Inlägg

Inlägg som Ragster har skrivit i forumet
Av Ragster

Tråkigt!

Vad synd, Space var ett riktigt bra ställe, särskilt för ett år sedan då de hade "bordsservering" vid datorn, var svårslaget att kunna beställa in en öl i väntan på att man spawnade.

Av Ragster

Bytte nyss till en Samsung Galaxy S21 FE, tycker ändå det är helt ok. Vissa grejer får man stå ut med (samsung-menyer osv), men det upplever jag som något man vänjer sig vid och jag håller med tidigare inlägg att samsungs egna appar är det över lag inget fel på och klockan tycker jag tom är bättre. Och så håller man allt skräp som man inte gillar borta från hemskärmen och ersätter med nerladdade appar. Det var en del "svara nej" vid konfiguration för att slippa spårning och funktioner man inte vill ha, men det kan jag leva med.

Ps. Samsungs appbutik ser ut att vara skräp, så det är bara att använda google play som vanligt, inga konstigheter där som jag upplevt

Av Ragster

Thermaltake Level 10 GT LCS Big Tower (bigtwr-chassi + komplett vattenkylningskit)

Har följande till salu:

https://www.komplett.se/product/650801#
Bortse från bild 4.
OBS! Detta är ett chassi med komplett kitt med slangar, vätska, reservoar och radiator.

Som jag har haft stående på vinden i ett par år. Aldrig använt, lite av plasten sitter fortfarande kvar på fönster. Har tyvärr blivit ett par små skavmärken. Dessa kan lätt lackas över med lite svart nagellack så ser det så gott som nytt ut.

Kan även säljas i delar ifall intresse finns.

Oklart om vattenblocket till processorn fortfarande passar nyare processorer, men det överlåter jag till köparen att avgöra. Nyckeln hittar jag inte, men går nog att få tag på en ny på internet ifall detta är viktigt.

Vattenkylningssystemet är aldrig startat, p.g.a. priset lämnar jag inga garantier, men det är ju bara att ersätta den delen som köparen inte är nöjd över, reservoar, radiator och tankar går ju utmärkt att använda oavsett.

Läs hela annonsen här

Av Ragster

Thermaltake Level 10 GT LCS Big Tower (bigtwr-chassi + komplett vattenkylningskit)

Har följande till salu:

https://www.komplett.se/product/650801#
Bortse från bild 4, detta är ett komplett kitt med slangar, vätska, reservoar och radiator.

Som jag har haft stående på vinden i ett par år. Aldrig använt, lite av plasten sitter fortfarande kvar på fönster. Har tyvärr blivit ett par små skavmärken. Dessa kan lätt lackas över med lite svart nagellack så ser det så gott som nytt ut.

Kan även säljas i delar ifall intresse finns.

Oklart om vattenblocket till processorn fortfarande passar nyare processorer, men det överlåter jag till köparen att avgöra. Nyckeln hittar jag inte, men går nog att få tag på en ny på internet ifall detta är viktigt.

Vattenkylningssystemet är aldrig startat, skulle det av någon anledning inte fungera trots att det är nytt så kan den delen av köpet hävas, men då får köparen lämna tillbaka vattenkylningen till mig inom en månad.

Kan även tas med till min arbetsplats i Järfälla och hämtas där ifall det önskas.

Läs hela annonsen här

Av Ragster

TDP = Thermal Design Power, mått för att dimensionera kylning. Dessa är lite godtyckliga och som tidigare nämns så kan tillverkarna pressa gränsen olika mycket. Dock har detta mått blivit lite sisådär nuförtiden, då både Intel och AMD använder Boost-funktioner. Dessa gör istället att mycket finns att vinna på att installera en överdimensionerad kylare, och då blir även jämförelser väldigt svåra (om dom inte är sjukt noggrant utförda).

