Inlägg

Inlägg som Aktsu har skrivit i forumet
Av Aktsu

B450-I, 3700X, 16GB RAM och 2070 Super

Hej!

Efter lite uppgraderingar av min och fruns burkar är det dags att sälja lite komponenter. Det är ett MSI 2070 Super Ventus OC, en AMD 3700X och ett Asus ROG Strix B450-I moderkort. RAM-minnet är Crucial och jag kommer tyvärr inte ihåg hastigheten men gissar på runt 3000 Mhz. Moderkort, grafikkort och CPU-lådorna finns och har såvitt jag vet alla medföljande tillbehör kvar.

Har inte letat upp kvitton osv ännu så kan inte säga om det finns men allt är gammalt nog för att sakna garantier.

Bud på hela paketet premieras men kan sälja individuellt också, jag vill inte skicka något så affär görs på plats i Vasastan.

Mvh

Läs hela annonsen här

Av Aktsu
Skrivet av superapan:

Och jag tyckte att jag hade stora lån . Runt 22k för mig, och förmodligen liknande för frugan.

Ja det är ju inte direkt en fördel att få mycket tillbaka på grund av ränteavdraget då det bara innebär att man betalat massvis med pengar varje månad till banken.

Av Aktsu

Det blev runt 70k totalt för mig och frun med ganska jämn fördelning, precis som förväntat eftersom det är ränteavdraget som ger den effekten.

Av Aktsu
Skrivet av BasseBaba:

Är det inte "dyrt" att ladda publikt? Höll på att sätta cheeseburgaren i halsen när jag såg att bolagen som har stolparna vid MCD tar typ 6:- per kWh.

Inte speciellt faktiskt även om priserna ökat senaste åren, beror väl på vilken bil man haft men med mitt genomsnitt hade det blivit runt 10-11 kr per mil med dagens priser. Med tanke på att bilarna jag hade innan och hade haft annars drar drygt en liter bensin per mil är det fortfarande billigt då jag istället ligger på milkostnad som en diesel.

Av Aktsu
Skrivet av Jumpcut:

Storlek: medel, två vuxna och en treåring
Nivå: ingen MG eller toksnik, men behöver ingen premiumbil heller. Kör Honda nu.

Okej, vad tänker du för typ av budget då? Själv hade jag nog gått på en Model 3 RWD eller en Zeekr X men frågan är vad du vill lägga.

Av Aktsu

Skulle säga att publik laddning fungerar om det finns stolpar nära där man frekvent parkerar bilen längre stunder vilket brukar vara hemmet eller arbetet. Har haft elbil i 6 år men aldrig haft en egen laddare utan har använt publika stolpar, visst kan man snabbladda hela tiden på väg hem men det blir snabbt rätt segt att vara tvingad att göra det.

I övrigt är frågan vad för typ av bil du är ute efter, storlek, nivå av premium osv?

Av Aktsu

Hur mycket över 150k handlar det om? Köparen kan be en närstående komplettera med en till Swish för upp till 300k eller så kan de ju ha kontanter för resten. Är det 6-700k det handlar blir det såklart svårare.

Jag hade inte accepterat banköverföring från annan bank iaf utan kan köparen inte lösa direktbetalning så får man ta det på en vardag hos banken.

Av Aktsu

Nu var det länge sedan jag skaffade glasögon för första gången men när jag bytt till nya med stor skillnad i styrka eller annan form mm så tar det som mest 2-3 veckor innan jag vant mig. Trots att jag haft glasögon hela livet så lyckades jag aldrig vänja mig vid progressiva glasögon så jag utnyttjade bytesrätten hos optikern och tog vanliga enkelslipade glas igen istället så det kan vara det som spökar kanske?

Av Aktsu
Skrivet av BasseBaba:

Absolut, problemet är att bankernas kalkyl styr marknaden. Bara för att man själv är villig att göra en vettig kalkyl, så är tyvärr inte marknaden i helhet det. Vi stod i valet mellan att köpa eller inte köpa, (Stockholm...). Det fanns inte ett scenario där vi hade råd att köpa till en vettig kalkyl, och det kastet får vi stå nu.

