Inlägg

Inlägg som noMad17 har skrivit i forumet
Av noMad17
Skrivet av dealerovski:

starta gärna en ny tråd och länka.. men kort kan jag säga det är väldigt naivt att gå på västpropagandan att Ryssland gick in oprovocerat. det finns en anledning och som Trump säger, blir han president igen så stoppas kriget samma dag. Innan du svarar, ja ryssland kör också propagandakrigföring och jag är emot invasionen, men som sagt den var inte oprovocerad och kom inte som en överraskning.

Då politiska diskussioner inte tillåts här så avböjer jag vänligt men bestämt.

Av noMad17
Skrivet av dealerovski:

Absolut inte, men vi kan samtidigt inte kräva att hela världen ska skicka vapen till vårt försvar. Det är vår ensak att försvara. Och om vi saknar förmåga då får vi väl försöka förhandla. Ukraina har inte en chans mot ryssen själva.

Det är många nationer som inte kan stå emot Ryssland militärt på egen hand, eller Kina eller USA för den delen. Är det skäl nog att bara låta militära stormakter få göra som de vill?

Nu börjar det dock bli lite väl politiskt och lämnar trådens ämne...

Av noMad17
Skrivet av dealerovski:

Jag tror han tänker så här, kriget kan inte fortsätta i all oändlighet. De kan förhandla om fred nu eller om 5 år. skillnaden är att mångra fler kommer behöva dö för varje dag som man inte kommer överrens. Det är fler som säger likadant, bla Bill Maher senast i samtal med Jordan Peterson.

Jag antar att du tycker att vi ska överge Gotland också då om Putin en dag skulle få för sig att han ville ha det? Det är bättre att bara låta tyranner få det de vill ha, eller?

Av noMad17
Skrivet av Nistus:

Har bahnhof 250/250 och direkt från fiberdosan får jag ut den hastigheten. Därför jag börjat kika på routerna men blev ju inte klok av det😂

Vad är det för router? Är det samma kabel från fiberomvandlaren till routern som du får ut 250 Mb/s när du kopplar direkt till dator?

Av noMad17
Skrivet av anon351286:

Gör en sak i taget.
Kan inte svara på något jag inte vet vad det är eller kan komma åt

Problem jag upplever? Låg hastighet som de alltid skrivits och skrivit alla moment som testats och med vilken slags kabel.

Aldrig haft en attityd

Problemet är att allt du har testat ligger utspritt över en massa kommentarer istället för att vara samlade i ett enda inlägg för det blir tydligt för de som ska hjälpa dig vad som upplevs vara fel och vad som har testats.

Du skriver bara att du inte vet vad "det" är. Vad är "det" då? Jag vet fortfarande inte om du har lyckats logga in i routern än eller om du ens har testat enligt alla instruktioner du har fått?

Av noMad17
Skrivet av anon351286:

Svara som jag gör? Som jag är född och som man brukar när man inte förstår ett problem

Va?

Släpp WiFi helt tills du kommit underfund med varför du endast når 100 Mb/s med kabel från routern. Du springer på för många bollar samtidigt och då blir det bara pannkaka av allt.

Du har fortfarande inte svarat på någon av alla frågor om länkhastighet i routern eller vad du har för inställningar gällande QoS. Har du alls tagit dig in i routerns gränssnitt än?

Då ingen, inklusive jag själv, verkar förstå exakt vilket problem det är du upplever så råder jag dig att ta ett djupt andetag och försöka förklara hela problemet samt allt du har testat hittills.

Utan attityd.

Av noMad17
Skrivet av anon351286:

Inte kunnat ”komma in” i routern på något sätt

Öppna kommandotolken och skriv ipconfig, den IP-adress som står som "default gateway" ska du skriva in i adressfältet i webbläsaren. Då bör du komma till en inloggningssida för routern där du antagligen loggar in med default admin/admin.

Av noMad17
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

På tal om JS så är hela mitt eget hänvisade JS-projekt helt i vanilla JS då jag varken kan jQuery eller React. Kommer att få lära mig Vue nästa månad i min distansutbildning!

Det här med att separera PHP och HTML/CSS, tänker du då för att PHP är serverbaserad kod och är tänkt att sköta logik och sedan bara skicka iväg färdig HTML med applicerad logik?

Kommentarer har jag kommit in bra i tack vare kommentarskravet från utbildningen. Personligen tycker jag det underlättar en hel del eftersom det låter en skumma igenom koden likt att skumma igenom rubriker från en innehållsförteckning för att veta var saker och ting är som man är intresserad av. Det går också fortare då att se om det är irrelevant det man letar efter i takt med större kodbas.

