Inlägg

Inlägg som Aktsu har skrivit i forumet
Av Aktsu
Skrivet av slipbit:

Börsen gick bra förra året, men fastighetspriserna gick ju ned. Men jag är ingen expert i området. Man får inte förminska behovet att kassaflödet.

Ja fastighetspriser kan gå ned oavsett, men det man brukar prata om är att vid större nedgångar på aktiemarknaden så verkar också bostadspriserna gå ned vilket kan vara bra att tänka på oavsett vilken strategi man väljer.

Av Aktsu
Skrivet av slipbit:

Om det blir 40% nedgång och har 180k värde i ISK så finns det inget som hindrar att du utökar ditt bolån med 150k och då har du plötsligt 90k+150k = 240k > 180k.

Du utgår att man måste sälja bostaden när man behöver pengar istället för att öka belåningen av den. Visst, är du pensionär och har dålig likviditet så kanske dörren för att få bolån stängd.

En annan aspekt som ger dig rätt är att man bör diversifiera sina tillgångar. Huset/lägenheten kan ju brinna upp och då är det dumt att man har bundit alla sina tillgångar till den.

Man får göra lite som man vill där.

Det är inte alls säkert att man får låna upp pengar man lagt in tidigare, det kan vara nya regler för lån, man kan vara arbetslös / sjukskriven / för gammal (även innan pension kan det ibland vara svårt), man kan ha fått förändrad familjesituation, fastighetsvärdet har gått ned, föreningens ekonomi är dålig osv som gör att lånet inte längre medges.

Är den situationen man är i temporär så har man större marginaler innan man tvingas sälja bostaden, bostadsmarknaden brukar också antas vara kopplad till aktiemarknaden så om aktiemarknaden är i en svacka så brukar bostadsmarknaden också vara det och då kan det vara svårt att få ett lån. Så det är ett läge man verkligen inte vill tvingas sälja sin bostad i, speciellt eftersom bostaden är köpt med hävstång.

Men blir man lugnare av att ha så låga lån som möjligt ska man helt klart göra det, att känna sig otrygg är såklart något man bör undvika och det är klart att det finns fördelar med att ha lägre kostnader. Jag tycker bara det är viktigt att man tänker på att man faktiskt tar en risk genom att göra det också.

Av Aktsu
Skrivet av slipbit:

Det är ju ganska vanligt att folk belånar sin bostad för renoveringar och dylikt. Det har också lett till att de som valt att göra så och konsumera sin lön och inte haft något sparat inte har haft någon annan möjlighet.

Om man nöjesrenoverar för 150K och tänker att man ska behålla sina 300K i ISK. Vad händer om vi får en börskrasch och en nedgång med 40%. Du har inte tagit hänsyn till att motsvarande belopp på börsen och belåna på bostaden är en skillnad i risk. Varför ger banken de som har 60% belåningsgrad en lägre ränta än en som har 80%? Jo för att risken är lägre för banken med en bostad som är belånad 60% än 80%.

Ska du jämföra två scenarion får du ju jämföra de scenariona, inte hitta på ett tredje där man lånar och konsumerar istället.

En börskrasch på 40% påverkar bara om man behöver pengarna i samma veva så man behöver sälja av, och i det läget att man behöver mer än den buffert som ligger på räntekonto så har jag hellre 180k i min ISK än att ha 90k i en ISK och 150k lägre lån just för att pengarna är tillgängliga.

Banken ger dig lägre ränta för att deras kreditrisk blir såklart lägre vid en lägre belåningsgrad då det är färre scenarion som gör att de förlorar pengar, det behöver inte betyda att din risk för att hamna i problem blir lägre. Min tanke är iaf att man bör välja undvika att tvingas sälja sin bostad, och du blir mer motståndskraftig mot det om du kommer åt dina pengar utan att sälja bostaden.

Av Aktsu
Skrivet av koSmiQ:

Det här diskuteras ju alltid och många säger "låna eftersom marknaden slår räntan" och så vidare. Själv gillar jag att låna så lite som möjligt. Vissa saker måste man låna till, det kommer man inte undan, men har man råd så tycker jag alltid att man ska betala kontakt utan att för den delen ruinera sig själv.

