Inlägg

Inlägg som Aktsu har skrivit i forumet
Skrivet av JoL_:

Är äntligen i färd med att börja bygga ihop mitt här i dagarna 🙂 Har ni som redan byggt använt kylpastan som sitter förmonterad på kylaren eller har ni lagt på egen?

@Aktsu
@grollo92
@Nayiki

Jag kör alltid egen och nu för tiden blir det Thermal Grizzly Kryonaut.

För att klargöra då det verkar vara många som blanda ihop mellan de 3 (4) separata försäkringarna.

En sjuk- och olycksfallsförsäkring är inte samma sak som att ha en olycksfallsförsäkring och en sjukförsäkring, de täcker olika saker. Olycksfallsdelen är oftast samma i olycksfall och sjuk- och olycksfall men sjukdelen i en sjuk- och olycksfallsförsäkring täcker normalt vissa diagnoser samt invaliditet orsakad av sjukdom med engångsbelopp. Se det som en olycksfallsförsäkring där även invaliditet efter t.ex. stroke ger ersättning.

En sjukförsäkring är tänkt att täcka inkomstbortfall medan man är sjukskriven så det är som sagt något helt annat.

Sedan finns ju även sjukvårdsförsäkring som betalar för vård på privata inrättningar men det är ju verkligen en helt annan sak.

Personligen tycker jag som följer:
1) Olycksfallsförsäkring är ett krav
2) Sjuk- och olycksfall är för dyr för vad den ger över olycksfallsförsäkringen
3) Sjukförsäkring är helt klart ett krav om man tjänar över ca 30k brutto, men är bäst när den tecknas och betalas av tjänstepensionslösningen och de allra flesta som har någon form av tjänstepension har även ett sjukmoment där.
4) Sjukvårdsförsäkring är trevligt men inget jag skulle betala för privat, kostar oftast en hel del om man skall ha utan hög självrisk eller krav på remiss vilket enligt mig behövs för att den skall vara vettig.

Jag tycker att för mig personligen så är en olycksfall värd det, däremot tycker jag inte att en sjuk- och olycksfall är det. En olycksfall kan man oftast teckna bra mycket billigare och är ju egentligen det mer troliga scenariot vad gäller utnyttjande som behövdes så därav tycker jag den är vettig.

Folk blandar dock dessa begrepp hej vilt och många tror de har en sjuk- och olycksfall när de bara har en olycksfall, det är ju 2 skilda försäkringar.

Skrivet av Blomkungen:

@Aktsu fast det handlar inte om värme inuti bilen, faktum är att om det är kallt ute kommer batterierna kontinuerligt behöva värmas och det kommer krävas mer energi desto kallare det blir. Det blir smärtsamt tydligt att du inte kört utanför Stockholm då du tror att det blir sämre före desto kallare det blir också, snarare blir det bättre före då det snöar mindre och vägarna blir hårdare vid lägre temperatur.

Batteripaketet är väldigt bra isolerat och värms i de flesta fall av spillvärme från transmissionen så det krävs inte alls speciellt mycket värme för att det skall vara på en okej nivå, kör man motorväg räcker det lätt. Och jag vet inte var du bor men jag har aldrig varit med om att det är torr asfalt utan något på vägen hela vintrarna, det är det iaf inte där jag kört i -25. Det räcker som sagt med blöt väg efter regn för att påverka förbrukningen märkbart så minsta ojämnheter kommer påverka mycket.

Skrivet av Blomkungen:

Flera tusen datapoints kommer också jämna ut mindre skillnader och ge ett ganska realistiskt resultat. Din ståndpunkt innebär dock att all forskning förutom kliniska experiment är värdelösa men det kan du väl ändå inte tycka?

Nej det är inte så det fungerar alls, bara för att du har många tusen datapunkter så kan du inte ta resultatet och ta en av hundratals variabler (där vissa korrelerar kraftigt samt dessutom kommer förklara räckvidd mer än den du valt ut) och hävda att den förklarar hela resultatet (vilket är vad de gjort).

