Inlägg

Inlägg som Xarion har skrivit i forumet
Av Xarion

Såg inte vad du har för grafikkort. Att köpa en 4k skärm kanske är slöseri med pengar (generellt) om man ändå inte kan driva det. Jag hade en 49" odyssey från samsung. Kanonbra bild o så. Men inte många spel som har native 32:9 format. Är det mer yta du vill ha eller just upplösning. Annars är ju en större 1440p skärm nåt o ha. Typ 32+

Av Xarion

7500kr 1534kwh frånluftsvärme. 4ggr mer än förra året i avgift. Cirka 300kwh mindre förbrukning. Känns bra o spara ström....

Av Xarion

Tror många som letar uppgradering missar att förra eller förr förra generationer är inte utgångna kort. 1070 o högre är fullt kapabla att spela vad som helst i 1080p. Man får ju kuva sitt begär lite genom att kanske inte basera sitt inköp på en 4k skärm. Och även om du sitter på en 4k skärm måste det vara 4k? Har man inte råd med den ena kanske inte den andra är aktuell heller.

Om nvidias kretsar är så dyra kanske alla AiBs skulle lägga ner sina kort modeller ett tag. Inte så att de bara tillverkar grafikkorts pcb.

Av Xarion
Skrivet av Surajanne:

Nej det är inget måste att vara nytt, men svårt att köpa begagnat när man har så pass dålig kolla som jag har vad man skall köpa. Men förstår jag dig rätt menar du att chassit är dyrt i sig så det tar mycket pengar av budgeten eller är det helt enkelt för litet i volym?
Jag har precis köpt skärm, en HP Omen 27u 4K som är kopplad till mitt ps5.

https://www.hp.com/se-sv/shop/product.aspx?id=3G6W0AA&opt=ABB...

Ja det var chassits kostnad jag tänkte på. Det har postats i tråden ett par byggen som skulle fungera men att du byter chassist som de andra har föreslagit till det du ville ha. Betan av Diablo 4 går det att få 60fps med ett 3060 eller liknande (1080p på "ultra"). Men detta är just en beta så prestanda är oftast förväntat att vara bättre när det är klart till försäljning. AMD är lämpligt alternativ för majoriteten av komponenter (processor o moderkort). Grafikkort är riktigt svårt att säga "detta är värt priset" då allt är överprisat. Men det går att få begagnat ett 3060 för under 4000 eller ett Amd 5700xt för under 2000.

Av Xarion

Är det prio att vara nytt? För det chassit du valt gör att det inte är mycket plats till budget för övriga delar. Sen kan det vara bra om du nämner vilken skärm du tänkt detta bygge ska vara anslutet till. 1080p upplösning eller 4k till exempel. Begagnat är nog rätt väg om du vill hamna nära PS5.

Av Xarion

Få min Rx7a på vägen. Bygga altan. Använda hemma gymmet som är upp packat men oanvänt. Kanske inte specifikt i den ordningen...

Av Xarion
Skrivet av Swedishchef_90:

Man kan tyvärr inte jämföra vad saker kostar i Sverige, vi får tyvärr enbart jämföra i msrp.
Vår valuta är lite skvalpig av sig... Hade vår kronkurs varit som den var när den var som starkast så hade vi haft 4090 för 12.5k ink moms 😊

Troligen. Med tanke på hur regeringen har kört landet i botten de senaste termerna är det inte konstigt att valutan är dålig. Vi har sålt våra industrier utomlands, lägger ner råvaru framkallning och gör oss mer o mer beroende av importerad el. Det är som Sverige lever på existensminimum på EUs socialkontor..