Jag anser ju likt nån annan tidigare att man borde ha styrt det extremt mycket hårdare med amortering, ränteavdraget och/eller någon helt annan mekanism. Man borde aldrig ha låtit priserna skena gentemot medelsvenssons inkomstnivå.
Problemet man sitter i nu, är att man kommer fucka alla som redan köpt in sig om man börjar göra förändringar.

De flesta behöver inte maxbelåna sig för att få råd med en bostad om man inte vill, visst kanske man får bo mindre, längre bort eller spara ihop till högre kontantinsats än vad andra med samma inkomst gör men alternativet finns för de flesta. Har man 15% kontantinsats så får ett par med 33k var i månaden (runt medianlönen) låna över 4,5 miljoner hos vissa banker, det är galet mycket för den inkomsten och det finns gott om lägenheter i Stockholms Län som man kan få om man bara lånar 60% av det.

Jag tycker däremot man ska få låna mycket om man vill, kanske vill man ta risken att behöva leva snålt om räntorna går upp för man premierar boendet så högt? Kanske förväntar man sig att öka i lön mycket närmsta tiden så den risken blir låg för man bundit räntorna. Så länge vi ser till att bankerna använder riskkalkyler som gör att sannolikheten för systemkollaps är tillräckligt låg, med tanke på hur läget hittills varit och att vi nu kan ”se ljuset i tunneln” så verkar systemet vara ganska robust.

Av Aktsu
Skrivet av BasseBaba:

Det är jävligt tight för tillfället, går cirkus +/- noll mot vad vi får in varje månad nu. Bara hoppas att räntesänkningarna kommer fort.

Min analys är att det som är fucked up är att bankernas kalkyl på hur mycket någon får låna inte tar hänsyn till att övriga kostnader kukar ur samtidigt som räntan stiger.

Ja, vi hade klarat 7% ränta, givet att _allt_ annat legat still. Men nu när inflationen kukade ur totalt, så har våra övriga kostnader ökat så brutalt att kalkylen gick sönder fullständigt.

Bankernas kalkyl är mycket frikostig ja, jag tycker vårt lån är på en okej nivå av ränterisk givet den inkomst vi har men bankerna hade lånat ut ca 80% till… Så man får helt klart ta det lugnt i hur mycket man lånar och inte lita på vad banken tycker man ska låna för då kan det bli snålt i framtiden.

Av Aktsu
Skrivet av Blomman90:

Samma sak torde gälla för bilen, det är liksom inget gemene arbetsgivare bara strösslar omkring sig, då kostnaden för detta utan vidare kan uppgå till 10.000-15.000 per anställd och månad. Inom vissa branscher och för vissa tjänster så står faktiskt arbetsgivaren för hela bilkostnaden (så den anställda endast betalar skatt på bilförmånen), men då brukar det handla om höga tjänster, alternativt tjänster där det är väldigt frekvent med tjänsteresor.

Finns branscher där det fortfarande är ganska vanligt för anställda som jobbar inom säljorganisationen oavsett om de har behov av bilen i tjänsten eller inte, bara något som lever kvar från tider innan de flesta affärer sköttes via nätet och man tycker att ”jobbar man med sälj behöver bil”. Att få ut en bil som hade kostat 12-13k netto per månad för 2,5-3k netto i förmånsvärde är värt mycket bruttolön när man har 50+% marginalskatt.

Av Aktsu
Skrivet av Loke6074:

Oavsett ett försäkringsbolag som gör så här, där tänker inte jag vara kund, så jag har avslutat alla mina försäkringar på fordon, hem och familj hos dom. Fakturan kommer när den kommer, fick inget svar på den frågan. Men det här måste ha hänt någon annan i vårat avlånga land.

"-Du ska betala för du har gjort en skada, men någon film kan du glömma att vi skickar. "

Maffiametoder

Det är exakt såhär försäkring fungerar så du får inte annan behandling på andra ställen, försäkringsbolaget samlar in underlag och om de tycker att de har bevis nog åt endera håll kommer de bestämma vem som orsakat skadan och den personen får betala. Håller man inte med får man driva det vidare, i första instans handlar det om en omprövning där du får komma in med dina nya bevis och efter det blir det en försäkringsnämnd man får gå till men till sist får du stämma dem.

