Inlägg

Inlägg som Aktsu har skrivit i forumet
Av Aktsu
Skrivet av SUMITOMO:

Självklart gör de det.
Det fattat väl du också.
Vad är det för företag som inte skulle betala löneökningar på 10år?
Är det du? För du är väl egenföretagare?

Nepp inte egenföretagare, bara någon som är trött på att behöva kompensera för att andra inte bidrar med sin del och då tvingas vi andra plocka upp bollen. Löneökningar bör såklart vara motiverade, har haft kollegor som inte dragit in sin egna lön på många år så varför skulle de få en löneökning alls då? Den budgeten tas då från andra som genererar ett överskott i så fall.

Skrivet av tonii:

Jag undrar vilken verklighet du lever i för det finns gott om folk som får lägsta löneökningen (beroende på kollektivavtal så är det från 0% till en minsta löneökning, oftast någon hundring) bland både kollektivare och tjänstemän där jag arbetar.

Dock är det inte fritt fram för företaget att bara sätta lägsta utan dom måste motivera det vid lönerevison som förhandlas med facket.

Sen är min högst personliga uppfattning att folk som stör sig på så kallade "navelpetare" ofta lika oengagerade fast det ser dom inte för dom är så oerhört fokuserade på vad andra gör.

Det funkar inte i förlängningen att ge 0% varje år (vilket är lägsta enligt mitt kollektivavtal), funkar något år dock. Och även då kan man behöva hitta på nya titlar och annat som man ger till de man vill ge löneökningarna till för att motivera varför några får 7-10% och andra får 0%. Been there done that så att säga.

Alltid arbetat i verksamheter som håller koll på vad man presterar och speciellt de senaste 7-8 åren där det handlar om verksamheter som spårar direkta intäkter som produktion. Hade inte brytt mig om vad andra gjort om jag inte berördes direkt när jag behöver göra massa extraarbete för att de säger sig inte hinna/kunna massa saker samtidigt som det i slutet på året syns att de inte kommit i närheten av samma produktion.

Vilket är varför jag personligen hade föredragit att inte ha kollektivavtal, då behöver man inte ens tänka på sådana saker. Andra behöver inte hålla med såklart men det är min åsikt som byggts upp under alla år jag arbetat.

Av Aktsu
Skrivet av SUMITOMO:

Nej men sluta trolla nu!

Så du menar alltså att facket inte lagt sig i ifall en grupp inte fick löneförhöjning alls i säg 10 år medan en annan grupp fick hela potten i löneförhöjning? För det är inte så det ser ut i verkligheten.

Av Aktsu
Skrivet av joakim99:

Möjligtvis relevant om du menar kollektivavtal där lönen regleras i detalj.

Nej i allmänhet, facken drar öronen åt sig om vissa får stora höjningar medan andra får 0% årligen när kollektivavtal finns.

Skrivet av SUMITOMO:

Men det argumentet håller inte.
Kollektivavtal innebär per automatik inte att alla har samma betalt.

Många tror verkligen att kollektivavtal innebär lika lön för alla.
Det reglerar lägstalönerna.

På många företag har man lönesystem som innefattar produktivitet, flexibilitet, kompetens o.s.v.
Detta är betydligt lättare att mäta än en navelpillare som sitter på ett kontor.

Inte samma men facken börjar peta i det om skillnaderna blir för stora, testa ge några 0% varje år och ge det som de hade fått till några andra.

Av Aktsu
Skrivet av Radix_Lectis:

Något jag känner saknas i diskussionen är att en av poängerna med den svenska modellen är att produktiva företag ska få rabatt på löner via kollektivavtal. Åt andra håller så ska improduktiva företag tvingas bli effektivare eller gå i konkurs pga ständigt ökande löner. Googla Rehn–Meidner-modellen framtagen av två LO-ekonomer. Att personer inom t.ex. IT som har lätt att få jobb och där det är generell brist på kompetens missgynnas av kollektiv avtal är en "feature" och inte en "bugg". Jag tror inte att det är en slump att man går efter Klarna, Spotify och Tesla när marknaden vänder nedåt.

Det där gäller för övrigt på arbetsplatser också, man vill hålla nere löneskillnaderna mellan de som arbetar och de som pillar sig i naveln. För övrigt en av anledningarna till varför jag ogillar kollektivavtal då incitamenten för att producera går ned.