För övrigt jag läser i tråden att uppgradera känns som endast räknas om det är nytt och senaste. Jag har ett 2080 super nu sen ett år tillbaka. Men ägt 1070 ,3060ti,3070,1080ti,4080. Alla inom 3 år. Grejen är att jag insåg flertal ggr att jag inte brukade korten i högre prislappen 100%. Jag är nöjd just nu men visst sneglar man på 3080 med vattenblock ibland (kör full customloop) på tradera och här på swec. Men när jag tänker efter jag spelar mest WoW classic och terraria med nån runda path of exile/d3 så försvinner suget. Jag provade cyberpunk med det 4080 jag hade. Men jag kände inte att jag behövde det för att ha en bra upplevelse redan.

Just nu går det att få bra deals på begagnat. Ja det är inte senaste och det är inte heller snabbaste men jag har sett flera 3070 för knappa 5k. Eller radeon 5700xt för under 2k. Strix modellen. Jag tror det är så många som grötat ner sig i "måste vara 4k för det är senaste" men 1440p är helt klart utmärkt fortfarande.

Av Xarion

Cuba cola vinner ju lätt

Av Xarion
Skrivet av Swedishchef_90:

Varför? Jag tycker xtx känns vettig från 11-12k om prestandan är runt 4080.

Folk måste sluta drömma om vår valuta runt 6:1 mot dollarn och inse att vi är närmare 11:1 tyvärr.
Men en dollar runt 8 blir den runt 10k med moms vilket hade varit ett kap

Dollarn må va högre än kronan men även produktpriset är dubbelt så hög. Generationerna har hållt 30% prestanda ökning men priset mer än 70% nu sista generationerna.

Av Xarion

Under 8k är det en vinnare. Allt över så känns fortfarande begagnat marknaden vettigare

Av Xarion

Har ett likadant. Det fanns en 3080 Ventus block från Corsair så de kommer nog ett så småning om. Men det är så tidigt på marknaden. Man får vänta helt enkelt. Kan inte säga att kortet i sig är varmt gående eller högljudt. Mitt ligger på 58C vid spel på 90% Powerlimit.

Hade dock velat använda min dual rad loop (360 fat+360slim). Just nu har jag bara processorn i loopen. Ja jag vet overkill men jag hade ingen lust o skruva bort allt i väntan.

Av Xarion
Skrivet av murklor:

Ja man får ju köpa vad som helst men i slutändan:

RTX4090 - För folk som vill ha det bästa och är villiga att betala vad som helst vilket PC Master Race förstår.

RTX4080 - För folk som nöjer sig med det sämsta värdet på ett 80 klass kort som Nvidia någonsin haft vilket är en skymf mot PC Master Race.

Ja dey nog sanning med modifikation. Det är ju just för att 3090 är felaktigt jämnfört då de är i samma pris just nu. Men som du säger sämst värde när man tänkte sig namnen. Men idag hade det varit sämre o köpa ett 3090 om inte för media produktion. Men 40 serien stöder också av1 vilket 30 inte gör.

I december förra året köpte kompisen 3080ti strix för 25000. O idag kan man köpa de begagnade under 10k. Mitt köp blir kanske riktigt så extremt men troligen 5-8000 lär de nog sjunka på samma.tid

Av Xarion
Skrivet av Sp0de:

Hej!
Letar efter en 27" 1440p IPS skärm främst för lite spel, men även en del arbete. Pris helst under 3k.
Har nu hittat följande:
MSI 27" OPtix G273QF för 2890
Samsung Odyssey 27AG502 för 2990

Någon direkt skillnad vilken jag väljer? Eller skulle ni rekommendera annan skärm en någon av dessa 2?

Tack på förhand

Jag har den Samsung skärmen. Bilden är kanon och färgerna är bra. Hdr är vad den är med den standarden som den har fått. För det priset hade jag lätt köpt en.

