Inlägg

Inlägg som Sebbepojken har skrivit i forumet
Av Sebbepojken
Skrivet av Phod:

Leder du givande möten? Sitter jag i ett möte som inte är givande för mig och mitt arbete zonar jag också ut, för det är bara slöseri med min tid.

Som tur var så innebar covid-epidemin en klar förbättring för mig. De dagliga mötena blev kortare, mer målinriktade och kan i vissa uppdrag skippas helt om ingen har något vettigt att säga.

Det beror förstås på vem du frågar. Om du frågar en dönick som zonar ut från minut 1 och bara fokuserar på annat är svaret förstås nej.

Min poäng är att det är oförskämt att zona ut och inte engagera sig i morgonmötet när man jobbar på distans. Det hade aldrig gått hem vid ett möte ansikte mot ansikte - att folk tar upp sina telefoner och läser nyheterna istället för att titta på den i rummet som pratar.

Om man finner att ämnena som diskuteras vid morgonmötet är irrelevanta eller ointressanta kan man ju helt enkelt säga det: "jag tycker inte att vårt morgonmöte känns särskilt givande på grund utav att det drar ut på tiden och det känns som att jag hade nyttjat tiden bättre om jag jobbat istället. Kan vi kanske hålla oss till X sekunder per person och ta eventuella diskussioner utanför?".

Om det ändå inte hjälper kan man ju se morgonmötet som en social aktivitet där man umgås med sina kollegor och göra någonting roligt av det!

Av Sebbepojken
Skrivet av 925a:

Jag har morgonmöte varje dag förutom torsdagar. Jag har aldrig förstått mig på möten. Nu sitter vi utspridda i världen så visst kan det vara trevligt att se sina kollegor men i det stora hela så skulle typ 10 rader slack meddelande sköta informationen bättre. HR har sagt att kameran ska vara på under möterna. Bara jag som har den på. Sitter alltid med mjukisbrallor, levis beany på huvet och vit t-shirt o säger nästan ingenting för jag sitter o jobbar samtidigt och tittar inte ens "på mötet" (rätt meningslöst när ingen annan använder kamera) (som förövrigt HR har sagt att man inte ska göra...jobba under mötena) Jag tappar 2 timmar per vecka känns det som. Möten förstör mer än vad det gör nytta enligt mig, spelar ingen roll hur viktig mötet är. Skriv ner det i ett massutskick istället så folk kan läsa det och faktiskt ta in informationen de behöver.

Låter inte direkt som att din attityd gynnar det hela heller. Jag leder morgonmöten varje dag och det är frustrerande att se hur vissa zonar ut och inte lyssnar på sina kollegor. Så oförskämt beter sig inte folk ansikte mot ansikte.

Du skulle kunna prova att engagera dig mer samt föreslå att ni effektiviserar mötena så att det känns givande att delta. Har ni inget retrospective där ni pratar om ert arbete?

Av Sebbepojken
Skrivet av Dykarn13:

Black week - Erbjudandet gäller dig som nytecknar bredband. Går ej att teckna erbjudandet på annan person i hushållet.

Denna text har de också lagt till.

De kanske har lagt till den raden, men det villkoret har gällt hela tiden. Och det har stått tydligt på bredbandssidan för Black Friday. Jag blev dock erbjuden det priset när jag ringde för att säga upp, så jag har nu tecknat 12 månader 250 för 299 kr trots att jag är befintlig kund sedan förra årets BF.

Av Sebbepojken

Jag ringde Telia för att säga upp förra årets BF-tjänster. Blev erbjuden nykundserbjudandet från årets kampanj med bredband 250 till 299 kr, vilket jag accepterade.

Det är ändå 50 kr billigare än Telenors BF-kampanj (som visserligen ger 500 Mbit). Den enda skillnaden mellan 250 och 500 är hur dålig framförhållning jag kan ha när jag installerar mina Steam-spel, så det känns mer rationellt att ta det lägre priset samt slippa strul med flytt av operatör.

Av Sebbepojken

Ja, det är en del bra erbjudanden på fler ställen nu Black Week började "på riktigt" Elgiganten började med sina låga priser redan under helgen förra veckan. Så det är kul att se några erbjudanden med abonnemang med, för det brukar ju faktiskt väldigt prisvärt att köpa telefoner den vägen nu för tiden.

Bra poäng med storleken på telefonerna, det hade jag inte tänkt på. Så får nog bli ett butiksbesök för att klämma och känna lite.