Har tre kommentarer till denna artikeln som jag tycker är väldigt underliga:

1. Ingenstans nämns vilken kylare som används, antar att det är stock-kylaren. Detta har betyldigt större påverkan på ev. temperaturer. (och därför är temperatur-jämförelsen helt irrelevant, jag kan göra en egenpåhittad jämförelse där Intel vinner allt om jag så ville)
2. Varför är Core i9900K med i jämförelsen? Den kostar ju nästan dubbelt så mycket som R7.. Den borde plockas bort, eller lägg till R9, men de kanske hade gett ett större nederlag?
3. Kärntemperatur anser jag är fulständingt likgiltig, varför spelar detta någon roll? 5 grader hit eller dit, och en två sidors diskussion här, enbart skapad av författaren, som verkar ha letat efter något som Intel ska vinna?

Jag undrar seriöst om artikelförfattaren är ett Intel-fan? Nu kan det ju finnas andra förklaringar till detta med, typ okunskap, men hela artikeln ser ut som att den är vinklad för att mildra Intels nederlag. Den korrekt slutsaten dras ju aldrig att AMD spöar skiten ur Intel, då de levererar samma enkeltrådiga prestanda, bättre flertrådig prestanda,till BETYDLIGT lägre effekt OCH ett lägre pris. 1000 spänn mellan R7 och i7 (9700K), kollade på komplett.

Det SJUKA tycker jag är att R7 NÄSTAN PRESTERAR lika mycket som Core i9, vilken är 1.64 gånger dyrare!

High 5 till AMD, snacka om att dom levererar nu. Alla Intelfans till artikelförfattare får fan ta å skärpa sej och erkänna förlusten (om nu denna tveksamma data alls ska diskuteras). Dock så återstår ju verkliga test, ska bli intressant att se när SC kör, prismässigt, jämförbara processorer mot varandra

Av Ragster
Skrivet av Blixa_Bargeld:

Produkt: 65" 4K HDR TV Samsung UE65NU6025
Länk: https://www.power.se/tv-och-bild/tv/samsung-65-4k-smart-tv-ue...
Kategori: TV
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4897200
Pris: 8736:-

Är billigare på komplett:

Produkt: 65" 4K HDR TV Samsung UE65NU6025
https://www.komplett.se/product/1078088/tv-ljud-bild/tv-video...
Kategori: TV
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4897200
Pris: 7990:-

Av Ragster

Hur elektromagnetism fungerar

Hej där!

Jag menar inte att vara negativ, men jag tror att du eventuellt är lite på djupt vatten här, elektromagnetism är inte det enklaste att leka med och få det resultat du vill. Enkelt förklarat kan vi se det såhär:

1. Utan att gå in närmare så uppstår det magnetiska fältet som du är ute efter då en elektrisk ström går genom en ledare, eller i detta fall en spole.

2. När du helt enkelt "kortsluter" pluspolen med minuspolen och har enbart en spole däremellan skapas ditt magnetfält. Magnetfältets styrka bestäms av antalet varv på spolen och mängden ström som går genom ledaren. Fler varv ger starkare magnetfält. Mer ström ger starkare magnetfält. Detta fås av Amperes lag (https://sv.wikipedia.org/wiki/Amp%C3%A8res_lag)

3. Problem 1 är att spänningsfallet över spolen beror på förändringen/derivatan av magnetfältet enligt faradays lag (https://sv.wikipedia.org/wiki/Faradays_lag)

3. Problem 2 som fås av problem 1 är att kontrollera den ström som "forsar" igenom kabeln efter att spolen "laddats" upp, för att få det magnetfält du önskar. Gör du inte detta kommer ditt magnetfält "laddas upp" för att sedan inte längre skapa ett spänningsfall i spolen och kvar blir enbart ledningens resistans. Detta gör att kretsen är kortsluten.

4. Vill du bara ha ett par watt, absolut, kör på då kabelns resistans antagligen kommer att vara nog utan att den "överhettas" och brinner upp. Var försiktig och använd låga spänningar, börja inte med bilbatterier och lågt antal varv på spolen, då kommer saker smälta/brinna upp/slå gnistor. Använd gärna resistanser för att höja kretsens motstånd. Komihåg att resistanser brinner upp om dom blir för varma.

5. Vill du bygga en ordentlig elektromagnet behöver du ha kontroll över magnetfältet du skapar och dess styrka. Detta kan göras genom strömövervakning, MOSfet för strömreglering och en mikrokontroller som styr det hela. Detta är nog inte metoden som används av dörrstoppen länkad till ovan, men den har antagligen en mer avancerad analog reglering. Den körs antagligen bara på maxstyrka när någon drar i dörren och övrig tid enbart på nog starkt magnetfält för att hålla dörren öppnad.

