Inlägg

Inlägg som gustav901 har skrivit i forumet
Av gustav901

Hamnade själv in att planeringen för kandidatarbetet föll samman så fick hitta på en egen idé.

Det jag kom på var ifrån en av mina hobbys med MC. Projektet hade ett väldigt enkelt mål, designa ett UX för att enkelt kunna överskåda data som användaren själv matade in. Process-fokuset i rapporten blev att jag gjorde iterativa prototyper där resultaten av utvärderingen av föregående prototyp lede utvecklingen för nästa version.
Den sista prototypen var inte på den nivån att slutanvändare kunde använda programmet som det var, men UX:et som gick att använda fungerade bra och rapporten gick ut på att bevisa att det var bra. Redovisa resultatet, referera till annan studie eller material varför resultatet var bra.

Tips är att söka på http://www.diva-portal.org/ för saker du är intresserad av för att se om det finns något du kan bygga vidare på.

Av gustav901
Skrivet av bagfalls:

https://i.imgur.com/ox4ojzS.jpg

Försöker bli bättre på landskap, denna känns inte riktigt där. Ville på sätt och vis att trädet skulle vara intressant förgrundsintresse men det känns mest som att det är i vägen. Känns som att ljuset faller på från fel håll och jag är inte nöjd alls. Nån som har några tips på hur jag borde tänka med kompositionen för att lyckas med liknande bilder i framtiden?

Bakgrunden är fantastiskt men trädet å marken känns tråkig och oinspirerande vilket du själv känner av.

Första steget för att förbättra just den här bilden är att skära bort så mycket mark som du kan utan att bli av med trädet. Ration för fantastiskt till tråkigt blir direkt bättre. Du kan även beskära bilden för att få trädet att landa på "Rule of thirds" genom att skära bort lite i vänsterkanten.
Vanligtvis brukar man sikta på att horisonten landar på "Rule of thirds" också med antingen 1/3 eller 2/3 över beroende på motivet, men med vinkeln på kameran funkar det inte i det här fallet. "Rule of thirds" är en bra riktlinje men måste inte alltid följas, men det är bra start punkt om man inte är riktigt nöjd.

https://i.imgur.com/JMwVidz.jpeg

När du beskär bilden blir du av med pixlar och när vi har högdetaljerade motiv som landskap med träd är vill vi gärna ha så många pixlar som möjligt för att det inte ska bli en smet av gräs, löv, och grenar. Helst försöker du göra det så bra som möjligt i kameran. Gå ner på huk, ha kameran på marken, ta några steg åt höger, ta några steg åt vänster. Testa massa olika vinklar för att få kompositionen att bli som du vill.
Specifikt i det här fallet hade jag provat med att ha trädet i "Rule of thirds" samt att ha det exakt i mitten mellan bergen. Två bilder att välja mellan helt enkelt.

Du tänker på ljuset. I det här fallet är det tillräckligt med ljus men det saknas kontrast. Det beror dels på solens position vilket gör att dalen är i skugga och i skuggor är det väldigt låg kontrast (bra för att fota människor). Sen beror på det hur man exponerar bilden. I det här fallet ser du ut som du dragit ner styrkan på det ljusa partierna (kan också vara JPEG kompression).

https://i.imgur.com/VAmDuQg.png

Förutom de ställen där data saknas i molen så finns det inget som är riktigt vitt. Det finns inte heller något som riktigt svart. Skillnaden mellan det ljusaste och det mörkaste är kontrasten, så när vi inte använder hela spektrumet blir det mindre konstrast. Det funkar bra för vissa bilden men för att separera gräset och buskarna ifrån varandra så vill vi ha konstrast emellan dem för att inte bara få en smet.
I färgbilder är det extra svårt att få den kontrasten pga av tekniska brister (brus, upplösning, optiskt skärpa osv), så prova att göra bilden till svartvit för att se om du kan få ljussättningen som du är ute efter om du inte har färger att bry dig om. Om du drar i varje enskild färg för ljusstyrka kommer du också se vad datorn kallar gul är inte det som vi naturligt skulle kalla gult.

https://i.imgur.com/xbCxW8T.png

Mitt i sommaren får du en annan vinkel på ljuset än vid höst och vår. Ibland passar platsen bäst vid en annan tidpunkt på året (bortsätt ifrån färgen på löven). Har du tillräckligt lite ljus kan man placera ut ett par trådlösa blixtar för få ljuspunkter på specifika saker. Man kan prova att belysa trädet både ifrån baksidan och framsidan. Har man med sig ett stativ är det bra mycket enklare att redigera bort själva blixten i efterhand (ta en bild med, och en utan blixten).

