Inlägg

Inlägg som Chmat76 har skrivit i forumet
Av Chmat76
Skrivet av Enviro:

Haha, alltså. Jag kommer aldrig bemöta domedagsprofetior på annat sätt än med en klackspark. I slutändan är det här vårt arbete och att tro att saker ska läggas ner och inte utvecklas är befängt. Det här är vårt bread and butter. Jag förstår rädslan, men rädslan har ingen grund i verkligheten. Vi tar åt oss av kritik, feedback och åsikter och inkluderar åsikterna när vi planerar framtiden.
Det finns heller ingen poäng att lista alla kommande projekt och ändringar vi jobbar på för tillfället, utan dessa kommer dyka upp när de är färdiga. När det blir är okänt och kan inte säga annat än Soon™. Men jävlar i min låda vad jag ser fram emot framtiden.

Väl rutet!

Då kan du ta åt dig den här kritiken:

SKRATTA FÖR FAN INTE I ANSIKTET PÅ FOLK!

Av Chmat76
Skrivet av Enviro:

Haha, avveckla och nedmontera låter ju väldigt mycket domedag och det stämmer helt enkelt inte. Vi utvärderar och utvecklar. Jobbar på små och stora förändringar. Sätter nya strukturer och statuter för framtiden. Att saker försvinner eller tar paus är tråkigt, det håller jag med om, samtidigt måste det finnas utrymme för framtida projekt. Och som jag nämnt tidigare: Framtiden ser ljus ut. Saker tar dock tid och i slutändan vill vi att SweClockers fortsatt ska vara en ashärlig plats att vara på för hårdvaruintresserade.

Helt ärligt talat, vad tänkte du nu? Denna användare skriver från hjärtat hur han upplever att sidan förändras till det värre och att ledningen till synes bara kommer med tomma lovord och avfärdande av kritik. Något jag personligen helt håller med om.

Och du inleder med att skratta åt honom?! Nedvärderar hans upplevelse som att den vore orimlig, sedan åter igen komma med lovord utan någon som helst konkret backning. Du bekräftar ju bara att han troligtvis har rätt!

Av Chmat76
Skrivet av plajton:

Du lägger alldeles för stort krav på en skribent, finns ytterst få skribenter med denna kunskap (och resterande teknisk kunskap). Besitter man denna kunskap blir man ju inte anställd som skribent utan någon form av elektroingenjör (och definitivt en högre lön).

Tycker vi läsare ska ha förståelse för en skribents roll. Samma med alla former av nyheter du tar del av, DI.se har skribenter men de som besitter den avancerade ekonomiska kunskapen jobbar givetvis på bank och liknande roller inte som skribent.

Sedan är väl jag en av läsarna som gillar de lite mer lätta nyheterna. Förstår själv ingenting av de mer avancerade nyhetsartiklarna och jag kan förmoda att en större del av Sweclockers läsare (Den nya generationen med mer fokus på gaming) inte har det. Verkar vara 70/80-talisterna som besitter en nördig kunskap inom teknik men många inom denna generation har nog trappat ner på Sweclockers

Jag håller absolut inte med dig. Det är grundläggande fysikkunskap att kunna P = UI, och man måste väl för tusan kunna förvänta sig någon typ av vetande om tekniken de skriver om hos skribenterna!? Detta är en specialiserad webbplats för i princip enbart datorer, datorteknik och datorrelaterade händelser, och då ska nivån vara högre än om du läser om modermodem på Aftonbladet. Vad för nisch fyller annars Sweclockers?

Fortsatt, om skribenter inte behöver någon som helst kunskap om vad de skriver tror jag att SweC skulle göra sig en ekonomisk tjänst att helt enkelt avskeda dem och ersätta dem med AI redan imorgon.

Av Chmat76

Vi är räddade (för nuet)!

