Inlägg

Inlägg som DavidtheDoom har skrivit i forumet
Av DavidtheDoom
Skrivet av Dinkefing:

Har ett Asus X99 moderkort. En 5820K med 24 PCIe 3.0 lanes.

https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA2011/X99-A/E10088_X9...

Gul = Endast PCIe 2.0 -> Styrkretsens banor och inte CPU.

i7-5820k har 28 PCIe-banor.
M.2 porten har endast stöd för PCIe och delar länkar med PCIe x16_4.
X99-styrkretsen har stöd för 10 st SATA-enheter "natively".

Nej, på ditt moderkort så påverkas inte PCIe-portarna av SATA-portsanvändning.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Masen666:

Han väntar på seriuos köpare. Då får han vänta länge.😉

Tror köparen måste heta "Sam" därutöver.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Dinkefing:

Jag har läst manualen men jag blir inte klokare av den. Den förklarar bara vilka av PCI-slottarna är 2.0/3.0 1x/x16 slot. Den ger inga kombinationer på vilka slottar som stängs av eller inte.

Jag kan inte hjälpa dig om du inte berättar vilket moderkort och Cpu du använder.

Av DavidtheDoom

Shokz Openrun (Tidigare Aftershokz Aeropex) bone-conductor hörlurar. Använder de jämt! Tror de går 10-12h varje dag, hemma, jobbet, träningen, pendlingen, på cykelturer, på bilresor etc.

Enda gången jag kör något annat är väl egentligen när jag gibbar eller reser långväga med kollektiva färdmedel där man inte vill höra någon ungdoms gangstarapp.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Fatvedo:

Jag har tänkt söka utbilding nu denna månaden till höst och undrar hur ni gjorde och hur jag ska göra?

Jag har flera utbilningar jag är intresserad i (Systemutvecklare .NET och Spelprogrammering)

Jag har tänkt söka till båda så jag har mer tid att bestämma mig men eftersom det finns flera olika skolor som erbjuder utbildingen speciellt Systemutvecklare .NET så vet ja inte om jag ska söka till den bästa skolan med bäst betyg och recensioner eller söka till alla skolor som erbjuder utbildningen i varje stad som passar mig då jag vet inte hur säkert det är att ja kommer in om jag bara söker 1-2? Det finns även antagningsprov som görs så om ja söker till massa skolor så måste ja göra flera antagningsprov. Görs dem på plats eller distans?

Hur gjorde ni? Sökte ni också flera olika skolor och städer? Kom ni in på den ni ville? Vad är sannolikheten att man inte kommer in?

Jag har snyggat till din rubrik till något mer överskådligt, rekommenderar även att du stoppar in en punkt eller två i det mittersta stycket som är en svårläst mening av rang!

Av DavidtheDoom
Skrivet av deppan:

De flesta chipsets/pch/sydbryggor har integrerad satakontroller med ett antal portar - dessa kostar inte pcie-lanes. En del moderkort har även en extra satakontroller för att få fler sataportar - dessa sitter i regel på pcie-bussen och kostar därför lanes. men i teorin skulle de lika gärna kunna sitta på usb-bussen istället och således inte kosta pcie-lanes trots att de inte tillhandahålls av chipset.

Edit: äsch, det är så tillkrånglat nuförtiden att även det här är en simplifiering, så det enklaste är nog att säga att det inte finns något korrekt svar.

Jo, som du säger är det oftast en rad förenklingar efter varandra. När det kommer till att det sitter integrerad SATA-kontroller i styrkrets så har du helt rätt, däremot kommunicerar allt via en inter-connect och ska man upp till CPU så är det ändå en PCIe-baserad lösning även om både Intel och AMD kallar det för något annat än just PCIe.

Just bandbredden och portarna i denna interconnect är det som bromsar antalet enheter som kan vara inkopplade även om det alltid fysiskt finns en kontroller och raka rör till portarna.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Dinkefing:

SATA tar väl inte upp lanes från cpu och moderkort eller har jag fel?

SATA-kontrollern sitter ansluten mot systembussen med hjälp av PCIe-banor.
När vissa av SATA-portarna används så stängs vissa PCIe-platser (även M.2).

Det är begränsad mängd bandbredd som finns att tillgå, det är skillnad på moderkort till moderkort, du får läsa manualen för att veta vilka kombinationer av SATA-kontakter och PCIe-platser som finns att tillgå samtidigt.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Sinery:

Nya värmepumpen gick på under 50k ingående allt och målare betalar man aldrig särskilt mycket för.