Du har helt enkelt inte länkat en källa som säger något om hur temperatur som ensam variabel påverkar utan den enda slutsats vi kan dra av detta är att folk har fått kortare räckvidd på vintern kontra sommaren, exakt varför detta skett kan vi inte dra en slutsats om baserat på det som presenteras. Att räckvidden är kortare på vintern eller att kyla påverkar motsätter sig nog ingen men att som du (med ”stöd” av din länk) hävda att temperaturen är den enda orsaken kan det inte vara många som tror på.

Hade de gjort en regressionsanalys på det hela hade vi kunnat prata om temperaturens påverkan (eftersom vi då hade vetat lite om vilka variabler som korrelerar, förklaringsgrad osv) men det har de inte gjort här. Om du inte kan förstå hur det skiljer sig från faktiska statistiska undersökningar (som forskningen grundar sig i) så får du helt enkelt läsa lite matematisk statistik.

Men nu är vi rätt långt ifrån topic så vi kanske helt enkelt får ”agree to disagree”.

Skrivet av Blomkungen:

@Aktsu: tycker det borde gå väldigt bra att använda. Särskilt då deras tapp på 20% vid 0C matchar det norska vintertestet exakt. Har du något som motbevisar mer än din åsikt får du väldigt gärna länka det och utbilda oss andra.

Du försöker väl inte påstå att kyla inte påverkar batterier i elbilar? I såna fall får du gärna förklara varför elbilar bryter mot fysikens lagar.

Nej det funkar inte bra att använda det på det sättet just för du jämför scenarion med hundratals variabler som alla är olika, de har ju inte ens kört på samma ställe i samma hastighet. Det behöver jag inte visa källa på för det är grundläggande statistik.

Och nej det är inte det jag påstår, men kyla kan inte bryta mot fysikens lagar och trolla bort energi utan den måste spenderas på något. Och det är enkelt att mäta hur mycket energi som spenderas på t.ex. värme och då kommer man fram till att den inte drar speciellt mycket mer bara på grund av kyla.

Skrivet av Otori:

Som du själv skriver så har ju inte ALLA elbilar uppvärmning. Hur påverkas de av enbart kyla?

Eller om du kört en elbil till en plats där laddning inte är möjlig, hur påverkar det?

Har elbilen inte uppvärmt batteri så kommer en del av kapaciteten vara låst tills det värms upp av antingen laddning eller köra, så räckvidden vid långkörning blir ju typ densamma som utan uppvärmning (däremot kan laddhastigheten bli sämre).

Att man kört elbil till en plats där det inte finns laddning påverkar inte räckvidden mer än att man får ta lite från batteriet och värma upp med i början.

Det intressanta när man pratar räckvidd är som sagt hur långa resor man kan göra innan man måste ladda, inte hur många gånger man kan värma upp bilen för att köra 5 km. För det förstnämnda är det andra faktorer än temperaturen som blir relevanta.

Skrivet av Otori:

Hur mycket värmen drar (tolkar det som att du menar värmen i kupen under körning?) är väl inte vad det handlar om? Jag tycker det är väldigt intressant hur körsträckan förkortas när det är minusgrader.

Ett väldigt intressant test hade varit att ”köra” bilarna i bänk i ett frysrum, utan någon yttre påverkan för att få svart-på-vitt hur batterikapaciteten påverkas.

Som jag skrivit tidigare så tappar min laddhybrid nästan 25% mellan 0 till -10. Vid -15 är det ingen skillnad mot -10, lägre temperaturer har jag inte kört i.

Väder och väglag påverkar alla fordon, frågan är som sagt hur mycket enbart kylan påverkar.

Ja och enbart kylan är som sagt inte det som påverkar mycket. Däremot är det ju så att när det är -15 så finns det oftast saker som is efter plogbilen, grus eller snö på vägen som ökar rullmotståndet kraftigt, där kan man se en större effekt vid given hastighet. Däremot är det ju så att är det snö på vägen kör man ju oftast långsammare och hastigheten är det som påverkar räckvidden mest, så det jämnar ut sig lite där.

Laddhybrider blir ju något helt annat då de inte kan köras tillräckligt långt på el för att få ett medelvärde under tillräckligt lång tid för att göra det representativt för en längre resa. Att värma en kall bil drar ju högre effekt men under en kortare tid så om resan är kort så blir medelförbrukningen hög pga uppvärmningen i början. Laddhybrider har ju dessutom ofta inte värme för sina batterier (som de flesta elbilar har) vilket gör att man inte kan ta ut fulla kapaciteten från dem, vilket ju faktiskt ger kortare räckvidd.

