Inlägg

Inlägg som ponutz har skrivit i forumet
Av ponutz
Skrivet av blunden:

Nja, switchen jag länkade ovan är billigare om man inte hittar SFP+-moduler som inte är i nästa gratis. Även med enbart DAC-kablar blir det dyrare om du inte bara behöver koppla in någon enstaka enhet.

Hasivo 8-port: ca 3914 kr (inklusive frakt och moms)

Mikrotik 8-port: 3399 kr + 400-900 kr/st för SFP+-modulerna

Sedan kan ju flexibiliteten med SFP+ vara trevligt, men här lät det som att det var RJ45 som gällde.

I så fall kan man få en 8-port SFP+-switch för ungefär samma pris som Mikrotiks 4-port ovan:

https://a.aliexpress.com/_msXI7m2

Av de etablerade varumärkena är nog de där Mikrotik-switcharna bland de billigaste dock.

Mikrotik låter intressant, synd jag måste köpa till sfp+ moduler a nnars hade de en intressant 4-ports-variant.

Men jag lägger locket på för tillfället, tror inte jag behöver byta ut något ännu. Kanske när jag byter projektor om den tillåter 10GbE. Min mediaspelare gör det garanterat inte, så jag undrar vad det är som flaskar när jag streamar film, tycker det blivit värre men jag har inte orkat rota i det.

Så oavsett, det är meningslöst att köpa en 10Gb switch när enheterna den ska serva bara klarar max 1Gb. Det blir ett par år framåt antagligen.
Tack för er hjälp och synpunkter, och alla tips. Jag har nått ett beslut och kastar inte ut pengar i onödan.

Av ponutz

Tack alla!
Räknar man på det så landar jag på samma pengar som för min befintliga switch, så iom att jag inte MÅSTE så väntar jag nog lite och ser vad priserna ser ut som om ett par år, 1-2...

Av ponutz

Switch till 10Gb som inte kostar skjortan?

Tjo,

slog till för ett tag sedan och bytte från Telia pga deras trista priser till Bahnhof 10000/10000, och måste säga att jag är helnöjd. Mäter jag kommer jag upp i ca 9200-9300/samma upp och det duger helt klart.

MEN; ni som gjort bytet vet hur smärtsamt det är för plånkan att byta hastighet; nätverkskort, switch(ar), kablage och mycket annat gör att det lätt drar iväg, och så står man där med inte bara 10000Mb/s utan 10000 kr mindre på kontot pga all kringutrustning.

Jag köpte en ubiquiti switch för runt 4k och är helnöjd med den; den göder mina två huvudmaskiner med sunda hastigheter för det jag använder de till.
Dock behöver jag en till switch, och inte så dyr!

Någon som har något förslag på till billigare 10GbE-lösning vad gäller switch? Jag behöver en port in och sedan minst 3 portar 10GbE. Krisar det kan jag nog klara mig med in-porten på 10, en till port till mediaspelaren på 10, och sedan två som egentligen kvittar men idealiskt vore dock 5 st 10GbE-portar med RJ45.

Hur som helst; alla förslag är välkomna! Shoot!

Mvh,
P

Av ponutz

Svårighet att hitta prisvärda produkter för 10Gb

Skrivet av Dinkefing:

Låter mer som skryt faktiskt Gissar att du bor i hus och kör med Bahnhof?

Haha, ja så klart jag skryter! Men det får du/ni leva med för det är inte bara skryt utan en del fakta/allvar också, eftersom det är grejer som kanske inte alla tänker på innan de beställer Bahnhof-abonnemanget, så det kan vara värt att tänka igenom det innan.

Även om abonnemangskostnaden går ner och hastigheten upp, så kostar switchar, kablar, nätverkskablar och nätverkskort en hel del, bara en enda switch landade mig på nästan 4000:- och nätverkskorten nästan 1200:- / st (2 st).
Sen kanske man måste köpa SFP till RJ45-omvandlare eller tvärtom och de är också dyra, minns inte exakt men då kostade de 700-900:- / st.