Finns ju många olika typer av värmepumpar, LLVP, LVVP, FTX, Jord-/bergvärmepump mm.
En vanlig LLVP ska ju inte kosta några 50k, då har man blivit bra överkörd av installatör.

Inte många vettiga jord-/bergvärmepumpar som går nämnvärt under 100k med installation, snarare närmre 200k om man ska ha någon av de bättre. De flesta av Nibes pumpar kostar ju nästan 100 k bara för pumpen.

Så det är svårt att veta något om ditt uttalande utan att veta vilken pump typ du pratar om!

Av DavidtheDoom
Skrivet av Shadee:

Winning som Charlie Sheen skulle sagt. Efter först en 3mm borr och sedan en 4 mm borr, kombinerat med syl+hammare från baksidan lyckades jag lossa moderkortet, skruva bort distansen på baksidan och sedan gå tillbaka med 4 mm borren för att slutligen få bort skruven ur moderkortet

Frågan är om jag använde för stor borr och skadade moderkortet på vägen? Vad är de silvriga sakerna runt skruvhålen?

Färdig. Har jag skadat kortet?
<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

Edit: behövs fler bilder så bara säg till. Konkade ner allting till föreningens hobbyrum och belysningen här var sådär.

Slänger in för följbarhet, den annulära ringen runt montagehålen på moderkort är kopplade mot jord. Jord är gemensamt för alla enheter i datorn och kopplas mot chassit. Det är kalasokej att montera en skruv i det där hålet också även om det ser lite tilltufsat ut.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Nikodemous:

Jag betalade med kort i den lokala byggmax-affären(de rör inte ärendet eftersom brunnen är beställd via nätet via deras terminal). Du menar att jag kan be banken dra tillbaka pengarna nu i efterhand flera månader efter köpet? Köpet var trots allt i september. Isåfall gör jag det på direkten. De får gärna porta mig på byggmax eftersom de bränt sina broar rätt reellt hos mig ändå. Att totalt skita i sina kunder på detta sättet är för mig helt otroligt. Och dumdristigt skulle jag säga. Är det värt en massa smutskastning av företagsnamnet för ynka 1348 kr?

Japp, ahlsell har ju en fysisk butik med alla detaljer, så jag i lugn och ro kunde välja rätt produkt på plats 🙂

Skrivet av takeoninja:

Kallas "kortreklamation" och är av någon anledning inte alls känt bland gemene man.

https://www.hallakonsument.se/ekonomi/kortreklamation-reklame...

Finns inga generella bryttider, misstänker att olika banker har olika regelverk, men principiellt ska det inte vara ett hinder att flera månader gått. Det kan som sagt ta lång tid att få ett ärende utrett, och det låter som ärendet pågått länge och utan egentlig "paus" så jag säger ge det ett försök. Du kan såklart också vara ärlig och säga att du inte kände till att du hade den här möjligheten/rätten som ett skäl till att du inte inkommit med en begäran om kortreklamation tidigare.

Att det finns ett ärligt försök att låta ÅF hantera ärendet ökar ju chansen att få reklamation beviljad så pass sent som nu. Tror ändå man brukar se 6 mån som någon rimlig gräns för små belopp och mer komplexa långdragna grejer (typ paketresor) kanske man har närmare ett år på sig att reklamera. Ännu bättre skydd om man använt kreditkort.

Av DavidtheDoom
Skrivet av ErikLtz:

...hur syntes att den var 7 år gammal? Funkade något serienummer hos tillverkaren...?

Stod tillverkningsdatum på etiketten på min produkt, notera, ej köpt hos HDDPrice utan via Amazon.
Finns lite mer info i denna tråden: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1693917-hgst-ultrastar...

Av DavidtheDoom
Skrivet av Bosse_470:

Jag vill kunna använda en större monitor för att visa video, SVTPlay och liknande från min TAB A8 platta.
Så jag har köpt en USB-C till HDMI adapter för detta ändamål.
Den skall klara upp till 4K UHD upplösning...

Tyvärr kom det väldigt lite instruktioner med adaptern ang användningen annat än att "connect USB-C to device and HDMI to monitor"...

