Inlägg

Inlägg som Ricerunner har skrivit i forumet
Av Ricerunner

Det beror på hur mycket.

Får jag bara en enda godisbit så föredrar jag plopp just för att den är sliskigare. Men jag är också en sådan som sitter och käkar oboypulver med tesked när affärerna stängt (med normalt BMI, thankyouverymuch).

Men ska det vara godis för en hel filmkväll tror jag det hade varitntrevligare med en påse center än en påse plopp.
Två fulla nävar med plopp skulle vara rätt så sliskigt.

Men till pris så vinner helt klart oboypulver med lite mjöl, strösocker och grädde som rörs till en chokladsmörkräm.
Najs på plättar, gott att doppa pepparkaka i, helt super precis som det är.

Av Ricerunner

Är kylflänsen riktigt effektiv så kan det vara en förklaring.

Bättre kylfläns tillåter lägre luftflöde per tvärsnittsarea, och utluften blir då varmare även om inte värmemängden per minut behöver vara högre.

Det är väl sannolikt då låg ljudnivå verkar ha varit en prioritet?
Dessutom tillåter designen på XSX bättre nyttjande av konvektionsströmmar, och om så är fallet så är luftflödet ännu lägre och flänstemperaturen ännu högre.

Skrivet av meanh:

Gissar på att de som skriver detta aldrig känt på utblås från andra konsoler eller datorer. Min laptop har mycket varmare luft i utblåset än min stationära vars luft ut känns relativt ljum även när den pressas, detta trots att min stationära drar ca 350W och laptopen 40-50W.
Gissar på att Series X inte kör högre fläktkurva än nödvändigt för att hålla komponenterna på en "optimal" temp. Detta innebär att man hade kunnat haft mycket svalare luft ut, men väljer att prioritera ljudnivå istället (vilket jag personligen tycker är helt rätt).
En så kallad "storm i en tekopp" mao.

Precis, och det beror just på luftflödet och mängden ovärmd kalluft som systemet släpar med sig.

Skulle den stationära begränsas till samma luftutflöde genom samma lilla hål skulle det antagligen smälta vissa plastsorter, fastän det är helt okej att värma händerna vid bakom en 120mm på låga varv.

Av Ricerunner
Skrivet av Selmalagerlöf:

hade det varit möjligt att göra en DIMM adapter som man kan sätta en m.2 i?.. det borde la sänka latensen och öka hastigheterna till lagringen??

Vi har ju redan Optane DIMM om det är en sådan lösning man är ute efter.
Tror hursomhelst att någon cachad lösning skulle vara det optimala för riktigt bra hastigheter till ett vettigt pris.

Hoppas att det kommer bättre systemintegrerade cachelösningar när DDR5 släpps, eller att man helt enkelt tar tillvara bättre på eventuella rammängder vid spelutveckling.
Det känns lite vanskligt att sitta med 64GB ram och inte ha någon annan möjlighet till att göra bruk av det än Primocache.

Primocache är visserligen riktigt bra, men det hade varit ännu bättre om man kunde cacha enskilda mappar, som kunde knytas till enskilda applikationsstarter.
Det går i och för sig kanske om man gör enskilda partitioner för varje spel, men hu så omständigt.

Skulle vara mycket trevligare om varje spel hade en slider där man kunde ange mängd ram man vill åsidosätta till prefetching.

Av Ricerunner

Yes, najs. En konsumentburk med 1TB RAM känns som om det kan smälla rackare som nästa uppgradering.

Ofta tjatar jag om fotogrammetri, och jag gör det igen. Ett sådant här jättehopp i minnesmängd gör att man kommer långt förbi kraven för vad som är rimligt att beräkna inom en överkomlig tid på konsumentprocessor och konsumentgrafikkort.
Sitter man i Metashape och är nöjd med medium eller high kvalité (1/16 eller 1/4 av originalupplösningen) och 20MP kamera så kan man bearbeta tiotusentals bilder på 1TB RAM, vilket å andra sidan kan ta flera veckor för en 3900X + 3080 att tugga färdigt också...

Det här kommer vara riktigt schysst när det ska till att rendera verkliga miljöer för VR.

Av Ricerunner

Appropå streamandet, man kan ju tänka sig att det kan finnas någon tekniskt lagd person på redaktionen.

