Inlägg

Inlägg som anon214822 har skrivit i forumet
Av anon214822

Min och väl också andras erfarenhet är att det skiljer enormt i produktivitet på utvecklare. Det kan lätt skilja 10x i levererad nytta. Som arbetsgivare vill man naturturligtvis hitta de som verkligen tillför något.

Så det här med utveckling som hobby, eller inlärning på fritiden, handlar inte så mycket om att få lite gratis timmar, det handlar mycket mer om oddsen för att hitta den som verkligen levererar. Man har sett en korrelation där.

Inte så lätt att hitta och anställa de som verkligen är duktiga. Intervjuer kan ge en del, kunskapstester kan sortera bort en del stolpskott, tidigare omdömen väger tungt men även där kan det finnas annat inblandat. Hobbyprojekt, gärna kvalificerade sådana, är nog en relativt säker prediktering av framtida produktivitet.

Av anon214822
Skrivet av mr_sQuinty:

Beslutet då att stänga kärnkraftverken var inte på ekonomiska grunder det var ett vallöfte som skulle infrias av ett dåvarande regeringsparti som hatar kärnkraften mera än koldioxiden.

Utan att vara insatt i frågan, är det inte rätt fundamentalt i en demokrati att ett vallöfte skall infrias? Knappast fel på partiet, möjligen på foiket som röstade på partiet. Isåfall, skaffa dig ett bättre folk då.

Av anon214822
Skrivet av Maarus:

Men den logiken kan du försvara vilka affärsbeslut som helst.

Inte alls. Beslut skall bara bedömas i den kontexten i vilket det fattades. Ett beslut kan t.ex. vara helt fel även om det gav rätt resultat, till exempel av ren tur. Man måste skilja på vad som påläst/skickligt och vad som bara är tur/otur.

Av anon214822
Skrivet av ingenjören:

Wow du missade verkligen hela poängen!
Jag ville påvisa att beslutet togs pga att det var bestämt att kärnkraften skulle läggas ner. Att lägga till effektskatt var ett verktyg att göra det för dyrt att köra.
Sedan verkar inte Vattenfall vara kompetenta nog att göra affärer och ta beslut överlag men det är en annan diskussion.

Din poäng är inte min poäng. Jag är helt ointresserad av svensk partipolitik och energiförsörjning. Röstar inte sedan många år. Kan i princip ingenting om någondera. Deltar inte i de diskussionerna. Mitt intresse är allmänt tekniskt och globalt, ser det som ett riktigt intressant optimeringsproblem. Har bott utomlands i flera vändor och tänker jag lokalt så är det EU det handlar om.

Jag tog ditt inlägg som avstamp för att göra en helt annan poäng som i botten handlar om hur man på denna tråd ofta blandar det kortsiktiga och långsiktiga. Man kan t.ex. säga att elpriserna är höga just nu, därför måste vi bygga mer kärnkraft. Men elpriserna fluktuerar ju hela tiden, likaså prognoser om framtiden. Man får göra de bästa bedömningarna man kan och sedan får man se vad som händer. Vi lever med osäkerheter och så kommer det alltid att vara. Man skall ha tålamod med det. Med alla dom osäkerheter som finns är det riskfyllt att satsa på kärnkraft när den har så hög kostnad, lång byggtid och ännu längre driftstid innan man har kört in investeringen. Sol och vind kan byggas upp mycket snabbare och innebär då lägre risk.

En annan grej jag tycker är fånig på tråden, när jag nu är inne på det här med olika perspektiv, är hur många inte vill göra sig beroende av de där läbbiga ytlänningarna på andra sidan gränsen. I min mening är det ytterst provinsiellt. Det finns massor med duktigt folk runt om i världen som vi visst kan göra bra affärer med. Inga problem alls med att importera en stor del av vår energi. Det handlar om olika länders komparativa fördelar och Sverige kommer aldrig att vara någon höjdare på solenergi.

Jag tänker alltså inte som en typisk svensk. Det är nog bara att gilla läget ...

