Inlägg

Inlägg som DavidtheDoom har skrivit i forumet
Skrivet av FlytPojken:

Tolkar inte du åt andra hållet att han gjort allt rätt för sig och vill att paketet ska smidigt åka tillbaka? Vilket vi inte har några indikationer på som helst då han inte ens försökt lösa utskrift. Hade varit en annan sak om han nämnt att ombudet inte ville hjälpa honom att skriva ut.

Återigen, be om retursedel fattar alla att de med största sannolikhet skickar en pdf. Om man redan vet på förväg att man inte har möjlighet att skriva ut, så har man tydligt nämnt detta från början. Bara det är en signal att man vet om problemet men man ändå ska spela allanballan.

Man får välja om man vill tro det bästa eller värsta om människor. Jag väljer att tro det bättre.
Sedan tycker jag även att om man sitter i telefon i över en timme så har man redan där visat sin karaktär. Hade man velat blåsa ÅF så hade man troligen inte ens påpekat felet till att börja med.

Skrivet av FlytPojken:

Självklart så säger dem åt en att ringa och boka upphämtning om det är varor av större värde och otympligt. Men jag anser iallafall inte att det är rimligt att be om de om det inte krävs. Nu var de så uppenbart att han vill behålla paketet och försöker med "ingen skrivare" att de ger han rätt till paketet. Hade han sagt från början att han behöver ha en retursedel utskriven hade han fått de. Nu förlänger han bara det och väntar tills han får pdf och sedan säger "jag har ingen skrivare". Sen har han ingen tejp att tejpa paketet sen heller, då ska företaget skicka tejp till honom också för de saknar ombudet.

Tycker du tolkar riktigt friskt just nu.

TS har skrivit att denne har bett om retursedel och dessutom suttit över en timme i telefonkö. Mer än så ska man inte förväntas behöva göra. Vill ÅF ha tillbaka sina grejer så ligger det i deras intresse och inte hos TS.

Sedan tror jag att livet blir roligt om man inte är så cynisk mot andra människor och målar nattsvart scenario från en tio rader lång text.

Skrivet av FlytPojken:

Ah okej, i hans hem, exakt den tid när de passar honom också va?

Man brukar skriva det som:
"Utan väsentlig olägenhet för köparen."

Det betyder självklart inte att man kan diktera till en specifik sekund men ett relativt snävt intervall är rimligt att be om det är otympliga grejer att bära till ombudet. Säg ett par timmar kvällstid, (17-19, inte 17-22).

Tips är M.2-adaptern som komplett säljer för 180 kr inkl. kylfläns. Svårt att hitta mycket billigare.

Skrivet av kim:

Någon skatte expert på forumet?

Jag hade kontaktat skatteverket.
Kan vara att de hanterar det på samma sätt som utdelning av värdepapper där omkostnaden fördelas på ursprungligt innehav/nytt innehav.

Annars kan det vara som ränta/utdelning att det är 30% på "utdelningen" i SEK på de nya HEX:en som ska betalas i skatt.

Vad som är rätt kommer skatteverket kunna ange, resten av oss forumiter kommer bara spekulera.

Skrivet av kim:

Någon skatte expert på forumet?

Jag hade kontaktat skatteverket.
Kan vara att de hanterar det på samma sätt som utdelning av värdepapper där omkostnaden fördelas på ursprungligt innehav/nytt innehav.

Annars kan det vara som ränta/utdelning att det är 30% på "utdelningen" i SEK på de nya HEX:en som ska betalas i skatt.

@Krok777: ett ämne = en tråd

Då får alla möjligheten att synas och få hjälp i forumet.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Xstioph:

Tack för input! Det var lite så jag hade förstått det, men du ska ha tack för tydligt förklarande. Den punkten (sRGB) var mitt största huvudbry. Batteritid är ingen deal breaker alls, bara positivt om det är bättre. Ska man spela får ju ändå strömsladden vara i!
Jag har personligen oändligt mycket bättre erfarenhet av Intel jämfört med AMD så bara där känns det bättre när det samtidigt är billigare.