Vi köpte vår senaste bil kontakt (ingen värsting, så inte en halv miljon)
När vi bytte värmepump för ett par månader sedan så betalade vi den kontant och använde buffert-pengar

Alla lån har en ränta samt ska nån gång betalas tillbaka så jag ser mindre lån som en vinst i längden. Det kan även hända saker i livet som gör att du har svårare att betala ett större lån. Sjukskrivning, höga räntor eller vad det nu kan vara och om du då har ett mindre lån har du också större chans att hantera andra förändringar utan att behöva sälja ditt ISK-innehav.

TLDR: jag hade använt pengar från ISK och inte ökat min skuldsättning om möjligt.

Alla får såklart göra som de vill men man behöver vara medveten om att rent statistiskt så får man anta att man blir ”fattigare” med din föreslagna metod, så vid en given tidpunkt kan man anta att man har större ekonomiska muskler ifall man väljer att ha mer i en ISK.

Riskmässigt är det också många scenarion där man kan få problem om man bundit pengarna i sin bostad istället för att ha de mer lättillgängligt i en ISK. Skulle våga gissa att för det flesta är det troligare att man behöver pengar som är bundna i bostaden och de är otillgängliga än att ett scenario där investering av pengarna är en nackdel. Speciellt eftersom pengarna i bostaden är väldigt otillgängliga när man är arbetslös eller pensionär.

Av Aktsu
Skrivet av izzie:

För mig personligen är det inget problem eftersom jag som konsult fakturerar per påbörjad timma och utanför arbetstid fakturerar jag avtalat dubbelt.

Det jag vänder mig emot är denna sjuka kulturen av förväntan om tillgänglighet dygnet runt. Jag är fullt medveten om att det fungerar så, mig inkluderat, men jag ser ingen logisk förklaring till varför det skall vara förväntat. Att företaget äger din fritid är ingen road to glory, särskilt inte när du skaffar familj eller andra fritidsintressen som kräver både mental och fysisk närvaro.

Personligen ser jag inte det som en sjuk kultur utan att det är en del i att göra arbetet så effektivt och bra som möjligt, vilket jag såklart vill göra. Det man måste göra är att se till att den deal man har med sin arbetsgivare är bra nog för att det skall vara värt det. För mig handlar delar av det om att jag själv kan styra när jag arbetar i stor utsträckning, så jag kan hitta balans i det ändå.

Men hjärnan stänger såklart aldrig av oavsett så bara för att jag är någon annanstans än datorn så slutar jag ju inte lösa jobbproblem.

Av Aktsu
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Bra tankar i stort, men just den här poängen är tveeggad: att ha dubbelt upp av kompetens har två fördelar: 1) det är en försäkring mot att din huvudsakliga affärsfördel går i väggen eller på annat sätt blir otillgänglig, och 2) det är nyckeln till att kunna växa bortom vad en enda person klarar av att leverera. Det är med andra ord dumsnålt att inte ta sig råd med det om man har luft för det i ett företag.

Ja om det finns skäl till det i tillväxten är det något annat, men att ha dubbelt upp av alla kompetenser bara för att kunna täcka för varandra till 100% är oftast inte ekonomiskt försvarbart. Speciellt när vi pratar specialister som både är du en bristvara och dyra.

Av Aktsu
Skrivet av Trent023:

Frågan tror jag är, varför behöver du svara på "viktiga saker" efter den tid du är avlönad för?
Om det bara är du som kan svara på dessa frågor, utanför din arbetstid, varför har inte din AG lärt upp andra på samma sysslor/med samma ansvarsmandat som kan ta det ansvaret i din frånvaro?
Vad händer om du blir hastigt allvarligt sjuk, och inte kan svara på dessa frågor?

Problemen som framkommer i tråden är den förskjutningen vi sett, som varit bakgrund till många utredningar, där det gått från att vara något bara de med mest "arbetskapacitet/vilja/strävan" vill göra till något som förväntas av AG av alla, till ingen eller väldigt låg ersättning.

Det är inget problem för de som klarar av det och som strävar framåt (inklusive mig), problemet är att det mer och mer förväntas av alla anställda då.
Resultatet som vi ser i samhället är att de som inte klarar det går i väggen.