Av Chmat76

Jag skulle inte vara orolig, men ha en känsla av obehag. Visst att processorn klockar ned sig för att undvika skada, men att den ens behöver göra det är inte något att rekommendera. Det är lite som att köra förbi en bensinstation när man är på reservtanken för man "vet" att man klarar sig till nästa station.

Av Chmat76

Kan vi, snälla, tona ned alarmismen och sensationalismen som numera genomsyrar Sweclockers nyhetsrubriker? Möttes idag av en stor varningstriangel och "Uppdatera nu!" som uppmaning. Vad är det som händer? Kommer datorn explodera ifall man inte gör det? Blir man av med sina bankkonton till någon nordkoreansk superhacker? Är världen förlorad?

Nä, det är en buffer-overflow attack (något som dessutom inte förklarades i artikeln! Jag var tvungen att trycka vidare och läsa själv om vad som står på) som för det första redan är avhjälpt i kommande uppdateringar, och för det andra en relativt obskyr vektor som kräver att man laddar specialgjorda bilder. För Svensson Svensson som bara läser GP, SweC och recept på köket.se är detta ett ickeproblem, och om en vecka när webbläsaren automatiskt uppdaterat sig så är han skyddad utan att ha gjort något åt saken.

"Säkerhetsbrist i webbläsares bildavkodning upptäckt - uppdateringar tillgängliga nu" Och någon generisk bild skulle vara betydligt mer passande ton. Jag är numera övertygad att redaktionen tycker att clickbait är ok, men inser inte att det drar ned helhetsintrycket på sidan och i längden engagemanget hos läsarna. Ni begår samma misstag som pojken i sagan "Pojken som ropade varg".

Av Chmat76

Bilden säger tyvärr ingeting. Har du prövat att montera disken i en PC med SATA-kontakterna? Om svaret på detta är ja så är kontrollerkortet är troligtvis dött, och du kan nog inte rädda detta själv.

Dock så är nog inte datan försvunnen. Om du absolut vill ha tillbaka datan så går det att skicka in den till en firma som specialiserar sig på dataräddning, men det kommer att kosta därefter.

Av Chmat76
Skrivet av Tensora:

När man läser dessa svar så låter det mer som att man köper konstverk när man är ute och köper sig sin processor : ) Kanske dags att börja uppskatta sina inköp mer som ett litet unikt samlarobjekt snarare än något producerat på ett rullande band!

Förstår att det är svårt att bygga små prylar, men i mitt fall och när det handlar om desktops så spelar ju inte storleken så stor roll så undrar om inte någon kunde gå in och konkurrera om man kanske får 140nm på sig istället för 14nm eller vad det nu kan vara?

Det finns ett par stora bekymmer med äldre processer ("noder"). De tar fysiskt större plats, är långsammare och mer energislukande. Du har tyvärr också fel, och storleken spelar extremt stor roll. Det har och göra med den största tråkregeln i universum, och det är ljusets hastighet. Om kretsen och transistorerna är större så måste man placera dem längre ifrån varrandra. Då tar det längre tid för signalerna att ta sig mellan transistorerna. Då det tar längre tid kan man inte ha lika hög klockfrekvens. Då du inte kan ha hög klockfrekvens kan du inte utföra lika många uträkningar per sekund. Mindre prestanda.

Min professor hade en bra regel, och det var "en fot är 1 GHz". Alltså, om något ska köra i 1GHz (1 ns) så är max avstånd du har på dig 30cm. Om du ska köra något i 5GHz så har du alltså max en längd på 6cm innan det är för sent. Lägg på detta att ljusets hastighet i koppar är ung. 75% av hastigheten i vakuum, så du har ung. 4cm. Det låter kanske mycket, men det är det inte när du ska ta dig igenom alla ledare och transistorer inuti processorn, och sedan ta hänsyn till ännu fler regler så som hold- och setup-time i flip-flopsen, inteferens av andra ledare i kretsen....

