Inlägg

Inlägg som björk har skrivit i forumet
Av björk
Skrivet av Gorian:

Det var min tanke också, men jag insåg snart att som surfplatta så var den undermålig. Inte nog med att var tung och tjock, utan mest för att Windows fortfarande inte är designat för touch, eller för den enkelhet rent användarmässigt som en surfplatta bör ha.
Att surfa är inge vidare skönt i och med det dåliga touch-stödet och tyngden av enheten. Att spela medier är ingen direkt höjdare heller, då man efter att vant sig vid att iOS pausar alla andra medier (musik/film) när man startar något annat, så är det rätt störande att man manuellt måste knappra sig fram till Spotify för att pausa det så fort man vill se något kort Youtube-klipp.
... etc.

Det finns betydligt bättre laptops.
Det finns betydligt bättre surfplattor.
Så varför vill man ha en hybrid som är medioker på båda?

Detta är enbart mina egna åsikter, och anledningen till varför jag valde bort den efter ca 2 veckors användning.

Hoppas ni andra får en trevligare upplevelse

Mvh,
Gorian

Nu har jag inte en Surface men jag har en Asus T100 som är en x86 tablet med tangentbordsdocka och Win 8, aka en budget-Surface i princip. Jag tycker tvärtom att om det är på något format som Win8 faktiskt fungerar så är det på en tablet med touch, windows 8 har ju fantastiskt touch stöd med en drös bra gestures. Dessutom stöd för att ha igång flera appar samtidigt sida vid sida, något som jag tycker är guld.

Av björk

Jag fick för 1,5 år sedan ca 1000kr för ett Xbox 360 4GB (slim tror jag modellen hette?) + kanske 8 spel, bland annat GTA V, Mass Effect 1+2, RDR, etc. Så om du har flyt kanske du kan få detsamma för din Xbox + spelen men det är nog max.

Datorprylarna har jag ingen aning om.

Av björk
Skrivet av Señor Hallon:

Hmm, din kod fungerar inte, den andra loopen ger ut 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ...., lägger man till den tredje går hela koden sönder, jag förstår dock inte varför, allt ser bra ut tycker jag.

Det är inte slumptalet (nbr) som läggs till utan index för loopen (i). Ändra det + att den jämför mot nbr istället för i så skall det nog fungera. Sedan saknas semikolon för printlines, förmodligen därför det krashar. Använder du någon IDE? I så fall borde du se det direkt.

edit: ovanstående för den korta varianten då. För den långa behöver du också ändra så den inte loopar på size av allNumbers för large och small.

Av björk

När det gäller sådana specifika och praktiska grejer inom det området så är nog KY/YH att föredra, spana in http://www.yhguiden.se/. Du får praktisk kunskap om just de grejerna som är relevanta för yrkesrollen och dessutom erfarenhet av att jobba i en sådan roll i och med praktikplats.

Universitetsutbildningar är i regel ganska breda och teoretiska, det handlar inte så mycket om specifik sakkunskap. Visst finns det relevanta utbildningar även på universitetsnivå (framförallt inom säkerhet skulle jag tro) men med tanke på vad du vill syssla med känns kanske en universitetsexamen som lite overkill. Du lär dig förmodligen mer av det du vill syssla med på en YH utbildning då.

Av björk

Jag har varit i Japan ett antal gånger, sammanräknat kanske 5-6 månader. Jag träffade en japansk utbytesstudent under studietiden och det slutade med att vi blev ihop, det inbegrep visst resande emellanåt. Jag kunde i princip inget om Japan innan och har noll intresse för typiska japanska exporter som manga, spel eller liknande (gillar japansk mat dock ). Det slutade ändå med att jag kärade ner mig totalt i landet när jag var där och då framförallt Tokyo som stad där jag spenderat i princip 95% av min tid. Trevliga människor, en _riktig_ storstadspuls, världsmetropolestetiken (jag är lite kär i Blade Runner stuket och Tokyo by night är fan så nära man kommer i verkliga livet), fantastiska saker att se, underbar mat, bra service tamigfan överallt (även på donken), vending machines i varje gathörn som har allt från varmt kaffe till öl, otroligt bra uteliv (barer, nattklubbar, KARAOKE!!!, etc.) och mycket mycket mer. Med det sagt tror jag många bygger upp en bild av landet/staden som kanske inte direkt inbefrias men ger man det en chans och vågar att utforska så kan jag inte se att man blir missnöjd i slutändan.