Är det mycket begärt med en stream med två ljudspår, där lyssnaren själv kan mixa ljudvolymen?

Av Ricerunner

Skulle vara kul om de bumpade upp topprocessorn till 20C/40T eller så, som en rejäl paradfinish.

3960X är ändå 24C och har fördelen med fler minneskanaler, men 20 kärnor konsumentprocessor alltså...
Det skulle vara wow.

Av Ricerunner

Jag kanske ska göra ett tillägg till mitt föregående inlägg; Allt med Wow handlar förstås inte bara om min missbruksproblematik.

Jag tycker att det har blivit väldigt tilltalande som casualspelare.
Jag kan inte tala för reguljära raiders då jag inte har raidat i guild på över 3-4 år, men det gick superfort att bara hoppa in på sin gamla 120, göra några HC, och så var man redo för att heala mythicdungeons på 5+ igen.

Det finns tonvis av quests, en massa achievments att uppnå, en uppsjö av transmogs och mounts att samla.
Man kan för all del sitta aktiv tid 10 timmar om dagen i flera månader och fortfarande ha en massa kvar att göra, och då är det om man inte ens rör raiding och PvP.

Bara det att det var ett så helt otroligt brett utbud på saker att göra gör WoW till just det som det är: Den för närvarande obestridliga kungen av MMORPG-genren.
Mellan Cataclysm och Legion var det kanske lite diskutabelt, men i sitt nuvarande tillstånd vill jag påstå att det helt enkelt inte existerar ett spel som har samma potential att tilltala en lika bred skara av entusiasm.

Vill man ta det lugnt och questa eller RPa kan man göra det, vill man stånga sig blodig i mythic 20+ och slipa på ledarskapsförmågorna kan man göra det.

Såvitt jag vet finns det inget annat spel som har ett så brett utbud av ändå ganska givande slöaktiviteter, samtidigt som det kan tillhandahålla en helt sinnessjukt hög grad av svårigheter att utmana sig med.
Och det här är inget jag insåg efter att ha fastnad lite för mycket senaste vändan, som inte ens höll sig en månad. I Lich King och Cataclysm satt var jag en sådan som satt 10-14 timmar om dagen, och ändå vart jag aldrig riktigt med i någon bra raidinggrupp eller blev superengagerad i att samla eller klara av grejer. Jag blev så fast, fastän jag inte ens avnjöt de allra roligaste delarna med det, med engagerat socialt umgänge.

Och det var därför jag slutade spela.

Det är helt enkelt för bra, även när det inte ens är bra för mig.

Av Ricerunner
Skrivet av Joppis:

Brände mig lite för hårt på WoW och slutade i mitten av The Burning Crusade. Det var i alla fall en grym upplevelse i början som man troligen aldrig kommer få uppleva igen.

Eller hur?

Det varnas för knark som barn, och visst kan man verkligen fatta tycke för knark också. Det är ganska förståeligt.
Men datorspel där beroendet är mycket mer knutet till aktivt engagemang, det beroendet tror jag rotar sig så otroligt mycket djupare.

OnT: Tog bort mitt Wowkonto förra veckan. Lustigt nog var det flera personer som fick sina konton reverterade bara några timmar efter det, det där som det har rapporterats lite om.

Säkert hundratals dygn /played på karaktärerna kombinerade. Hade haft råd med en lyxutrustad Tesla om jag hade jobbat som städare all den tiden och sparat pengarna.
Hade 4st 120, två präster, en paladin och en schaman. Flera sällsynta eller dyra mounts, halvokej utbud av transmogs och nästan 12k achievment points.
Och jag hade sett fram emot att spela Shadowlands, verkligen.
Men jag insåg att det skulle med all säkerhet råna mig på ytterligare en del av mitt liv.
Det kan hända att jag hade gått med i någon guild, men annars spelade jag inte med en enda människa. Ingen alls.
Bara jag och samvetet, i en liten etta.

Det kändes som att ha stått i garaget och skruvat på en Camaro heldagar i flera månader, och elda upp den för att det tar för mycket tid.
Eller rättare sagt, det kändes som att jag bodde i garaget, och den där Camaron tog upp så mycket plats att det knappt gick att bo där.

Sist jag "slutade" spela wow så var det för att lägga mer tid på vänner istället, men det blev knarkande med "vänner" istället.
Så nu får det vara slut med båda.
Att gå tillbaka till att spela Wow nu kommer vara lika kul som att slänga körkortet i sjön och köpa en trampbil.