6. Om du använder emaljerad kabel eller vanlig PVC-beklädd ger ingen större skillnad, utan det är strömmen som är nyckeln för magnetfältet. Kom dock ihåg att det aldrig finns ström utan spänning och tvärtom (ohms lag). Du kan dock få stora skillnader mellan olika kablar, men det beror på resistansen i kabeln och inte vilken typ du använder. Kabelns resistans beror på materialet (alu/koppar), längden på kabeln och kabelarean (https://sv.wikipedia.org/wiki/Resistans).

7. Vill du ha mer ström i din elektromagnet utan att behöva byta kabel eller annat? Parallellkoppla två kablar och linda dom tillsammans runt järnkärnan, kommer inte ge dubbel ström men ökad ström (är du intresserad av varför: https://sv.wikipedia.org/wiki/Parallellkoppling). Minskad längd på kabeln ger även det lägre resistans och mer ström. Ökad kabelarea ger lägre resistans och mer ström. Mer ström ger alltså ett starkare magnetfält.

Nu kanske jag spårat iväg och gått lite djupt (?) men hoppas detta kan ge djupare förståelse. Vill du bara leka är nätaggregat inga problem, men du kommer inte få så starka magneter av det, då du aldrig har "kontroll" över vad du skapar.

Btw ville dela med mej av den absolut coolaste användningen jag sett av en elektromagnet:
http://hackaday.com/2015/10/14/thors-hammer-build-recognizes-...

Av Ragster
Skrivet av Cyne:

Borde det inte gå att stoppa i LED's istället? Då lär den dra betydligt mindre än 500w, gäller bara att skaffa en dimmer som pallar LED's.

Jag måste säga att det är konstigt att denna lösning inte uppmärksammats. Varför tar du inte och köper led-lampor som alla andra idag? Ett lågt watt-tal på ledlamporna = du behöver inte ens bry dej om att byta dimmer.

LED drar mindre el = lägre elräkning.

Alla led-lampor som jag köpt den senaste tiden är bättre än både halogen och lågenergi vad gäller brinntid och energiförbrukning, plus att du slipper i princip uppvärmningstiden på energilampor, led når full ljusstyrka snabbt.

Dock ska du inte ha en dimmer som klarar led, utan du ska ha LED-lampor som är dimmbara. Skall stå på alla förpackningar, såg senast på ICA Maxi att dom sålde Dimbara ledlampor enbart lite dyrare än halogen.

Tex denna:
http://www.biltema.se/sv/Bygg/Belysning-och-lampor/LED/LED-la...

Edit: Sorry, såg att den var ej dimbar, så dåligt exempel. Dock är det bara att googla runt lite så borde du kunna hitta snygga dimbara ledlampor (https://www.google.se/search?q=dimbar+led&ie=utf-8&oe=utf-8&g...)

29 kr styck * 25 = 725 kr, mycket billigare än att byta dimmer.

4,7 W * 25 = 117,5 W

Kommer lysa utav bara h-vete. (Om du är ny på LED, jämför inte W, utan att ha kollat noga skulle jag uppskatta att dom lyser typ 5-10 ggr starkare än glödlampor)

Kan inte tänka mig att det finns en enda dimmer på marknaden som inte klarar 120W.

Passar inte utseendet på biltemalampan, leta runt. Det finns riktigt coola led-lampor nuförtiden.

Av Ragster

http://www.amazon.com/EVGA-GeForce-HYBRID-Graphics-06G-P4-199...

Annars har ju flera webbutiker kortet "påväg in", kanske värt å hålla sej tills det trillar in på komplett?

Av Ragster
Skrivet av hasseb64:

Har svårt att tro att du får 20% prestandavinst, max 5%
Frågan är om Broadwell går att överklocka till vettiga nivåer, inte mycket som tyder på det!