Nu har jag försökt detta med två olika 64" monitorer och absolut ingenting händer när jag kopplar ihop dem....
Skärmen reagerar inte alls och bilden visas bara på plattan.

Är det någon här som har försökt och lyckats med detta?

Jag hittar inga inställningar i plattans "Settings"-app som kan vara relevanta för att skicka ut bilden via HDMI.

Trodde först att det var "Smart View" jag skulle använda men det var fel för då skickades bilden via WiFi och kraschade dessutom efter några 10-tal sekunder. Dessutom fungerade det inte alls ifall man satte på VPN på plattan för att komma åt blockerat material hos SVTplay utan bilden försvann helt.
(Jag är hos min dotter i USA när detta skrivs så VPN hem till vår Sverigebostad krävs för vissa program.)

Tacksam för råd om hur man skall göra...

Det är det eviga "USB-C är inte samma sak som USB-C".

USB-C är en fysisk port som kan innehålla många signaler. Däremot är det inte alla enheter som har signal mux:ar, dvs, stödjer alla signaler. Detta är nästan aldrig specificerat på produkter av någon anledning vilket är riktigt dåligt för oss som konsumenter.

Kort och gott är det nog som så att enheten inte stödjer USB-Alt mode HDMI utan endast är en grundläggande USB-port med power och USB-data. Stödjer plattan inte 5 Gbps-hastigheter så är det nästan uteslutet att alt-mode skulle fungera.

Möjligen att du kan installera drivrutiner för DisplayLink-protokollet i plattan och köra en DisplayLink-hub.

Av DavidtheDoom
Skrivet av pippisfarfar:

Skatteverket letar nya inkomster, vill ge oss alla böter pga sen deklaration

"Sista dagen att deklarera är den 2 maj 2024."
Du behöver nog inte hetsa kring kostnader än. 😁

Av DavidtheDoom
Skrivet av Red Beaver:

Själv vill beställde jag ett klickgolv från byggmax onlajn med gratis frakt till butik (golvet finns endast online). Beställde ett golvpaket extra mot vad jag trodde jag behövde på deras inrådan just in case. När jag vill returnera det som blev över så visar det sig att frakten kostar nästan 1000 kr, lika mycket som varan kostar - då det tydligen måste fraktas på pall... Men själva förpackningen är bara 60x30x10 cm, ser urlöjligt ut att lägga det lilla paketet på en stor pall. Kundtjänsten kör bara standardsvar att eftersom det är ett golv så måste det transporteras på pall, oavsett hur litet det är. Ringa till kundtjänsten går inte, och butiken säger bara att jag ska prata med kundtjänsten.

Låter som att du kan behålla det där extrapaketet om du behöver renovera en del framledes än att betala samma peng för att returnera...

Av DavidtheDoom
Skrivet av Nikodemous:

Jag får ändå säga att detta var en stor nyhet för mig. Allt som kan tänkas tillhöra boende har man alltså inget rättsskydd från ARN ifall det inte överstiger 2000 kr. Hade verkligen ingen koll på detta alls.

ARN är ett vägledande råd så något "lagskydd" har aldrig existerat. Däremot kan du alltid ta ärendet till rätten, det kostar 900 kr att lyfta ett ärende.

Av DavidtheDoom

Komplement, ja, men de är rätt kassa jämfört med en ordentlig sladdade dammsugare.

Robotdammsugaren går varje vardag, skaftdammsugaren används nog nästa varannan dag för sånt som roboten inte löst. Sladdade dammsugare går varannan månad gör rejäl rengöring, på soffan, mattor i vissa hörn mm.

Av DavidtheDoom
Skrivet av OldSchool297:

Har du ett äldre nätagg? Hade de felet sata ström fungerar ej till disken från en del äldre nätagg, var tvungen att ta en molex adapter till sata och då fungerade det.

Detta felet beror inte på nätagg utan att diskarna har en standby-pinne (3.3 V) som inte ska kopplas in, SATA-kontakter i konsumentmaskiner har denna pinne inkopplad (som standarden säger) medan disken förväntar sig endast 3.3 V för att sätta disken i viloläge. Används för "Staggered start" i stora diskarrayer.

Lösningen är som du säger nyttja en molex till sata (ingen 3.3 V finns i 4-pin molex) eller att tejpa över 3.3 V pinnarna i kontakten på hårddisken

Av DavidtheDoom

Jag har sett detta och det är riktigt stökigt!
Däremot skäligt att en tjänst inte får fördel över någon annan, men innebär detta att mobiler ska komma med såna där "installera en Map-app"-genväg också?