Förändringar du gör måste inte vara globala, du kan exempelvis göra ett filter som är en linjär gradering om du vill att himlen ska få en annan behandling är marken. Filter har fått ett dåligt rykte om sig med Instragram filter som gör att allt ser ut på samma onaturliga sätt. Men filter har funnits typ lika länge som kameror så det är fritt att leka för att få bilden så som du vill ha den. Fundera på vad du vill ha fram med bilden (försök vara specifikt) och lek med filter med målet att förmedla det du vill åskådaren ska se och känna.

https://i.imgur.com/wJYECdl.png

Inte nödvändigtvis det bästa exemplet, men ändå

Av gustav901
Skrivet av Eclipse:

En av mina favoriter som jag tog under 2021. Jag gillar att jobba med sol/skugga i mina foton.

https://i.imgur.com/GNafWsN.jpeg

Jag tycker färgsättningen är väldigt bra. Klassisk gul och blå.

Personligen hade jag redigerat bort lite ljusa punkter som finns i bilden för att ta bort möjliga distraktioner. Framförallt kameraövervakningsmärket i dörren. Utöver den finns det ett par naturliga punkter; reflektion i lampan, två punkter i dörren, en punkt i högra fönstret, och internreflektion (troligast) i vänstre fönsterkarm i fönstret vid lampan. Sen kan man göra lite rengöringsredigering med lite fläckar på den nedre delen av vägarna plus något skräp som ligger vid locket i högerkanten av bilden.
Allt det är ju "verkligheten" så vill man vara helt sann inför åskådaren låtar man de sitta kvar, men är det för sig själv får man göra som man vill

Det finns en skugga plus lite ljus i hörnet på huset som saknar "koppling" till resten av bilden som man kan beskära bort om man så önskar.

Av gustav901
Skrivet av Runqen:

Köpte nyss min första kamera. Har tagit lite bilder jag gärna vill ha kritik på, om det ens finns nog information i bilderna för att ge kritik. Jag tycker bilderna är fina men jag är fullkomligt grön när det gäller fotografering. Har enbart använt smartphone tidigare.

Kul att du har gett dig in i världen av foton! Vilken kamera är det du har köpt? Fördelen med en dedikerad kamera över en smartphone är valmöjligheter. Du behöver inte lära dig alla inställningar på en gång men kan varmt rekommendera att lära dig dem då det ger dig möjligheten att få den bilden du har i huvudet. Om det är en systemkamera (med eller utan spegel spelar ingen roll) så finns möjligheten både för olika objektiv och andra tillbehör så det finns väldigt stort djupa att lära sig.

När man fotograferar är frågan alltid "vad är det jag vill visa?". I första bilden är det en hund jag inte känner (för mig finns det alltså inget sentimentalt värde i hunden). Hunden ligger på en gräsmatta som kan vara precis vart som helst i världen. Leker man CSI i kollar i reflektionen i höger öka (vänster i bilden) är det en jultomte som fotograferat bredvid ett rött hus på midsommar.

https://i.imgur.com/ZlkJadD.png

Det jag får ut av bilden är helt enkelt väldigt lite, "det är en hund". Lägger du den som en Facebook post med text som beskriver att det är din hund (eller dina kompisar och familj vet att det är din hund) som säger att du har varit ute med hunden på landet och det är postat på midsommarafton får den som tittar på bilden i den kontexten information som vi som ser bilden här inte får.
Ställer du ner kameran på marken så midsommarstången och huset kommer med i bild har du flyttat information ifrån texten till bilden. Men ibland är svaret på "vad är det jag vill visa?" bara "söt hund" och då blir kontexten inte intressant. Däremot är bakgrunden fortfarande intressant eftersom om vi ska visa en söt hund vill vi inte att tittaren blir distraherad av en papperskorg eller något annat som sticker ut.

Något annat att tänka på är perspektivet. Vi är människor som tittar på bilden och vi är på ett ungefär lika långa eller vi har varit barn och varit kortare en gång i tiden. Vi har alltså sett världen under väldigt lång tid ifrån samma perspektiv. Ställer man ner kameran på marken istället och fotograferar är det väldigt lite tid vi har tittar ut det perspektivet och det blir något som inte är vardagligt. Precis som på samma sätt som bilder ifrån drönare är intressanta, vi ser det inte varje dag. Nu när drönare blir vanligare blir det inte lika häftigt varje gång vi ser en bild som är mer än 3 meter över marken utan vad som är på bild har blivit mer viktigt som i övriga delen av fotografi.

Går vi över bild nr två och ställer frågan "vad är det vi vill visa?" är det rätt uppenbart att svaret är "svenska flagan". Det är blå flaga mot en blå himlen som på papper borde bli osynlig, men pga att flagen inte är platt så finns det mörkare och ljusare ställer vilket skapar en konstrast mot himmelen. Bakgrunden, himmelen, är helt blå utan distraktioner vilket gör att vi fokuserar på flaggan.

När man kollar på flaggar ser man att den står ut vilket betyder att det blåser, och längst ifrån flaggstången rör sig flaggan snabbt vilket betyder att änden har blivit suddig av rörelsen (motion blur). Motion blur uppstår av att något har rört sig i bilden (eller kameran har rört sig) under slutartiden. Motion blur kan förstöra en bild och det kan göra en bild fantastik beroende på vad och hur rörelsen har fångats. Vill man ha mera motion blur så förlänger man slutartiden, mindre = kortare slutartid. Motion blur är svårt att få till vilket kan göra det till en rolig utmaning. I flaggen är det häftigt med motion blur men flaggstången rör sig också och blir suddig så där är det en avvägning.

https://i.imgur.com/cbI8GAd.png

Jag vet inte om det är du eller kameran men det finns vinjett på hörnen (de är mörkare centrum). Det är smaksak, vissa tycker om det, andra inte. Redigeringsprogram har möjligheten att ta bort det ifrån bilden där du inte vill ha det.

