Inlägg

Inlägg som DasIch har skrivit i forumet
Av DasIch
Skrivet av Alphahanne:

Nja, så är det inte. Bilarna beter sig väldigt olika i regn beroende på inställningar. Inte helt ovanligt med regn i Kina och de kan ha sett prognoser så vissa bilar kan absolut vara inställda för att fungera bättre i regn än en del andra. Vissa bilar kan säkert fungera bättre i regn än andra utifrån grundkonstruktionen.

Fast det stämmer ändå att bilen inte blir lika viktig. Största faktorn kommer ändå vara att hitta grepp.

Av DasIch
Skrivet av Sarato:

Det störigaste är att man måste klämma ut dem varenda detalj för att ens få reda på vad de har gjort och inte gjort. Trodde att ge såna detaljer var A och O när det kommer till hjälp vid felsökning.

Ja, lugnt om man missar viktiga detaljer och lägger till det sen, men ska man behöva dra informationen ur personen får jag hjärnblödning.

"Hjelp plz, får konstig bild med nytt grafikkort!
"Vad menar du med konstig bild? Vad är det för grafikkort?"
"Asus"

Av DasIch
Skrivet av palusa:

Om man inte har särskilt mkt fett då? Då jag testade låg jag på runt 8%. Mätt med kaliper. Såg ut som ett benrangel med. Men oavsett föredrar jag att äta som normalt. men funkar det för dig så kör! Har ingen invändning mot dom som kör fasta. Däremot tror jag inte på hälsoeffekter av det. Förutom eventuell viktnedgång. Men gå ner i vikt kan man göra utan att hoppa över måltider.

Du har ändå mer än tillräckligt för att ge energi till kroppen i ett dygn. Finns även visceralt fett att ta av. Liksom, 1Kg är 7000kcal. 24 timmar är inte heller särskilt lång tid. Snackar vi sen mer vanlig PF är det i princip inte värre än att skippa frukost om du äter senast 20:00 på kvällen och lunch klockan 12.
Innan man vant sig kan man förvisso känna sig väldigt hungrig, men det går snart över. Ett sätt att vänja sig kan annars vara att börja med att skippa frukost och äta mindre och senare lunch.

Eventuella hälsoeffekter är inte fullt klarlagt men det finns studier som indikerar att det kan ha positiva effekter, likväl som något större minskning av fettmassa. Eftersom de största hälsofördelarna kommer från kalorirestriktion är det lite svårt att peka säkert på hälsofördelarna av PF. I vilket fall är det inte dåligt och en påtaglig fördel är aptitreglering.

Jag argumenterar inte för något magiskt piller utan säger bara att det är en bra metod för viktnedgång. Huvudsaken är dock att ha kontroll över vad man äter, samt äta näringsrikt och varierat, oavsett hur man gör det. Vad som än funkar, och funkar över tid, är bra.

Av DasIch
Skrivet av palusa:

Ne självklart funkar det om man hoppar över måltider att gå ner i vikt. Blir ett kaloriunderskott på dagen. Men fastan i sig har inga större wow-effekter.

Har själv testat både periodisk och fasta 24h. Saknar energi till att träna varje dag. Mår bättre av att äta normalt.

Saknar du energi är det något annat som inte stämmer. Det är inte som att kroppen saknar energireserver. Under fasta är det primärt fett som bränsle och det är snarare så att det omsätts mer energi.

Av DasIch
Skrivet av medbor:

Påbörjade Tokyo Vice efter tips här, verkar intressant så här långt

Ett tips är att förvänta dig ett långsamt tempo och frammana din inre Ernst, där du liksom bara befinner dig i känslan.

Av DasIch
Skrivet av Edin_II:

Såg klart det sista avsnittet i Säsong 2 av Tokyo Vice igår och jag är blown away. Briljant serie som knyter ihop storyn galant, men kanske något förhastat. Jag är iallafall väldigt nöjd!

5 av 5

Jag tycker slutet var grymt bra. Serien har annars varit lite seg stundtals, och jag har svårt för Samantha men mot slutet var det riktigt jäkla bra.

Av DasIch
Skrivet av Nasso:

Du kan ju testa att söka lite själv.

2016 års nobelpris i medicin delades ut för forskning som berörde periodisk fasta. Det brukar ju inte dra det ut r*ven fullständigt iaf.

Sen behövs ingen forskning för att inse att det är enklare att hålla ner kalorierna om man äter färre timmar om dagen. Så är det för mig iaf. Äta 3000 kalorier utspritt på en dag är inga problem för mig. Sätta i mig 3000 kalorier bara på kvällen, det hade jag inte klarat...