Sedan - nu har jag legat uppe på lite över 650MB/s ett tag - och då får man se till att man har diskar som klarar hastigheten också, dvs. inte mekaniska diskar. Men det är nog ingen här som förlitar sig på de numera..

Så, även om du har lagt en efter din skamlösa anklagelse om att jag skryter så hoppas jag att jag gett någon en tankeställare.

Nu finns det ju moderkort med 10GB standard-anslutning så där sparar man ju en del pengar om man ska bygga ny burk, men jag letar fortfarande som en tok efter en hyfsat billig 10GB-switch - någon som känner till en modell så säg till.

Har inte speciellt höga krav på den, mer än att den ska ha 4-5 anslutningar, varje port utöver in-porten ska kunna leverera 10GB separat. Ska ha den till mediaberget med mediaspelare, tv, receiver.

Kan nog lösa det på ett annat sätt, och det är att ta en kabel direkt från routern och dra till mediaspelaren. Det blir en extra kabel men det är definitivt enklare och billigare än att köpa en switch, och så får jag 10Gb direkt från routern utan några steg mellan.

TV och receiver klarar sig fint med lägre hastighet men det här är nog, när jag tänker efter, den bästa (åtminstone billigaste) lösningen som ger bäst slutresultat. MEN, jag tar ändå oavsett emot bra tips på switchar som klarar 10Gb på minst 4 portar.

Av ponutz
Skrivet av AGI:

Det finns ett kommentarsfält

+1
Att justera innehållet i annonsen via kommentarsfältet är mer eller mindre standard på de flesta forum med en marknad.
Dock håller jag med TS delvis, det borde gå att redigera startinlägget även i efterhand, dvs så länge tråden ej är låst eller raderad. 99musik.se t.ex. har det så och det är väldigt användbart.

Av ponutz

Kör kabel till de som räknas; filserver, workstation och till mediastationen för att minimera hack när jag tittar på film med hög upplösning. Kör 4k och trådat är att föredra.
Pga byte till 10000/10000 blev jag tvungen att uppgradera nätverkskorten i två och köpa en 10G-switch. Ouch! Blev merkostnader på mellan 7 och 9000 pga detta, men det är så värt det.
Har ca 9200/9200 i snitt när jag testar med ookla och det är jag nöjd med. Svårt att komma upp i den farten när man laddar ner stora filer från usenet tex men strax under 500 Mb/s får duga. Det flaskar någonstans; inte diskarna för jag läser och skriver i över 3000Mb/s, så jag gissar att det är servrarna jag har kontakt med som begränsar.

När jag betalar 230:- mindre per månad än mitt 250/100 från Telia kostade och får närmare 40 gånger hastigheten, så gnäller jag inte.
Mobiler, laptops och plattor får gå på wifi, men jag har 5 eller 6 så det går snabbt där med.

Av ponutz

Jag kan acceptera ett pris på 2750 plus frakt (66):- om jag slipper vänta, börjar ångra tanken att sälja dessa. Användbara för långtidslagring om inte annat, och de är i skick som nya så jag behöver inte oroa mig för att de rasar ihop.

Av ponutz

Bump!
Sänkt pris till 3000:-

Av ponutz
Skrivet av Disney:

nyfiken, vad får man för hastighet på detta monster

Som jag kör de i RAID0 så får jag ca 800 MB/S, det är ju Sata-gränssnitt så man kan få snabbare diskar utan problem, men det är bra och stabila diskar. Kör du de som 4 separata diskar så får du som skribenten sger 540-550 MB/S. Så kör de i raid0 om du inte måste ha spegling för säkerhets skull. Själv känner jag inte det behövs, byggde en server med bara m.2 diskar i raid0, för jag hade lite problem med strömavbrott och varje gång fick jag köpa en ny mekanisk disk förut. Det problemet har jag inte med SSD-diskarna.

Av ponutz

3 Samsung 850 EVO 1TB mSata i Quad PCIe-kort, 3 TB RAID

3 * SAMSUNG 850 EVO (MZ-M5E1T0) mSata 1TB i ett Addonics AD4MSPX2-A quad PCIe-kort.