Jag skulle rekommendera att inte gå på känsla utan kolla på tester på modellerna AMD vs Intel. Kan mycket väl vara som så att Intel-maskinen presterar sämre, CPU pumpar ut mer värme och grafikkortet måste sänka arbetsfrekvenserna.

Magkänslan säger dock att det kommer vara hugget som stucket men en tusenlapp och snabbare skärm inte är fel.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Xstioph:

https://www.komplett.se/compare?id=1159657&id=1164535

Den med Intel har ett 2000kr högre grundpris (men ligger nu under), men den med AMD har jag ögnat på en längre tid och mest avvaktar ifall den skulle komma på rea.. sRGB vs Adobe RGB verkar ju också vara en röra. Att man ska undvika Legion med 120hz har jag förstått, men Adobe RGB var ytterligare ett lager variabler. Antagligen hade jag inte sett skillnad på skärmarna ändå, så huvudfrågan är väl om det är hugget som stucket mellan dessa eller om det är något särskilt mellan processorerna som sticker ut.

Adobe RGB inkluderar allt i sRGB och 100% Adobe RGB är rakt av bättre än "bara" 100% sRGB.
sRGB är för återskapande av färger i multimedia (skärm), medan Adobe RGB är för återskapande om man printar ut grejerna eller trycker grejerna. Ska du inte skapa material så är egentligen skillnaden mellan Adobe RGB vs sRGB en debatt vi kan hoppa över helt.

Däremot är 500 nits vs 300 nits mer intressant om du vill sitta vid ett fönster eller utomhus.

Över lag tycker jag faktiskt Intel-modellen ser mest intressant (skärm, batteritid, pris). Jag har dock inte kollat på några tester allt på datormodellen så det där med batteritid kan ju vara helt fel angivet. Kolla på stresstester på dessa maskiner, kanske presterar AMD-varianten mycket bättre över tid mot Intels (värmehantering) i processorlaster?

Av DavidtheDoom
Skrivet av cadmiumcadamium:

Tyvärr är den inte delbar :(. Och som jag nämnde i första posten så är CPU fläkt headern i vägen för att kunna köra med bara 4 av de 8 pinnarna ändå.

Blir väl att köpa en förlängning av 4-pins kontakten.

Vad det gäller molex så har jag kablar till det, men då går det åt en SATA/Peripherals kontakt i Nätagget som jag helst vill använda till fler SATA diskar.

Molex 4-pin levererar både 12 V och 5 V om alla pinnar är populerade, att konvertera 8-pin 12 V CPU-EPS till en molex 4-pin är alltså inte möjligt.

Av DavidtheDoom
Skrivet av rwxr:

Fyfan vad rörigt allt är med tjuvstarterna. Omöjligt att skaffa sig en överblick.

Vissa butiker verkar dessutom bara köra en vecka från idag trots att det är den 27:e som är riktiga BF.

Kan det vara Black Friday Week Tors-Tors och så smäller det till med "Black Friday" den 27:e?

Av DavidtheDoom

10 inlägg om icke-kopplat politiksnack borttaget. Vi håller oss till ämnet!

Av DavidtheDoom
Skrivet av Hipshot:

Jag köpte ett IKEA Skarsta, ett simpelt höj- och sänkbart bord (ren lättja för att kunna fixa med sladdar lättare), ett sådant har tidigare införskaffats av företaget och fungerat mycket bra. Det levererades och jag var mycket förvånad att skivan till bordet vägde så lite, [...]

[...]efter ungefär 5 sekunders undersökning så märker att skivan inte är massiv (inget jag ens tänkt på kan vara en sak), [...]

Nu pratade jag med IKEA om det där och tydligen för att förbättra miljön (se billigare produktion) så görs nu mera skivorna till IKEA Skarsta av annat material OCH mindre material, man kan gissa att detta kommer ske för flera bordsskivor om det inte redan är så.
[...]Jag kan så klart inte heller byta bordet för risken att bli utsatt för samma brott igen är överhängande.