Av Aktsu
Skrivet av Caoz:

Av egen erfarenhet så känner jag personer som till och med jobbat på chefspositioner (inte detta avtalsområde), som inte vågar ge ärliga svar i "anonyma" medarbetarundersökningar på företag med kollektivavtal. Eftersom de är rädda för konsekvenser som till exempel deras framtida karriär. Finns många sätt att kreativt få någon att sluta.

Så är du längst ner i kedjan och lätt utbytbar tror jag definitivt rimligt att man inte vågar öppet säga att man vill ha kollektivavtal eller deltar i strejk. Speciellt om du har det körigt med ekonomin eller saknar lång erfarenhet i branschen.

Obs, bara en anekdot och inte på något sätt fakta. Men ville utmana ditt påstående att det inte var rimligt.

Notera att jag bara sa att det inte är rimligt att anta att de flesta som inte strejkar gör det för att de är rädda för arbetsgivare med tanke på att det finns helt andra anledningar till varför man kan vilja undvika att strejka. Utan mer information kan man helt enkelt inte bara anta något åt endera håll i varför folk avstår att strejka.

Av Aktsu
Skrivet av Lofen:

Det som är bekräftat är att Tesla har hotat de som planerat att strejka med represalier.

Ja vilket suger och är inte okej men samtidigt så har facket hotat medlemmar som inte velat strejka med uteslutning, så både Tesla och facket verkar bete sig svinigt mot de anställda som inte håller med dem. Min poäng är att det finns garanterat en blandning av människor hos Tesla där det inte vore konstigt om de som tycker att deras förmåner är likvärdiga eller bättre än kollektivavtalet inte vill strejka för ett avtal.

Av Aktsu
Skrivet av Sarato:

Även med kollektivavtal så har de full möjlighet att göra det. Det är bara klassisk propaganda att de viftar med aktieprogram och sedan hotar med att "facken vill ta det här ifrån er".

Ja, men det är inget konstigt med att inte vilja strejka för att få ett avtal som i stora drag inte är speciellt annorlunda från vad man redan har. Finns kollektivavtal så är det också saker man inte längre själv kan förhandla om som avtalet istället styr, har själv råkat ut för sådant. Så att anta att de flesta som inte strejkar gör så på grund av att de är rädda för sin arbetsgivare är inte rimligt, även om det säkert finns folk som faller inom den kategorin.

Av Aktsu
Skrivet av Sarato:

Om du ser länken ovan så märker du att det är många bitar som saknas som ingår i ett kollektivavtal. Det är snarare att de inte märker av det JUST NU men vid t.ex. varsel eller för den delen när de väl går i pension så kommer det svida utan ordentliga avtal.
Den svenska modellen är viktig för att folk ska må bra.
Arbetarna har en ansträngd situation och många vågar som sagt inte säga ifrån p.g.a. risk för repressalier från arbetsgivaren.

Skulle Tesla lägga lika mycket pengar på arbetarna som de lägger på sina strejkbrytare som skjutsas in från andra länder så hade inte problemet funnit i första taget.
Kollektivavtalen behövs och det kan jag säga från erfarenhet att folk som väljer att inte teckna såna har inte rent mjöl i påsen.

Ja om man bryr sig om de saker som tagits upp vilket inte är säkert att man gör. Som jag länkade till verkar det vara de som arbetar där som påstår att de har bättre lön än på andra platser och får dessutom del i aktieprogrammet som kan ha gett stora summor beroende på när man började. Vad jag har kunnat se så skall tjänstepensionsavsättningen vara likvärdig som med kollektivavtal men man behöver inte ge fackets bolag 1,5% av insättningen.

Tycker man skall ta information direkt från Tesla eller facken med en stor skopa salt och av informationen från de anställda verkar det spreta, har dock inte sett någon anställd som påstår att det är sämre förmåner som är problemet utan mer arbetsförhållanden osv.

Av Aktsu
Skrivet av Sarato:

Så kan det också vara för enskilda personer som har ätit kängan som kapitalismen har bett dem äta upp.