Bild 3; horisonten är inte helt rak. Gör alltid horisonten rak eller så pass sned att det är tydligt avsiktligt. Med vass på både höger och vänster kan man använda det för "framing". En fotoram för att visa din bild. Men tittar vi mellan vassen på höger och vänster finns det ingen riktig bild att titta på. Det finns en ö eller halvö men den tar mer utrymme än vad som finns i bilden. Man hade kunnat placerat en båt där så det fanns något för ögat att fokusera på men det är tomt.

Rammen är fast i marken, den kan du inte göra något åt men fördelen med en dedikerad kamera är att du ändra förhållandet av bilden och ramen för att peka ut något att fokusera på. Dels kan du göra det genom att flytta dig själv med kameran. Ta några steg å höger och bilden mellan vasen blir nu udden (ser ut att vara en udde) till vänster. Zooma in förändrar perspektivet och bilden blir större i förhållande till ramen. Finns många bra gifs som demonstrerar det (sök på "crash zoom"), men om du kommer tillbaka till samma ställe; ta typ 10 bilder, alla ifrån lite olika vinklar med olika nivåer av zoom.

Perspektivet är ifrån marken vilket gör att det inte är något vi ser hela tiden som jag pratade om angående första bilden. Och åter som i första bilden, kanske har den här platsen något betydelse för andra personer än oss här. Kanske är avsaknaden av något mitt i något som dina vänner och familj känner till men som vi inte känner till. Är bilden tagen för de personerna så kan det vara en jätte bra bild, men för oss andra en bild som är något man bara scrollar förbi.

Bild 4: Igen med horisonten. Återigen med perspektivet också. Vill du få något att stå ut, använd perspektivet för att få det du fotar att bryta horisonten.
Titta hur mycket den här hunder sticker ut ur bilden pga att huvudet är över horisonten. Mer eller mindre extrema versioner kan göras för att få hunden att framstå på olika sätt. Det är där kompetensen av fotografen syns, det blev avsiktligen som fotografen ville, det råkade inte bli så.

https://www.ukpets.com/blog/wp-content/uploads/2020/08/Giant-Sch...

Tillskillnad mot bild två där bakgrunden var monoton är bakgrunden här spretig med olika färger och föremål. De flesta föremålen sorteras bort av ögat då de är suddiga, exempelvis träden. Däremot sticker bruna blomman till vänster och metal-grejen på höger ut. Jämfört det mot en väldigt enkelbeskärning.

https://i.imgur.com/zWE4vB4.jpg

Förhoppningsvis har det gett dig några insikter i saker att tänka på. Om du berättar vad du tänkte med de olika bilderna kan jag säga hur jag upplever det som att du har levererat på det med tips.
Jag vet inte om det var avsiktligt men bilderna saknar metadata. Om du behåller metadatan i filen ger det lite perspektiv för vad som hade kunnat vara möjligt gällande tankar och tips.

Ut och lek vidare med kameran å ha kul

Av gustav901
Skrivet av Calle:

Tänkte göra i ordning en bild för att printa ut i ~A4 storlek.
Original (direkt från kameran)
https://i.imgur.com/1Dgcn7Z.jpg

Redigerad
https://i.imgur.com/iQzQrYE.jpg

Har försökt liva upp den lite. Färgerna i webläsaren ser lite övermättade ut nu ser jag. Men ser bra ut i Capture One på min kalibrerade skärm. Synpunkter?

Väldigt trevlig bild. Testa att beskära bilden hårdare och se om du föredrar att ha den beskuren som nu eller mer beskuren. Tack vare den tunna DOF tycker jag det finns många alternativ som fungerar.
Prova dels med att skära bort trappan och den något ljusa punken i bakgrunden, men också så hårt beskuren att baktassarna inte kommer med på bild och se vad som blir för hårt beskuren.

Den funkar precis som du har den nu men testa olika alternativ och se vad du själv föredrar.

Av gustav901
Skrivet av HenrikM:

Jag började med healingtool i photoshop. Sen kunde jag inte sluta...

https://i.imgur.com/WxgB1mC.jpg

Ganska bra jobb med att plocka bort tälten eller vad det är uppe i högra hörnet. Om man inte detaljstuderar bilden så syns det inte.

Testa att beskära bilden så att övre 1/3 hamnar i på det stället jag har här och se vad du tycker.

https://i.imgur.com/yxAOivT.png

Jag tycker bilden funkade väldigt bra i färg också. Det enda problemet är den blåa platsen nästan mitt i bilden.