Av anon214822
Skrivet av ingenjören:

Idag med det rådande prisläget tycker jag vi kan lägga en tanke på den fantastiska styrelsen i Vattenfall med Kåberger (MP) och hans vänner som tog dessa kloka välgrundade beslut:
"Vattenfall har igår (27/4 2015) fattat beslut om ändrad inriktning för drifttiderna vid Ringhals 1 och 2. Inriktningen innebär att Ringhals 1 och 2 kan komma att stängas mellan åren 2018 – 2020. Ett beslut om stängning tas av Ringhals styrelse. Innan stängning ska också en miljöprövningsprocess genomföras.

- Det är naturligtvis mycket tråkigt att Vattenfall har behövt ta det här beslutet, men med rådande marknadsläge ser vår huvudägare ingen möjlighet att kunna köra de båda blocken ända fram till 2025, konstaterar vd Eva Halldén.

Bakgrunden till beslutet är strikt affärsmässig och beror på bristande lönsamhet. Prognoser pekar på fortsatt låga elpriser och höga kostnader, däribland effektskatten, en ekvation som inte går ihop.

- Om ett beslut om stängning fattas utifrån den nya inriktningen innebär det att vi kommer stänga R1 och R2 fem till sju år tidigare än planerat, fortsätter Eva. Men fram till dess ska vi köra våra anläggningar på bästa sätt – säkert och stabilt. Ringhals 1 och 2 är lika viktiga produktionsanläggningar som Ringhals 3 och 4."

Alltid lika fascinerande vad som krävs för att få ta den här typen av beslut i Sverige. Glöm inte Nuonaffären som även den var affärsmässig av sällan skådat slag.

Strax före detta beslut togs kom ju detta fram:
Enligt Miljöpartiet ska kärnavfallsavgiften höjas från 2,2 öre per kilowattimme till 3,8 öre per kilowattimme. Ett sådant förslag från Strålsäkerhetsmyndigheten finns redan ute på remiss och kommer inom kort att hamna på regeringens bord.
TT: Kommer ert krav att två reaktorer ska stängas under mandatperioden att uppnås?
– Det kommer att uppnås och det kan uppnås med råge, säger MP:s språkrör Åsa Romson.
Miljöpartiet har aldrig drivit att kärnreaktorer ska stängas genom politiska beslut, säger Romson.
– Då skulle man behöva en avvecklingslag. Det innebär att staten måste betala en massa pengar till energibolagen för att stänga redan olönsamma reaktorer. Vi måste se till att det är de som får stå för sina fulla kostnader, säger Romson.
MP räknar med att de fyra äldsta reaktorerna får svårt att klara de nya kraven, Oskarshamn 1 och 2, samt Ringhals 1 och 2.
TT: Kan du lova att två reaktorer stängs?
– Jag lovar det som står i vårt valmanifest, att under mandatperioden kommer flera kärnkraftreaktorer att stängas.

Beslutet kan fortfarande vara klokt och riktigt. Ett beslut är inte fel för att utfallet blev något annat än man kalkylerade med. Ett exempel:

För 10 kr får du köpa en 50% chans att vinna en mille. Genomsnittlig avkastning är en halv mille. Sedan vann du inte. Då har du förlorat 10 kr. Var det då fel beslut att köpa lotten?

Sedan kan beslutet fortfarande visa sig vara korrekt. Alltid svårt att förutse framtida elpriser.

Av anon214822
Skrivet av Petterk:

Nej jag pratar om stora projekt som lagrar GWh. Studier som tittar på framtida kostnader talar om snitt på ca 150 USD per kWh till år 2050. Priset idag är runt 400 USD per kWh.

Pumpkraft är ganska billigt, men det fungerar inte om du ska verka på den vanliga elmarknaden, därför vi tagit pumpkraft ur bruk. 150 USD per kWh är alltså för dyr kostnad för batterier om du ska köpa billigt och och sälja dyrt. Då har vi inte ens räknat in att livslängden är låg jämfört mot pumpkraftverk där den största investeringen är magasin/damm och tunnlar/rör.