Det är därför inte möjligt att bygga t.ex. ett RTX 4090 med äldre noder. Du kan inte klämma in alla transistorer på samma yta, så själva chippet måste i så fall vara större. För att det är större så tar det mycket längre tid för signalerna att åka runt i chippet, så därför kan du inte köra det lika fort. Detta ignorerar dessutom en massa andra problem som värmeutveckling...

Men äldre noder används fortfarande till olika ändamål. I gamla produkter som inte behöver bli energieffektivare, eller att det skulle kosta för mycket att uppgradera dem, ligger ofta kvar många noder tillbaka. Eller som i AMDs CPUer så är det beräkningskärnorna som är gjorda på den nyaste och energieffektivaste tekniken då det är detta som behöver prestanda. Långsammare saker som IO (USB, SATA...) som inte behöver köra jättefort byggs med en äldre, billigare och långsammare nod. Detta är mer kostnadseffektivt än att bygga allt med den nyaste tekniken (dels för att det inte går förlorat lika många kretsar i tillverkningen, då beräkningskärnorna är mindre, och därav mindre benägna att få problem).

Så, ja, att vi ens kan köpa dessa underverk av ingenjörskonst för de fåtal tusen kronor de kostar är näst intill ett flertal mirakel!

Av Chmat76
Skrivet av Tensora:

Rent logiskt så borde ju inte en snabbare processor behöva vara mycket dyrare då materialåtgången förmodligen är den samma så min teori är att företagen bara sätter vilka priser de har lust med då de inte har så många att tävla med.

Ett pris bestäms inte av ingångsmaterialet, utan av en varas åtråvärdighet. Om du och jag ska sälja hamburgare, men jag bränner alla mina så kan jag inte lika enkelt få sålt dem som du kan. Men om du vill få 10000kr per burgare så kommer troligtvis kunderna tycka att det är för dyrt, och köper hellre en av mina brända burgare för 10kr.

Samtidigt, om du är den enda som säljer burgare, så är det du som bestämmer vad priset är.

Kortfattat, enkel marknadsekonomi.

Skrivet av Tensora:

Försökte läsa lite på Reddit där någon påstår att det är lite hit and miss när man bygger chip och att de snabba säljs till ett högre pris medan måndagsexemplar säljs till lägre pris. Det sker väl delvis men känns ganska konstigt om den metoden bestämmer vad som blir en Intel i3a och vad som blir en Intel i5a och så vidare xD

Det stämmer. Att bygga chip handlar väldigt förenklat om att lysa ljus i mönster på nm nivå, ta bort och lägga till extremt tunna lager, och sedan köra en vända till, om och om igen. På grund av den extrema svårigheten med att få till detta är det oftast de chip som är i mitten av kiselplattan som har högre kvalité än de på kanterna. Sen får du minnas hur litet nm faktiskt är. Om du råkar få in ett pyttelitet dammkorn i processen är det ur transistorernas perspektiv i princip som att du parkerar Mt. Everest ovanpå din bil.

Ens om vi inte har några tillverkningsproblem som damm eller lysandet har vi problem på atomnivå. Det man gör med kisel för att få det att leda elektricitet på de sätt vi vill kallas att "dopa" kislet. Kortfattat ersätter man ett par atomer med ett par andra, laddade atomer. Då transistorerna är så små handler det om att enstaka dop-atomer per transistor gör skillnad. Det är inte heller möjligt att veta exakt hur många atomer man verkligen får när man gör dopningsprocessen. Har man otur så får man för många eller för få, och då kan transistorerna bli för snabba eller för långsamma, eller så läcker de ström, eller....

Ju större chip du gör, desto större risk att något litet går fel någonstans i alla miljarder transistorer och kilometer med kopparledningar. De chip som blir dåliga kanske fortfarande fungerar, men inte går att köra lika fort. Eller så fungerar bara vissa delar av dem. Detta kallas "bining". De som är bra kan man använda fullt ut, och därför sälja för mycket. De som är sämre för mindre.

Skrivet av Tensora:

Sen pratade någon om kostnad att forska fram ny teknik men det är väl knappast skillnad på tekniken i en och samma serie processorer tänker jag mig.