Jag får ser vad Livet kan komma med istället.

Av Ricerunner

Med 5G i antågande så kan jag helt klart ändå se ett potentiellt användningsområde för 144Hz-skärmar på telefoner.

Att använda hemdatorn som fjärrstyrd renderingsstation är helt toppen om man jobbar på skola eller kommunalt, och med lägre latenser så känns det som en möjlig framtid att telefonerna blir mer som tunna klienter (som ändå är ganska kapabla fristående), men har möjlighet att lämpa över tung rendering på en nätansluten hemstation.
För spelande alltså.

Särskilt om vi ska ha AR som är något att ha, då tror jag att den lösningen blir både billigare och mer kapabel än att den bärbara enheten ska stå för all rendering.

Av Ricerunner

Sånt här beror ju helt på.

Ska den vara framtidssäker redan här och nu och inte behöva uppgradera en pinal förrän det är dags att pensionera både moderkort och grafikkort, och dessutom vara hel nytt?
Ja isåfall skulle jag nog vilja säga 15-20.000.

Men 15.000 är också asmycket pengar för en dator. Man ska ha ett intresse som heter duga eller alldeles för mycket pengar för att det ska kännas som whatever.

För är det bara Fortnite som gäller?
Ja då kan rätt begagnad dator för 5-7000 räcka helt okej.
Vill han också köra RDR2 på en QHD eller 4K i ens spelbar nivå?
Ja då är det dubbla priset som gäller igen, typ.

Men vill du ha ett stadigt tips är det väl:
3700X
2x16GB RAM (3200 eller 3600Mhz)
750W nätagg
Minst 500GB SSD, gärna 1000GB plus HDD på 2-4TB för bulklagring

På det så har man ett stadigt ramverk som kommer att vara värdigt grafikkorten minst två generationer framåt.

Grafikkort är däremot en mer frexibel grej i detta.
Å ena sidan så kan ett begagnat 1060 för en tusenlapp vara typ okej, med utrymme för uppgradering sedan när det finns god tillgång på de nya grafikkorten.
Å andra sidan kan ett 3080 på en gång vara riktigt tacksamt. De är helt sinnesjukt bra, verkligen WOW, och med det så kommer utbudet tillgängliga spel vara extremt brett.

Men typ 10.000 för dator utan grafikkort skulle jag vilja påstå är "högsta prisvärda nivå" , och sedan väljer du grafikkort beroende på vilken skärm och vilka spel som är aktuella.

Så grafikkort kan du ju lägga vad som helst mellan 2000 och 8000 med det i åtanke.
1660Ti är fortfarande riktigt kompetent för prisklassen.

Av Ricerunner

Med tanke på hur grafikrenderingsarkitektur verkar vara mitt i en ganska ordentlig förändring i samband med de nya konsolsläppen så tror jag ändå att så här mycket minne kan bidra till en märkbart bättre prestanda, när arkitekturen väl börjat användas ordentligt.

Att 3080 med extra minne kan genomföra samma sak, okej.
Men när saker börjar bli så här extrema så tänker man ju nästan lite hur det hade sett ut om man cachade spel-SSD:n med GDDR6X.

Av Ricerunner

Antar att den här tråden är lämpligast, även om det är grafikkortskylning på tal.

Den här generationen grafikkort blir nog den första jag satsar på vattenkylning för grafikkortet. Strömåtgången är avsevärt högre än tidigare, och det känns rimligt på något sätt.
Sitter på ett Corsair Carbide Air 540 med möjlighet för 360mm i fronten och 280mm i toppen.

Jag vet att det inte vore någon mening att fylla båda platser med radiatorer, eftersom det bara inte skulle vara värt kostnaden. Men intuitivt känns det som bäst lösning att ha en extremt maffig 280mm i toppen, typ Alphacool NexXxos Monsta 280.

Är det rimligt att anta att en sådan kylare orkar med både ett 3080/3090 och eventuellt topprocessorn i Ryzen 4000-serien?
Eller skulle det vara ett bättre kort med en lika tjock 360mm i fronten istället, även om det innebar att chassit blev fullt av varmluft?

Av Ricerunner
Skrivet av lindahlj:

Kan vara fler cykelmodeller också!