Om det faktiskt är ett försäkringsbolag du har kontakten med är det osannolikt att de inte fått tillräckligt med bevis på att det är du som gjort det om de sätter det på din försäkring. För att de ens skulle kunnat hitta dig så ska ditt regnr synas.

Av Aktsu
Skrivet av Honk:

Jag kan bara gratulera hjärtligt till den saftiga ersättningen 👍🤘🥳.
Dock undrar jag ifall du lever som en kung och bränner allt mellan löningarna eller sparar/investerar överskottet för framtida behov?

Tackar! Det viktigaste är att jag tycker det jag gör är väldigt roligt men man ska inte klaga när man får bra betalt för det också.

Allt går väl i perioder i livet men generellt brukar det finnas en helt okej summa pengar kvar när nästa lön kommer in.

Av Aktsu
Skrivet av Honk:

96kkr som konsult. Egen eller anställd konsult?
Hur mycket avsätter du till pensionsinbetalningar?
Eller är det före pensionbiten?
Vad kostar försäkringar och dylikt?

Jag vill mest ha en likvärdig jämförelse mot en anställning som ger 96kkr brutto

Anställd konsult så det är bruttolönen som är 96k, klargjorde att det gällde anställd i inlägget nu. Utöver lönen sätts det av 6,5% på delar upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 32% på delarna över i pension. Försäkringar ingår i anställningen och är väl det vanliga som sjukvårdsförsäkring, olycksfall under arbetstid, sjukförsäkring, TGL mm.

Skrivet av medbor:

Vilken typ av matematik om jag får fråga?

Salig blandning faktiskt, som aktuarie är det fokus på försäkringsmatematik men jag brukar ha en drös olika beräkningsuppdrag egentligen av olika karaktär och ibland mer åt systemhållet där det handlar om att bygga en lösning för att beräkna något löpande.

Av Aktsu

Nu fick jag en bättre ökning som jag är nöjd med för året i var fall, andra bolag betalar fortfarande mer men jag känner mig nöjd.

Yrke: Matematiker/Aktuarie (anställd konsult)
Erfarenhet: 10-15 år (men inom lite olika delar av fältet).
Plats: Stockholm
Lön: 96k/mån inkl årets bonus (mindre del)
Förmåner: standardsaker som föräldralön, sjukvårdsförsäkring (+andra försäkringar), friskvård, utbildningar mm men även 6,5%/32% pension och frihet över att styra arbetet och arbetstiderna själv.

Av Aktsu

Blivit färre byten nu, är nog nere på 1 gång per år i genomsnitt de senaste 3 åren. Är så tråkigt när det inte händer något med ”slabphones”, funderar på att börja köra vikbara telefoner igen och då kanske det blir fler byten.

Av Aktsu
Skrivet av Nucky:

Vad är problemet egentligen? Jag har tidigare skrivit under anställningsavtal på 1-2 sidor osv. Men så fort jag klivit innanför företagets fyra väggar så får jag skriva på en massa Policy dokument som reglerar exakt det Tesla eventuellt gör med sina anställningsavtal. Dom verkar helt enkelt göra det många företag i förväg, inom ramen för anställningsavtalet.

Det kollektivavtal jag går under är på över 150 sidor som jag såklart behövde ha koll på innan jag skrev på anställningsavtalet som specifikt nämnde att det som avtalas i kollektivavtalet gäller min anställning. Ser inte det konstiga med långa anställningsavtal då de flesta som omfattas av kollektivavtal har massvis med sidor att läsa.

Av Aktsu
Skrivet av superapan:

På Tesla får man ingen löneökning alls, om man inte uppnår ett visst betyg på sin utvärdering.

Mitt företag har kollektivavtal och individuell lönesättning, precis som väldigt många andra. Det fungerar också.

Fast det är ju precis det som Tesla skulle mista kontrollen över om de tecknade kollektivavtal. Det är inte bara så att de skulle tvingas ge löneökning till de som inte producerat bra då det vad jag vet finns ett minimum i avtalet, utan de kan tvingas ge större löneökningar till de som producerat dåligt under längre tid för att det görs satsningar på de som ”halkat efter”.