När vi pratar mer avancerade roller så blir man oftast inte avlönad per tid utan man förväntas utföra ett visst arbete med hög kvalitet. Det är såklart en skillnad mot hur det är om man arbetar i butik, sitter i en kundtjänst eller liknande.

Om det är så enkelt att det finns massa andra som enkelt kan läras upp på det så hade det varit svårt att motivera bra löner från första början. Och verkligheten är ofta att det inte finns budget till att hålla dubbletter på alla specialistkompetenser.

Självklart bör det finnas någon sorts backup som kan få det mest basala att rulla men att kunna svara på alla frågor som kan uppstå är inte rimligt att anta att det kommer kunna gå när vi pratar specialistkompetens.

Skrivet av izzie:

Du ser inga problem med detta?

Nej, jag tycker att det är vad man får förvänta sig när man går med på att ta mer komplexa roller som betalar bättre.

Av Aktsu
Skrivet av izzie:

Om man avtalat något annat är det såklart en annan situation. Dock finns det i Sverige hårda regler om hur länge man får ha jour i sträck, etc.

Behöver inte vara avtalat, skulle säga att man ofta får lön och position efter prestation. Så är man den som inte kan svara på viktiga saker bara för att man "stämplat ut" när det behövs presterar man helt enkelt sämre och får sämre lön och rekommendationer osv. Så något tvång föreligger inte men man framstår inte som den som löser problemen som uppstår direkt.

Av Aktsu
Skrivet av glemmy:

Som jämförelse klarar enligt spec en 4G övervakningskamera med dubbla 4MP kameror med spårfunktion (Reolink TrackMix LTE) sig i 1,5 månader på 37 Wh batteri om den triggas 30ggr per dag och spelar in 15 sekunder per gång.

Tydligen 4 kameror som används vid sentry mode, så en Tesla drar i runda slängar 15000 gånger mer energi för att göra samma jobb

Förstår att allt i bilen är sammankopplat, så säkert en stor del av bilens system som är igång, men detta är raka motsatsen till ett optimerat system. Måste finnas en enorm förbättringspotential.

End of rant.. Blev bara upprörd haha.
Absolut ingen dealbreaker, en Model Y känns fortfarande som absolut starkaste kandidaten till nästa bil (planen är inom 6 mån)

Ja det är ju inte ett system byggt för övervakning utan ett system byggt för självkörning som man även kan använda till att övervaka bilen med, så det är inte speciellt förvånande att det inte är optimerat för energianvändande vid videoövervakning.

Det är inga rörelsedetektorer eller liknande som startar kamerorna utan de är aktiva hela tiden och autopilot-datorn analyserar videoströmmarna för att bestämma när den ska spara inspelningen osv. Det gör också att man kan få video från stunden innan själva ”aktiveringen” hände sparad.

Av Aktsu
Skrivet av glemmy:

<Uppladdad bildlänk>

Vad är det egentligen som drar så sjukt mycket i sentry mode?
Sprang på den här som man nog får ta med en nypa salt, men inte första gången jag läser om Teslas batterier som drar ut helt orimligt fort när de står parkerade.
Om siffrorna stämmer är det 200W konstant förbrukning.

Edit: lite seriösare källa
https://www.notateslaapp.com/tesla-reference/1303/tesla-sentr...

Sentry mode gör så att bilen inte går in i viloläge, det är många kameror och en dator som körs konstant i sentry mode.

Av Aktsu
Skrivet av Lindson:

Audi Q4 40.

Sträckan är mestadels 70-80 km/h med inslag av 90/110 så dieselbil alltid 30km/h över hastighetsbegränsningen men mycket omkörning, gas och broms. Därav en dåre mindre på vägarna.

Med elbilen farthållare nära hastighetsbegränsningen då räcker det med ett laddstopp om 30-40 min.

Funderade alltid på att jag upplevde att alla Teslor körde så långsamt med tanke på prestandan på många modeller tror nu jag förstår varför

Okej ja då förstår jag varför. Ja vi kör oftast precis under ”bli av med kortet” och Stockholm - Göteborg har legat kring 15-30 minuter laddning de senaste åren beroende på vilken bil vi haft.