Sydeuropa kan bygga sina egna anläggningar för termisk solkraft, det är så långt bort diskussionen du kan komma.

Du får gärna länka till studierna (om du inte readn gjort det). Förhoppningsvis så bryter dom ner kostnaderna på olika komponenter. Spontant låter det som kraftelektroniken är en större del av kostnaden än själva batterierna och kraftelektroniken behövs ju hur du än lagrar energin.

Tittar man på CAES (Compressed Air Energy Storage) så verkar det finnas de vanliga utvecklings- och pilot-projekten men inte så mycket mer. Känns som något mest för närmast sörjande.

Likadant med termisk solkraft. Verkar utkonkurrerade av solceller för framtida anläggningar. Som då är billigare än kärnkraft. Att kärnkraft inte kan konkurrera med solkraft i pris får nog anses som en inte helt obetydlig nackdel för kärnkraft. Det är hela tiden priset jag skjuter in mig på. Resten är detaljer.

Både Marocko och Singapore-projekten väljer ju solceller + batterier + lång undervattenskabel så då det väl en bra väg att gå då. Ingen av dom var tvungna att välja den tekniken, kWh som kWh, man bara valde det som verkade bäst + billigast. Vilket då inte var kärnkraft. Om nu välfinansierade proffs kommer fram till den slutsatsen så kanske det är så då.

Men ok, det kan vara svårt att få lönsamhet i ett batteripaket bara för att utnyttja fluktuationer i elpriset. Troligen billigare att helt enkelt leva med fluktuationerna. Billigare att lagra kronor än att lagra kWh.

Av anon214822
Skrivet av Petterk:

@Lars Celander med flera: Vad ska ni med batterier till? Låt de sitta i bilen och den lätta lastbilen. "Utility grade"-batterier kostar flera tusen kronor per kWh. Batterier kommer inte jämna ut priset.

Det finns heller inom överskådlig tid inte plats för med vind än vattenkraft och pumpkraft kan reglera för oss här i Sverige. 50 TWh vind, 65 TWh vattenkraft, 25 TWh biokraft och 45 TWh kärnkraft är ju 185 TWh exempelvis. Elbilar kan täckas med effektiviseringar på annat håll.

Vill ni jämna ut priset så ska vi ur elmarknaden vi satt upp. Det kommer göra elen dyrare för många och för stora delar av året, då vi senaste åren ofta snittat på ett pris under produktionskostnaden för nya kraftverk. Det kommer ge tydligare signaler och planerbarhet däremot.

Flytta till något kollapsat land, eller något land som knappt har el om ni vill använda batterier för att driva era hem.

Nu tror jag det är på väg att bli samma LFP-batterier i både energianläggningar och bilar så den grundläggande kostnaden är nog rätt mycket samma. Sedan får du en väldig hög kostnad per kWh om du tar en rätt litet batteri och paketerar det ihop med en hel del kraftelektronik tillverkad i korta serier, det är nog därifrån de där tusentals kronor per kWh kommer ifrån.

När vi kopplar ihop oss med andra länder så får vi samma prisbild, på gott och ont, som i andra länder. En nettovinst är att vi får bättre möjligheter att utjämna variationer i produktion och förbrukning. Historiskt har vi haft låga elpriser vilket pekar mot högre priser. På längre sikt bör det ge lägre priser då den billigaste elkraften kommer från solanläggningar som då av naturliga skäl ligger söderut.

Lite yrvaket så har det börjat komma igång rätt mycket projekt med att skicka solkraft från Medelhavet till oss norrut. Tyvärr kommer det rimligen att dröja några år innan vi får någon nytta av det, vi ligger ju längst bort på linan.

Sedan är det lite elakt att kalla sydeuropa för 'kollapsat land'. Är det verkligen så illa? Skämt åsido, Marocko och Tunisien innebär en viss risk men å andra sidan är väl inte rysk gas eller Mellanösterns olja så mycket bättre (vi hade ju t.ex. oljekrisen på 70-talet). Det finns liksom risker med allt. Som ofta blir det väl i slutändan en kompromiss mellan pris och leveranssäkerhet.