En annan effekt är också att magsäcken drar ihop sig när man fastar, så det blir svårare att svulla i sig mat. Jag är annars utomordentligt bra på att äta, men blir mätt mycket snabbare om jag fastat tillräckligt länge. Dessutom mår jag skit om jag äter för mycket vid en sittning. Gjorde misstaget att tänka "ätardag" för ett par veckor sen när det var lunchbuffé. Var helt sänkt resten av dagen.

Jag kan också märka av klart förhöjd förbränning vissa dagar, särskilt efter lite lätt motion - typ lunchpromenad. Blir rejält varm, får mer energi och svårare att sitta still.

Av DasIch
Skrivet av palusa:

2 artiklar. Var är studierna du säger finns ?
Finns typ inga. Finns på möss vs människor men den har flera kunniga sågat totalt.
Finns viss evedens för att vissa hälsomarkörer förbättras måttligt. Men inte så det är avgörande på något sätt. Man kan lika gärna äta normalt över hela dagen.

Kolla referenserna. Sen är ett tips att kolla upp Andreas Abelsson. Han är en av de mest kunniga du kan hitta inom kost, träning och hälsa.

Av DasIch
Skrivet av Nasso:

Ah, ok. Ja, 2800 kcal låter lite väl "agressivt" i längden.

Låter som att du har bra koll på låget, övertygad om att du kommer nå dina mål galant!

Jodå, det kommer gå bra. Inte min första rodeo. Skalade av ~35Kg en gång i tiden och höll bra form i många år. Som bäst var jag väl strax norr om 90Kg på 177cm och ~15% kroppsfett (har förvisso varit lägre i fett men när jag börjar närma mig 10% vill inte kroppen vara med).

Nu är det 10 år av hedonism som ska åtgärdas, men det rullar på bra.

Skrivet av palusa:

Väger alltid all min mat. Uppskatta kan ingen göra särskilt bra oavsett vad dom säger. Är ju rent gissa om man inte väger och skriver upp det.

Har man mål med träning, viktnedgång eller vad det må vara så är väga och logga det enklaste sättet att nå sitt mål.

Fasta är skit när du tränar. Kroppen behöver näring och protein varje dag. Både efter träning och vid vila. Finns noll vetenskapliga belägg för att det skulle gynna någon människa.

Ät mycket protein och bra mat så kommer resultaten.

Det är inte särskilt svårt att uppskatta. Du har vikt och energiinnehåll på alla matförpackningar. Utöver det gäller det bara att vara konsekvent. Går inte vikten ner justerar man.

Att det skulle finnas noll vetenskapliga belägg för periodisk fasta är rent struntprat. Här kan du läsa en artikel av Andreas Abelsson om varannandagsfasta:
https://www.styrkelabbet.se/varannandagsfasta/

Och vad gäller periodisk fasta och träning:
https://www.styrkelabbet.se/periodisk-fasta-och-styrketraning...

Av DasIch
Skrivet av Nasso:

Det låter mycket?

Proteindrink + plocksallad. 600kcal, uppskattat?
Middag 2000 kcal.
Underskott 1000 kcal.

Då räknar du med att ditt kaloriintag för att bibehålla vikt är ~3600kcal?

Hög aktivitet eller hög vikt från början? Nyfiken på hur folk räknar och kommer fram till sina kalorimål, jag känner mig själva rätt vilsen.

Jag är argfet och behöver lite norr om 3000kcal/dag för att bibehålla vikten (ska ner många kilon och komma i form igen).

Proteindrink med mjölk 450kcal, vitlöksbaguett ~400kcal. Räknade lite fel där tidigare.

Plocksallad gissar jag på 600-700kcal.

Gröt 450kcal, 3 ägg ~200kcal, proteindrink 450kcal igen.

Det skulle bli 2800kcal (högt räknat) på två dagar. "Borde" ligga på 4000kcal. Just nu spelar det dock inte så stor roll.

Av DasIch

Snö i luften. Förhelvete, DET RÄCKER NU!

Av DasIch
Skrivet av Nasso:

Är det någon är som använder en bra app för att hålla koll på kalorier och kolhydrater/proteiner?

Jag har gått ner från min topp (typ under corona) på runt 81kg och 24% kroppsfett till där jag är nu på runt 67kg och 15% kroppsfett. Jag har inte längre som mål att få vågen att visa mindre.

Jag har börjat träna mer aktivt och seriöst på gymmet och försöker lyckas med konststycket att bygga muskler samtidigt som jag tappar i fett. Tränar på gymmet 3-4 gånger i veckan och försöker ligga på ett någorlunda kaloriunderskott och få i mig mycket protein. Jag lyckas väl helt ok. Tappar en del i fett, omkrets och ser en sakta ökande kurva på vad jag presterar på gymmet. Mitt mål är att försöka närma mig 10% kroppsfett.

Tycker väl att jag har hamnat lite på en platå dock.