Mycket av det som kommit fram tyder på att det inte verkar vara några större förbättringar avtalsmässigt och många är nöjda med de förmåner som finns. Så de kanske helt enkelt inte ser någon vinning i att ha kollektivavtalet och då inte vill strejka för att få det?

Av Aktsu
Skrivet av Sarato:

Anledningen till att många inte vågar strejka är just p.g.a. rädsla för konsekvenser emot enskilda arbetare.

Eller så stödjer de inte strejken och vill alltså inte delta i den.

Av Aktsu
Skrivet av marcusOCZ:

Såg att någon skrev att de har ca 21000 per månad. Stämmer det verkligen att det är så illa?

Är spridda skurar i vad som sägs, vissa som trätt fram säger att de har högre lön än vad andra verkstäder erbjuder. Personligen känns det osannolikt att Tesla skulle kunna betala så lågt som 21k/mån och hålla kvar någon när branschen skriker efter folk, speciellt om man har erfarenhet av att arbeta med elbilar.

https://www.na.se/2023-11-16/tesla-ar-den-basta-arbetsgivare-...

Av Aktsu
Skrivet av backfeed:

Jag ser för övrigt enbart fördelar med detta; antingen måste Tesla acceptera kollektivavtal, eller så lämnar de Sverige. Win/win.

Tror inte de kommer göra något av det, Tesla är ett konstigt bolag på det sättet men Elon lär inte tillåta kollektivavtal. Däremot kommer de säkert ta så mycket inhouse som möjligt och använda utländska företag till mer än de gör idag. Delar för bilar de bygger i Tyskland som idag kommer från svenska underleverantörer lär ersättas av delar från andra länder, lastbilstransport sker med utländska åkerier osv.

I slutändan lär arbetstillfällen försvinna från Sverige och Tesla sänker sin vinst på svensksålda bilar något.

Av Aktsu
Skrivet av Hyllbert:

Det finns väl inget som säger att man inte kan ha detta även om man har kollektivavtal?

Det finns det faktiskt mycket som gör, de flesta kollektivavtal styr nämligen hur tidigt man kan betala in pengarna och i vilken typ av lösning. Det finns några kollektivavtalade lösningar som är lika bra som de som finns tillgängliga utan kollektivavtal men de allra flesta är sämre. I flera kollektivavtalade lösningar så kommer dessutom del av din inbetalning tas av bolaget (som ägs av fack och svenskt näringsliv) som avgift som annars inte finns.

Så vad gäller tjänstepension så finns det flera faktorer som kan göra det sämre utan att arbetsgivaren kan påverka det.

Av Aktsu
Skrivet av Galaxe:

Inflationen ligger runt 4% idag. Det kommer nog ta minst 2 år till att komma till 2%.

Med den avtagning vi ser nu så kan det ska redan första hälften nästa år om vi inte får se en ny våg av stora prishöjningar.

Av Aktsu
Skrivet av Xyborg:

Självklart går det att avtala bort problematiken och säkerställa att arbetsgivaren kompenserar avsättningen till tjänstepensionen. Men alla bruttolöneavdrag som drar ner din bruttolön till under 43 750:- påverkar din SGI.

Det vanligaste (som jag stöter på) är att man helt enkelt ser till att förmånen erbjuds mot nettolöneavdrag, för annars kommer det slå hårt på tjänstepensionen när din bruttolön minskas - om inget annat är avtalat. Du sparar inte heller in någon skatt på att ha det som en bruttoförmån när det gäller just förmånsbilar eftersom förmånsbil är en skattepliktig förmån. Så du kommer skatta för hela förmånsvärdet i alla fall.

Det går att läsa mer om det här.
https://www.placera.se/placera/redaktionellt/2023/08/01/brutt...
https://www.unionen.se/rad-och-stod/vad-lonevaxling-ar-och-hu...

Det är inget undantag att avdrag på bruttolönen inte påverkar pensionen som du försöker få det till. Det finns helt enkelt pensionsavtal (även kollektivavtalad) som kräver att pensionsmedförande lön beräknas före bruttolöneavdrag och de som inte kräver det. Och av de som inte kräver det är det vanligt att arbetsgivaren vill hålla det kostnadsneutralt och gör så ändå.

Så det du skrev är inte giltigt som något generellt råd, det generella rådet är att se vad som gäller just där du är för båda sidorna finns och inget är överväldigande mer vanligt än det andra.