Detta var ett bra bord, som blev ett dåligt bord och tänker man inte bara blanda trolldeg på det så kan jag INTE rekommendera det.

Tangentbordet i fråga är ett DELL från 2008 tror jag...

Brott?

Står klart och tydligt att det är en spånskive-konstruktion av plastfolie och bikake-pappersstomme. Knappast något "brott" om du inte kollar vad det är du köper? Jag håller med om att det är tråkigt när produkter ändras till något sämre utan att detta uppmärkssammas men knappast något unikt från några tillverkare.

(Titta bara på alla kaffeförpackningar som numera är 450g istället för 500g pga prishöjningarna på kaffebönor senaste åren).

Går utmärkt att få tag på massiva eller formpressade träskivor utan pappersfyllning om man tittar på vad man köper för något.
Troligen kan du byta skiva på bordet men räkna med att det blir jobbigare att höja och sänka bordet.

Lycka till med nästa bordsköp.

(Hade du köpt populära "BEKANT" så hade du fått spånskiva och melaninfolie som är betydligt billigare än massivt trä men väldigt tåligt), helt klart ett bättre köp än Skarsta.

Av DavidtheDoom
Skrivet av xc:

Stämmer, det ser helt klart ut som ett fel från produktion eftersom lödtenn behöver ca 180 grader för att smälta så är det absolut ingenting som ska ha hänt i sockeln.

Och inga andra pinnar ser skadade ut så det är bara reklamera denna.

Edit: Vätningen på den pinnen ser inte ut att ha blivit helt 100 vid tillverkning och dessutom lödtenn som kortsluter 2 pinnar.

Cirka 215-230 °C för RoHS-lod. Inte en chans att de använder 60/40 eller 63/37-lod. Svårt att sälja produkter med bly.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Thomas:

Om jag tolkar denna pinout: https://imgur.com/a/20BK1b1

... korrekt så är den trasiga pinnen VDDCR_SOC dvs en pinne som förser ström till saker som minneskontroller och annat. Det finns dock dussintals såna pinnar så beroende på hur det är kopplat kan den vara allt från kritisk till relativt oviktig, ffa för en CPU utan integrerad grafik.
Jag har ingen aning om hur pinnarna är kopplade internt, men om de är hopkopplade (vilket de ju bör vara) så känns det som om det borde kunna fungera utan den...?

Varför skulle du inte testa om den funkade förresten...?

Om det är en VDDCR_SOC och det finns fler pinnar bör det lira utan problem att stoppa den i sockeln och köra.
Gäller överlag när det handlar om spänningar, finns många pinnar för att ge ett låg-impendansigt strömförsörjningsväg till kretsen, oftast finns det mycket goda marginaler om en pinne eller tre skulle försvinna.

Skrivet av GodsGift:

Skulle plocka ur processorn och såg i samband med detta att ett ben var helt loss.
Är det någon idé att chansa på att sätta i den och försöka få liv i datorn, eller bara att slänga?

Det täcks ju inte av garantin så.
Länk till bild:
https://ibb.co/VTtSz5h

Jag tror det är lättare att kontakta komplett med fotot över mail/kundtjänstformulär och sedan ringa och be dem titta på bilden istället. Jag tycker det ser ut som att det har legat skit i lodet eller under pinnen för det ser inte ut som lodtennet under pinnen har smält ordentligt.

Med en bättre bild så skulle vi kunna fastställa om det är tillverkningsfel eller ej men lite för suddig och inte tillräckligt inzoomad för att jag ska kunna vara säker. Gissningsvis är detta tillverkningsfel med tanke på positionen på pinnen och att pinnar går av ovanför bollen/tjocka biten. Nu har ju hela "fäst-elementent" på pinnen hängt med.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Kommenterande 2:

En fördel med ARN är att du blandar in butikens jurister som får svara på ARN:s frågor. Jurister kostar mer än vanlig kundtjänstpersonal och om kundtjänsten är så dålig att många går till ARN, motiverar det butiken att skaffa en bättre kundtjänst.