Skrivet av Blomkungen:

https://www.geotab.com/blog/ev-range/

Intressant graf med hur kyla påverkar räckvidden. Ser inte alls kul ut

Deras data kan dock inte användas för att visa hur kyla påverkar räckvidden. De har alltså samlat in data från massvis med bilar som faktiskt kört och sedan har de endast tagit ut en variabel, temperatur. Detta är ju självklart helt meningslöst att göra och datan kan inte svara på frågan hur mycket temperaturen påverkar eftersom de inte kontrollerat för de övriga variablerna.

Kan du inte sluta tjata om temperaturen när det faktiskt inte är ett problem? Värmaren drar i de flesta elbilar under 3 kW i genomsnitt över tid även när det är riktigt kallt så då kan du själv räkna ut hur liten effekt det har.

Prata gärna om räckvidd på vintern med snö och allt möjligt om du är intresserad av det, för då pratar du saker som faktiskt kan ha relativt stor påverkan när man får alla effekter samtidigt.

Skrivet av PlogarN97:

Det finns mycket specialgrejer som ska göra "livet lättare". Men istället får man en jävla massa skit som ska stå och ta upp plats och underhåll.

Juicepress, potatisskalare, dvdspelare, AC

Men åter igen. Om det är värt för dig, toppen!

Ja men så kan man ju säga om allt som inte är precis det man själv bryr sig om. Vissa tycker att ha lägenhet/hus är meningslöst slöseri när man kan bo i husvagn. Så länge den som köper en specifik sak faktiskt får glädje av den är det ju inte ett onödigt köp för just den personen.

Skrivet av Helionart:

Sitter på en 5013 i Silver som jag vill byta ut mot en svart. Men det är kanske inte aktuellt med ett byte för dig?

Mvh

Nej tack, jag har köpt en förstärkare istället.

Skrivet av PlogarN97:

Jag förstår mig inte på folk som köper AC för att det är 29 grader 3 dagar om år.

Men nåja, gör som ni vill.

Edit: Nåja, undantag är väl om man är väldigt gammal eller har någon långvarig sjukdom

Varför inte? En portabel kostar ju runt 5k så det är ju bara att skaffa för att få det skönt. Jag har ju lite varmare lägenhet så för mig var det helt klart värt att få ett fast system installerat, även om jag hade kunnat köpa typ 30 st portabla för samma pengar.

Att spendera sina pengar på att må bättre är väl precis det man skall spendera dem på?

Marantz SR6012

Hej!

Dags att göra sig av med förstärkaren, det är en Marantz SR6012 i svart inköpt i oktober 2018. Den levererades med 24 månaders garanti så garantin gäller till oktober i år.

Tyvärr har jag inte kartongen kvar och jag vill att den hämtas upp.

Lägg ett bud i tråden men jag tycker nog att åtminstone 5k bör den vara värd.

Läs hela annonsen här

Skrivet av Dashio:

Sant! Jag funderade dock på att ha den på bordet så man kanske hör den mer än förväntat

Du lär höra den mindre än Ghosten oavsett var du har den, när priset dessutom är lägre för NZXT H1 (om man räknar in PSU/kylare) så anser iaf jag att det är en bättre deal. Om man nu inte vill ha designen av Ghosten då den ju är rätt fin och liten i volym, även om fotavtryck är det viktigaste för mig.

Skrivet av Dashio:

Är den tystare?!
Jag överväger faktiskt mellan dessa två

Garanterat iom AIO för CPUn, sen kan jag ju ha min på golvet nu vilket ytterligare sänker ljudnivån jag kan höra.

Nu kör jag mitt NZXT H1, mycket svalare och tystare än Ghost S1. Tar dessutom mindre plats och jag kan ha det på mattan på golvet eftersom det inter är något utblås direkt under.