Allt jag skriver utgår från en Tokyo-vistelse, det är förmodligen billigare på andra ställen i landet. Det går att komma undan ganska billigt, säg typ 150-200 spänn om dagen på boende, om man är villig att bo på exempelvis vandrarhem eller hotell med delad dusch och dylika (sök på www.hotels.com för exempel). Mat är också något som går att komma undan med relativt billigt, dels genom att laga eget om man bor på ett ställe med eget/delat kök och dels för att det finns många matställen som det går att få skitgott inhemskt krubb för en relativt liten peng (Matsuya är en favorit, 20-30 spänn för svingod mat som du står dig på i timmar). Flyg går att få för så lite som 4,5k om man har flax men räkna med kanske 5-6k. Resten behöver inte heller vara speciellt dyrt, tunnelbana och tåg inom staden är relativt billigt. Skall man ut på klubb kan inträde kosta en del men då ingår oftast någon drink och jag har även varit med om gratis buffé (ja på en dansklubb). Karaoke kan dra iväg med men om man payar för en nomihoudai (all you can drink) samtidigt så kan man få underhållning med ett ganska schyst förkrök till för en relativt lagom peng sett till hur mycket man kan dricka.

Vad gäller språket så ställ in dig på att ingen kan engelska. Men jag har klarat mig bra på egen hand genom att lära mig vissa enstaka välanvända ord och fraser och genom att använda kroppsspråk. Vill du träffa fagra, inhemska damer för one night stands (och kanske längre om du har tur) så skulle jag rekommendera att gå och klubba i typ Shibuya. Det finns säkert ett dussin love hotels kring varje klubb där. Jag gillar själv att dra ut dricka och dansa till skön musik och de gångerna jag var där hade man alltid x antal tjejer som klängde på en, inget tjejen gillade. WOMB blev ett favoritställe, dra dit någon helgdag när någon schyst styr DJ lirar så kommer du ha en fantastisk natt på alla sätt och vis. Inte ovanligt att eventuellt ragg betalar love hotel vistelsen med enligt vänner jag dragit dit

Av björk

Jag tror nog snarare att det smäller högre då du kan visa på studier utomlands (på avancerad nivå dessutom). Utan att veta något om hur det egentligen ligger till så känns Singapore spontant som ett land som har ett bra rykte sett från ett studieperspektiv. Sedan om det exakt motsvarar en viss typ av examen här hemma i Svedala är väl mindre viktigt egentligen. Finns alla möjliga sorters masterprogram som varierar i både längd och utformning. Vissa masterprogram i exempelvis staterna inkluderar inte någon typ av exjobb alls utan består bara av vanliga kurser till 100%. Kör på kärleken och även om det nu skulle råka skita sig så tror jag inte Singapore är ett dåligt val alls för studier!

Av björk

Tror inte det spelar någon större roll faktiskt. Förmodligen är det lite mer meriterande med någon form utav IT-inriktat gymnasieprogram. Men kan du ge bevis på ett brinnande intresse och kunskaper inom området samt social förmåga så är förmodligen det enda som betyder något därutöver att du faktiskt har ett komplett gymnasiebetyg. Om du tänkt studera vidare någon gång i framtiden så se till att få med alla naturämnen bara för att ha maximalt med dörrar öppna.