Stämmer nog bra om vi pratar om stationära datorer, det dom förbättrar just nu är strömförbrukningen/värmeutvecklingen, och då processorns temperatur avgör klockfrekvensen i bärbara datorer är det i princip samma sak som ökad prestanda. Dock kommer du absolut inte se samma prestandavinster i stationära datorer, där strömförbrukningen är lite skitsamma för klockfrekvensen. Verkar som utvecklingen där lite har stagnerat på bekostnad av mobila plattformar.

5% prestandavinst på stationär, men 20% billigare elräkning för datordrift. Om dom släpper en k-serie eller vad dom heter så borde du ju teoretiskt ha större termiskt utrymme för överklockning med samma kylare.

Jag hade väntat tills 5000-serien kommer och sen köpt en processor från 4000-serien när dom sjunker som fan i pris Most bang for the buck!

Av Ragster

Moderkortsplåt

Tjena! Jag håller på med ett trächassi med och undrar vart fick du tag på moderkortsplåten och vad kostade den?
Tack!

Av Ragster
Skrivet av Broken-arrow:

Okej låter som en specialare från corsair.

Kabeln klarar mer last än kontakterna i alla fall. Vet inte hur kontakten till agget är utformat och spexat till.

I alla fall klarar denna kontakt 9A och det är 12 volt=108Watt ca 8 pin har två jordledningar extra (enda skillnaden på 6 vs 8 pin), men ska klara 150 watt ungefär 12,5 amper. Men såg en annan kontakt som ska klara närmare 600volt, så lite otydligt, med lågt amper runt 10. Ett grafikkort brukar dra runt 18A Så måste vara en väldigt speciell kontakt till agget.
http://www.molex.com/molex/products/datasheet.jsp?part=active...

Tyvärr är du lite ute och cyklar här. Vad kablaget och kontakterna klarar av har inget med grafikkortsproblem att göra. Ingenjörerna hos tillverkaren dimensionerar mängden kablar och kontakter för att inte få för höga förluster i kablaget. Dock klarar kablage och kontakter mycket mer än vad de används till då stora marginaler är önskvärda. Den begränsande faktorn är vad nätaggregatet kan leverera. Spänningen 600V hos kontakten är antagligen hur många volt som krävs innan kontaktens isolerande effekt inte räcker till.

Om intresse finns: http://www.kjell.com/fraga-kjell/hur-funkar-det/elelektronik/grundlaggande-ellara/vad-ar-elektricitet

Av Ragster

Vill du ha en mindre dator är det nästan ett måste att byta ut större delen av grejerna. Observera att mindre dator i regel blir mer högljudda då det finns mindre luft som kyler. Du kanske kan komma undan med nytt chassi och nytt moderkort som passar till dom grejer du har i dagsläget. Jag har kört mATX ganska länge men även det är en plåga och gör verkligen ingen större skillnad i hur lättflyttade grejerna är.

Om du inte vill ha värstinggaming så rekomenderar jag följande FLÄKTLÖSA dator som fortfarande har rimlig prestanda för att tex spela bf4 etc. Superliten och hyffsat billig, 5k för allt.

https://www.komplett.se/streacom-fc8b-evo-svart/762695
https://www.komplett.se/streacom-nano150-psu-adapter/762701
https://www.komplett.se/amd-a10-7850k-black-edition/806072
https://www.komplett.se/gigabyte-ga-f2a88xn-wifi-socket-fm2/7...
https://www.komplett.se/kingston-ddr3-hyperx-beast-8gb/768791

Du kanske vill berätta lite utförligare vad du ska använda datorn till (gaming, surfa etc), vilken budget du har samt vilka kompromisser du kan göra med prestanda för att få ner storleken på datorn.

Av Ragster

Håller med agile, och då tror jag inte att nån betalar mer än 2000kr.
Kolla och jämför med http://www.siba.se/category/9261883/visa-alla-tv?section=9261...
Du får en ny 46'' för 4000, en smarttv.

Skulle vara om du hittar någon köpare som inte har så bra koll på hur fort tv faller i pris finns alltid folk som sitter på blocket å tror att dom hittat ett klipp när ordinarie pris är så högt

Av Ragster

Nog är det bra med dualchannel alltid, men jag skulle snarare tro att frågan är:
1. Datorn du länkat till har enligt prisjakt INTE två minnesplatser. Dual channel innebär att du har 2 minnen som arbetar tillsammans. Om du köpt denna dator kan du inte använda dualchannel utan bara köpa ett större ramminne.
2. Behöver du mer ram?

