Inlägg

Inlägg som Dawelio har skrivit i forumet
Av Dawelio
Skrivet av Lussarn:

Du behöver ta fram riktiga siffror på hur många kort som gått sönder på det där sättet. Han har ett tiotal, vilket inte är så många av flera miljoner. Utan siffror blir det sensationalism-smörja.

Dessutom verkar han specifikt prata om founders edition 4090 och inte kontakten i allmänhet, vad det nu kan betyda. Och Vart är alla 4060/4070 osv, dom har ju också samma kontakt.

Kan vara värt att gräva i, men det är nog riktigt att inte ta med sånt här i en artikel om hur kontakten fungerar i 99.99 procent av fallen. Har man en kontakt som man får trycka i så hårt så att alltihop böjer sig får man nog ta det på garantin.

Vad gäller Northridgefix, brukar också titta på hans videos ibland, är elektroniknörd och han är duktig. Men han har ju videos som "Newer Macbooks are failing everyday" osv. Det betyder inte att alla Macbooks är skit även om hans video framställer det så, och det betyder inte att artiklar om Macbooks skall ha med referenser till honom. Han får säkert en del klicks på sånt här. Och delas i forum som detta just pga hans rubriker, och hur han nyanserar problem. Ta det lite lungt med att länka honom skulle jag säga.

Förstår vad du menar men håller dessvärre inte med. Oavsett om det är en liten andel eller ej, så är designen urdålig. Har inget minne om att de traditionella 6/8 pins hade detta problem exempelvis.

Även om det är ett få antal och oberoende av vad man anser om hans videos, så är det en en ny standard kontakt efter 20 år på kort som kostar minst 7000kr och riskerar att gå sönder om man eventuellt trycker för hårt.

Tycker då att det inte skadar att eventuellt ta med det som en ren PSA för folk som kanske inte är så insatta i denna värld.
Jag hade då uppskattat det som användare, för att ha det i baktanken när jag väl installerar kortet.

Av Dawelio
Skrivet av Dyluck:

Northbridgefix har kritiserat kontakten flera gånger, han har reparerat flera kort där kontakterna smält ihop med sladden och visat att det inte funnits något glapp.

Tycker saker som nämns i denna video borde tas med i artikeln, där TLDR är i princip att kontakten är så dåligt designad att du har två alternativ där både riskerar att skada kontakten: Du måste trycka in den helt för att undvika problem. Dock å andra sidan trycks den in för hårt så riskeras kontakten att fysiskt böjas på PCBn.

Detta visas 16:43 i videon för den som är intresserad:

Av Dawelio
Skrivet av Pågenbröd:

Ja, jag stänger av allt sånt bling i bios.

Enda som lyser är de där status-led'sen på moderkortet, checklistan eller vad det kallas.

vga
ram
cpu

Men dessa släcks direkt efter uppstart.

POST (Power On Self Test) LEDs

Skrivet av Mordekai:

Jag fattar fortfarande inte att folk frivilligt ökar energiförbrukning i datorer med lysdioder, hör alltid kommentaren att det är så lite att det inte betyder något men det är helt enkelt inte sant och har aldrig varit.

Nja, skulle nog faktiskt hålla med dem om det, att de inte har någon större betydelse idag. Det är så små ljuskällor i sig och LEDs är ju väldigt energisnål av sig redan som allmänheten redan känner till

Av Dawelio
Skrivet av Thomas:

Nej, inte ens på en site som SweC verkar de det minsta populära. Det säger väl en del om hur väl PCIe 4.0-SSDs faktiskt räcker till, när inte ens folk som lägger 20-40k på en dator väljer 5.0-SSDs.

Det är ju ändå accesstid/IOPS som är flaskhals på så snabba SSDs, inget man löser med mera bandbredd. Riktigt tråkigt att Optane/3D XPoint gick i graven.

Finns ju egentligen inget syfte idag där 5.0 behövs egentligen. Ingenting man som genomsnittlig användare kommer att märka av på långa vägar. Inte ens med 4.0 gör man det egentligen.

Det är mestadels om man överför stora filer ofta, dock hur ofta gör genomsnittliga personen det? Inte så ofta skulle jag säga... därav är de irrelevanta än så länge.

Det är mestadels företagen som måste komma med något nytt osv för att vara konkurrenskraftiga på marknaden osv i princip.

Av Dawelio

Finner det mest intressanta från artikeln, som inte är helt föga förvånande, är att Microsoft rekommenderar Word, som man måste betala för. Givetvis detta alternativ rekommenderar dem för att få in mer pengar… räcker liksom inte med att vara i princip största företaget i världen och redan tjänat pengar på sina användare med all information som de samlat in.

Av Dawelio
Skrivet av Maarus:

Verkar vara ganska överdrivet med 10%.
Många bolag gör knappt 2-3% vinst. Och en väldigt stor del är rena zombie bolag som förlitar sig på refinansiering på obligationsmarknaden och "sparka burken nerför gatan".