Av björk

Varit på ett möte (eller vad det nu kallas) på arbetsförmedligen i mitt liv och det var efter att jag hade fått en plats på en utbildning via dem (företaget som letade folk var hos AF och hade en träff för intresserade). Jag hade anmält intresse och gått igenom intervjuerna utan att ha varit inskriven på arbetsförmedlingen. Han som senare ringde upp mig och sade att jag hade fått en av platserna påpekade att jag måste skriva in mig på arbetsförmedlingen för att få utnyttja platsen. Jag gjorde som han sade och gick igenom utbildningen varefter det skulle dröja någon vecka innan man fick svar på om man fick anställning där man hade utbildats. Under den tiden låg arbetsförmedligen på som fan att jag MÅSTE gå på deras möten nu (varken fick eller ville ha några pengar av dem kan jag tillägga). Gick till slut dit och det var precis som man hade tänkt sig. Det kändes som om det var på dagisnivå och att de trodde att man var ett hopplöst fall så fort man steg innanför dörren. Med det sagt så var många av de som var där kanske inte de skarpaste knivarna i lådan och det är möjligt att många som söker sig dit kanske behöver den "hjälpen" men jag skämdes nästan över att vara där.

Hur som helst fick jag jobbet dagen efter och jag är tacksam för utbildningen de pröjsade åt mig men det var förhoppningsvis sista gången jag behövde komma i kontakt men dem. Efter några år som "knegare" så började jag plugga, tog examen och har nu ett underbart och välbetalt jobb inom IT med fantastiska utvecklingsmöjligheter som passar mig som handen i handsken. Så jag skulle helt enkelt rekommendera dig att börja plugga direkt (om det nu är det du vill) och hoppa över "knegarstadiet" och all interaktion med arbetsförmedlingen, en vettig examen öppnar upp lite fler dörrar. Nu är det lite sent för anmälan till hösten men kanske finns några lediga platser på något vettigt. Kolla upp www.antagning.se för utbildningar på universitetsnivå eller http://www.yhguiden.se/ för KY-utbildningar.

Av björk
Skrivet av heaglu:

Låner den här tråden lite för jag är i typ samma situation som Demew. fast jag är intresserad mer intresserad programmering, kan ni rekommendera nått?
har mest testat gjort små program med visual studio 2013 fast bara i "Console application" (c#). det finns ju unity, men är det bra för nybörjare? helst i 2d för att göra modeller i 3d är inte min starka sida

Lär dig C# någorlunda och börja sedan labba med Unity3D. Alla är nybörjare någon gång och har du en god grund i C# först så är Unity väldigt "approachable" även för nybörjare. I Unity kan du även göra 2D spel. Ett annat alternativ för C#-utvecklare är MonoGame (http://www.monogame.net/) vilket är en open source implementation av XNA (och numera mer därtill) som fungerar på flera plattformar. MonoGame är tillskillnad från Unity ett ramverk och är därmed på en lägre abstraktionsnivå. Trots det skulle jag säga att även MonoGame lämpar sig ypperligt för nybörjare.

Av björk

Jag införskaffade en T100 för några månader sedan och det är tamigfan det bästa elektronikinköpet jag gjort på år och dagar så jag är helt såld på konceptet. Använder den både som laptop och tablet och att just kunna få en x86:a i det här formatet med fantastisk batteritid och helt okej prestanda får en att undra hur ARM-tablets kommer kunna motiveras framöver. Likaså känns Windows 8 som gjort för hybrider och jag tror att just 8:an kommer få ett rejält uppsving i och med att hybriderna blir populärare.

Precis som nämnt är det som saknas mer RAM och lagringsutrymme för att det skall kunna ses lite mer som en fullgod laptopreplacement med. Men det lär komma och om Intel fortsätter att göra framsteg inom Atom-serien likt hoppet till Bay Trail så känns det som om det kan bli hur bra som helst!

Av björk

Hoppas det går att stänga av eller välja att fortsätta köra på som det är nu, har vant mig och tycker det är riktigt schyst med större yta. Lättare att få en direkt överblick de få gångerna man faktiskt måste in och kolla något. Men jag antar att det lär gå då det annars skulle göra hybriddatorer i princip oanvändbara annars.

Det stör mig när de återinförde "startknappen" nere i hörnet att det inte går att ta bort skiten. Kunde de inte gjort det valbart istället, nu har jag en grej som jag aldrig använder som bara tar upp plats i taskbaren.

Av björk

Skaffade just en Asus T100 för ca en vecka sedan och tycker hybridgrejen är helt underbar, känns som konceptet kan slå rejält. Underbart att Intel styrt upp Atom så att man kan få en x86 maskin i ett sådant format med fantastisk batteritid samt helt okej prestanda. Tror nog att Apple kommer att komma med något liknande inom den närmsta framtiden. MS har väl visst försprång då man kan köra RT-apps på desktop medan iOS apps inte går att köra på OSX (än).