Med färgskiftande filter med maskering för bara området kan man få den lite mindre synlig.

https://i.imgur.com/iP3u8W4.png

Av gustav901
Skrivet av HenrikM:

Funkar denna. Jag har börjat gå igenom mina gamla Sigma dp2m bilder.
Tagit ut blå kanal i sigma photo pro och sedan redigerat vidare i lightroom.

https://live.staticflickr.com/65535/50792006092_9f67a8feef_k.jpg

Fantastiskt härlig bild! Det enda jag hade gjort hade varit att beskurit den lite hårdare på toppen och använd "healing brush" för att ta bort telefonledningen nere i vänstra hörnet.

Det är bra mönster igenom bilden så svartvit funkar bra, men det hade varit intressant att se den i färg också.

Av gustav901
Skrivet av aaaaa:

Hej,
Hur fotar man fontän mitt på dagen med lång slutartid för att få vattnet att se rörlig ut, men samtidigt inte få bilden över exponerad?

/Sony A6000 med kit lens

Tack på föhand

Du kan göra det med ND filter i kameran eller så kan du ta flera bilder och ha redigeringsprogrammet lägga ihop dem till en enda bild.

Av gustav901

Mathrohas, det jag märker med dina bilder är framför allt två saker.
Det ena är ett tekniskt fel (om det är avsiktligt är det inte tillräckligt tydligt för att framstå som avsiktligt) vilket är vitbalansen. Vattnet i första bilden ser väldigt intressant ut när det är så där blått men resten av bilden känns väldigt kall och fel. Om man vill behålla vattnets färg skulle jag rekommendera att använda en "borste" med justering av vitbalansen specifikt för vattnet för att ha vitbalansen olika mellan vattnet och resten av bilden.
Det andra är att bilderna visuellt saknar ett mål. Det finns saker som är intressanta i bilderna men de sticker inte ut tillräckligt ifrån bakgrunden.

Skrivet av Mathrohas:

Fotar väldigt sällan så testade med olika inställningar och ett par objektiv.
Vet knappt vad de olika inställningarna gör.
Canon 1100D

... En JPG och en CR2

Det dynamiska omfånget i bilderna (skillnaden mellan det mörkaste och ljusaste) är otroligt stort i alla av bilderna i kombination med att 1100D inte är fantastik i det scenariot gör att det är väldigt många ställen där det i bilden som ska vara ljust har blivit helt vitt. Om du har .cr2 filerna så kan du testa om du kan återhämta en del som är vitt och få det att behålla färgerna istället. Stocken i andra bilden är ett bra exempel på ställe där du kan testa.

Jag går igenom bild för bild:

I bild 1 har vi en väldigt vacker liten sjö som är blå vilket är väldigt ovanligt, men tittar vi runt sjön ser vi att allting annat också är jätte blått. Vitbalansen är på tok för kall vilket sticker ut extra mycket här där scenen lyses från solen vilket gör att det borde vara vitt ljus, alternativt något gult.
Tittar vi ytterligare längre ut i kanterna ser vi den fantastiska bron som visar att människor går runt här och njuter. Men vi ser också lite slumpmässiga pelare och betongblock som inte förgyller naturen. Bron är vacker så är värd att behålla i bilden, men resten är bäst att skära bort.

Mitt förslag till redigering:

https://i.imgur.com/qsa1d1p.jpg

Bild 2:
Samma saker här, bilden är blå och det finns inget ögat fastnar på, förutom stora vita fläcken på stammen som finns där pga av överexponering.
Du får gärna berätta vad det var som fick dig att vilja ta bilden specifikt, vad du tycker åskådaren ska titta extra mycket.

Bild 3:
Igen med precis samma saker. Det som sticker ut här är färgfelet (eng. chromatic aberration) som finns väldigt mycket av i granen till vänster.

Jag testade att beskära bilden hårt för att försöka skapa något slags fokus, du får avgöra själv hur det gick:

https://i.imgur.com/su7wURY.jpg

Får se om 2020 blir året då du jämnt springer runt med kameran och tar fantastiska foton

Av gustav901
Skrivet av ronnylov:

EDIT: Likaväl som de kan användas för avkryptering så skulle de kunna användas för kryptering. Motmedlen blir starkare i samma utsträckning tänker jag. Fast var och en går kanske inte runt med en kvantdator på fickan...

Den typen av kryptering som används idag knäcks på nolltid av en kvantdator. Krypteringen som har teoriserats för att skydda trafiken ifrån att knäckas av kvantdatorer kan bara krypteras och avkrypteras av kvantdatorer.

Och förutsatt att de inte gjort ett mycket större genombrott med att man inte behöver kyla processorn till absoluta 0-punkten så kommer du aldrig gå runt med en kvantdator i fickan, eller ens ha en hemma.

Av gustav901
Skrivet av Multithread:

@gustav901:
Jag försökte få en bättre seperation på första bilden men det gick inte med min kamera.

Tyvärr samma med andra bilden.