Vadå 'inte finns plats för mer vindkraft'? Låter som ett lösbart problem. Man sätter någon på att lösa problemet och så småningom blir det löst. Eller är det värre än så?

Jag har inga preferenser alls egentligen, kWh som kWh, väljer bara det som är billigast. Är kärnkraft billigast så skall det vara full fart på det. Av alla kalkyler jag sett så är det numera billigare med sol och vind så kör vi väl med det då. Vem vet, en dag kanske någon uppfinnar-Jocke lyckats koppla upp några skvattiljoner ekorrhjul med EPO-stinna ekorrar inuti. Isåfall skippar vi sol och vind och kör med stendopade ekorrar istället. Whatever ...

Av anon214822
Skrivet av medbor:

Jag tror inte det finns någon korrelation som säger att prisvariationer pressar ner snittpris automatiskt. Anledningen att vind och sol är billigt är teknikutvecklingen och att stater subventionerar dessa energiformer. Sen är de ju variabla i sin natur, och billiga, men inte rörligheten som gör det billigt. Jag säger inte att du sa det heller, men det lät lite så.

Jag tror nästa stora grej på hemmafronten blir, lite som värmepumpar varit ett tag nu, istället batterier för att klara variationerna bättre. Ladda på torsdag, ladda ur på söndag, spara 50kr per laddning...

Jag säger att det finns en balansgång mellan leveranssäkerhet och (genomsnittligt) pris. Kan man acceptera en lägre leveranssäkerhet så kan man ofta hålla ett lägre pris. En följd av lägre leveranssäkerhet är att priserna kommer att variera mer. Detta sättet att uttrycka det kanske är bättre.

Sol och vind är nu billigare/billigast även utan subventioner. Numera. Den diskussionen är i princip avslutad (i normalfallet, beror givetvis på lokala förhållanden). Vi är alltså i situation att priserna på sol och vind fortsätter ner alltefter volymerna ökar. Problemet i i den situationen är att det då ofta lönar sig att vänta med investeringen tills priserna fallit ännu mer. Samtidigt behövs investeringarna här och nu. Dels behöver man el, dels kan inte alla vänta för då blir det ju ingen volymökning med dito prisfall. Nu vet jag inte hur kalkylerna går, i vilken utsträckning man håller på med subventioner, men det kan alltså vara lönsamt för staten med subventioner även när de egentligen inte behövs för att konkurrera med andra energislag.

Det är rätt vanligt här på tråden att klaga på subventioner. Det är alltså inte välgörenhet det handlar om. Staten räknar nog alltid med att få valuta för de pengarna, på ena eller andra sättet.

Hemmabatterier kan vara en väg att gå. Ändå lite surt att behöva lägga pengar på det. Det är ju inte strömavbrott vi pratar om, bara en tillfällig pristopp. Men ok, lönar det sig så lönar det sig.

Av anon214822
Skrivet av medbor:

Bra skrivet! Håller inte med att anarki och stora fluktuationer är något vi borde sträva efter, men det är helt klart dit vi är på väg... hoppas dock på att politikerna vill ha mer planerbar kraft så inte alla ska behöva fundera på elpriser. Men den tiden kanske är förbi? Många saker som ändras om vi ska klara omställningen helt klart. Många ställen har ju inte ens el dygnet runt... kanske får lära oss att hantera den typen av nivå? Inte alls eftersträvansvärt, men kanske enda rimliga vägen framåt?

Knäckfrågan är hur stora prisvariationer som är optimalt. Vi kan bygga ett system med väldigt låga variationer i pris men då blir det genomsnittliga priset högre. Eller så kan vi låta variationerna i tillgång på el slå igenom till konsument. Vi får större prisvariationer men lägre pris i genomsnitt.