Du har rätt att när tekniken existerar så är det inte någon större skillnad i processen att skapa enklare eller mer avancerade chip. Men det är inte där kostnaden ligger. Det är att skapa tekniken som är svårt. Förstå hur man gör. Det jag enkelt beskrev som att "lysa ljus" är egentligen så extremt mycket mer avancerat att det är svårt att ens föreställa sig. Bara en sådan sak som att våglängden på ljuset som används i dagens processer är två magnituder större än själva transistorerna gör det extremt komplicerat. De använder i princip en lufttrycksborr för att sy dockkläder, och lyckas! Men innan man vet hur man gör så är det misslyckande efter misslyckande, och det är detta som är det kostsamma. Intel hade detta problem när de var fast på 14nm hur länge som helst.

Av Chmat76
Skrivet av Strumpa:

@fenrisulvan @sasfoxi @loefet
Har ändrat lite. Bytte från Asus moderkortet då det va många som fått coilwhine. Blir de bra tror ni? https://komponentkoll.se/bygg/rRvZO

Jag skulle precis protestera mot ditt val av nätaggregat och att det är på tok för dyrt, men när jag kollar själv så är det ju hutlöst vad priserna gått upp!

Dock så finns det fortfarande bra och billigare modeller som ändå inte är för svaga för systemet du byggt. Om du inte tvunget måste ha RGB i ditt nätaggregat skulle jag kikat på
https://www.inet.se/produkt/6903375/be-quiet-sfx-l-power-500w
https://www.inet.se/produkt/6903375/be-quiet-sfx-l-power-600w (om du har tänkt att byta till ett törstigt grafikkort i framtiden)
https://www.computersalg.se/i/5149473/evga-supernova-650-gm-n... (om du inte litar på Be Quiet!)

Edit:
Kollar man ännu en gång så kan man just nu få €30 cashback från ASUS, så det är väl lite hugget som stucket....
(https://promotion.asus.com/en/nordics/back-to-school-2023)

Av Chmat76
Skrivet av medbor:

Så länge spänningen är given/samma (i det här fallet är det ju det) så är väl det samma sak till och med?

Det är skillnad i matningsspänning på M.2 och SATA diskar. M.2 har 3.3V in, SATA 5V och 12V. I alla fall så delas spänningen ner till något annat i enheterna (t.ex. 1.8V), men det obfuskeras alltid för användare. Man pratar enbart om strömmen som matar enheten och/eller effekten den har.

Alltså är det strikt fel att tala om strömskillnaden mellan M.2 och SATA då de kan ha samma strömflöde, men olika effekt.

Av Chmat76
Skrivet av Enviro:

Detta är en bra lista! Håller med om mycket. Fokus med vårt interna arbete handlar just nu att få upp mängden egna nyheter och unika tester. Det har dock visat sig vara lättare sagt än gjort, men vi köttar på. Har dock fullt förtroende att vi kan vända trenden och skapa ett ännu mer intressant flöde framöver, speciellt nu när alla är tillbaka efter semestern.

Kan du bemöta någon eller några av punkterna i listan i mer detalj så vi kan få insikt i hur ni arbetar med att förbättra situationen?

Skrivet av Enviro:

Har du några konkreta exempel?

Jag kan inte tala för vad denne person tycker, men om du vill ha ett par exempel ur min lista:

Skrivet av Enviro:

Korrektur och rättningar är något som vi tar på allvar och vi ser till att rätta till eventuella felaktigheter så snabbt som möjligt. Givetvis bör det ske förbättring här och vi tar till oss av kritiken.

Frågan är varför ska vi ens behöva rätta er? Ni borde se varje inskickad rättelse som ett misslyckande i er process! Särskilt när det kommer till rena faktafel. Hur kan vi som läsare lita på att det ni skriver i era recensioner stämmer när ni i era artiklar till synes inte ens vet skillnaden mellan ström och effekt? (Denna artikel innan den rättades)

Att det slinker igenom ett och annat stavfel är väl inte hela världen. Men felaktiga översättningar, faktafel, formuleringsfel och enkla grammatiska misstag gör det rent av jobbigt att läsa. Ta oss läsare på allvar och läs igenom artikeln innan ni släpper den!