Jag dricker rätt mycket huel black edition (har druckit huel i över 10 år nu tror jag) och det slinker ner en del protein shakes och bars. Om jag "snacksar" så är det en proteinbar typ. Nästan aldrig några "tomma kalorier" annars. Inget godis, sockerläsk, kakor, eller liknande.

Så att hålla nere kalorierna har jag inga större problem med, men jag vill inte hålla nere det för mycket, för då blir träningen inte optimal. Att jag äter 1000kcal om dagen i en vecka och tränar hyffsat hårt 4 ggr på gymmet den veckan gör väl att jag tappar fett, men tappar väl förmodligen muskler också...

Så! Till min fråga. Jag har aldrig räknat kalorier och makronutrienter "seriöst". Har gjort någon överslagsräkning på någon dag då och då, men tänkte försöka göra det ett tag för att hamna på rätt nivå eftersom jag idag tror att jag är rätt jo-jo med kalorierna. Vissa dagar blir det 1000kcal, andra blir det 2500kcal. Jag tror det hade varit rätt bra för mig att ligga någonstans mellan 1800-2000kcal, ungefär.

Många av apparna verkar ha premium-prenumerationer som kostar rätt mycket. Är det någon som känner till en bra app, som är smidig att använda och då gärna för en svensk (svenska matvaror i biblioteket)? Jag har sneglat lite på "FatSecret" som ser rätt ok nu, men tänkte höra mig för om andras erfarenheter här först.

Hur lång är du? 67Kg är inte mycket. Du kommer troligtvis få bättre resultat om du ligger en längre tid på ett litet kaloriöverskott. Långsam viktuppgång med bra träning och kost kommer bygga i huvudsak fettfri massa. Därefter kan du utvärdera om du vill fortsätta ett tag till eller skala av lite fett.

Vad gäller kaloriräkning är huvudsaken att du är konsekvent. Då är det lätt att anpassa intaget efter vad vågen visar. Appar och väga allting är mycket jobb för något som bör vara enkelt.

Annars tycker jag för egen del att periodisk fasta funkar bra. Kör med att ungefär varannan dag käkar jag 500-800 kalorier på kvällen, några timmar innan läggdags. Följande dag äter jag mer som vanligt. Blir svårt att överäta med en bra kosthållning. Som exempel:

Igår blev det en proteindrink och vitlöksbaguette till middag. Kanske 800kcal. Imorse blev det en proteindrink efter träning. Lunch en plocksallad med mycket kyckling. Till middag räknar jag med att behöva få i mig i varje fall 2000kcal, för att nå ett underskott på 1000kcal om dagen. Planen var att trycka havregrynsgröt med mjölk, några ägg och en proteindrink (jag vet, sjukt rolig mat). Det lär dock inte bli några 2000kcal. Vill jag lyxa till det kan jag ju trycka en hel grillad kyckling och potatissallad.

Rätt lätt att vänja sig vid det också.

Av DasIch
Skrivet av Thomas:

I TV har det funnits länge, om man har pengar... väldigt mycket pengar, att lägga på en TV.
LG ZX flyttade till 8K 2020. Nuvarande Z3 är förstås också 8K.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=9736386

Jag vill ha en sån i 42" och till en tiondel av priset.

Av DasIch

Det jag saknar mest är större FOV och att skiten bara funkar. Skulle behövas minst 180 graders FOV och att headsetet bara funkar lika smidigt som en extra skärm till datorn.

Av DasIch

Jag vill ha en sån.

Av DasIch

Shogun

Jag har just sett första två avsnitten och det har potential för att bli det bästa sedan Game of Thrones.

Av DasIch
Skrivet av Nr42:

Vad konsumerar du för underhållning? För om det här gör det omöjligt för dig att titta på The Boys då vet jag inte riktigt vad som finns kvar.

Du vet alltså inget som är bättre än The Boys här? Really?

Av DasIch
Skrivet av Nr42:

Aha, som i, i stort sett, all media där det finns någon form av "hjälte". Låter som om det inte finns mycket du tycker om då.

99% av all media suger förvisso. Det blir inte bättre med en serie där alla är idioter och den goda sidan överlever endast för att serien skulle tagit slut vid första avsnittet annars.

Av DasIch
Skrivet av Nr42:

Visst att man kan tycka olika, men hur har The Boys dålig handling?

Utan att skriva en essä kan vi ta den allra lägst hängande frukten: Finns ingen anledning att Butcher & Co är vid liv annat än episk "plot armor".

Av DasIch
Skrivet av Mange71:

The Boys, Hazbin Hotel, The Expanse.

Jag tycker att Prime har de bästa serierna. HBO och Disney+ är både sämre och dyrare nu för tiden.

The Boys är en studie i dåliga accenter och dålig handling. De andra har jag inte sett.