Med större prisvariationer så lyfter vi över en del av effektregleringen till konsumtionssidan, förbrukare kommer att jobba på att flexiblare i sina konsumtionsmönster. Sedan blir det en fråga hur mycket den flexibiliteten kostar. Att bara dra ner på en termostat några timmar lär inte vara något stort problem, för andra är det omöjligt att dra ner.

Sedan har vi det här med reservkraftverk, typ gas eller olja eller ammoniak. För att de skall vara lönsamma måste det vara igång tillräckligt många gånger om året, körs dom för sällan så lönar sig inte investeringen. Å andra sidan, körs de för ofta så börjar genomsnittliga priset krypa uppåt.

För att göra en lång historia kort, jag tror vi kommer att se större variationer i pris framöver helt enkelt därför att det är ekonomiskt optimalt att göra så.

Av anon214822
Skrivet av Iskra:

"Folk" satsar på vindkraft därför att de har tillgång till billiga krediter och subventioner samt för att de inte vill binda upp sitt kapital.

Du har gång på gång hänvisat till LCOE för att bevisa att vindkraft är billigare. Men LCOE är inte jämförbart mellan planerbara och icke-planerbara energikällor.

Dessutom är det inte nödvändigtvis så att "vindkraftens fördel rimligen kommer att öka allt efter tiden går". Kostnaderna för att införa vindkraft i elnätet blir högre ju större andel av elproduktionen som är icke-planerbar. Dessutom så blir effektiviteten sämre när de bästa platserna för vindkraft redan är tagna.

En utbyggd kärnkraft skulle innebära att kostnader för slutförvar och liknande delas på fler produktionsanläggningar och ge stordriftsfördelar.

Jag uppriktigt sagt ingen aning om hur jag räknar för jag räknar inte alls, jag bara hänvisar till hur andra räknar. Man kan räkna på hur många sätt som helst. Jag bryr mig inte. Om i princip alla sätten kommer fram till ungfär samma resultat så är det väl antagligen så då. Mer komplicerat än så håller jag inte på. Finns andra som kan räknandet mycket bättre än vad jag kan det.

Jag framför ett budskap som du inte gillar. En klassisk metod då är att hitta någon detalj att hacka på för att den vägen ifrågasätta hela budskapet. Om du inte gillar budskapet så argumentera mot det i sin helhet och gör det gärna med ett bra underlag.

Kärnkraften är en riskablel investering. Det bara är så. Den är en mycket dyr investering med lång leveranstid och ännu längre tid innan kostnaden är intjänad samtidigt som andra källor ligger på dramtiskt fallande priskurvor. Det är ingen kul situation för en investerare.

Sedan måste elproduktionen inte alls vara planerbar. Varför skulle den behöva vara det? Rena nyset. Den skall vara tillförlitlig och billig. Om man nu av någon anledning vill puffa för kärnkraft så är det vanligt att upphöja en fördel till något som är viktigare än vad det faktiskt är. Hela energiförsörjingen håller alltså på att ändra karaktär från något som mest liknar planekonomi till något som är mycket mera liknar en marknadsekonomi.

Detta sagt, det finns situationer och scenarier där man faktiskt kan argumentera för nyinvesteringar i kärnkraft. Det finns folk som tittar på kärnkraft av klart vettiga skäl. Varför inte föra en diskussion om hur applicerbara dessa skälen är för Sverige och för EU, både på kort och lång sikt?

Av anon214822
Skrivet av ingenjören:

Jag tänker mer på att det kan vara värt några ören mer för att slippa bygga sönder hela kustbandet (vilket är planen just nu).
<klipp>

Jag är också beredd att betala några ören per kWh för att slippa vindsnurror i min närhet och det kommer vi antagligen att få göra också. Man får kompromissa mellan estetiska värden och strikt kommersiella. Vilket jag tycker är helt ok. Vindkraftverken är bäst när de står i någon glesbygd eller vildmark (utan större värden för turism, kanske också till havs. Vill man inte och banka på havet så kan man ju välja vilket bit av havet man vill banka på.