Av Xarion

Stora kylare har en risk att bryta loss från moderkortet om man är oförsiktig o därmed döda kortet. Det går men försök då att inte låta vikten "böjja" moderkortet

Av Xarion

Priset är väl reflekterat till 3090 o ti modellerna från den generationen. Dom säljs fortfarande till dom priserna i butik. Mitt resonemang för 4080 som jag köpte nu är varför köpa förra gen för samma pris? Visst köpa beg men alla här på swec vet ju känslan av att handla nåt nytt. Priserna e faq:ed ja men ingen som är tvungna o köpa dem heller. "Vill ha" begäret är ju det som styr. Jag köpte ett 4080 Ventus 3x Oc för 16490 på proshop runt 7 tiden igår kväll. Ska få det imorgon står det i postnord appen

Av Xarion

Tror inte de ska vara några problem. High end modeller med stora kylare har nog tagit minst stryk im något. Tuf modellen är nog ett säkert kort

Av Xarion
Skrivet av Zebster:

Okej tack för svar, ska kolla runt lite vad jag kan hitta. alternativt vänta ett tag o se om jag ska uppgradera hela skiten.

Har väl tänkt nya warzone och mw2, sen vet man ju inte vilka spel man köper i framtiden men hade velat kunna lira spel på minst 60 fps utan att sänka alla settings till det sämsta.

Med mitt 2080 Super o 11600k (hade en 10600k men flyttat den till en htpc) så har jag inte haft några bekymmer att komma långt över 60fps i 1440p på max. Enda spelen är Red Dead Redemption 2 och Cyberpunk med raytracing. Men båda dom har DLSS så 70-80 är inga problem. Mitt nuvarande kort är dubbelt så snabbt som ditt. Så man kan ta de som riktlinje typ. Ett 3070 till exempel håller ett par år till utan problem i 1440p.

Grejen är att många spel har stannat upp vad det gäller att ha grafikkort som krävs att driva dom. Blivit lite så sen 1080ti. Förutom raytracing är det inte långt efter mitt kort till exempel. Och de går o få för knappa 2500-3000 nu. I grund o botten är det vad man är villig att betala. Och hur många mer fps över 60 man måste ha.

Av Xarion
Skrivet av zyrien:

ett 1070 kommer inte klara mw2 speciellt bra, nej. Jag har 2070 och ligger på typ 100-130 fps, det är rätt lite om man vill ha bra flyt.

Dock sitter du på en rätt klen processor, skulle ha försökt byta upp mig där också.

Som videon tidigare visade, det är inget fel på hans processor i nuläget.

Till TS: Är du villig att köpa begagnat så är ju marknaden väldigt stark nu. Letar själv efter en uppgradering men det lutar åt ett 4090 när de väl kommer i lager igen upp från ett 2080 Super. Jag spelar inga MP Fps längre men min nuvarande uppsättning har inga problem över 100fps i 1440p. Detta är med en 11600k o 32Gb 3000 ram. Du kunde också köpa ett 4090. Men hade du fått allt kortet kunde ge. Nej troligen inte. Men där är möjligheten senare att uppgradera moderkort och processor för att få ut det sista. Men troligvis kommer du aldrig märka något. 150fps till 200fps är inget du kommer se om du inte använder någon mätare.
Enda anledningen du skulle behöva köpa en 13900KS som vissa anser här i tråden är om du ska min/maxa din dator för att spela.
Men det är ju 15000 för bara cpu/moderkort.

Jag hade antigen letat efter ett 3070/80/RX6800 begagnat på tradera eller här på SweC. Sett många gå för 4500-7000. Även Founders modeller som har mer samlarskatt på.

Vilka spel spelar du eller tänkte du spela den kommande tiden?

Av Xarion

Njaa. Inte många kronor i den datorn. Återvinning eller Kupan

Av Xarion

3080 funkar fint med din nuvarande processor. Skillnaden mellan en 10600k och 12600k är cirka 8fps i 1440p i God of War. Och 12600k är ju en av de bästa för spel. När du spelar i den upplösningen så får grafikkortet jobba tillräckligt för inte behöva vänta på cpun. Länkar en video som ger dig allt du behöver veta