I min bransch är det helt okej att ge 0% löneökning även med kollektivavtal men det kan man inte göra hur länge som helst utan att facket börjar undra vad man håller på med (givet att personen är medlem såklart). Så att en Lata Lennart kan sitta och pilla sig i naveln och ”sno åt sig” löneökning från de som faktiskt producerar något stämmer faktiskt även här.

Sedan kan man såklart tycka vad man vill om det, att de som visar bra resultat ska hjälpa de som inte gör det eller att det rättvisa är att lönen sätts efter vad man gjort själv osv. Det går såklart att argumentera för båda sidorna och vad man själv tycker är rätt är individuellt.

Av Aktsu
Skrivet av Otori:

Jag tror man kan konstatera att de som är nöjda kör Tesla. De verkar faktiskt genomtänkta och har en grym infrastruktur som ingen annan kan konkurrera med.
Men så kan inga sndra nyttja det fullt ut heller. De stationer som tillåter andra bilar har begränsat effekten exempelvis.

Att kvaliteten på bilarna i sig lämnar lite att önska är en annan femma.
Frugans morbror hade en Model X som han var extremt nöjd med, tills han fått reparera den otaliga gånger pga undermåliga delar i bland annat drivlinorna och att måsvingarna slutade fungera.
Bilen såldes, nu vet jag inte vad han kör.
Det var minsta modellen och han kör extremt lugnt.

Finns gott om folk som är nöjda med annat också, inga problem med laddning på andra laddstationer heller om bilen är bra. Körde själv BMW i4 M50 ett år och allt funkade bra, förmodligen en av de bästa bilarna jag kört faktiskt (bortsett från att värdepapper var i linje med andra BMWs till det priset).

Och nej stationer som är öppna för andra har inte begränsat effekten.

Av Aktsu
Skrivet av Yoshman:

Låter som något form av leasingavtal. Sökte upp en Tesla M3LR från 2019, regnummer OBA12B.
På det försäkringsbolaget jag har Mustangen kostar helförsäkring på Teslan (mer än 3 år, så vagnskadegaranti gäller inte lägre) 1600 sek/månad för 1500-2000 mil (Volvo har gått strax över 1000mil på 6 månader, så är där vi hamnar) och maximal självrisk (har aldrig kvaddat en bil under de 30 år jag haft körkort, så kan kan kosta på mig 6000 SEK om det händer).

Testade även ett annat för att kolla så det inte var något "galet", där blev det 1800 kr/månad. Har också en granne som köpte sig en Model 3, försäkringen "ingick" första månaden och han fick en chock när han fattade vad den skulle kosta att försäkra (den var >3 år så krävdes helförsäkring).

Och det känns ändå rimligt. Har sökt en hel del kring försäkringar på Mustangen, bästa jag hittat är 1400 kr/månad (fast den är bara i trafik halva året, avställd är det ~200 kr/månad).

Sätter jag Teslan (eller Mustangen) på någon av kidsen (18 resp 20 år) blir det "vi vill inte ha dig som kund med detta fordon" i form av >50k per år!!!

Har alltid förundrats över hur billig Subaru varit att försäkra, den kostande hälften från den Volvo S80 jag hade innan som i sin tur var rejält mycket billigare än BWM vi hade innan den. Nu har jag bara den halvförsäkrad, den lär ändå värderas till 0 kr då den nu passerat 18 år och 27000 mil. Den kostar ~200 kr per månad, och ungefär det dubbla helförsäkrad (och liknande nya japan/sydkorea bilar kostar också ungefär det).

Nepp ingen leasingavtal inblandat där och det var upp till 2000 mil per år, men det var halvförsäkring då den var ny när jag köpte, tänkte eftersom du verkade jämföra med din XC40. Helförsäkring hade kostat 900 kr på mig på den bilen. Försäkringsbolagen sänkte premien kraftigt på bilarna som kom från och 2021 av någon anledning, jag hade en Model 3 från 2020 innan och den från 2020 hade 60-70% högre premie än den från 2021. Så kollade du en 2019 kan det kanske förklara saken varför det var så dyrt, men de senare modellerna har varit lägre enligt min erfarenhet.