Av DavidtheDoom
Skrivet av ErikLtz:

Ahh, jag skrev NY men naturligtvis vet jag inte det - påsen var förseglad men "lite soggy" mot hur nya diskar brukar komma och ingen liten "Silica gel" men inga synliga märken eller så på driven. Nollställa SMART "skall ju inte gå" men med rätt verktyg går det säkert ändå om man är "filurig".

Etikettens tillverkningsdatum är 22JUN2023 om det nu är original-etikett, isåfall "lätt begagnad". Modellen som sådan verkar funnits på marknaden sedan september 2018 så kan vara betydligt äldre med utbytt etikett. Att samtliga större = nyare diskar är klart dyrare på deras webbplats indikerar också att det är "halvgamla" modeller de får ner priset på, för att de inte är helt nya nej. Även deras egenhanterade utbytespolicy i fem år (ej via Seagate i tre år) blir ju "mer logisk" om det inte är nya diskar utan mer eller mindre begagnade med nollställda smart-värden.

Programmet badblocks var redan installerat på servern, men undrar om jag orkar köra en massa fler timmar... har skrivit hela ytan en gång (med tar-filerna), fältet Reallocated_Sector_Ct är fortfarande 0. Tror jag nöjer mig med det och att det nog kanske inte är en NY disk utan typ "inkörd" och priset var ändå okej för det jag behöver den till. Något mer köp lockar trots det, men med vetskap att de nog inte är helt sanningsenliga med "new disk" som de uttryckligen påstår både på webb och faktura.

Att nolla SMART är inga problem att göra med rätt verktyg. Det gör bla tillverkarna själva vid refurb men även övriga aktörer som säljer vidare.

Är väl inte helt otänkbart att du fått en Kina-disk som använts för Chia-staking eller liknande, låg användning på disken. Etikett går ju fint att printa ut ny om man har rätt verktyg.

Kul att det gick bra. Gick skit för mig när jag köpte en "refurb", då de påstod att diskarna brukade vara ca 3 år gamla och urplockade ur server, min disk var 7 år gammal när jag fick den men med fina nollade SMART-siffror.

Av DavidtheDoom
Skrivet av ErikLtz:

Precix, den "halva hastigheten" tror jag ÄR normal och disken verkar OK så förstod inte riktigt det där friArsenik skrev med trasig disk, reklamation och slippa tull... men isåfall inte Seagate som står för eventuellt fuffens utan någon Kina-leverantör (PX4?) och den häringa firman hddprice / Robertelectronics i England som ju inte ens är EU - men kan det vara något slags Brexit-relaterat kryphål?!?

Fick mailsvar kl 03:05 lördag natt svensk tid, rätt udda för att vara England, mer rimligt "fjärran östern", fast ändå helg... men rimligt i en "mindre verksamhet" vilket de ju är med just nu endast 13 olika diskar i lager...

Sedan jag "hittade" dem på prisjakt verkar nu hddprice.se borta därifrån. Ser dem inte ens bland "erbjudanden utan direktlänk", så nåt fuffens är det väl - eller så vill de inte betala prisjakt för att vara med där.

Summa summarum: just min beställning verkar givit en fullt fungerande NY disk till ett mycket bra pris fraktfritt på 2 veckor. Dock utan Seagate-verify/warranty men där firman (så länge den finns kvar) säger sig ge 5 års egen utbytesgaranti istället för 3 år från tillverkaren.

Skrivet av Rouge of Darkness:

skulle tippa att det du fått är nån begagnad server disk som rullat tills den nått deras policy för utbyte varesig den uppvisat fel eller inte som sedan av nån i asien nollat smart data värdena på så den ska se oanvänd ut.

eller så är det faktiskt en renoverad disk där seagate nollat smart värdena där läsarm lager m.m. bytts ut och i princip är en ny disk och i stort sett bara data plattorna och chassit som fortfarande är orginalen.

Ja det mest sannolika är en utplockad disk med nollad Smart-data från tidigare serverpark.

Kör ett gäng badblocks-skrivningar över disken och kolla om "reallocated sector count" ökar från noll till något större värde. Då kan man få ett hum om slitagemängd på enheten.