Tror knappast de som kör Tesla kör långsamt för att spara energi då för t.ex. en Model 3 så går A till B tiden ner ju snabbare man kör upp till rätt höga hastigheter just för att bilen laddar så pass snabbt i antal verkliga km/min.

Av Aktsu
Skrivet av Otori:

Det jag skrev om mindre jul, ingen AC samt madrass i bilen kom ju från tipsen på SECC’s hemsida.
Så då borde det ju vara förutsättningarna för att klara resan på ”ett lämpligt sätt”?
Varför skriver de annars ut de tipsen?

Ok, ytterligare en issue.
Det går inte att exempelvis ta en Skoda Octavia bensin eller diesel från 2018 när man vill jämföra med en elbil?

Hur ska man då kunna få till en vettig jämförelse?

Klart alla kan skaffa elbil och köra långa sträckor. Men man får vara beredd att betala 1M för att göra det. Fast resan blir 2-3h längre.
Jaha, vill du ha en Svensson-bil, ja det går inte att ta med i jämförelse då den är på tok för dålig räckvidd.
Men det spelar ju ingen roll…

Kan säga att när jag följde eventet i somras så var det ingen som gjorde något galet men det har varit någon tidigare år som spexat till det för att göra det bästa av det. De allra flesta sätter sig i bilen och kör men under åren har det funnits enstaka personer som gjort massa saker mest på skoj.

Som sagt håller jag med dig om att elbilarna som är bra på långresa idag kostar en del, men det blir billigare med tiden. När jag köpte min Model S för drygt 6 år sedan så var det mycket dyrare än idag för vad man fick vad gäller räckvidd och laddtid (och det är trots inflationen och svagare krona), förhoppningsvis fortsätter det på den vägen. Tycker helt enkelt att det som krävs för att en klar majoritet ska bli nöjda är att trycka ner den hårdvara vi redan har i pris, inte att vi måste få fram bättre hårdvara.

Nu börjar dessutom begagnatpriserna bli mer normala för elbilarna vilket gör att det blir vettigt att köpa sådana vilket såklart kommer göra det mer tillgängligt. Men frågan är väl också vad en Svensson-bil är år 2024, den mest sålda bilen förra året var ju en Model Y så en ”normal” nybil verkar vara rätt dyr idag.

Av Aktsu
Skrivet av Otori:

Hur menar du när du skriver att det är många bilar som klarar sträckan Ystad-Haparanda på under 3h laddning?
Det är inte många olika modeller på SECC’s hemsida och hälften 2023 (7 av 14) var Tesla.

Sedan kör de med mindre fälgstorlek än normalt, avstängd AC, lättade bilar samt i vissa fall fyllt upp baksätet med madrasser för att inte behöva värma upp så mycket luft????

Låter långt ifrån ett jämförligt ”test”.

Tittar man sedan på de bilar som du nämner borde klara 17+17 -10 så pratar vi bilar för 630’ - 1,2M.

Dina exempel hör ju bara till entusiaster och höginkomsttagare.
Ska man snacka bilar för Svensson får man väl ändå anpassa urvalet av exempel.

Svårt att föra en diskussion om mn jämför äpplen med päron.

Nja det är inte många som gör något speciellt med sina bilar i SECC, har varit någon såklart men de flesta bara kör normalt. Det enda ”orealistiska” är väl att de måste följa skyltad hastighet och det känns som stor del av befolkningen normalt kör snabbare vilket ökar förbrukningen och därmed laddtiden. För året 2023 var det bland annat Polestar 2, BMW i4, Kia EV6 GT, Nio ET5 och Mercedes EQE som körde sträckan med under 3h laddning, de flesta låg runt 2 timmar. Men det är också ett test på sommaren vilket såklart är ett lättare test på flera vis än genomsnittet för året i Sverige.

Spelar ingen roll om de är i det dyrare segmentet, de är väl forfarande elbilar? Vi pratar inte bilar för Svensson utan du sa bara ”elbilar” från början. Så ska man hävda att elbilar inte klarar X och Y så måste det såklart vara sant även för dessa även om de kostar en del, rent generellt har väl nya bilar blivit en sak för höginkomsttagare i allmänhet när en Volvo V60 börjar på 630k och den mest sålda bilen förra året var en Model Y…

Av Aktsu
Skrivet av Otori:

Tack för förtydligandet att du faktiskt bara gissar vilka bilar som klarar ditt påstående.

