobiltelefoner är väl skärmen, i synnerhet nu när pixlarna blir fler och fler och kräver mer och bättre bakgrundsbelysning. Många bäckar små helt enkelt.

Av -NoH-

Blir intressant och se hur Core M presterar i denna modell, i synnerhet då denna processor används i senaste Lenovo Yoga som verkade ha problem med throttling trotts att den var aktivt kyld! Välkomnar dock satsningen på passiva kylningslösningar, dels för ljudreduceringen men framför att man minskar på antalet rörliga delar vilket känns klokt för just bärbara enheter.

Av -NoH-

Verkar som ett sunt beslut, av de laptops jag prövat med denna funktion har jag aldrig funnit touchskärmen särskilt användbar. Lär både spara in kostnader och batteritid. Hoppas verkligen på att matta displayer kommer tillbaka i större utsträckning som följd.

Av -NoH-
Skrivet av saigon:

Om vi tar Xbox 360, det är 7år? gammalt nu, försök spela Gta V på en dator, som du byggde för 7år sedan, för 3500kr, inte en chans i världen att det skulle fungera

Om jag inte minns fel så lanserades den ganska precis för 9 år sedan. Att det ens är möjligt att få ut så mycket från så pass gammal teknik är onekligen imponerande!

Av -NoH-

Nu ser jag väl inte mig själv som någon veteran då jag är 22, men instämmer verkligen med att konsolerna har ett övertag vad gäller enkelhet och komfort som det ser ut just nu. Ingen tvekan om att en modern PC (dvs allt som är bättre än min laptop som kan ses i signatur ) ger mer prestanda för pengarna sett från ett tekniskt perspektiv, men för de flesta är nog konsollernas tekniska prestanda tillräckligt bra.

Steamreor är ju generellt betydligt mer prisvärt jämfört med vad Microsoft och Sony hittills har erbjudit. Instämmer dock med vad Yoshman skrev att deras prenumerationstjänster väger upp relativt bra, går att få en helårsprenumeration för Xbox Live för runt 350 kr för 12 + 1 månad vilket ger > 24 speltitlar per år. Att man inte kan välja själv kan för vissa vara ett klart minus, men för min del har det resulterat i att jag fått positiva spelöveraskningar som jag förmodligen aldrig köpt själv.

Gillar även att ha möjligheten till att kunna köra lokal multiplayer på samma skärm, något som verkar vara något av total avsaknad på PC-plattformen, undantaget Achtung die Kurve förståss :). Aldrig riktigt fastnat för att köra online tyvärr.

I grund och botten handlar det om vilken typ av upplevelse man vill ha.

Av -NoH-

Har själv använt en Surface RT i lite drygt två månader nu. Är lite delad i vad jag egentligen tycker om den. Byggkonstruktionen är fantastisk, är en fröjd att att hålla i. IPS-skärmen gör även den underverk, stör mig faktiskt inte så mycket på 768p upplösningen då jag i princip uteslutande använder den i Modern UI. Multitasking är guld värt, och med 8.1 verkar den funktionaliteten bli ännu bättre. Gillar också att den kan kylas helt passivt.

Som det nämnts tidigare i tråden så är appkvalitén det största problemet. Har själv en iPhone och om jag ska vara helt ärlig är jag inte helt såld den här Apphysterin som verkar råda. I och med att både iOS och Windows 8 RT är såpass nedlåsta som det är finner jag tredjeparts applikationer inte vara så användbara som folk verkar vilja få dem att vara (i synnerhet jämfört med desktop OS). Det går inte att ändra defaultprogrammen (vad jag vet iaf) så det hela leder bara till mer komplexitet än nödvändigt tycker jag. Problemet är att inte ens Microsoft själva verkar ha fått grepp om hur man ska göra en Modern UI app att bli användbar med touch utan att behöva offra funktionalitet. Skype är ett bra exempel på det, onödigt många knapptryckningar bara för att tex kunna ringa någon. Dessutom tycker jag inte att det är särskilt väl integrerat med operativsystemet heller, så fort någon ringer medan jag till exempel när jag kollar på en film så dycker en notifiering om det upp i ett av hörnen, men för att kunna inleda samtalet måste jag först klicka på den för att första starta Skype och när det väl laddat upp kan jag första svara. Hela proceduren tar runt 15 sekunder (Tegra 3 som spökar?) och avbryter det jag höll på med, otroligt mycket mer omständigt än vad det bör vara.