En annan sak jag upptäckt hjälper åtminstone mig med kodstruktur:

if (input.dataset.attributetype == "class" && input.value == ""){ } if (input.dataset.attributetype == "class" && input.value != ""){ }

Koden ovan skulle kunna ha varit:

if(input.value == ""){ if (input.dataset.attributetype == "class"){ }} if(input.value != ""){ if (input.dataset.attributetype == "class"{ }}

Men den nedersta varianten blir snurrig om det är flera olika `input.dataset.attributetype` som ska kontrolleras för input.value == "" eller var det input.value != ""? Mer kod och man måste skrolla mer och se if-nivåerna för att veta vad det nu var för något än att bara ha två kontroller i samma if-sats. Det gör det mycket mer överskådligt tycker jag (av ren erfarenhet från igår! ).

Liknande går att applicera för PHP också för att underlätta nästlade if-satser.

Mvh,
WKL.

Kolla igenom den där kodsnutten igen och se ifall det inte finns ett bättre sätt att skriva den på (finns det något argument gemensamt för de två if-satserna?)

Av noMad17
Skrivet av Airikr:

Du använder dig av const och liknande i din JavaScript-kod, något jag inte kör med och inte heller lärt mig än. Vet bara att const är motsvarigheten till var, men det är i stort sett det absolut enda xD

Nja, motsvarigheten till var är let. const medför att variabeln blir en konstant och därmed inte kan omdefinieras.

En anledning till att man normalt sett inte längre använder var är för att sådana variabler utsätts för s.k. hoisting, vilket innebär att det går att komma åt variabeln innan den blivit definierad, vilket kan orsaka buggar.

Av noMad17

Det är ingen som kommer att kolla huruvida du har något bevis för att tala och skriva flytande engelska.
Huvudsaken är att du kan göra dig förstådd och ta till dig information på engelska.

Av noMad17
Skrivet av heretic16:

Nej. Github är absolut inte min felaktiga tjänst. Jag använder molnet för att visa andra mina projekt.
Jag tycker att Git borde ge en förfrågan "Vill du inkludera denna fil som är över 100 mb?", innan man inkluderar den. Jag menar, hur svårt ska det vara för Git att ha en sådan förfrågan?

Dom som skapade Git verkar kunna mycket. Men dom glömde bort funktioner som Github rekommenderar...från tredje part. Alltså betyder det att Git har missat några viktiga saker.

Man ska inte behöva ladda ned "trix & fix" för att dra tillbaka en commit som har ej blivit "push".

Git är ett verktyg som ska passa så många som möjligt och ska därför inte bygga in en massa funktionalitet som inte är absolut nödvändig.

Du kan själv bygga hooks som exekverar innan du gör en commit eller push där du kan neka om du lagt till en stor fil eller dylikt.

Av noMad17

Jag tolkar det som att du ska skapa en vektor med tio platser, iterera över den en gång där användaren får mata in ett tal för varje position. Sedan börjar spelet där du itererar över den nu fyllda vektorn och nu ska gissa vilket värde som finns på nuvarande position. Om du gissar rätt så ska Bingo skrivas ut på skärmen.

Av noMad17
Skrivet av talonmas:

Datamodell först? Låter som att du jobbar mycket med backend? Om man utvecklar ett system som faktiskt ska användas av någon, t.ex. ett system för supportpersonal, då bör man ta reda på tänkta arbetsprocessen först. Sen ett passande gränssnitt. Sen väljer man datamodell som passar gränssnittet och arbetsprocessen.

Ser många betala miljoner för system och sen anpassar sin process istället för att anpassa systemet så det passar processen.

Men allt handlar ju om vad man utvecklar såklart. TS gav en omöjlig fråga

Gränssnittet är en detalj och något man kan och bör vänta med så länge som möjligt. Datamodell är viktigt eftersom det representerar den domän vars problem applikationen ska lösa. All kärnlogik kommer att bero av datamodellen.

Sedan är det ju som du säger att man först måste veta hur arbetsprocessen ser ut etc. Så att man löser rätt problem. Vet man inte det kan man heller inte sätta sin datamodell.

Av noMad17
Skrivet av tonii:

ELI5 hur jag blir smartare av att minnas telefonnummer eller annat trivialt som jag numera inte behöver minnas för att fungera i vardagen.