Men att behöva välja en LR för att kunna göra en 17+17 i -10 är för mig ett stort skäl att inte välja elbil.
Den extra kostnaden för en sådan bil, för att klara en så enkel sträcka, jämfört med exakt vilken bränsledriven bil som helst är inte försvarbart i mina ögon.

Att det sedan är bekvämt och roligt (inte i samtliga fall) med en elbil vid normal körning går inte att sticka under stolen.
Men det är sjuka pengar och mer show än go i dagsläget.

Men om räckvidd, speciellt vintertid, samt pris blir mer optimalt så börjar det bli ett annat läge.
Men jag kommer nog inte sälja våra två bilar, 2015 och 2018) till förmån för elbil på bra många år.
Och jag kommer inte heller återgå till förmånsbil, låst till elbil pga miljöpolicy, förrän de klarar mina normala rescykler utan stödladdning.

Nej det är inte bara en gissning, det är antingen återrapportering av andras tester samt en extrapolering baserat på data från verkligheten (både egen och ABRP som samlar in massvis med statistik från folk som använder appen). Kör aldrig 160 mil på en dag så det är svårt att testa det i många olika elbilar, men som sagt körs det SECC varje år där folk faktiskt gör just det och loggar laddtid mm, där ser man att det finns många bilar som klarar sig under 3 timmars laddning på så långa distanser.

Det är helt okej att tycka att det är för dyrt att få en elbil som är vettig på långfärd, men du började med att säga saker som att elbilar inte kan köra 35 mil utan laddning när det är 15-20 grader om man inte kör 20-30 km/h under hastighetsgränsen vilket är något helt annat. Bilarna som klarar långfärd bra finns idag i det högre prissegmentet, förmodligen uppfyller de inte heller allas krav men man behöver inte överdriva hur dåliga de är.

Av Aktsu
Skrivet av Lindson:

Elbil är bra om.
-kan ladda hemma.
-pendlar / kör i tjänst 10-30 mil per dag

Elbil är mindre bra om
-ej kan ladda hemma
-regelbundet kör resor om +40 mil

Har elbil sedan cirka 6 månader, i vardagen är den betydligt mycket trevligare än min gamla dieselbil men långresor som jag tidigare körde nonstop (50 mil) tar jag andra färdmedel pga. hålla lägre hastigheter för att inte suga ur batteriet samt slippa stanna och ladda.

Så 50 mils turen tog tidigare cirka 4H 15 min men med elbil cirka 6H. Så det positiva är att det är en mindre fartdåre på vägarna.

Får man fråga vad för elbil det var? Vi har kört Stockholm - Göteborg ToR relativt ofta och det är inte tal om några vidare långa laddstopp även om vi är sådana som kör fort. Men det finns helt klart elbilar som inte är lika bra på långresa och kräver lång laddning.

Av Aktsu
Skrivet av Otori:

Har du testat 160 mil i dessa ”Model 3, Model S, VW ID.7, Porsche Taycan, Ioniq 6, EQS osv” eller tar du det för givet enligt produktblad?
Och är det standardmodellerna eller pratar vi LR?

Vad gäller Tesla så verkar det vara de bilar som bäst klarar vad de lovar. En av de i min bekantskapskrets som är nöjd med elbil är deras Tesla. Men de är då inte nöjd med deras andrabil, en ID4. Dock har de en hel del åsikter om kvalitetskänslan i Teslan.

Men du kan inte att med säkerhet nämna några andra bilar än Tesla klarar att köra 17+17 mil i -10 utan stödladdning?

Vilka av de, utom Tesla, vanligast förekommande elbilarna klarar en så simpel resa?

Nej jag har inte gjort den resan i alla själv, men jag utgår inte från produktbladet. Jag kollar på tester andra har gjort och kollar i A Better Route Planner (ABRP) som inte är exakt men ger en fingervisning (den appen brukar också vara pessimistisk snarare än optimistisk). Som sagt kan man kika på SECC som körts några år om man vill, rekordet förra året var runt 1 timme och 20 minuter laddtid på Ystad - Haparanda i en Model 3. Pratar också LR-varianter då det är såklart det man väljer om just långresa är viktigt.