Tycker förövrigt Win 8 fungerar alldeles utmärkt som desktop OS och jag har kört det sedan det släpptes men det är tamigfan helt underbart med touch. Hade givetvis inte sagt nej till mer RAM + HDD utrymme samt den vassaste CPU-modellen i nya bay trail serien men för priset den säljs för får det ses som acceptabelt. Använder den både som bruksdator genom att koppla in skärm + tangentbord/mus samt som surfplatta/netbook i andra fall. Har den placerad under min stationära skärm på skrivbordet när jag använder den som bruksdator och tycker det är hur grymt som helst att kunna fippla med touch och apps på lilla skärmen (mail, kalender, pdf-läsare, metro IE, eller desktop där med, etc) sedan ha desktop på stora exempelvis.

Av björk

Jag har den, tycker den är riktigt fantastisk för det priset. Speciellt med tanke på att man får med tangentbordsdocka och Office 2013. Kvalitén är bra trots plast, inte märkt av något knakande. Hade däremot föredragit att de hade använt samma ytskikt ("rubberized") som de har under tagentbordsdockan på själva baksidan av plattan. Samlar väldigt lätt på sig fingeravtryck. Fästet är förvånandsvärt bra det med, använder den mycket isatt i tangentbordsdockan även när jag inte använder det fysiska tangentborde då det är skönt att slippa hålla i plattan ibland.

Prestandan är fullgod och jag har kört lite gamla x86 spel och kört Visual Studio 2013 på den till och med. Modern UI laggar ingenting, office fungerar bra. Något som är dåligt är dock touchpaden, den är kanske den sämsta jag någonsin använt. Tangentbordet är helt okej men känns lite litet även för mig som suttit på en 12" laptop senaste 6 åren. Man vänjer sig emellertid snabbt.

Av björk

Källkritik mina vänner! Waterford whispers news som de citerat är en satirisk sida med påhittade nyheter, lite likt the onion.

Skickades från m.sweclockers.com

Av björk
Skrivet av Crazy Ferret:

Force India först ute med bild på sin nya konstruktion. Smaken måhända är som baken, men jag måste nog tillstå att det ser väldigt lovande ut på just utseendefronten.

Brukar hänga en del på /r/formula1 på Reddit och det lustiga är att det förra året var någon som lade upp en bild på hur just FI:s bil skulle kunna se ut om den var svartmålad (kan ses på http://img541.imageshack.us/img541/4075/k8lg.jpg). Ganska snabb och slarvig mock up men många som sade att det aaaaaldrig skulle hända med tanke på Indiska flaggans färger. Tji fick dem

edit:
Datum att se fram emot inom den närmsta framtiden förövrigt, de första är när stallen skall presentera sina nya bilar:
24/01/14 12:00 McLaren
25/01/14 13:30 Ferrari
26/01/14 Sauber
At First Test Red Bull
At First Test Caterham
At First Test Mercedes
28/01/14 - 31/01/14 First Test
19/02/14 - 22/02/14 Second Test
27/02/14 - 02/03/14 Third Test

Förövrigt endast Lotus nu som inte tänkt dyka upp på first test. Hoppas de får ordning på finanserna och dylika. Vore surt om allt skulle gå åt helvete med tanke på Grosjeans utvecklingskurva. Vore underbart om han skulle lyckats kamma hem en vinst kommande säsong.

Av björk
Skrivet av Crazy Ferret:

Det blir trots allt lite svensk fägring i F1-cirkusen i år ... http://www.formula1.com/news/headlines/2014/1/15393.html Inte för att man bör ha alltför stora förhoppningar på honom i Caterham, men det är ju positivt att han får in en fot i vart fall.

Vad har ni för tankar, förhoppningar och farhågor inför säsongen 2014?

