Inlägg

Inlägg som Shepard har skrivit i forumet
Av Shepard
Skrivet av Laxpudding:

120 är jämn delbart med 24 så i teorin är det rätt. Men det förutsätter att programmen du spelar upp med gör rätt.

Står datorn på 60 Hz så skickar den inte 24p utan det är 24p ojämnt repeterat med varannan bildruta repeterat en extra gång. Du måste ställa datorn i antingen 24 eller 120 Hz. För att dubbelkolla att det blir rätt så måste du jämföra med en korrekt uppspelning, till exempel att köra samma film med 24p ut från en Blu-rayspelare.

Förmodligen kan du köra 60 Hz till TV:n och med Real Cinema ändå få ut en någorlunda korrekt 24p-hantering. Vill minnas att LG:s OLED kan upptäcka 3:2-repetitionen och ta det rätt. Men det kan fortfarande hoppa till i scenbyten innan algoritmen finner rätt kadens igen.

Jag brukar märka direkt när det är fel och det blir 3:2-repetition eller judder

Du kan också filma med höghastighehetskamera, och räkna antalet bildrutor i videon. Vid 24p återgivet korrekt är varje bildruta framme lika lång tid. Ifall det är fel kadens,med judder kommer varannan bildruta visas 50 procent längre tid.

Jag tror att jag har fått det att fungera rätt bra nu. Jag bockade i funktionen i Kodi som anpassar frekvensen beroende på materialet vilket gör att datorn skickar en 24p signal till TV:n även om jag kör 120Hz i övrigt. Då gör sig "Real Cinema" tillgänglig och allt verkar var frid och fröjd.

Jag blir dock inte riktigt klok på vad "Real Cinema" gör. Först trodde jag att den optimerade en 60Hz signal för 24p bruk men vad behöver den göra extra när TV:n redan får en 24p-signal?

Av Shepard

Okej, Vilket är att föredra för filmtittande? 120 är till skillnad från 60 delbart med 24 så det kanske blir rätt ändå när man kör 120Hz?

Om jag väljer 60Hz och "Real Cinema" On. Hur vet jag att datorn verkligen skickar en 24p-signal och inte bara en 60p/60Hz som är valt i nvidias kontrollpanel?

Finns det något verktyg för att verifiera att uppspelningen blir korrekt?

EDIT: Hittade något läge på TV som ger mig DVI/HDMI status. När jag tittar på film via kodi med "Real Cinema" On så står det fortfarande Frame Rate: 60Hz och inte 24. Tittar jag på en blu ray från PS4 däremot så står det Frame Rate: 24Hz

Av Shepard

Vad gör "Real Cinema" på en LG TV?

Hej!

Jag sitter och försöker konfigurera min HTPC med min LG B7 Oled.

Jag matar TV:n med en 1080p 120Hz signal från datorn. I detta läge kan jag dock inte använda "Real Cinema" funktionen som enligt min förståelse är till för att optimera uppspelningen utav 24p material. Hur fungerar "Real Cinema" egentligen och varför måste jag sänka frekvensen till 60Hz för att få den att fungera?

I Kodi finns en funktion som skall ställa in skärmens uppdateringsfrekvens efter materialet. Är detta en liknande funktion och bör den användas?

Av Shepard

Vilken era vill ni helst se i ett nytt Total War spel?

Jag har spelat en hel del Rome II den senaste tiden och även om jag fortfarande tycker att det är roligt så skulle det vara trevligt med något lite nyare. Anledningen till att jag inte köpt något senare spel i serien är för att tidsperioderna och settingen inte har tilltalat mig. Jag ser att Warhammer II är på steams sommarrea just nu men jag känner mig lite tveksam till råttmänniskor och ödlemän även om spelet rent tekniskt säkert är jättebra.

Vad tycker ni om spelseriens släpp de senaste åren? Bör jag testa dem ändå?

Det skulle vara intressant och läsa vad folk helst vill se i ett nytt spel! Beskriv gärna önskad tidsperiod (eller fantasivärld) och en kort motivering.

För egen del så skulle jag vilja se ett Empire II. Dels för att tidsperioden är väldigt intressant och dels för att den gör sig väldigt bra i striderna. Jag gillade Fall of the Samurai väldigt mycket med musköter och kanoner. Striderna till havs känns också bäst under den här perioden.

Av Shepard

@Laxpudding: Tack för bra svar som vanligt!

Jag satte "utdata dynamiskt område" i nvidias kontrollpanel till "begränsad" och då verkar det ha löst sig. Ser exakt ut som på bluray-spelaren. Efter att ha läst din artikel så förstår jag att det kan vara värt att dubbelkolla med en testbild också.

Skulle jag få samma resultat om jag behöll "utdata dynamiskt område" på "Fullständig" men istället ändrade TV-apparaten till dess PC-läge?Men då kanske jag får andra problem med 24p judder då "Real Cinema" funktionen inte går att använda på TVn.

I övrigt står "Utdata färgdjup" på 12bpc och "Utdata färgformat" på RGB. Har det någon betydelse för mig eller bör jag ändra till 8bpc och YcBcr422 eller YcBcr444?

Av Shepard

Mörk bild i windows

Hej!