Det handlar väl mer om att människor generellt hellre letar upp instruktioner på Internet istället för att lära sig utantill.

Det finns studier som visar på korrelation mellan minne och intelligens. Så om människan blir sämre på att minnas saker utan hjälp av Internet eller AI så skulle det ju kunna leda till att människan blir allt mindre intelligent.

Teoretiskt sett då.

Av noMad17
Skrivet av klirre:

Klart vi inte undviker allt från växtriket, det handlar som @Gustav-P skriver om ömsesidig hänsyn för varandras preferenser.

Man kan vända på ditt argument och påstå att jag aldrig träffat nån som är "växtätare". Alla veganer och vegetarianer har gjort ett aktivt val att undvika kött, precis som jag väljer att inte äta t.ex. oliver, bönor, rå fisk och icke-genomstekt kött. Det finns så klart sällsynta köttallergier, men de hör inte hemma i denna diskussionen.

Jag håller med Gustav att det är lite snedvridet, vissa preferenser anses bättre än andra och vi som föredrar kött ska laga specialmat åt våra gäster men inte tvärt om.

Missförstå mig rätt: Jag kräver inget av mina medmänniskor, men förväntar mig lika behandling. Vill mina vänner att jag ska fixa specialkost åt dem så gör jag det så klart, men de får vara beredda på att jag ställer liknande krav tillbaka.

Så ni kan alltså inte äta en enda måltid utan att det ingår någon form av kött?

Det är väl enklare att alla då äter något vegetariskt istället för att ni ska tillaga flera olika rätter? Varför detta inte är ett alternativ åt det motsatta hållet torde vara uppenbart.

Veganskt är såklart mer komplicerat och där kan jag tycka att det är upp till den personen att själv ordna sin mat då det kan vara svårt för en som inte är insatt att veta vad som är veganskt.

Av noMad17
Skrivet av Json_81:

En länk finns i inlägget under här.

Jag sa inte att man inte får röra sig i skogen, men beroende på storlek och jaktform så stör du bara genom att vistas där. Och då går jakträtten före som sagt.

För att gubbgnälla lite, allemansrätten borde ändras, helt obegripligt att det är lagligt att gå in och stjäla annans egendom på det sättet. Än värre när det är vinstdrivande företag som gör det.

Jakträtten är inte en lag som du kan tillämpa och därmed övertrumfa allemansrätten (som inte heller är en lag). Som innehavare av jakträtten får du uppmana den som medvetet stör jakten.

Mitt gubbgnäll blir väl då på alla som bara tycker sig ha rättigheter men inga skyldigheter (både jägare, svampplockare och rent generellt).

Av noMad17
Skrivet av Json_81:

Även om allemansrätten gäller får du inte störa jakten, den går före din rätt att plocka svamp.
Vet inte om det finns något straff för det dock och normala jägare påpekar såklart att jakt pågår och att det är olämpligt att röra sig i området snarare än att skälla och gorma

Det stämmer att man inte medvetet får störa jakten genom att t.ex. skrämma djuren, men att man inte skulle få röra sig i skogen för att plocka svamp stämmer inte.
https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/allemansratten/a...

Av noMad17
Skrivet av Kolsvart Katt:

Jao, sen behövs inga kollegor annat än kanske för fikaraster Intressant att se att de börjar bli bra på poesi, programmering, musik och konst. Kan tänka mig att en del yrken kommer att formuleras om till att interagera med en ai inom ett visst fält. (Såvida en inte blir Skynet först).

Ser det mer som en sökmotor som man kan "resonera" med och be om konkreta exempel.

Systemutveckling är ofta så pass domänspecifikt att jag inte ser det som särskilt troligt att en AI skulle kunna ersätta människor än på väldigt länge, om ens någonsin.

Av noMad17

Jag har bara använt den ett fåtal gånger, men jag tycker att den fungerar ganska bra som alternativ till att söka på t.ex.Google. Ungefär som en kollega som man kan diskutera sig fram till en lämplig lösning på ett problem med.

Som ett exempel hade jag haft lite problem med att hitta en lämplig ersättare till ett bibliotek och gav då ChatGPT ett försök och kunde, efter en hel del stötande och blötande, hitta en möjlig lösning.

Som det gamla ordspråket lyder: "Trust, but verify".

Av noMad17
Skrivet av Kasken:

Fungerar Pi-hole fortfarande bra?

Ungarnas surfplattor driver mig till vansinne...... Går det att blockera den djävulska reklamen som stoppar appar??

Du kan betala