Testade du att zooma in helt och ta en bild?
Din kamera har en zoom på 3,8-247,0mm (motsvarar 21-1365mm) och första bilden är tagen på 12,16mm (motsvarar 67,2mm) vilket är inom "kort teleskopisk" kategorin. Desto mer inzoomat desto mer separation får du samtidigt som du får ett mindre bred på bakgrunden vilket gör att det finns mindre saker att distrahera.

https://media.giphy.com/media/69unzZYBaK9IA/giphy.gif

Samtidigt har du en faktiskt begränsning i och med kameran och får fotografera utifrån det (eller lägga en massa pengar på ny utrustning).

Skrivet av Multithread:

Den tredje är jag har har redigerat och jag tyckte det skapade en skön effekt men det kanske det inte var

Det kan mycket väl bero på att jag försöker titta på bilder ifrån "vad kunde gjorts bättre", och inte "titta, en bild". Men jämför man med filmer och andra gånger "spök-effekt" har används är det mer överdriven för att se avsiktlig. Nu när den presenteras på en bildskärm (32" för mig) så syns det bara lite gran och man funderar på vad det är för fel. Hade man ett stort tryck så hade kunna vara tydligare att det var avsiktligt. Samtidigt på en mobil skulle det inte synas alls.

Skrivet av Multithread:

Sista bilden fick en cool effekt efter dina ändringar.

Det är väldigt enkel redigering men gör väldigt mycket. Alltid viktigt att fundera på vad som måste vara med i bilden och vad som är en distraktion.

Skrivet av Multithread:

Jag är inte helt nöjd med kvaliten på bilderna, kameran är på 20MP men visar man dem 100% storlek så blir det ganska så suddiga vilket är väldigt trist. I vilken nivå måste man upp till för att bilderna ska se bra ut i 100% storlek på en vanlig monitor?

Jag ser inga problem med skärpan på dina bilder i de bilderna du har visat (som har varit när det har varit gott om ljus). Väldigt svårt att gissa vilken nivå du behöver för att känna dig nöjd. Med det sagt...

Som jag var inne på förut på den tekniska biten. Din kamera har en zoom på 3,8-247,0mm (motsvarar 21-1365mm) med ett f-värde på 3,4-6,5. Det som folk glömmer är att f-värde är en matematisk formel och ska man ta "motsvarande" för längden måste man göra det med f-värdet också.
Din kameras sensor har en "motsvarande-faktor" på 5,53. Vilket betyder att ditt objektiv motsvarar 21-1365mm och f18,8-35,9. f18,8 är fruktansvärt mörkt och jag har inte ett objektiv som kan bli så mörkt som f35,9 (utan förlängare).
I och med att objektivet är så mörkt måste sensor ha en väldigt hög känslighet, ISO går inte att jämföra mellan olika kameror. Då blir det brus och bilderna blir mjuka.

Sen är det väldigt stor skillnad mellan olika objektiv på hur bra de är. De stora tillverkarnas kit-objektiv har okej skärpa och kostar 1000-1500kr. Till skillnad mot Hasselblad vars kit-objektiv kostar 30 000kr.

https://i.imgur.com/BlojnXE.png

(Beskuret ifrån hörnet på en bild taget med Canon 100D och kit-objektivet på 18mm f3,5, ISO 100)

https://i.imgur.com/1yL1uG6.png

(Efter brus reducering och extra skärpa)

Kollade jätte snabbt på Blocket och det fanns instegs systemkameror för 1-2000kr med kit-objektiv. Alternativt en Canon 5D mk 2 mellan 5-6000kr om du ska ha något som gör att du inte kan skylla på kamerahuset. Det har hänt en hel del med tekniken sedan den lanserades 2008, men den är fortfarande väldigt bra.

På objektiv fronten finns väldigt många alternativ, framförallt Canon. 50mm f1,8 är det mest klassiska och är billigt (allting är relativt). Objektiv håller värdet väldigt bra om man kollar på det ekonomiskt.

Dold text
Av gustav901

@Multithread:
Hej! Allt lika intressant att se bilder "ifrån en annan tid".

Första bilden behöver separation ifrån bakgrunden.
Sen syns det väldigt dåligt att fokus ligger på axeln. Det ser mest ut som om kameran har missat fokus.

De ledande linjerna är bra, subjektivitet är intressant och det var troligen ett bra val att använda svartvitt då jag misstänker att det var en väldigt stor blandning av alla färger.

https://i.imgur.com/JYzlK3E.jpg

Jag la också till mer kontrast på bilden överlag (smak sak).

Andra bilden behöver också separation.
Här finns också ett problem med att det intressanta objektet är underexponerat och mörkt jämfört med bakgrunden, vilket gör att ögat vandrar till bakgrunden istället.

Igen, ett intressant föremål. Svartvitt hade varit ett alternativ här också då vi åter igen har alla färger på spektrumet.

Tredje bilden ser ut som du har använt fel inställningar för brusreducering.

https://i.imgur.com/1Xok1qS.png

De ledande linjer är bra, men jag saknar en "pay-off" vid hörnet på huset.