Där ingår ju EU:s egna AI och IT jätte Atos med 3.5B Euro som förfaller till refinansiering 2025, med ett börsvärde på 190m... Nu svettas t.om obligationsägarna!

Varför är det överdrivet? Begår någon/något ett brott, så ska straffet svida! Ordentligt!
Vad är annars syftet med diverse straff om det inte har någon effekt? Då kan man ju lika gärna avstå från att bötfälla och låta det eventuellt bli anarki i slutändan. Kan ju inte låta företagen tro att de kan göra och agera precis hur dem vill inte...
De tjänar ju redan gigantiska summor på oss, genom att dessutom bryta mot diverse regelverk. Generellt sett åker de som gör fel inte dit, särskilt inte giganter som dessa företag, då de är just så stora.
Så är bara bra när dem väl gör det och då ska det dessutom kännas! Inget daltande!

Av Dawelio
Skrivet av Lembritt:

Är inne på min tredje Tesla och tycker väldigt mycket om dom. Annars hade jag kört annat bilmärke.
Klart dom har brister, men jag tycker fördelarna väger upp det med råge.
Tråkigt att dom inte följer ARN om att få en bil som lyfts felaktigt och inte kunna häva köpet. Man hade ju blivit riktigt less om man får en bil som blivit lyft felaktigt och har skador pga det.

Av ren nyfikenhet, vad för brister är de må ha samt framförallt vilka fördelar talar vi om här som väger upp, dessutom med råge?

Av Dawelio
Skrivet av Thomas:

Kolla tabellen hos Techspot eller AMD för att se vilken AGESA som krävs.
För Ryzen 5000 (utan integrerad grafik) är det t ex "ComboAM4v2 1.2.0.B" som kom innan ditt BIOS och därmed kan vara nog.

För egen del har jag tydligen BIOS-versionen innan denna. Bökigt, kör egna RAM-timings och det är inte alltid de går att ladda in... och inte heller alltid de fungerar stabilt med senare version.

Knepigt med sådana lägen, dock finns det bara två val; antingen hålla kvar sina inställningar som de är eller uppdatera, ha skyddet mot diverse sårbarheter och behöva göra om inställningarna.

Personligen kör jag på sistnämnda alla dagar i veckan

Av Dawelio
Skrivet av cruZZade:

Bara för att reda ut lite otydligheter i artikeln. Louqe AB, org.nr 559078-2354, bytte namn till Quol Sweden AB 18 januari 2024. Det är alltså inte ett bolag som är "kopplat" till Louqe AB. Bolaget försattes mycket riktigt i konkurs 24 januari, se nedan kunggörelse:

https://poit.bolagsverket.se/poit-app/kungorelse/K62109-24

Påståendet att Louqe AB är börsnoterat tycks helt taget ur luften, bolaget är inte och har inte varit noterat.

Kungörelse*, finns inget som kallas "Kunggörelse". Även jag som har studerat en viss juridik har gjort detta misstag

Av Dawelio

Som jag läser artikeln så betalar man för att Mozilla ska begära företagen att radera ens uppgifter, dock är det ju ingen garanti i sig. Satt därav betalar man i princip för att i förhoppning om att det skall raderas.
Känns lite halvt oseriöst på ett sätt, om jag tolkar artikeln korrekt...

Av Dawelio
Skrivet av Olof_von_Knorring:

Har för närvarande Netflix, HBOmax, Disney+, och youtube premium samt Spotify.
Av dessa använder jag och frugan youtube och Spotify, tonåringen netflix, småbarnen disney+ och ingen HBOmax.

Så även om det svider med 600+ i månaden så är HBOmax den ende vi rimligen kan säga upp.

600+ må svida per månad, men med tanke på hur mycket det ändå brukas av det du beskriver, så känns det troligen ändå värt det. Hade varit en annan sak om ni knappt hade använt tjänsterna, för då hade det mestadels känts som att kasta pengarna i sjön.

Skrivet av Fulci:

Viaplay föll hårt när folk började dra in plånboken och säga upp abonnemang. De hade en skakig finansiell grund. Enda lösningen för dem var att låta de som var kvar betala kraftigt höjda ockerpriser och sen sälja bolaget. Netflix, Disney och Amazon har idag väldigt feta plånböcker. Men oavsett, de skulle inte gilla om de började tappa abonnenter.

Netflix var ju i princip den första stora streamingtjänsten i världen, dock har Netflix miljarder i skulder (https://www.macrotrends.net/stocks/charts/NFLX/netflix/long-t...). Vilket jag finner är lite udda. Visst man kan ha diverse åsikter om deras material och kvalité, men man tycker ju ändå att de borde ha lite bättre ekonomisk situation för att vara en gigant på marknaden.

Disney var ju redan ett gigantiskt bolag, värderat till över 100 miljarder dollar redan innan de startade streamingtjänsten. Satt där hade dem redan de finansiella musklerna. Samma sak för Amazon i princip, där var bolaget värderat till 300 miljarder 2016 när Prime Video lanserades i december samma år.