Nu är det ju mycket annat som pågår här. Man kan skrämma folk med vindkraftverk i varenda buske för att få dom att tycka bättre om kärnkraft. Man kan också passa på att smälla upp vindkraftverk där det är bekvämast för operatören nu när det är ett så starkt tryck på politiken runt global warming. Jag har självt använt bägge knepen i olika sammanhang.

Av anon214822
Skrivet av ingenjören:

Men kärnkraften är ändå för dyr då det kostar 1 kr/kWh med ny kärnkraft som levererar dygnet runt, året runt? Jag tänker mig ett skräckscenario där hela kusterna är belamrade med vindkraftverk. Det vore rent utsagt förjävligt att se och höra. Jag kan för mitt liv inte förstå hur någon miljövän skulle vilja ha dessa snurror överallt, mår djuren verkligen bra av detta? Jag tror Sverige snart vaknar från galenskapen och inser att så mycket vind inte är rätt väg att gå. Nu drar ju Finland igång en producent som ger 1720 MW koldioxidfri el oavsett vindhastighet och detta på en yta stor som några fotbollsplaner.

Har du bra underlag på att kärnkraften är i genomsnitt billigare än vindkraft vad gäller nyanlagda kraftverk? Det har du inte. Någon gång får du förstå att vindkraft idag är billigare än kärnkraft, också att skillnaden till vindkraftens fördel rimligen kommer att öka allt efter tiden går. Därav att folk satsar på vindkraft och inte på kärnkraft. Det är inget svårt eller konstigt alls.

Vi har avhandlat detta månge gånger i tråden. Vill du ha en skrälldus länkar så fixar jag det. En. Gång. Till.

Sedan håller jag med dig fullständigt om att vindsnurror stör landskapsbilden. Inte i min trädgård.

Av anon214822
Skrivet av ingenjören:

The drunken sailor! Länge sedan man hörde om den!

För de som inte läst fysik, eller som sov gott på lektionen, Brownsk rörelse ('Brownian Motion') är hur man beskriver molekylers slumpmässiga rörelser i en gas eller vätska. Ju varmare gasen är, desto mer rör sig molekylerna och ju mer rumlar dom omkring och krockar med varandra. Det blir en 'random walk' som då brukar beskrivas som 'drunken sailor'.

Poängen är att det är slumpmässig rörelse på molekylär nivå. Det är inte det som vindkraftverken använder. Vindkraften använder den kollektiva rörelsen av alla molekylerna åt samma håll, det som kallas för 'vind' och som då inte är slumpmässig.

Ju varmare, desto mer rörelse hos molekylerna. Så långt är det rätt. Dock är det slumpmässiga rörelser. Effekten av de slumpmässiga rörelserna är att molekylerna krockar med varandra. Ju varmare, desto mer krockande, Ju mer krockande, desto längre isär tenderar dom att vara. Ju längre isär, desto lägre densitet på luften och desto mindre massa av luft som passerar förbi vindkraftverkets blad. Ju mindre massa, given samma hastighet, desto mindre effekt kan man ta ut.

Skillnaden i effekt är dock rätt marginell. Ungefär som en förbränningsmotor ofta har bättre drag på vintern. Den kallare luften har högre densitet vilket ger motorn mer syre och man kan ta ut lite högre effekt.

Nu kan man göra sig lustig över folk som inte förstår bättre men det är schysstare att försöka förklara. Det var när det tidigare inlägget hackande på folk som inte kunde bättre som jag tyckte att då kunde vederbörande få äta upp sin egen dynga.

Ska man vara kaxig skall man kunna leva upp till det.

Av anon214822
Skrivet av Iskra:

Det låter lite som när Lisa Suu säger att det inte är någon brist på PS5, bara att folk inte vill betala priset

Det är inte effektbrist på det sättet att det blir strömavbrott, men det är effektbrist på det sättet att elpriset går upp till flera kronor per kilowattimme.

Då är det väl inte brist på effekt, då är det väl brist på kronor. Ett inte helt ovanligt fenomen.