Använt den också en hel del för OneNote för att anteckna föreläsningar. OneNote i sig är väldigt användbart, men begränsas av att Surface RT saknar hårdvarustöd för ordentlig handskriftsinmatning. Att använda Touchcover fungerar helt ok, men är beroende av att du har en tillräckligt stor slät yta vilket i kan vara lite utav ett problem i vissa föreläsningssalar.

I det stora hela känns det, ironiskt nog, som en produkt med allt för många kompromisser för att helt kunna ersätta en laptop.

Av -NoH-

Tycker att den ser rätt bra ut, hoppas bara att byggkvaliteten är bättre än de senaste årens modeller. Det stör mig dock att de fortfarande envisas med att utrusta Thinkpadmodellerna med 16:9 skärmar, väldigt bökigt att arbeta med. 16:10 är betydligt mer produktivt.

Verkar också som att de tagit bort Thinklight, fördrog den framför det baklysta tangentbordet.

Av -NoH-

Trevligt! Hur länge räcker batteriet?

Av -NoH-
Skrivet av swesen:

Hur menar du in-sug?

Med insug menar jag att all luft ska föras ut genom chassits baksida.

Skrivet av Slaktardej:

Den du länkat blåser inåt mot kortet.

Någon mer som kan bekräfta detta?

Av -NoH-

Hur vet jag om GPU-kylaren har insug eller utblås?

Hej alla på forumet!

Håller på att planera ihop ett mITX-bygge och letar därför efter en GPU med insug för att få ett så optimalt luftflöde som möjligt. Jag har dock lite svårt att ta reda på vilka grafikkort som har dessa egenskaper.

Jag är exempelvis intresserad av denna.

Någon som vet?

Av -NoH-

Ok!

Är värmeutveckling något man måste ta extra hänsyn till vid använding av Node 304? Är det isådantfall bättre att välja gpu med referenskylare då de har insug istället för utblås. Eller saknar det betydelse?

Av -NoH-

Node 304 ser onekligen intressant ut! Är lite inne på att nedgradera grafikkortet till ett GTX 660, känns som att jag får mer prestanda per krona på det viset (vilket jag är ute efter). RAM-minnet hade jag visst glömt, men hade tänkt köra 2x4Gb 1600 MHz. Moderkortet har jag bytt ut till ett lite dyrare, men det verkar som att man kan ändra vcore på den.

Här kommer några frågor till:

- Hur mycket kommer luftflödet att påverkas av valet att köra icke-modulärt samt modulärt?
- Tips på ett nätaggregat med korta kablar?
- Hur stor effekt kommer att krävas, är 630w overkill om man tänkt köra med lättare överklockning och ett GTX 660/670?

Tack för feedbacken för övrigt!

Av -NoH-

Budget ~9000 Student

http://forumbilder.se/CDBB4/capture.PNG?width=150

https://cdon.se/customer/savedcart/1115930

Hej! Funderar starkt på att bygga ihop min första stationära dator. Är först och främst tänkt till att spela SC2, men ser gärna att den är någorlunda framtidssäker för kommande titlar. Då jag är student kör jag helst med mITX då den ska vara förhållandevis lätt att flytta runt vid byte av bostad eller LAN och liknande.

Det jag känner mig mest osäker på är moderkortet, tillåter det för lättare överklockning? Räcker denna setup för att köra 1080p@60fps? Eventuellt kan jag också tänka mig att köra med ett GTX 660 för att spara ~1500, då SC2 hänger mer på processorn (?).

Alla synpunkter uppskattas!