De tre sista bolagen är ju alla dessutom från USA, som har en liten annan marknad och ekonomi än Sverige som Viaplay kommer ifrån. Är ju få bolag från Sverige som är så pass stora, exempelvis IKEA.

Av Dawelio
Skrivet av r80x:

Du behöver bara ett fungerande bankid för att göra ett nytt. Men det krävs fysiskt tillgång så det minskar ju risken iallafall.

Detta fungerade inte för mig eller en annan familjemedlem som också hade skaffat ny telefon. Vi både hade BankID på våra gamla telefoner, men det hjälpte ej för oss via vår bank i alla fall.

Av Dawelio
Skrivet av Tauri85:

Ett nationellt ID kort fungerar med

Taget, bra att veta!

Av Dawelio
Skrivet av ndrs0:

Det kan jag inte svara på, har ju inte koll på hur BankId är implementerat. Poängen är att autentiseraren (BankId) kräver två faktorer för att veta att du är du. Nu var det länge sen jag installerade ett nytt BankId men har för mig bankdosa krävdes vilket försvårar nyinstallationer.

Inga säkerhetsråd i dessa inlägg, använt sunt förnuft osv osv

Idag behöver du ett modernt pass för att kunna installera nytt BankID.

Du använder din telefon dels till att skanna koden inuti ditt pass samt även använder NFC i telefonen och lägger den ovanpå baksidan av ditt pass också.

Jag köpte nyligen en ny telefon och behövde göra detta nämligen. Vet dock ej om detta gäller för alla banker.

Av Dawelio
Skrivet av nikka:

Vad roligt att artikeln har kommit ut. Jag vill förtydliga att jag vid intervjun varnade för annonser (från undermåliga annonsnätverk) som leder till sidor som sprider skadlig kod, inte att annonserna i sig är skadliga likt de kunde vara en gång i tiden.

Ännu roligare att se dig engagerad här i forumet!

Av Dawelio
Skrivet av DavidtheDoom:

Märkligt skriven artikeln, känns som om skribent inte har en susning om NR200 egentligen.

NR200 och NR200P är ju samma chassi, bara olika tillbehör.
Mig veterligen har NR200P gått för 600-800 kr på rea senaste två åren så mycket svårt att tänka mig att V2:an kommer kosta några 1800 kr mer än som ett "rekommenderat pris".

Yup, jag fick mitt 200P under en fin rea för 499kr. Bästa kapet man gjort egentligen. Är ju nästan gratis i det fallet för allting man får i paketet

Tycker för övrigt att detta är ett dåligt beslut av Cooler Master. Flera anser att exempelvis NR200 MAX inte är intressant pga att man måste använda en riser för GPUn. Vilket troligen blir samma här, ökar risken för stora problem då risers har visat sig vara lite av en chansning på om man får en burk med maskar av problem eller ej. Därför var originella NR200 bra, då GPUn kopplades direkt in i moderkortet, som det ska göra, utan någon brygga.

Detta är ett stort steg bakåt i mitt tycke och tror det kommer att få negativ effekt för Cooler Master. Att dessutom avsluta originella för att ersätta med denna, istället för att bara lansera detta som ännu ett alternativ på marknaden.

Av Dawelio
Skrivet av Gurrrra:

<Uppladdad bildlänk>

Lite sen med svar på lite äldre tråd, men vart har du fått tag på den där skräddarsydda frampanelen i trä?

Av Dawelio
Skrivet av Kasken:

Även jag har problem att hitta detta bland inställningar.... Den enda produkten/tjänsten från Google jag använder är Youtube.

När jag loggade in på Youtube så fick jag en pop up på ”home page” där jag fick frågan om jag ville att tjänsterna skulle dela data med varandra. Och om jag ville konfigurera nu eller senare.

Av Dawelio
Skrivet av Gräs-Mannen:

Jag är lite förvånad att ingen nämnt betalning med kreditkort. Om ni har ett bra kreditkort kan ni prata med dem efter att ha försökt prata med säljaren.

Kreditfirman kan då nullifiera köpet och snabbt skicka tillbaka pengarna till dig om säljaren inte hjälper till.

Klarna har jag använt exakt en gång men kommer aldrig göra det igen.

Vet inte riktigt vad för erfarenheter du haft med Klarna som orsakat detta. Dock alla de gånger jag använt mig utav Klarna har det fungerat felfritt, även när jag inte mottagit varor och därmed lämnat in en anmälan om detta, fick pengarna tillbaka inom kort osv. Inga problem överlag... många härinne måste ha haft riktigt dåliga erfarenheter med Klarna för att ha sådant missnöje mot dem. Annars förstår jag inte riktigt negativiteten mot dem faktiskt.

Jag försvarar inte Klarna på något sätt här och alla har givetvis rätt till sin åsikt osv, dock baserat på min egna erfarenheter under flera år så delar jag inte bilden av det jag läser i denna tråden.

Av Dawelio

Kul att se "The Night Agent" ligga så bra till, var en riktigt bra serie faktiskt