Förhoppningen är att det i och med bytet från V8 till V6 turbo kommer bli lite omkastningar stallen emellan. Men kanske framförallt att det blir jämnare, att Ferrari och McLaren rycker upp sig, Mercedes tar ett steg framåt, Lotus fortsätter visa att de kan osv. Hoppas därutöver på lite överraskningar och att slippa se Vettel cruisa runt ensam på topp varje racehelg. Jag hoppas även att förra årets backmarkers närmar sig mittfältet mer, det vore framförallt kul om Caterham tog ett steg framåt nu när Markus Ericsson anslutit. De har ju tidigare gått ut och sagt att de satsat på just 2014 och att de 2013 mest gled med. Verkar även som om stallchefen idag gått ut och sagt att de eventuellt lägger ner till 2015 om 2014 skulle bli ett misslyckande.

Värsta farhågan är att det kommer bli Red Bull/Vettel dominans igen. Vore intressant att se Vettel få visa vad han går för mot Alonso/Kimi/Hamilton/etc i ungefär motsvarande bilar. Tycker synd om Alonso senaste säsongerna, 2012 var snöpligt (men oj vad Interlagos var ett fantastiskt race) och 2013 var katastrof.

Jag tror 2014 kommer bli en mycket intressant säsong. Nya motorer, sista racet ger dubbla poäng (är inte riktigt vän med den tanken ännu dock), Kimi tillbaka till Ferrari, banzai Kamui tillbaka i F1 (känns som japanerna förtjänar en landsman i F1 bara utifrån vilka grymma fans de är), lite nya rookies som kan överraska (kanske framför allt Kevin men skall bli intressant att se vad Ericsson kan göra i Caterham och Kvyat i Torro Rosso), etc. Kommer bli grymt! Hoppas det regnar lite mer dock

Av björk

Vet inte hur den nya indelningen av kurser fungerar på gymnasienivå men så länge du läst vad som tidigare hette matte C på gymnasiet så är du i princip behörig till alla ekonomprogram då de andra behörighetskriterierna är något alla gymnasieelever läser (EnB och ShA). Läser du en naturlinje så är det lugna puckar! Om du vill se antagningsstatistik från tidigare år för att undersöka vad som krävs för att komma in på det du vill läsa så kan du söka på http://statistik.uhr.se/ . Om du är orolig för att betygen inte skall räcka till så skriv ett bra högskoleprov och betygen blir irrelevanta.

Av björk
Skrivet av Maisler:

Synd att det var med touch, tycker det verkar onödigt och skärmen blir automatiskt glansig. Men aja. Tror vi tar den! Vad menas med portabel router + hdmi-vga-adapter?

Touch-skärmen har i regel varit den bättre av dem då ramen blir mer rigid. Det finns endast en hdmi-output på latopen, adaptern är för om man vill koppla in via VGA kabel istället (och den kostar ganska mycket extra att köpa till om man köper direkt från Sony). Det ingår dessutom en wifi-router i köpet.

Väldigt bra pris förövrigt, speciellt med tanke på att det är i5an, touch-skärm + tillbehören. Synd bara att det endast är 4GB RAM annars hade man själv varit väldigt sugen.

Av björk

Vad skall du ha datorn till? Jag skulle undvika AMD processorer i bärbara, de är i regel ganska kassa. Satsa på en Intel I5/I7 från tredje eller fjärde generationen (betecknade 3XXX eller 4XXX). SSD skulle jag personligen aldrig klara mig utan i nuläget men det kan allt som oftast vara billigare att köpa till i efterhand (så länge det är möjligt att byta ut disken i laptopen). Vad gäller grafikkort så beror det på användningsområde. Intels integrerade (HD-serien) är i regel rätt okej nuförtiden och går till och med att spela lite lätt på. HD4000 är äldre generationen, när Haswell kom så introducerades nya (från HD4200 till HD5200 där högre siffra = bättre i princip). Det borde dyka upp bra deals nu under julen som passar din budget, kan vara värt att spana in de "stora" kedjorna likt Elgiganten, Media Markt eller liknande med.

Av björk

Får nog lov att hålla med oouhdawg, försök med Blocket först annars blir det i regel inte mycket. Min gamla 15" med liknande specs som din fast med ett 570M, snäppet vassare CPU, 8GB RAM och kvarvarande garanti hade jag väldigt svårt att få såld för 4000.