Av Aktsu
Skrivet av Xyborg:

Om du tjänar över 47 000:- /månaden så slår det extra hårt då arbetsgivaren ofta sätter av 30% av lönedelen över 47tkr till tjänstepensionen. Tjänar du 53tkr eller mer nu så kommer du alltså också förlora 1900:- /månad i minskad pensionsinsättning.

Din kostnad här och nu blir alltså 1900:- + 5700:- = 7600:-

Går du i pension om 30 år och man räknar med den vanliga 8% årliga avskastningen är de 1900:- värt över 8tkr på pensionen.

Då blir din tidsjusterade kostnad över 13tkr i månaden.

Kort sagt. Förmånsbil med bruttolöneavdrag är en jättedålig affär för de flesta anställda. Men med nettolöneavdrag (pengarna tas från lönen EFTER skatten dragits) så är den sanna kostnaden 5700:- Då är det ofta en bra deal.

Det där funkar inte som ett generellt råd utan det beror helt på vilket pensionavtal man har, det finns de som räknar pensionsavsättning före bruttolöneavdrag och de som räknar efter så det är inte säkert att du får någon effekt alls. Sedan kan arbetsgivare i många fall även räkna pensionsavsättningen innan bruttolöneavdrag ifall de vill även om avtalet inte kräver det vilket i så fall bara gör det till en förhandlingsfråga. Generellt skulle jag säga att det vanligaste vi ser är att bruttolöneavdrag för saker som bilar inte påverkar pensionen men det är klart att det finns snåla arbetsgivare där ute.

Vad gäller den årliga avkastningen så är det intressanta att se dagens värde så då bör du räkna med realavkastningen och då är 8% högt räknat, man måste också räkna in ifall man faller under ett avtal där en del av premien betalas till en traditionell försäkring eller inte då den delen kommer ofta ha lägre förväntad avkastning än om du kan välja fonder fritt.

Av Aktsu
Skrivet av Chromatic:

Vart rankar ni Tesla när det kommer till kvalitet? (genomsnittligt dvs)

Beror på vad man menar med kvalitet och vilken modell vi pratar om. Är det hur de håller? Hur de slits? Upplevd kvalitet?

Av Aktsu
Skrivet av dagas:

Badrummen ansvarar vi för själva inte föreningen. Det är dock renoverat av tidigare ägaren för bara nått år sedan samma med köket. Det är väl mer måleri av utsidan som behövs med jämna mellanrum då det är trähus.

Ja men den jag skrev till hävdade att 3k/mån skulle räcka till ett hus som helhet och det är inte rimligt enligt mig. Att avsätta runt 3k/mån till yttre underhåll som föreningen svarar för kan däremot vara fullt rimligt i min mening.

Av Aktsu
Skrivet av Sunix:

Jag vet inte men jag bor i en 240kvm mexitegelvilla (boyta 119 kvm) mitt i stan på mindre ort och har utgifter på 5400kr/mån (+ 3000kr/mån i reparationsfond), så ca 8400kr/mån innan skatteavdrag. Så 13k låter mycket för mig

Nu beror det väl lite på standarden när man köper och vad man bor men 3k/mån i reparationsfond låter väldigt lite om jag jämför med vad mina vänner får betala i underhåll på sina hus och hur länge det förväntas hålla. Bara att göra två badrum var 20e år hade ätit upp över hälften av den fonden.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Eller kan han utföra vad du gör på en timme på 20min?
Inom bygg har vi något som heter ATL lista, eller ackord, där det förbestäm hur lång tid varje moment tar. Där man får extra ersättning enligt ö. K eller uppmätt. Inom kontor finns inte detta men det finns väldigt många som är otroligt sega på tex att skriva på en dator...

Ja jag har applicerat ett sådant koncept på kontorstjänster så jag säljer alla mina uppdrag på fastpris just av den anledningen (antingen per leverans eller en månadskostnad för en tjänst som skall utföras löpande), så kunden betalar detsamma oavsett hur lång tid jag tar på mig. De gillar att de inte behöver ta någon risk för att saker blir dyrare än förväntat och jag gillar det för att jag är ganska mycket snabbare än genomsnittet så jag kan uppnå mina mål på mindre tid än om jag körde timtaxa.