Nej med 100% säkerhet kan jag inte säga annat än Tesla på 17+17 mil i -10 då jag inte gjort sådan resa i något annat än Tesla, kolla i ABRP så lär du hitta fler. Kikade lite och Porsche Taycan, EQS och Zeekr 001 verkar vara några där man vågar lita på att göra en sådan resa utan att behöva riskera att ladda (förutom Teslorna då).

Av Aktsu
Skrivet av Otori:

Nu överdriver du å det grövsta.
- Vilka elbilar klarar 150-200mil körning på en dag med endast 2-3h laddning?
* Malmö - Luleå (150 mil) tar normalt 18h
* Malmö - Treriksröset (203 mil) tar normalt 23h

- Vilka elbilar klarar köra 17 mil motorvägsfart 110-120km/h i -10C och sedan 17 mil tillbaka, utan att stödladda?
- Vilka elbilar klarar samma resa i normal vår-/hösttemperatur (inte en Id4 GTX iaf).

- Vilka elbilar klarar 65 mil enkel resa med enbart ett 30min laddstopp?
- Vilka elbilar klarar samma resa med endast 2 laddstopp om 15min vardera?

Nej jag överdriver inte, mycket av det där har jag redan testat i elbilar och klarat av så jag vet att det går. Resa på 160 mil från mig till en polare i Nederländerna kräver laddning kring 2,5 timme i bilar som Model 3, Model S, VW ID.7, Porsche Taycan, Ioniq 6, EQS osv. Då räknar jag också med att köra lite över hastighetsgränsen och att man åker med vädret idag.

Du kan kika på ”elbilsracet” (SECC) som brukar anordnas varje år, förra året körde man Ystad - Haparanda och någon hamnade under 1,5 timme i laddtid totalt på den sträckan men många var under 2,5 timmar, men det är sommartid.

Bilar som klarar 17 mil en väg i motorvägsfart och 17 mil tillbaka i -10? Det har jag gjort i en Model 3 och en Model S iaf, gissar på att min i4 jag hade förut hade klarat det också baserat på de resorna jag gjort och vad förbrukningen låg på. Vågar säga att med stor sannolikhet hade en EQS och VW ID.7 klarat det också.

Bilar som klarar 65 mil enkel resa med enbart ett 30 min laddstopp eller 2 laddstop om 15 min vardera? Några av de tidigare nämnda bilar, jag har kört hemifrån mig till Åre (65 mil) på två laddstopp på under 30 min totalt i en äldre Model 3 på vintern iaf, en nyare hade varit ännu snabbare.

Av Aktsu
Skrivet av Otori:

Ta bara att behöva stanna och ”fyllnadstanka” för att ta sig ToR till Örebro…
En resa på ca 35 mil som inte går att genomföra om man inte ligger 20-30 km/h under gällande hastighetsbegränsning när det är 15-20 grader ute.
Vintertid? 🤣

Nej, jag har varken tid, lust eller ork att uppoffra 2-3h per längre resa för att stå och ladda bilen.

Jag/vi vill komma fram i lämplig tid utan att behöva avbryta sömnen och åka hemifrån klockan 4 på morgonen, pga att tvingas ladda 2 ggr a’ 45min (eller 3-4x ’a 20min).

Argumenten du ger är ju dock inte något som är applicerbart på alla elbilar, för vissa elbilar är det 2-3h laddtid först om du ska köra 150-200 mil samma dag och 35 mil kräver ingen laddning alls även i motorvägsfart vintertid. För många med elbil så är snarare verkligheten att Stockholm - Jämtland innebär ett till två stopp på totalt kring 30 minuter även på vintern, vilket såklart kan göra att elbil inte fungerar för dig.

Elbilar är såklart inte för alla och du kanske är en av dem, men att förkasta alla elbilar med hyperboler ger ingen vettig diskussion. Det är det som brukar vara tröttsamt när man kört elbilar i 6-7 år, folk som överdriver kraftigt hur dåligt det är att göra långresor med elbil med argument som bara stämmer för vissa elbilar.

Av Aktsu

Annonsen är avslutad

Av Aktsu

Kan namn att jag har bestämt med @chrippe7 att han kommer och kikar på den idag, så förmodligen försvinner den.