Skrivet av Niivpzi:

Hade min granne kastat upp en motor mellan hans och mitt sovrumsfönster garanterar jag att jag hade gjort allt för att få bort den ifall han kör den nattetid.
Om inte det är den dyraste modellen som på riktigt är "tyst" men alla vanliga hotellbrummmaskiner jag sett i andra länder låter rätt brutalt utanför alla fönster.

För det första så är det knappt hörbart på någon meters avstånd utomhus, det enda som låter hos mig är på insidan där det finns ett litet mullrande från att taket resonerar lite. Håller på att löa bort det också men på utsidan kan man inte höra om den är igång ens på 2 meters håll. Hotellen har väl skitmaskiner, de brukar ju låta galet mycket på insidan också. Kan säga att min portabla lät mer på utsidan än min fasta gör så den störde garanterat mer.

För det andra hade du inte haft så mycket att säga till om ifall fastighetsägaren godkänt det och bygglovet gått igenom, det skall mycket till för att den skall överstiga gränsvärdena. Det är dock bygglovet som är där det förmodligen faller, att få godkänt för att sätta den på fasaden i ett flerfamiljshus är svårt vad jag fått höra. På taket däremot så behöver man inget bygglov alls så länge vissa kriterier är uppfyllda.

Jämför bostadsrätt mot hus då det är de alternativ där man själv köper, då har man ofta en fördel i lägenhet då man är fler som delar på kostnaden för att lägga om taket, måla fasaden osv. Invändigt så blir det ju samma kostnader (givet samma storlek och upplägg) så där blir det ju ingen större skillnad.

Skrivet av snajk:

Frågan är om du betalar så mycket mer skatt än exempelvis mig? För jag bor i hyresrätt och får inget ränteavdrag, och för den delen inget rotavdrag. Mina boendekostnader går upp varje år och min (kommunala) hyresvärd gör stora vinstutdelningar för att finansiera offentlig verksamhet, istället för att underhålla de hus de har och bygga nya rimligt prissatta bostäder.

Det är ju egentligen ett ganska perfekt läge att avskaffa ränteavdraget nu när räntorna är så låga att det ändå knappt ger något.

Ja det vet man ju aldrig, beror ju på lön och massa annat.

Håller med om att läget just nu är bra för att avtrappa/avskaffa det, men jag ser det som sagt som en skattehöjning så om de inte samtidigt sänker skatten på arbete lär jag inte rösta för det. Det fanns en tid när jag hade gjort det "för landets bästa" men det var innan det visade sig att jag varken får tillgång till vettig sjukvård eller utnyttja den allmänna sjukförsäkringen när jag verkligen behöver det (trots att det var det jag skulle få för mina skattepengar). Jag vet inte vem som får utnyttja det men med tanke på kostnaden verkar det vara någon iaf. Så hädanefter kommer jag rösta enkom för att minimera min egna skattebörda vilket i fallet ränteavdrag innebär att jag vill ha det kvar.

Skrivet av Triffid:

Ränteavdraget är ett ofog som borde avskaffats långt innan amorteringskravet var på förslag. Tyvärr är politikerna för veka för att våga argumentera för något opopulärt utan följer bara vinden här...

Ja det hjälper ju till att elda på bostadspriserna när alla får rabatt på räntan. Däremot ser jag det som att jag får iaf lite tillbaka för all skatt jag betalar och varje möjlighet att betala mindre för det lilla man får är bra.

Men ju högre räntorna blir desto galnare belopp blir det som staten inte längre får in.

Skrivet av tellus82:

Du kan behöva kolla de övriga spänningarna då moderkort har en tendens att sätta dom fel, speciellt över 3600, sen kan du prova att öka spänningen lite mer på minnena, men uppåt 1.38 bör vara problemfritt även med värme i åtanke.

Ett bra test för FCLK är de flesta kombinerade minnes/cpu test, and typ aida64, prime95 osv

Ja jag ger nog upp på 1900 MT/s för FCLK, testade lite olika men fick den aldrig att posta ens (testade att sätta lite olika spänningar men orkar inte lägga allt för mycket tid), jag nöjer mig med att testa om 1866 MT/s är stabilt över längre stunder istället.

Sen kan jag ju försöka pilla på timings efter det, med XMP och FCLK på 1866 MT/s är jag nere på 68 ns i latens iaf så det är väl en bra början.