Klarar RAID 0, 10, "large" eller två RAID1 om man har i alla 4.

Ett säkert sätt att få 3TB disk som är säkert och snabbt. Ljudlöst, svalt och klarar strömavbrott och sånt uschligt. De är i mycket bra skick, då jag endast avvänt de sporadiskt som backup till musikprojekt.

Passar i x4/8/16-portarna. Max throughput upp till 6Gbits/s. Klarar alla OS med inbyggd AHCI driver. Standard och low profile-bracket medföljer.

Nypris över 12000! Utgångsprispris: 3500:- plus frakt eller bud. Kan skickas eller avhämtas i Gbg-området.

Läs hela annonsen här

Av ponutz
Skrivet av JBerger:

Ah nä om man ändå inte bestämt måste ha i litet nasformat, och därmed tvingas till itx, så är ju atx att föredra alla dagar i veckan och chassit blir ju inte så mycket större i slutändan ändå om det är genomtänkt. Men mig veterligen är de flesta sådana färdiga lösningar med dåliga atoms å celeron processorer eller någon annan ARM variant eller liknande och begränsar en kraftigt både vad för prestanda man får för pengen men också möjligheterna att lägga in eget OS å mjukvara osv.

Jo, fördelen med en "riktig" maskin är ju hastigheten, hur många pcie-lanes CPU har samt PCIe-version, hur snabbt det går att packa upp akiv etc etc etc. Så det är många fördelar Och jag har möjligheten att med fler pcie-x16-platser sätta i t.x. två hyper-kort (möjligtvis. osäker på om det går i verkligheten). Men man kan skaffa ett moderkort med många m.2-platser samt en plats för en m.2-kort. Har man cash kan man sätta i 4*4TB eller 8*4TB m.2-diskar om man har det behovet. Gillar tanken. men kommer nog att prova att sätta i fyra m.2-kort i mitt asus hyper först och kolla så det funkar. Men allt pekar på det!

Är extremt nöjd med lösningen, men det går nog fortfarande att skruva upp hastigheten lite. Måste läsa på lite, produktsidan för Hyper visade på riktigt höga överföringshastigheter men det beror nog på om man har en idealisk konfiguration eller inte.

Ja, jag har plats nog till stora chassin, och de är dessutom lättare att kyla ner än de små lådorna. m.2-diskarnas största problem är ju värme så ..jag kan montera extra kylflänsar på systemdisken och en lågvarvig fläkt som blåser både på den och på den ev andra disken om jag monterar någon mer direkt på moderkortet.

Av ponutz
Skrivet av anon265474:

Även jag rekommenderar samma som ovan nämnt, valfri modell med PCIe plats så kan du installera ett sånt här

jo, sant.... Har ett sånt här redan, lite längre kanske..

Av ponutz
Skrivet av JBerger:

Jag hade byggt ett själv, har qnap (or rather, har farsans som jag rekommenderade han att skaffa men ändå fick vara jag som fick hantera så nu står den hos mig) och testat lite olika genom åren och nä, de lämnar fan alltid mycket att önska. En liten tjusig itx låda med xeon + ecc minnen kostar inte så satans mycket mer än de fläskigare QNAP eller liknande och du får en oändligt mycket kraftfullare server som du kan göra precis vad du vill med.

Har kört hela ITX-racet så jag håller med dig delvis, men ATX ger så mycket mer möjligheter, där jag behöver fler pci-express-platser plus ett antal m.2-platser. Är väldigt nöjd med flexibiliteten som valet gav mig. Tänkte inte bygga något litet igen själv, men om det fanns något med allt jag behöver som standard så hade jag varit intresserad.

