Artiklar

Artiklar skrivna av JörgenS
46

Kiselkarbid som halvledare

Jakten på en ersättare till kisel fortsätter och frågan är om föreningen kiselkarbid är en kandidat? Jörgen Städje går igenom dess nuvarande och potentiella användningsområden.

24

Grafenforskning inom elektronik på KTH

Många ser gärna grafen som efterträdare till kisel i kretsar, men hur är det, egentligen? Häng med Jörgen Städje på besök till Kungliga Tekniska högskolan som forskar kring detta.

81

Intel 8080 – När lödkolven var kung och virpistolen drottning

Processorn Intel 8080 anses av många vara den första verkligen användbara, men det betyder inte att allt var rättframt. Jörgen Städje väcker liv i en klenod från 70-talet och ger en genomgång i dåtidens persondator.

63

Det händer när du startar din dator

Vad händer egentligen när du trycker på datorns På-knapp? Häng med när Jörgen Städje bjuder på en ordentlig genomgång av startprocessen.

84

Attackvektorn – det är du!

Förr i världen var Internet en ljuvlig sommaräng, numera är det ett skyttegravskrig där hackarna avancerar. Jörgen Städje går igenom hur enkelt all din information kan bli kapad.

65

Kommunikation i rymden

Större datamängder och astronomiska avstånd ställer allt högre krav på rymdbaserade överföringar. Jörgen Städje går igenom hur kommunikationen fungerar när Jorden lämnas i kölvattnet.

36

Minneskapslar och kapselminnen

Från gamla bubbelminnen till 3D Xpoint och minneskuber. Jörgen Städje bjuder på en grundlig genomgång av minnestekniken och förklarar hur ettor och nollor kan läggas på hyllan.

90

Jakten på den svårgreppade kvantdatorn

Med kvantfysikens hjälp går det att lösa tillsynes oöverstigliga matematiska problem, men att bygga en riktig kvantdator är en ingen lätt nöt att knäcka.

117

Den digitala biografen

Glöm smattrande projektorer och otympliga filmrullar. Jörgen Städje besöker Rigoletto i Stockholm för att ta reda på detaljerna bakom en av Sveriges modernaste biografer.

87

En superdator från grunden

En modern superdator ger massiva mängder beräkningskraft och möjligheten att analysera många avancerade problem. Jörgen Städje besöker Lenovo HPC Innovation Center i Stuttgart.

75

Drömmen om att spaka JAS 39 Gripen

En rote Gripen vrålar fram över himlen. Piloterna viftar lätt på joysticken med blicken fäst på tre bildskärmar. Det kan vara på riktigt, men även någonting från ett datorspel.

124

Piratkopiering och kopieringsskydd

Musik, film, spel och annan mjukvara är bara början. Jörgen Städje går igenom piratkopieringens moderna historia och ser en framtid där vem som helst kan kopiera vad som helst.

66

Flygsimulatorer för skrivbordspiloter

Det finns inga genvägar till den perfekta flygsimulatorn. Jörgen Städje besöker föreningen Swesim, som bygger egna simulatorer för största möjliga realism.

85

Historien om Windows

Från en enkel fönsterhanterare till världens mest använda operativsystem för persondatorer. Jörgen Städje berättar den långa och brokiga historien om Microsoft Windows.

64

Så är det globala Internet uppbyggt

Vem som helst kan stoppa i en sladd och koppla upp sig mot nätet, men bakom uttaget döljs ett världsomspännande nätverk med fantastiska förmågor. Jörgen Städje går igenom hur Internet är uppbyggt och fungerar.

33

Så fungerar skärmpaneler

Alla har sett akronymerna LCD, OLED, VA, TN och IPS, men få har koll på vad de egentligen innebär. Det är dags att göra en djupdykning i skärmpanelernas färgglada värld.

63

Så fungerar nätaggregatet

I jämförelse med högpresterande kretsar kan strömförsörjning tyckas vara den enklaste biten, men det finns en hel del att hålla reda på. Häng med på en djupdykning i nätaggregatens värld.

332

ESD eller elektrostatiska urladdningar ingen myt i datorvärlden

Ingen elektronik går säker från statisk elektricitet, men få känner till de faktiska riskerna. Häng med på en grundläggande genomgång av det datordödande fenomenet ESD.

96

När strömavbrottet kommer

Datorer och kringutrustning ska normalt klara ett strömavbrott på 20 millisekunder, men om avbrottet blir längre? Räddaren i nöden kallas avbrottsfri strömförsörjning eller UPS.

111

Vad händer med tiden?

Vad händer när du ställer klockan? Den kommer antagligen att gå rätt, men gäller detsamma när ett företag ställer tillbaka klockan i sina datorer? Jörgen Städje utforskar riskerna med tiden.