Av Chmat76
Skrivet av xSean145:

Ta bort tangenten och spruta ner lite IPA och tryck några gånger. Det har löst problemet på alla mina tangentbord med samma problem.

Går det bra med lager? Har ingen ipa hemma.

Av Chmat76

Jag har samma problem på ett tangentbord jag haft ett tag. Det är helt enkelt att switcharna under tangenterna börjar bli lite slitna och ibland så fastnar de. Tryck på tangenten igen, och den uppför sig igen kanske 1000 knapptryckningar.

Pröva detta nästa gång det händer: Slå till tangentbordet hårt på sidan och se ifall det slutar. Om ja så vet du att det inte är mjukvaran.

Av Chmat76

Efter ha kikat i din tidigare tråd om datorköp (vadå? gillar du inte prata med oss nördar förutom köpråd? ) så finns det inte mycket att återanvända utom chassi och PSU. Om du vill spara lite pengar så är det ett alternativ att återanvända PSUt också.

Personligen förstår jag inte tendensen hos folk att köpa så fruktansvärt överdimensionerade PSUs? Om grafikkortet drar 300W och CPUn 200W peak, varför då köpa ett PSU på 1000W? Du kommer aldrig att slå i ett tak ens med ett 600W PSU. Det är bara pengar i sjön i min mening.

Av Chmat76

Istället för att köpa Core 2500 skulle jag behållt R4an och byggt det nya systemet i den.

Varför en så liten kylare när du har ett stort chassi? Deepcool-en verkar rimligare.

Av Chmat76
Skrivet av kodakdisc:

Jag gömde uppge att det är en äldre dator som inte har Blu-Ray läsare.

Tolkar jag det rätt med att du har en dator utan disk-läsare, men du vill se på filmer du har på disk?

Det är tyvärr omöjligt. Du får skaffa en läsare. Om du inte vill pilla med interna (inbygda) så får du köpa en extern (ung. https://www.dustinhome.se/product/5010649405/sdrw-08d2s-u-lit... (denna är DVD))

Av Chmat76
Skrivet av larryd:

Tack!
Men det andra operativsystemet är redan installerat. Det är en dual boot dator.

Jaha, det är på det viset! Då kan denna video vara till hjälp
https://www.youtube.com/watch?v=0HVX0kEC5NU

Av Chmat76

Vilket operativsystem ska du byta till?

Om du ska uppgradera till Windows 11 så behöver du egentligen inte ta bort din installation, utan du kan ta och bara uppgradera. Om du ska ominstallera windows 10 så kan man också göra detta utan att behöva formatera hårddisken först.

Men om är säker på att du ska ta bort installationen:

Windows: Starta din windows installations media. När det kommer till att välja hårddisk du ska installera på väljer du den som redan har windows och formaterar den. Sedan fortsätter du som vanligt.
https://youtu.be/mTDbHgs9dHk?t=196 Du kan följa denna video för hur man gör.

Linux: Samma process, men lite annorlunda. Du formaterar hårddisken till ett filformat lämpat din linuxdistro (typ ext4). Enklaste är att bara följa standardinställningarna som oftast finns i bootbara linuxdistros. https://youtu.be/oNEwEQ0uU1Y?t=489 är ett exempel.

Märk väl att båda dessa alternativ tar bort ALL data på diskarna, och det går inte att hämta tillbaka det efter du gjort ingreppet. Har du någon data som du vill behålla så måste du kopiera denna någonstans först!

Av Chmat76
Skrivet av medbor:

I samarbete med Intel så väljer de AMD+Nvidia, lite kul faktiskt, inte ens SSDn är från Intel

Fast den andra datorn som de har är ju ett intelsystem