Fjärde bilden har mindre problem med bakgrunden, men fortfarande lite.
Att ha utrustning som kan göra bakgrunden mjuk, eller bildredigera i efterhand är inte de enda alternativen. Det billigaste, snabbaste men kanske inte enklaste är att fotografera där det inte finns en bakgrund.

https://i.imgur.com/oEfhyY2.jpg

Enda ändringen jag gjorde med sista bilden att rätta till de ganska kraftiga färgfelen som ditt objektiv har (Chromatic Aberration). De syns väldigt tydligt på björkarna.

https://i.imgur.com/rj5HXKL.jpg

Dock känns det som om bilden skulle må bra av att beskäras tightare, jag testade ett par olika och flera saker funkade olika bra. (Passade också på att korrigera vitbalansen)

https://i.imgur.com/DDFaodj.jpg

Förhoppningsvis fick du något tips som hjälper dig för framtiden!

Av gustav901

@hoz: Känslan i båda bilderna är slår igenom väldigt tydligt på ett bra sätt.

Första bilden skulle vara intressant med 2/3 mark istället för 2/3, för att se om den "passar" (subjektivt) bättre som ännu mörkare.
Men jag gillar dimman i B/W och de minimala antalet detaljer. Själv är jag inget fan av digitalt brus men det funkar bra här.

Eventuellt photoshoppa bort rumpan på lastaren på vänster sida i bilden?
Bra bild.

Andra bilden är så långt ifrån sånt jag brukar fota eller titta på att jag inte kan analysera mycket mer än tekniskt.
Tekniskt skulle jag försöka dra ner exponeringen på de vita delarna på tröjan och bakgrunden då de drar fokus. (Kanske ena nageln också.)

"Spindelnätet" som syns tydligast på undre hälften ser för slumpmässigt för att vara vardagligt slitage.

Av gustav901
Skrivet av Multithread:

Kameran är Sony kompakt variant för ca 3000kr så den har tyvärr inte alla möjligheter en mer påkostad systemkamera har gällande tex. ISO och f-värden.

Kunskapen om hur man får bra resultat med begränsat material är väldigt avancerad kunskap som grundar sig i att kunna fotografera överhuvudtaget.
Ett stativ och kameran i manuellt läge är en bra början för att testa olika saker utan att kamerans relation till föremålet spelar roll.
Du får också möjlighet att lära dig redigering och eventuellt "comp" för att få flera bilder att resultera i det du hade som målbild. Kan rekommendera Affinity Photo om du letar efter Photoshop men med ett lågt engångspris.

Fotar du JPEG eller RAW?

Skrivet av Multithread:

Tanken med första bilen är att jag ville fånga ett ganska så unikt föremål som jag aldrig sett förut i denna skala.. Dess storlek var lockande och det har stor del i den industriella utvecklingen som Sverige har bakom sig. Jag lockas av unika föremål med historia bakom sig.

Vill du förmedla hur stort något är det en bra idé att hålla kameran lågt och fota uppåt. Justera höjden på kameran tills du får något är en lagom blandning mellan "överdriven" och "underdriven".

Om byggnaden där föremålet har används finns inom synhåll så kan du försöka att få saken framme i bilden och huset i bakgrunden för att presentera deras relation. Det kommer kräva en del testande med zoomen för att se hur deras relation blir.

Skrivet av Multithread:

Tanken med bild 2 var att fånga arkitikturen och det unika som denna entré har. Mycket av det antika gör det intressant, inte som dagens tråkiga fasader som byggs i många städer.

Ah! Då skulle jag rekommendera att du antingen fotar detaljer och fyller bilden med detaljen, eller gör som i fjärde bilden, fånga hela byggnadens sida. Eller som jag nämnde tidigare, använd linjer för att peka ut detaljer. Tänk på hur solen står kommer påverka vilka detaljer som kommer framställas bra.

Specifikt för att få entrén att framstå skulle jag testa att zooma in och sedan ta tillräckligt många steg bakåt för att få in entrén i bilden igen.

Skrivet av Multithread:

Bild 3 är tagen från insidan av en fängelsecell och tanken var att försöka fånga en känsla av instängdhet men det är inte helt enkelt

Den typen av bild mycket enklare att uppnå i post, men det du är på jakt efter är en "mörk och dyster" insida och en "fantastisk" utsida. En lycklig familj på utsidan eller liknande samtidigt som det är tom miljö i cellen. Det är helt enkelt kontrasten man är på jakt efter.
Du kan skapa den känslan genom att vara bokstavlig också genom att öka konstrasten på insidan och sänka kontrasten på det som är utanför.
Redigerar man i efterhand kan man måla in en kallare vitbalans i cellen medans utsidan är varm.

En bred vinkel (låga mm) gör att avståndet framstår som längre, skapar större separation mellan två miljöerna.

https://i.imgur.com/6C6qZ4s.png

(Endast för demo och därför lite överdriven)

Skrivet av Multithread:

Sista bilden är på en herrgård och jag ville fånga allt det gröna och arkitekturen på huset. Att det finns skuggor tillhör situationen hur det ofta kan se ut och det såg jag inga problem med.