Av ponutz
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Med de önskemålen vill du troligen snarare ha en liten server; färdig eller hopplock.
Med en standard Linuxdistribution är du betydligt mer flexibel vad gäller både hårdvaruval och vad maskinen kan göra för dig, på bekostnad av lite högre inlärningströskel om du inte redan kan Linux. Stoppa in en billig SATA-SSD att boota från, skaffa ett moderkort med tillräckligt många PCIe m2-platser, och skaffa ett bra 10GbE-kort. Storlek på processor och minne väljer du själv utifrån vad du vill köra på maskinen i övrigt: virtuella maskiner eller enbart containers. Välj ZFS som volymhanterare/filsystem så har du förutom peace of mind vad gäller dataintegritet också det du behöver för enkla snapshots och de facto inkrementella backuper på blocknivå, ifall du bryr dig om det du lagrar på maskinen. Eller kör mdadm+ext4 för högsta möjliga prestanda om du bara behöver snabb scratchdisk till "oviktig" data.

Har faktiskt byggt ngt liknande; utan alla detaljer ovan så har jag en maskin som klarar allt jag behöver iaf. 10GbE, för tillfället en snabb systemdisk, två snabba 2tb lagringsenheter med möjlighet att lägga in två till, och ännu en m.2 plats för att bygga ut extra lagring vid behov.
Men hade velat ha en smidig maskin som inte är så jäkla stor!
Skiter i säkerhet; mina senaste mekaniska raids har packat ihop pga strömavbrott och det slipper jag nu, viktiga är att kyla ner diskarna. Men det är trevligt när man behöver dra ner något stort från en server att ligga på 250-300mb/s. Går nog att få upp det ytterligare men litet behov..

Av ponutz
Skrivet av Mod:

Hej,

Köp en av de lite större modellerna som har en PCIE plats och installera ett m2 kort.

Tänkte du på ett m2 expansionskort som håller flera diskar?
Hat ett sånt redan faktiskt.

Det finns så många modeller att det är svårt att leta, men jag ska kolla läget.

Av ponutz

NAS med 4 m.2 - platser och 10GbE nätverk, finns det?

Hittade den här:

https://www.qnap.com/en/product/tbs-453a/specs/hardware

.. påminner om något jag vill ha, men skulle vilja ha 3-4 platser för SNABBA m.2-diskar och 10 Gbit nätverk, och sedan som med QNAP kan man tydligen köra docker och installera den programvara man behöver.
Förslag på maskin, någon?

Av ponutz
Skrivet av Jalle64:

En undran? Vad använder du denna bandbredd till?

Mvh Jalle64

Ibland behöver man flytta mycket stora filer, och 10GbE och 7000mb/s m.2 drives i RAID hjälper till om man inte är född med tålamod.

Av ponutz

OBS! Skrev fel, Scythe Kozumi var fel fläkt till, hittade en liten fläkt men den var 92mm inte 80mm som den skulle vara. Men den lågprofil-120mm-fläkt jag sålde med den var / är både tystare och sänkte temperaturen mer, och är tror jag endast 12mm tjock (har för mig att den hette Scythe Slip Stream)

Av ponutz

Har nog fått till det trots allt; lyckades få två diskar av fyra att snurra på rejält i hyper-chassit. Nästa mål är att trycka in två till. Synd man inte kan köra olika storlekar på diskarna, t.ex. 2 st 2tb och 2 4tb som jag har nu. Kan ju iofs sätta ihop de två 4TB till en andra raid-enhet om jag vill, separat från första..

Iaf, problem löst ser det ut som!

Av ponutz

Har en trevlig erfarenhet av lösningen hittills; märkligt att det plötsligt lossnade men det var väl någon combo av att jag gjorde rätt sak i rätt ordning osv.
Överföringshastigheten på nätverket är riktigt bra, upp till 1000-1200 mb/s mellan filservern i en annan byggnad och via wifi till laptopen; 2500-3000mb/s internt på filservern mellan nerladdningsdisken (wd black sn850) till sabrent raid-lösningen. Så jag är nöjd, trots att det antagligen inte är PCIe 4.0. Men det är definitivt bra nog. Det jag är sugen nu på är att trycka dit en-två sabrent-diskar och se om det lirar lika bra.