Om någon är nyfiken så tror jag dualchannel fungerar ungefär så här:
Dina 2 ramminnen används som 1 ramminne, vilket gör att ett datapaket kan delas upp på båda stickorna och därigenom borde detta datapaket teoretiskt kunna läsas och skrivas dubbelt så fort. Givetvis är det inte riktigt så i verkligheten, då många andra faktorer spelar in som latency, kommunikationsfördröjningar etc, men en prestandavinst sker. Billigt sätt att få snabbare minne utan att behöva köpa superdyra low latancy minnen.

Jag kör win8 hybriddator med 4gb ram och ungefär samma hårdvara i övrigt och får ibland lågt ramminne när jag kör mkt samtidigt. Om du ändå ska köpa ram så satsa på dualchannel OM du har 2 platser för ramminnen skulle jag säga. Ska du inte köpa är det liten prestandavinst för mkt pengar. Mkt ramminne hjälper bara om du ska syssla med ex. bild/filmredigering. Dessutom skulle jag påstå att det inte spelar någon stor roll om du har supersnabbt ramminne om inte processorn är snabb nog för att utnyttja det, dvs minnena behöver vara flaskhals, vilket jag inte skulle påstå att den mobila core i5:an är (1,7 Ghz).

OBS! Dualchannel kräver så vitt jag vet två identiska minnen, dvs ska du komplettera ett minne du redan har måste det nya minnet vara av exakt samma typ.

Lycka till!

Av Ragster

Du borde gå tillbaka till början.

Koppla in en "fysisk" nätverkskabel i modemet till en dator. Om du kan ansluta datorn till internet vet du att problemet bara ligger hos den trådlösa anslutningen. Troligen funkar inte detta och då är problemet inte det trådlösa, utan att "modemet" inte fattar att internet är inkopplat.

Kolla i manualen till modemet. Där kanske du kan hitta information som löser ditt problem.

Gå in på modemets inställningar genom att skriva in 192.168.1.1 i din webbläsare på en dator som är kopplad till modemet. Här kan du se alla inställningar och kanske hitta något som kan hjälpa dej. Jag är inte bekant med modemet i fråga så vet ej hur det kommer se ut eller vilka möjligheter du har.

Jag tror verkligen inte på snacket om IP-adresser och låsta modem. Det här modemet är tillverkat av cisco och inte comhem. Desstuom ser det ut att vara en router vilket betyder att den löser alla problem med IP-adresser "själv". Om någon kan undersöka saken noggrannare får ni gärna rätta mej

Lycka till!

Av Ragster
Skrivet av DAoG:

När något bättre ska släppas om en månad så brukar oftast allt annat gå ner i pris.

Det jag skulle tänkt på vore inte att vänta på haswell, utan de effekter som släppet av haswell kommer få på marknaden som förra inlägget uppmärksammade. När en ny generation kommer ut sjunker priserna på förra generationen markant och även amd-baserade system kan mycket väl sjunka märkbart i pris. Jag skulle väntat till haswell kommit ut och sen köpt något som inte är haswell. Ofta kan man få högpresterande system till ett mycket bättre pris och jag håller med det som tidigare sagts att visst är det mycket som förbättrats iom haswell, men kommer du verkligen att märka så mycket som slutanvändare? Troligen inte. 10% extra batteri ger kanske en halvtimmes extra (4h orginal). So? det gör bara skillnad om du använder datorn på resande fot.

EDIT: Värt att veta om haswell är att om jag inte missminner mig handlar förbättringarna inom batteritiden framförallt standby och mycket låg belastning, vilket dom flesta användare inte berörs av om man använder datorn mycket och ofta. Rätta mig gärna om jag har fel

För den som kan vänta länge vankas dessutom underbara tider för laptop och netbook priser. Med hybriddatorernas frammarsch kommer priserna att dumpas helt för eller senare.

