Inlägg

Inlägg som Cander har skrivit i forumet
Av Cander

en 980 Pro med 3B2QGXA7 (inköpt jan -22) uppdaterad, tack

Av Cander
Skrivet av Fenrisulvfan:

Det är med största sannolikhet RAM-överklockningen som spökar, att det inte funkar på flera försök och sedan hoppar igång är nog att datorn försöker 3 GGR innan BIOS ställs om till default.
Uppstår det igen, testa sänka RAM till 3200MHz eller 2933MHz(JEDEK), lösare(högre) tajmings eller en gnutta mer ström.
Edit: Vissa RAM gillar mer ström precis vid uppstart, så att pilla med LLC kan också hjälpa om du prompt vill ha XMP, men enklast och stabilast är att gå ner till eller närmare JEDEK.

Tack för input! Hade nu enable:at XMP profile 1 (3600MHz). Går ner & provar profile 2 (3000Mhz) om det händer igen.

Jagar egentligen inte prestanda per se idagsläget, utan mest för att jag är/var under impression att XMP brukar vara en rätt säker/standard "överklockning"

Av Cander

Power LED på & chassi-fläktar snurrar, men svart skräm efter start

Hallå! Byggde härom veckan ihop detta

- Cooler Master NR200P
- Corsair SF600V2
- MSI B560I
- i5-11600K
- Cooler Master Hyper 212
- 2x 16GB Kingston Fury DDr5 3600Mhz
- Samsung 980 Pro 1TB m.2
- Kingston NV1 2TB m.2
(inget grafikkort, tänkt att införskaffas senare)

Byggde ihop varsamt och med ESD-hänsynstagande (ej proffstouch, men inte första gången). Installerade win11, uppdaterade moderskortsdrivrutiner och kontrollerade att det verkade fungera som det skulle. Inget anmärkningsvärt noterat temp-mässigt med HWInfo. Enable:ade slutligen XMP i Bios för att få fulla 3600MHz:en, rullade på bra efter detta också.

Sen så plötsligt en dag så starta inte datorn, inte ens verkar POST ske, med symptom beskrivet i rubriken. EZ Debug LEDs på MSI-moderkortet blinkar lite i början (som det gjorde innan tror jag), men inget ihållande lyse (som jag tolkar manualen att det är den detekterat något problem på någon komponent). Provat med 2x bildskärmskablar. Aktuell skärm vet jag funkar, provat med annan dator.

Rest:ar BIOS med att short:a JBAT1 enligt manualen, förstått att det ibland kan lösa märkliga liknande beskrivna problem. Ingen skillnad efteråt... förän efter typ 4:e omstarten precis när jag var på väg att ge upp så hoppar output på skärmen plötsligt igång, windows boot:ar och det verkar rullar på som vanligt igen. BIOS-inställningar blev reset:ade ser jag i BIOS. Enabl:ar XMP igen --> verkar funka

Någon som har någon igenkännande teori på detta att dela med sig av? Skadad komponent, något som potentiellt inte itryckt ordentligt, bråkande drivrutiner, osv? Tänkte annars börja med att se hur det utvecklar sig kommande dagar, har inte "migrerat över" till denna datorn än så kan fortsätta provköra i några dagar och se om detta händer igen.

Av Cander

HP Pavilion DV6-1340 beep-ljud

Har dessa beep-ljud som kommer från moderkortet(?): https://www.youtube.com/watch?v=0dX2L7-xBxA

Tror jag har luskat ut att det är någon form av bios-signaler som talar om att någon hårdvarukomponent failar, minnesbrist, överhettning eller liknande typ av saker. Finns tydligen beep-kod tabeller men vet inte vilken tabell som gäller för denna dator, inte heller antal "signaler" dessa beeps jag får motsvarar. De låter lite olika varje gång som man ser/hör i videon.

Någon som har erfarenhet av detta, förslag på praktiska troubleshoot-tillvägasätt? Den blir galet varm om man kör CPUn på max och inte har extern kylning, som tex en bordsfläkt får spruta underifrån. Ska börja med att göra rent ventilationssystemet så gott som möjligt, sen testa om den beepar mer frekvent när den är varmare. Återkommer!

Tack på förhand!

Av Cander

Mikrofon fungerar inte, Hercules Muse Pocket (USB-ljudkort)

Hej,

Använder en Hercules Muse Pocket (USB-ljudkort) temporärt till min stationära dator då ljudkortet verkar att ha gett upp. Då jag pluggar in headset, ljud och mikrofon, så funkar ljudet som det ska men då jag kopplar in mikrofonen så får jag mic-inputet uppspelat i headsetet istället för att det går in som input till datorn. När jag går in till Audio i kontrollpanelen (Windows 7, 64bit) så verkar den inte hitta denna input alls. Testade att enabla både Microphone och Line-in och allt som fanns där, inget hände. Läste manualen till produkten men enligt den så verkar det som det bara ska vara plugga in och köra, typ.

http://ts.hercules.com/faqs/eng/her_eng_00359.pdf

Vad behöver jag ställa in för att jag ska använda USB-ljudkortets mikrofon som mic-in i datorn? Jag hoppas att det går?

Tack på förhand!