Skulle man vara där tidigare skulle skuggan inte vara på huset. Kan vara jätte tidigt som behövs för att skuggan inte skulle vara där, men värt att tänka på.
Ibland är det helt enkelt fel tid på dagen för en viss bild.

En hel del kan så klart göras i post.

Skrivet av Multithread:

Jag ska ut i eftermiddag igen och då ska jag försöka förbättra exponering och separeringen, hur mycket det nu är möjligt med min Kamera som inte har någon större omfång av f-värden.

Kanon plan!

Desto mer du zoomar påverkar f-värdet mera hur mycket som är suddigt. Zoom påverkar också hur mycket som finns med i bakgrunden.
Testa gärna att ta en bild av samma sak två gånger, en gång på minimal zoom, och en gång på maximal zoom för att se hur olika bilderna blir.

Skrivet av Multithread:

Det finns en by ca 2 mil från där jag bor som har stått still i tiden 100 år. Finns allt från mjölkvarnar till sågverk och ett snickeri och allt är öppet som en utställning

Fantastiskt ställe att komma tillbaka till allt efter som du känner att du lär dig mer om fotografering och utvecklas för att se hur du skulle fotografera annorlunda och om du hittar nya saker som du tycker är intressanta att fotografera.

Ha kul i eftermiddag!

Av gustav901

@Multithread: Om vi börjar med kritik angående matten, 1+1+1+1 = 4

Vilken kamera använder du för att fotografera? Baserat på bilderna känns det som en mobil?

Första bilden är lite överexponerad:

https://i.imgur.com/slf4fLC.png

Tar man och ändrar lite får man det här

https://i.imgur.com/y1l1XMu.png

Med det här histogrammet:

https://i.imgur.com/TtQ3ita.png

I övrigt skulle kugghjulet må bra av lite separation ifrån bakgrunden. Med blommor, röd dörr och lite annat blir det lite distraherande. Antingen minska f-värdet för att tappa fokus på bakgrunden, eller välja en annan bakgrund genom att ta fotot ifrån en annan vinkel.
Samtidigt är det ganska smart att ha en färg med kontrast i bakgrunden, som grön ifrån växterna kontra det röda av axeln. Men den gröna bakgrunden behöver då separation eller vara heltäckande. Här finns det bara gröna blommor fläckvis.

Andra bilden är underexponerad istället:

https://i.imgur.com/6fhwkum.png

Men bilden är väldigt svår för mig att exponera korrekt eftersom att bilden inte talar om vad som beaktaren ska fokusera på. Ett alternativ hade varit att tagit bilden precis i mitten av trappan och sedan ha kameran i höjd med marken och titta upp för att få ett annat perspektiv på byggnaden. Eller om du håller kameran på/nära ett av räckena, kan du få ledande linjer mot något intressant på huset?
Just nu känns det som om jag är förvirrad och vet inte vad det är jag ska titta på.

Tredje bilden har samma problem med fokus. Vad är det som jag ska titta på?

På en teknisk nivå så är dynamiska omfånget större än vad kameran kunde hantera (tror igen kamera kan hantera det där). Utomhus är för ljus så himlen är helt vit, och tegelstenarna i fönstret blir också för ljusa så det blir helt vita. Samtidigt känns det som det kanske är gallret som man ska fokusera på, men gallret är ex antal stop underexponerad. Och gallret saknar också separation till bakgrunden.

Fjärde bilden är en klassisk arkitektbild där fokus ska ligga på byggnaden. Att stå mitt i som du gör är en bra utgångspunkt. Men eftersom halva bilden är i solen och andra halvan är i skuggan kan vi inte se hela huset och det känns inte avsiktligt. Typiskt ställe där man är tvungen att använda HDR.

Horisonten är också lite sne (kolla på taket av byggnaden).

Vilken mjukvara använder du för att redigera bilderna? Kan vara en bra idé att dra i alla reglagen för att se vad som är för mycket och för lite av vissa saker för att inse vad som är korrekt när du tar bilderna.

Du får väldigt gärna gå igenom bild för bild och berätta vad det var som du tyckte var intressant och därför beslöt dig att ta ett foto av det. Då kanske jag (eller andra) kan hjälpa dig ytterligare att förmedla med bilden det som du vill förmedla.

Av gustav901
Skrivet av bjorn_m_eriksson:

@gustav901: Antar att du såg det, men det var en bild som Broken-Arrow lagt upp tidigare i tråden som jag gav mig på.

Vet ej hur nära till hands platsen är

Haha, satt med folk som snackade och gjorde mig distraherad så det var svårt nog att tänka. La inte märke till det.

Men schysst post processing. Jag drar typ aldrig i clarity reglarget så jag har inte testat att dra ner det tidigare. Drt ska jag komma ihåg.

Skickades från m.sweclockers.com

Av gustav901
Skrivet av bjorn_m_eriksson:

@gustav901:
@broken-arrow:

Gjorde ett försök på den här bilden.
http://forumbilder.se/I4O39/20190301-195324-9rgpdpl.JPG
Jag lättade upp den lite så den inte känns så plottrig. Lite värme, belyste stigen något och lät trädet finnas med i förgrunden.
Vet inte om den blev så mycket bättre (eller sämre), men jag tycker bilder känns ganska behagliga om man drar ner "clarity" litegrann om det är mycket lövverk och detaljer..