Av anon214822
Skrivet av hakan78:

En sak som vindkraftsdyrkarna glömmer bort är att temperatur är rörelseenergi i luften. Det innebär att det är varmare vid samma förutsättningar med vind än om det är lite vind,, vilket innebär att om det är en kall vinterdag så levererar inte vindkraften när det behövs. Detta tramsar man bort genom att räkna på total energitillgång mot utnyttjad energi. Problemet är att om man mäter så får man bara ut energin som krävs för ett visst arbete. Om du går uppför en trappa på två minuter så är energin du förbrukar densamma men effekten fördubblas om du går trappan på en minut. Det innebär att Sverige har effektbrist eftersom vi måste importera. Så länge vi har aktivister inom politiken som inte förstår skillnaden så kommer det gå utför.

Du har missuppfattat det där. Kall luft är tyngre än varm så vid samma vindstyrka får du ut mer energi på vintern. Att temperatur är ett utslag av Brownsk rörelse i luften har inte så mycket med saken att göra.

Så länge vi har folk som är så dåligt pålästa kommer det att gå utförs, i alla fall på den här tråden.

Av anon214822
Skrivet av Samsung:

Något uttalande kan jag då inte lova är jag rädd för.

//Pontus

Ett sådant uttalande skulle ändå inte spela någon roll. Det som spelar roll är vad dom har för 'track record'.

Det finns företag som man bara inte skall ha med att göra. Man kan se hur dom tänker, hur dom hela tiden testar hur mycket dom kan komma undan med. Företagskulturen har inget om stil eller moral (typ det en gång så vackra "don't be evil"). Har dom en möjlighet, får dom chansen, kommer dom att utnyttja dig som kund.

Då måste man som kund tänka i termer av "only the paranoid survive". Enklare att bara inte ha med dom att göra. Inget personligt. Bara riskminimering.

Av anon214822

Sådan här skit har gjort att jag en gång för alla bestämt mig att för aldrig köpa TV, oavsett närke, även om jag bara skulle använda den som monitor kopplad till Apple TV (som hemmabio).

Till Samsung och LG: Sådant här innebär livslång bojkott av samtliga era produkter från min sida. Detta då utan att jag självt köpt någon TV av er, bara för att ni betett er så vidrigt mot andra.

Finns bara ett sätt att bemöta sådant här agerande.

Av anon214822

En anekdot runt det här med dåligt minne: En kompis hade drabbats av förtida demens. Tufft. Jag hjälpte honom med att skjutsa honom till Minneskliniken. Han gick fram till receptionen för att anmäla sig. Sköterskan frågade vart han skulle. Då hade han glömt det. Jag fyllde i med att han skulle till Minneskliniken. Sköterskan nickade.

En kollega hade minne som en akvariefisk, alltså typ 7 sekunder (max ...). Bokstavligen. Jag skojar inte. I ett socialt sammanhang kunde jag höra hur han hade väldigt långa och trevliga konversationer med sin fru. Dom kunde sitta och prata hur länge som helst, dom hade ju alltid något nytt att prata om ...

Så missakta inte lyckan med dåligt minne, det kan vara nyckeln till ett bra äktenskap.

Av anon214822

Låter som du nu lever i en situation som på engelska kallas för "walking on egg shells". Kan vara ett bra sökord för att hitta info om vad som egentligen pågår och hur du skall hantera situationen.

Av anon214822
Skrivet av medbor:

Jag tror det kommer leda till extrempris och anarki och vi konsumenter kommer behöva leva med dubblerade elpriser jämfört med vad kärnkraft skulle kunna leverera. Batterier är förbrukningsvaror och behövs i extrem skala för att täcka upp ett nät i den skalan du pratar om. Jag tror verkligen inte på den bilden du målar upp. Energin som förnybart genererar är framförallt extremt mycket el när andra redan genererar el, dvs billiga eltoppar med övereffekt och extrem brist och fossilkraft när det blåser sämre och på nätterna

Tror gör man i kyrkan. Har du ett ordentligt underlag med kalla siffror så kläm fram det.