Av Sebbepojken
Skrivet av ziconilsson:

Menade nog publik adress Bahnhof verkade inte ha det när jag hade dom, men Telia har haft det. Det enda som påverkats är dock portforwarding till torrentprogrammet som fungerade sådär med Bahnhof, men enkelt och lätt med Telia, Finns ju dock möjligheten att det var skit bakom spakarna, men så fort jag bytte till Telia blev jag conectable. I allmänhet hade Bahnhof sämre routing och högre ping till saker.

Jag undrar precis samma sak! Hade Bahnhof i en månad när jag flyttade hit förra året och hade bara strul med åtkomst till mina tjänster utifrån. Kunde inte utfärda nya cert till min Synology NAS via Let's Encrypt trots att jag släckte hela brandväggen och kopplade NAS förbi routern. Kunde inte vidarebefordra port från min VPN-tjänst till min NAS. Hade problem med uppkopplingsproblem i vissa spel med en specifik kompis. Tror inte att Plex gick att komma åt alls utifrån. Sen bytte jag till Telias 500/500 vid BF och då började allt bara fungera direkt!

Så om Telenor har samma typ av nätverk som Telia är det väl givet att välja dem istället för att sänka hastigheten hos Telia för att bibehålla månadskostnaden. Tidigare i tråden har det varit tal om CGNAT och Bahnhof, vilket tydligen kan orsaka den här typen av strul. Finns även andra trådar i ämnet CGNAt och Bahnhos här på forumet, men jag har inte lyckats hitta något om Telenor.

Av Sebbepojken

Köpråd: Pixel 7 Pro eller S23?

Dags för ny telefon till frun nu. Vi har idag telefoner från S21-serien och det är ett par år sedan jag var riktigt påläst om mobilmarknaden, så skulle uppskatta vägledning

Hon är en vanlig och alldaglig användare utan några särskilda krav på avancerade funktioner. Bra batteritid, laddning och bra auto-läge på kameran är två viktiga funktioner. Samt ett överkomligt pris. Trådlös laddning spelar ingen roll.

Just nu säljs Pixel 7 Pro 12 GB RAM 128 GB för 7 500 kr och jag vill tro att det är ett klockrent köp? När jag googlar på jämförelser mot S23 är det Ultra folk jämför den med, men den ligger för långt bort prismässigt för att vara aktuell. S23 8 GB RAM 128 GB går för ungefär samma pris nu med, så det är de jag jämför.

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Sebbepojken

Vad menas med "ny kund" i det här avseendet? Är det hushållet de räknar som kund eller personen som abonnemanget är skrivet på? Om jag säger upp "mitt" Telia-abonnemang nu, kan min fru då teckna ett BF-erbjudande som ny kund? Eller kan i teorin min pappa teckna ett abonnemang på min adress som ny kund?

Jag har Telias BF-erbjudande från förra året som jag nu tänker säga upp. Hoppar då på bästa nästa BF-erbjudande som dyker upp. Är i år även intresserad av mobilabonnemang. Är det någon som vet om det brukar kunna vara ännu bättre priser om man köper flera tjänster från samma leverantör? Typ mobilabonnemang, bredband och TV från samma?

Av Sebbepojken

Med tanke på hur få likes en video tenderar att ha i förhållande till sitt antal visningar förstår jag det. Det finns ju ett stort antal användare att nå med dessa uppmaningar. Och det fungerar faktiskt på mig, så jag förstår ju varför man gör som man gör.

Av Sebbepojken

Känns som att priserna springer iväg till väl högt. Borde inte en Pixel 7 Pro för typ 8 000 kr kännas som ett förhållandevis bra köp nu?

Av Sebbepojken
Skrivet av wooprat:

Den används kanske 1-2 gånger om året, den kräver 5-6 liter olja så det är ju inte speciellt ekonomiskt om man bara är sugen på lite svingoda pommes.

Men man sparar väl merparten av oljan mellan omgångarna? Å andra sidan vet jag inte hur länge oljan håller, det kanske är att den hinner bli gammal? 🤷

Av Sebbepojken
Skrivet av Judospark:

Inte så insatt i vad port-forwarding i VPN-sammanhang innebär. Kommer detta bli problem för de som gillar att dela datafiler med varandra med assistans av bittorrent-protollet?

Som jag förstått det kan du antingen vara en aktiv eller passiv nod i bit torrent-sammanhang. Via VPN krävs en port fortwarding hos leverantören för att kunna vara en aktiv nod. Om jag minns rätt så kan passiva noder endast koppla upp sig mot andra passiva noder, vilket gör att din förmåga att dela med dig av dina Linux-ISOs försämras avsevärt i vissa sammanhang.