För övrigt bör du få dröjsmålspengarna på grund av tiden det tar hos ARN. Man ska normalt inte få tillbaka pengarna innan varan är returnerad, men om butiken gör det omöjligt att returnera varan, bör du ha rätt att få tillbaka pengarna tidigare. Antingen gör butiken så att det är möjligt för kunden att returnera varan eller så får butiken betala tillbaka pengarna utan att få varan tillbaka.

Eh, va?
Aldrig hört talas om konceptet med dröjsmålspengar eller att man får pengarna tillbaka utan retur.
KKöpL ger många skydd till konsumenter men även skyldigheter. Jag kan inte minnas att det skulle finnas några stöd för dessa (understrukna) påståenden i lagen. Komplettera gärna med underlägg till dina påståenden för jag kan inte förstå hur detta skulle ske.

Det som lager ger är att man kan få skadestånd för ekonomisk skada som uppstår på grund av säljarens obenägenhet att ta emot returen. Köparen måste kunna påvisa skadan. Att det tar tid är inte en ekonomisk skada i sig.

Av DavidtheDoom
Skrivet av DavidtheDoom:

Tack för tips, blev en tång och momentnyckel beställd från cykel-länken.

Grejerna finns i Postnord-appen och levereras på Torsdag.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Kommenterande 2:

Kan du inte testa att gå via ARN? Du vill utnyttja ångerrätten, men de ger dig bara nonsenssvar så du vet inte hur du ska göra för att skicka tillbaka prylen.

ARN tar 6 till 12 månader.

@Leyer:
Jag tror du behöver vara tydlig att du vill använda dig av svenska Distansköpslagen och ångerrätten däri.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Frejoh466:

Så jag behöver troligen köpa nya sommar däck till bilen då mönstret börjar komma till 3mm vilket det inte ska gå under enligt lagen.

Jag har en Hyundai - i20 - PBT/F5P41/M51AZ1, och det verkar som att den ska komma med 185/65 R15 däck från fabrik. Så lite frågor då jag har noll koll,

  • Om jag köper 4st behöver jag balansera dom? Kommer dom inte redan balanserad om man köper 4st?

  • Jag hittar bara 185/65 R14 eller 185/60 R15, spelar det någon roll? R15 är väl storleken så det är dom jag ska ta?

  • Fungerar dessa?

  • Vad menas med "fälg" ? Kommer däcken utan det i mitten, bara gummit om jag köper utan? Eller har de delat fälg, däck, båda, bara för att göra sökningen bättre, så däck kommer med en fälg?

  • Bultar, mönster och sånt passar om man söker med registrerings nummer?

Byta däcken själv kan jag, men första gången jag köper nytt.

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/ZJnltF0B9qJ7pZT4L82ryWcC...

Vänster - Däck
Höger - Fälg
Däck + Fälg = Hjul

Av DavidtheDoom
Skrivet av Xanrag:

Amazon-fynd, nu med extra moraliska besvär:

Laptopfodral diverse 16-22kr: https://www.amazon.se/s?me=AZWD4W1HKQUNP&marketplaceID=A2NODR....
Billig sirap preorder 10kr: https://www.amazon.se/s?i=merchant-items&me=AG3B1XMRVEC2E&dc&...
Sockförvaring 14kr (helt meningslös?): https://www.amazon.se/dp/B07BXJ32Q8/
Cykelpump och lite verktyg: https://www.amazon.se/s?me=A2SPEM3E9B2GHB&s=price-asc-rank&ma...
Diverse sport-tejp och en liten väska: https://www.amazon.se/s?me=A2NGG2L1PYWQ9J&s=price-asc-rank&ma...
Smygkamera/USB-laddare (bara 1 i lager) 20kr: https://www.amazon.se/dp/B07MB2JJCH/

Tack för tips, blev en tång och momentnyckel beställd från cykel-länken.