Av Ragster

Alltid svårt att veta. Det kan vara bra att kolla att namn, adress osv stämmer på hitta.se. Om telefonnummret inte finns och adressen/namnet tillhör en 80-årig tant ska du nog tänka dej för Om hans telefonnummer finns på hitta.se och är kopplat till det namn han använder och adressen stämmer med den du kan hitta på tradera verkar allt vara rimligt.

Om kontot du ska betala till inte är svenskt, dra dej ur genast. Utländska konton kan användas av bedragare och isf har svenska polisen ingen möjlighet att åtala eller få tag på uppgifter om kontoinnehavaren (kanske inom EU, men jag är väldigt tveksam om dom bryr sej när det rör sig om så lite pengar).

Har nyligen blivit blåst på tradera, men polisutredningen är igång och antagligen får jag snart (ett halvår kvar kanske? ) tillbaka mina pengar, då bedragaren använde ett svenskt spårbart bankkonto. Dock har jag även varit en mycket nöjd kund ca 20 gånger, så risken är ju inte enorm.

Du kan alltid begära att få betala via paypal eller payson och erbjuda dej att stå för avgiften alt. besöka personen för att genomföra köpet istället? Kan ju vara värt å slanta extra för att kunna åka och hämta prylarna. Är köpet dock för bra för att vara sant finns risken att det inte är det

Lycka till!

Av Ragster

Behövs absolut inte. Dock kanske du ska tänka dej för ifall du vill överklocka grafikkortet, då denna kylare antagligen är för klen för allt annat än obetydlig överklockning. Kylaren du får på grafikkortet är alltid avstämd med värmeutvecklingen, och kom ihåg att du alltid har garanti ifall du inte pillat med överklockning! Brinner det upp får du ett nytt.

Temperaturer runt 65-70 grader är fullt normala vid hårt spelande. Vill du få ner temperaturen på grafikkortet kan du alltid fundera på ventilationen nära grafikkortet. Jag har tex en 120mm fläkt som blåser rakt ner på grafikkortet.

Det kan vara värt att kolla runt i programmet som hör till ditt grafikkort om du är nyfiken. Jag har AMD och kan gå in och se exakt temperatur, fläktens belastning, GPU belastning etc. Då ser man hur fläkten regleras (automatiskt) beroende på GPU:ns temperatur.

Värmeutvecklingen i datorn är en naturlig produkt av motståndet i alla elektriska ledningar (en resistor är också en typ av elledare), vilket är i princip vad din dator består av. Ditt grafikkort kan jag gissa står för 1/4-1/3 av värmeutvecklingen kanske?

Av Ragster

Tja!

Om jag förstår dej rätt undrar du ifall den boxade kylaren du fick med din core i5-processor duger till systemet?

Om du inte har köpt en "boxed"-processor måste du som du nog förstår köpa en kylare till

Jag har kört på både boxed och aftermarket i många omgångar och tycker att de boxade kylarna som följer med duger alldeles utmärkt såvida du inte tänker överklocka ditt system eller bryr dej om ljudnivån. Dom boxade kylarna har en tendens att vara mycket högljuda vid hård belastning, vilket har stört mej många gånger, så ska du köpa en ny kylare råder jag dig att noggrant kolla vilken ljudnivå olika kylare har. dB-skalan innebär att om ljudnivån ökas med ca 3 dB fördubblas ljudet.

Om datorns ljudnivå inte stör dej mycket råder jag dej till att köra på med den boxade kylaren (den är ändå gratis och se hur det känns. Bor du i en större stad finns ju alltid datorbutiker som har bra sortiment och då kan du slippa frakten!

Hoppas det hjälpte

OBS! inte för att du frågade men det nätagget du valt verkar absolut för klent för systemet du plockat ihop. Tror du minst lär ha 700W+. Om du kollar rekommendationerna för grafikkortet vill dom ha 650W http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=660801#extra. Det är värt att lägga extra på ett bra nätagg, dom håller! Jag snålade en gång, brände nätagget efter att jag installerade en extra hdd och vips var 600kr kastade i sjön. Fick dessutom köpa på dyr datorbutik för 1200kr för ett nytt, kan ju fan inte vänta på frakttiden.