Kanske med peltierelement i sadeln så att skinkvärmen kan driva en elmotor?

Av Ricerunner

Lite tilltalande känns så där tjocka kylare, men jag tror egentligen jag vill ta steget till GPU-vattenkylning den här generationen.

En Alpha NexXxoS Monsta 280MM i toppen av chassit torde räcka med god marginal till både 3080 och 3700X.

Av Ricerunner
Skrivet av hakd:

börjar bli löjligt. Vad hände med tystare, mindre och strömsnålare kort ? Vänder den trenden nu

Ja äntligen.
Strömsnålt kan få hålla sig till portabla lösningar, men något som per definition är gjort för att sitta fast i väggen kan lika gärna dra en hel kilowatt.

Blir det för varmt i rummet kan man alltid dra silverslang till ventilationen.

Av Ricerunner
Skrivet av SiRai:

Tänk om man hade kunnat få en sån här Series X/S med Windows 10. En färdigbyggd behändig liten låda för en så liten summa som dessa kostar hade jag inte tvekat en sekund.

Resurserna torde finnas, så jag kan nog tänka mig att Microsoft är beredda att dra det som reservkort mot Sony om det verkligen behövs.

Av Ricerunner
Skrivet av tobbe_hitman:

Tillverkande företag måste ha en plan för hur företagets produkterna ska kunna återvinnas och källsorteras. Personligen tycker jag inte "brinna upp" kan kallas för detta. Hur kompenserar de för detta...

Jae, källsorteras kan nog vara svårt att kalla det.
Men å andra sidan kan man också hänvisa till att det återgår till ett naturligt tillstånd, integrerat i miljön genom entropisk process.

Lite som att sälja miljödiesel som egentligen är vanlig diesel för 25:- litern, vilket är miljövänligt eftersom kunden inte har råd att köpa lika mycket.
Eller vad sägs om "endast gjord på naturliga råvaror"?

Av Ricerunner
Skrivet av tobbe_hitman:

@Trullatroll: Håller 100% med. Roade mig med att se alla "stjärnfall" på natthimlen i slutet av augusti, mäktigt! Blev dock deppig p.g.a. alla ljussken som långsamt gled över natthimlen - satelliter. Med tio-hundratusentals nya satelliter kommer stjärnhimlen på sikt att vara förlorad så som vi känner den. Fattas bara stormakterna börjar skjuta ner varandras satelliter så får vi rymdskrot i en accelererande mängd.... Hoppas de har en plan för att plocka ner skiten när de pajjar...

Just det är ju fördelen med lågt flygande satelliter.
Det finns ett ytterst lågt luftmotstånd även så högt upp, så de kan inte behålla banan utan fortsatt aktiv drift och kommer relativt snart att falla ner och brinna upp om underhållet upphör.

Av Ricerunner

Hade nog kunnat vara ganska nöjd med 3070 från 2070 egentligen, men prisskillnaden till 3080 är så liten att jag ändå tycker det ser ganska värt ut.
Fastän jag typ bara spelar Wow i 4K, egentligen. Nuvarande räcker med jättegod marginal, men nästa skärm blir minst 100Hz och antingen 4K eller 8K, och då vill det nog till sig ett 3080 oavsett vilka titlar jag kommer köra.

Sen känna det väl ganska tacksamt att syrran kan mitt 2070 till förmån att morsan kan få 1060 så hon äntligen kan ha 10-bit färg på skärmen och titta på film.
Hoppas det löser grynigheten lite.

Av Ricerunner
Skrivet av Archibald:

Finns inget som stoppar dig att sköta dina nödvändiga ärenden genom att ladda på data på ett kontantkort och sätta i ett 4G-modem. Att skylla sina egna misstag på andra människor och företag kommer inte att bättra på din tillvaro. Gör något för att förändra den istället.

Det är inte alls det jag gör.

Jag är misslyckad, och Telia som uppenbarligen har lyckats har gjort ett val som missgynnar vissa utan god orsak.
Det är inte mitt fel, och det är inte fel. Men det är objektivt rövigt gjort i relation till att det inte är nödvändigt.

Så i relation till detta så hoppas jag verkligen att en konkurrent med globala möjligheter kommer med ett bra alternativ, eftersom det är gynnsamt för alla utom de som tillhandahåller sämre avtal.