Av Sebbepojken

Ett par gånger när de bjuder på en veckas gratis matkasse. Och ett par gånger har jag pratat till mig en gratis skriftlig värdering istället.

Av Sebbepojken

Arbetslösa utvecklare pga AI? Lol! Plugga på med vad du vill du, det är ingen fara.

Av Sebbepojken
Skrivet av nu1mlock:

Något kan ha ändrat sig men jag behövde varken ändra adress eller annat. Använder ett Revolut-kort. VPN behövs bara när man startar prenumerationen.

Tack - det fungerade!

Av Sebbepojken
Skrivet av AndersB:

Eller Argentina.. Själv så betalar jag hela 20 kr i månaden för Premium.

Behöver inte kortet du betalar med vara registrerat i Argentina också? Av vad jag läst så behöver man ändra adressen på sitt Google-konto till landet i fråga. Men går betalningen igenom problemfritt? Många e-handelsbutiker nekar ju köp från kunder vars kort inte är skrivet i landet. Behöver man inte använda VPN när man tittar sen, utan kan köra på vanlig uppkoppling i Sverige?

Av Sebbepojken

Jag lyckades inte använda min C2 med annan leverantör, men jag kanske missade något. Skulle däremot också rekommendera att du köper en egen istället för att använda deras avbetalning.

Av Sebbepojken

Är inte halva grejen med iPhone (eller ja, Apple överlag) att basmodellen förändras väldigt lite från år till år, likt priset? Om något höjs väl priset av nya modeller istället för att sänka priset på äldre. Så iPhone 12 är billigaste och därmed förmodligen bästa valet.

Däremot kan jag själv tycka att det känns som en blåsning att köpa en ny 2-3 år gammal modell för dess lanseringspris. Men jag vet att det är så här det är i Apple-världen, så jag ska inte propsa på andra alternativ Du skulle ju kunna kolla om det finns något abonnemang som ger mer förmånliga priser på äldre modeller i alla fall.

Av Sebbepojken
Skrivet av BMac:

Detta är mycket bra att det händer så att folk för upp ögonen för hur känsligt det är när man "ger bort" sitt företags information till någon man varken känner eller kan köra bort till och ta dem i hampan när de strular till det.

Det är bra för oss som tar drift av andras system på allvar.

Alla dessa företag som helt vänt upp arslet och sväljer detta med "moderna lösningar" förtjänar problem.

Mycket skönare att ha driften hos Tieto, Evry eller liknande där varje liten fråga leder till olympiska spelen i ärendehantering och man glatt får vänta i X dagar innan någon oengagerad konsult ger ett halvdant svar. Då föredrar jag Microsofts support som faktiskt svarar på en dag och sen spammar en fyra gånger och frågar om de får stänga ärendet efter att problemet är löst.

Av Sebbepojken
Skrivet av Zemlan:

Kan vara mastigt* finns inget som säger att man måste använda alla regler. Karaktärsskapandet behöver man ju inte ens göra om man vill till en början, det finns ju färdiga äventyr att spela igenom och regler kan skippas eller förenklas lite för att strömlinjeforma spelet tax. Sen kan man successivt introducera allt sånt.

Men som sagt, det finns ju lite lättsammare rollspel, helt klart. Det är nog ingen dum idé när yngre barn är med att börja där och sen kliva över till tex DnD efter ett tag.

DnD är mastigt att sätta sig in i Det är väldigt svårt för spelledaren att gå in lika blind som sina spelare och säga "äh, vi skippar några av reglerna" för spelledaren vet inte ens vilka regler det är. Att ens förstå karaktärsskapandet och hur en karaktär fungerar är mastigt. För att slimma ner det behöver man väl ändå förstå grundupplägget, eller?

Man kan säkert gå in blinda hela gänget och bara spela lite på måfå utan att någon kan reglerna, och att man spelar med färdiga karaktärer. Men då ser jag framför mig hur det antingen blir väldigt mycket frågor av arten "kan jag göra det här?" som DM inte kan svara på, eller att spelet helt saknar tempo därför att DM inte vet hur man leder en session av ett spel han inte kan. Jag föreställer mig själv att det borde vara utmanande att inleda sin spelledarkarriär inom ett spel man inte själv kan, även om det är med få regler. Hur ska strider gå till när man inte kan reglerna? Det går säkert att lösa, men varför ska man då investera i DnD-systemet om man inte använder det? Jag ser verkligen inte poängen med att säga "vi spelar DnD" när man kommer ha helt egna regler. Kör då istället bara typ Honey Heist som har lika många sidor dokument som fingrarna på en hand.