Efter att ha tröttnat på problem med att plex inte fixar filmer med lite högre bitrate så har jag gått över till att spela filmerna från en HTPC direkt till min LG B7.

Mitt nästa problem är att filmerna blir lite för mörka. Det är inget man lider av i lite ljusare scener men när det blir mörkt så tappar jag detaljer. Jag har testat i både VLC och Kodi och det ser likadant ut. För att verifiera detta har jag kört The Revenant på bluray på ett PS4 pro och sedan jämfört med en bluray-remux.

Finns det någon inställning i windows eller i nvidias kontrollpanel jag skall ändra? Jag har letat runt lite men inte blivit klokare. Jag har ett gtx 1080ti. I tvn har jag använt mig av exakt samma bildinställningar till båda källor.

Av Shepard
Skrivet av Laxpudding:

@Shepard: Du måste växla manuellt i Windows mellan SDR och HDR. Eller kämpa med att få SDR att kodas in i HDR-signalen på rätt sätt, så att du inte behöver tänka på att ändra inställningar. De enda jag sett som lyckas helt med detta är källor som kör Dolby Vision mot en TV som då också kör Dolby Vision. Sömlöst med SDR och HDR utan att man måste ändra inställningar.

HDR10+ ska kunna åstadkomma snarlik effekt tack vare bättre metadatautbyte om displayernas kapacitet. Men jag har inte sett detta i praktiken ännu.

Dator och HDR är kämpigare.

Tack för svar!

Att det skall vara så krångligt att få HDR att funka som man vill. Ofta tillför det mer problem än nytta. Visst är det fräckt men ibland är enkelheten med en vanlig bluray svårslagen. Tekniken mognar väl snart får vi hoppas

Av Shepard

@Laxpudding: Kan man få TV:n och datorn att fatta vilken typ av material man kör utan att behöva ändra inställningar i windows?

Jag har min dator kopplad till en LG B7 för uppspelning av lokala filer i VLC. När jag slår på "HDR-inställningen" i Windows så slår TV:n om till HDR-läge. Den slår dock inte om till vanliga SDR igen när jag spelar en film utan HDR vilket gör att färgerna ser lite märkliga ut. Detsamma gäller tvärtom, om jag har HDR av så ser det konstigt ut när jag spelar en film som har HDR.

Av Shepard
Skrivet av Cenorida:

Jobben på landsbygden är betydligt färre och lönerna betydligt lägre. Ett par hundralappar kan vara rätt mycket pengar beroende på vem du frågar.

Visst kan lönerna vara lägre men skillnaderna i boendekostnad är större. Det är inte så att en undersköterska tjänar 150 000 i månaden bara för att han/hon bor i stockholm.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Shepard

Kan någon förklara gnället från landsbygden?

Till och börja med så kostar ett hus på landsbygden lika mycket som handpenningen till en lägenhet i en storstad. När man väl har belånat sig upp till öronen för att få flytta in en liten lägenhet i stan så kostar parkeringen i runda slängar 1000 kr/månaden. Och som om det inte vore nog så tillkommer trängselskatt på 44 kr/dag.

Och sedan gnälls det på landsbygden för några hundralappar extra på bränsle...

Av Shepard

Intressant. Det är ungefär då jag har tänkt uppgradera nästa gång. Tills dess får min 6700k ticka vidare. Jag har alltid kört på Intel tidigare men om jag skulle köpa nytt idag så hade det nog blivit AMD och rent spontant så känns det som om AMD kommer ha ännu större fördel då. Får se hur de kommer att stå sig mot "Ryzen 5000".

Av Shepard

Hade funderat på musen ett tag men tvekat på grund av det höga priset så jag klippte den direkt

Skickades från m.sweclockers.com

Av Shepard

@Zippeer: Tack!

Av Shepard

Jag ser att det har länkats några erbjudanden på tipssidan men jag kan inte hitta några på inet.se trots att jag är verifierad medlem. Är det någon speciell länk man måste använda?

Av Shepard
Skrivet av TaunyTiger:

Jag har haft samma problem som dig innan patchen. De som orsakade de va att jag varit inne och höjt grafikinställningar bland annat. testa sänka lite tex från ultra till high eller medium. Så får du förhoppningsvis igång de igen. Tydligen så ändrar ju patchen på grafikinställningar.

Jag ställde in inställningarna till samma som jag hade innan men det krashar fortfarande efter loading screen...

Av Shepard

Väldigt bra uppdatering idag. Gick från att fungera felfritt till att jag inte kommer längre än till loading screen till story mode innan spelet krashar...

Av Shepard

Samsung UBD-K8500

UHD Blu-ray spelare säljes.

De 5 filmer som visas på bilden ingår.

Hämtas i Göteborg.

Läs hela annonsen här

Av Shepard
Skrivet av SleeZy:

Bättre än mig då, kl 12 började jag. Är fortfarande i kö 5000.
Men men är ju ganska väntat.

Shit, vilken server? Själv försöker jag komma in på Gehennas.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Shepard

Vafan, 11:45 ställde jag mig i kö idag och sitter nu på plats 1000...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Shepard

Någon som har koll på köerna i de nyare servrarna? Vågar inte direkt logga ut och kolla.