Edit: Hmm, forumbilder.se funkar till mycket, men kanske inte det här. Ser väldigt suddigt ut..

Jag tycker det ser bra ut. Det sticker inte ut som någon speciell bild men den är trevlig.

Jag vet inte hur lätt det är för dig att ta dig dit, men jag tror det skulle kunna vara en bra utmatning när ljuset är likadant att ta dig dit och göra ett nytt försök på att få en bild du tycker är bättre.

Av gustav901

Falska recensioner på Steam?

Hej, är jag tokig eller känns det som alla positiva recensioner (även gamla) för AppGameKit Easy Game Development fake?

Alla recensioner är i "berättande"-form. Det handlar om vad recensenten har för kunskapsnivå och dess känsla. Exempel:

Citat:

In an age where small or new developers are recommending Unity or Unreal all the time, where does a product such as AGK stand? It is complicated, really. I find that other game engines have their place for many developers with all of the tools and resources available to them.

Det är inte i den normala "maten bra, service ok" formatet som vanliga recensioner har. Till exempel ifrån början av en recension:

Citat:

I am a programmer by trade for over 35 years and have worked on just about every platform invented.

Så inleds presskonferenser angående produkter, inte en recension.

Kontra det med en negativ recension:

Citat:

The tutorials/guides are not up to date with the program making it too hard for a beginner who needs exact information. Also the program would minimize itself without any command to making me have to start all over again.

Direkt till konkreta punkten varför recensionen är negativ.

Jag skulle vilja att Steam tar en titt på om de tror dessa recensioner är riktiga eller inte, men jag hittar inget sätt att rapportera dem på för misstänkt ursprung?

https://store.steampowered.com/app/325180/AppGameKit_Easy_Gam...

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av gustav901

@EroHebi: Vilken fantastiskt miljö!

Det första jag reagerade på (efter att miljön var fantastisk) var att alla bilderna hade för mycket Saturation, färgmättnad. I sista bilden spelar det inte så mycket roll eftersom vi (människor) saknar referens, men i en miljö på jorden så kan vi inbilla oss vad som är riktigt och vad som är falskt.
När man redigerar vänjer sig ögonen vid det man ser och man ser inte riktigt slutresultatet. Därför är det viktigt att använda histogrammet som hjälpmedel för att inte gå helt galen. Men utöver det, lämna datorn en 15min och sedan komma tillbaka för att se bilden med "återställda ögon".

Beskärningen i första bilden är toppen. Ändå saken jag skulle fundera på är att beskära lite på toppen så fästmöns huvud hamnar i linje med undre tredjedelen. (Rule-of-thirds). Men borsten du använde på henne för att höja exponeringen var gjord tillräckligt mycket men inte för mycket, bra jobb!

Andra bilden har samma mättnads problem men annars är det en bra bild. Det alternativet jag erbjuder är en mycket hårdare beskärning. Jag känner personligen att bilden inte förlorar kontext men det blir mer fokus på er.
Säg till om du vill att jag ska ta bort bilden så gör jag det, inga problem.

https://farm5.staticflickr.com/4848/31317869267_e35073ae7d_b.jpg

Det enda jag skulle förslå som förändring i sista bilden är att få in något helt vitt. Antingen genom att dra i reglaget för det, eller först ändra exponeringen för att få hela bilden ljusare.
Resultatet av min redigerar ser lite trasig ut pga. att jag redigerade en JPEG. Här behövs det RAW.
Vitpunkten ändrad:

https://farm5.staticflickr.com/4820/32385006118_cafe3448d4_b.jpg

Exponering och vitpunkt ändrad:

https://farm5.staticflickr.com/4898/31317881207_9c6c9b46da_b.jpg

Av gustav901

@Broken-arrow:

Om du är på stativ och ska ta HDR bilder, slå om fokus till manuellt så det inte rör sig mellan bilderna så undviker du problem.

Jag tror tågspåren saknar ett mål med de ledande linjerna.
Jag testade typ allt för att försöka peka fokus mot slutet men jag känner att det ändå inte hjälper.

https://farm5.staticflickr.com/4890/32048950748_b3f52c681b_b.jpg

Det är kanon att du testar olika beskärningar. Jag tror det hjälper när det är mindre himmel i bilden för att balansera ljuset mera. Men jag håller mig kvar vid att det saknas något på slutet för att verkligen ta fokus.

https://proxy.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fwww.slrlounge.c...

Det är inte bara fokus som blir annorlunda, ljuspunkter ser annorlunda ut.
Sök på "star burst" och se om du hittar något du tycker om.

Man inser ganska snabbt att man nog borde ha en 4-5 blixtar, alla med ljusmodifierare och sedan någon som bär och hjälper till att ställa upp sakerna

Tackvare att jag har köpt det mesta beggat tror jag att jag har klarat mig strax under 10tkr. Men det finns många saker "man borde ha".