Inlägg

Inlägg som Mezzlock har skrivit i forumet
Av Mezzlock
Skrivet av Saladrax:

Framtidssäkra är väldigt viktigt för mig, föredrar att köpa något rejält på en gång och slippa uppgradera komponenter om något år. Så jag kommer nog köra på en 10850k om ingen övertygar mig om att något ännu fläskigare kan vara värt en investering!

Nä, då är nog 10850K det rimliga valet, såvida man inte är helt obrydd gällande kostnad. Det enda alternativet skulle väl vara att vänta till 8e oktober på Zen 3 och se vad som finns att hämta där.

Av Mezzlock
Skrivet av Yasko:

https://komponentkoll.se/bild/jQhxM.png

Jag går i liknande tankar som du och byggde upp denna, inte så långt från ditt men med skillnaden att jag valde en Intel 10700k som processor.

Ni som föreslår 10900k eller 10850k, vad är det egentligen stora skillnaden mellan 10700k och 10850k i spel? Det är ju ändå ca 800 kr dyrare och "tvingar" en att använda ytterligare 1000 kronors fläkt.

Med tanke på att en i5 10600K ofta ger högre prestanda i spel pga den högre klockfrekvensen så vill jag påstå att i dagsläget finns det inget som förespråkar 10850K eller 10900K över 10700K då de flesta spel antagligen inte hanterar 10 kärnor särskilt väl.
Vad det handlar om är väl egentligen möjligheten att multitaska och framtidssäkra något.

10700K kommer väl dock inte heller med någon kylare ? edit; tydligen så kommer ju allihopa med kylare så jag missuppfattade nog det påståendet.

Av Mezzlock
Skrivet av Mäki:

Eftersom han äger en Odyssey G7 1440p skärm så ska han givetvis para sitt 3080 med den absolut snabbaste processorn annars kommer han att uppleva lite flaskhals i just 1440p upplösning.

Hade han istället gått för 4k ja då hade han kunna sparat in lite slantar på en billigare processor.

Vill påstå att du överdriver. Skillnaden i prestanda mellan 10900K och 10850K är ungefär 1%, men till en 15% högre kostnad.
Det är en absolut obefintlig skillnad i upplevd prestanda.

Av Mezzlock
Skrivet av AmpRC:

@Mezzlock: Jag tror inte det är återförsäljarna som är problemet, de är rakt i händerna på NVIDIA eller i händerna på partnertillverkarna.
NVIDIA styr och ställer precis hur de vill vilket inte är bra.

Jag undrar om inte en uppstyckning av NVIDIA vore bra för att gynna konkurrens. Möjligen att AMD kan komma med något men de känns som de är minst ett halv steg bakom hela tiden.

Ja det kanske inte var helt rättvist att skriva återförsäljarna av mig. Det är väl för mycket att hoppas på en riktigt lyckad lansering från AMD nu (som förövrigt gjorde samma sak med Vega 56/64..)

Av Mezzlock
Skrivet av AmpRC:

@UndaC
Jag tycker ni borde fundera på att göra om er bedömning om utmärkelsen baserat på ett mer korrekt pris när vi väl vet var det landar.

Eller hur! Även om betyget hade varit detsamma med faktiskt pris som ursprungspris så är det ett vidrigt beteende från återförsäljarna enligt mig. Hypa upp en produkt och ha en papperslansering där listpriset blir klart lägre än vad huvuddelen av konsumenterna faktiskt måste betala. Dåligt.

Av Mezzlock

Nu hade jag inte tänkt köpa ett kort, så hängde inte på låset. Men följde iaf mailet jag fick från komplett;

https://i.imgur.com/Fp93CvN.jpg

https://i.imgur.com/sz1g6A2.jpg

Snygg papperslansering =D

Av Mezzlock
Skrivet av cooldfs:

har du råd med 3080 finns det inget att tveka över..

Jag skulle då först och främst vänta på recensioner, och även fundera över att vänta på vad AMD kommer med också. Antagligen så finns det inget som slåss med 3090, men pris/prestanda/watt kan det definitivt finnas något spännande mellan 3080 och 3070.

Nvidia slår ju trots allt på stora trumman för att slåss mot PS5 och xbox series S, som båda använder chip från AMD.

Jag tror trots allt att det finns en anledning till att vi plötsligt ser någorlunda imponerande siffror vid ett generationsskifte, och det är nog inte bara pga Nvidias godhet.

Av Mezzlock
Skrivet av Nioreh83:

Cpu tempen måste du såklart mäta under load. Jag trodde du menade att den håller sig på 55 även när den kraschar. Temp på cpu går upp och ned på någon sekund, så du måste mäta när du faktiskt belastar den. Med ram check menar jag något som testar ram om det är något fel på dem. Random krascher brukar kunna tyda på ram ballar ur. Memtest är ett populärt program för detta.

Om den visar 55C i bios direkt efter start låter det som att kylaren inte alls har någon vidare kontakt. Men nu säger han ju att han monterat av och applicerat ny kylpasta.. så om det nu är gjort korrekt så vette tusan.

Av Mezzlock
Skrivet av fujitsus:

[quote postid="18522477" userid="24123" name="Mezzlock"]
100 kr födelsedagsrabatt på inet
EJMKL*XFGXV3ZD
* = sqrt(36)

Giltig till 2/8, först till kvarn.

Får inte till den

Någon verkar ha använt den redan

Av Mezzlock

100 kr födelsedagsrabatt på inet
EJMKL*XFGXV3ZD
* = sqrt(36)

Giltig till 2/8, först till kvarn.

Av Mezzlock

Det rimliga vore ju om du gjorde en benchmark så vi faktiskt har något att jämföra mot.

Av Mezzlock
Skrivet av IsseBisse:

Först och främst, oavsett vilka knivar du köper behöver du något ordentligt att slipa med. Då räcker det inte heller med ett bryne (som bara rätar ut eggen) utan du behöver något som faktiskt slipar. Detta kommer göra överlägset störst skillnad. Du kan köpa knivar för 10k, men om du inte kan slipa dom är dom lik förbannat slöa efter 6-12 månader. Det här är en enkel men bra slip. Den största nackdelen är att du inte kan påverka slipvinkeln, men det är inte hela världen.

Vad gäller knivar vill jag också slå ett slag för IKEAs knivar. Vi har ett gäng ur deras gamla 365-serie (tror dom heter Vörda nu) och tillsammans med slipen jag länkade ovan blir dom lika vassa våra "finare" japanska knivar. Enda nackdelen är att stålet i dom är mjukare, så dom håller inte skärpan lika länge men i gengäld är dom betydligt tåligare mot misshandel (skära mot ben, skära frysta saker etc.). Dessutom tar det typ 1 minut att slipa med slipen jag länkade, så att behöver göra det 1 gång i månaden (med IKEA-knivarna) jämfört med en gång i kvartalet (med japanarna) spelar inte så stor roll tycker jag.

+1 på detta,
Det absolut viktigaste är ju att knivarna är riktigt vassa, hitta en kniv som känns bra i handen och lägg ner lite tid och pengar på att ha rätt utrustning (läs slipsten, ett bryne kan inte vässa en kniv som blivit slö) och lägg ner lite tid på att lära dig hur du vässar och håller skärpan på knivarna. Minosharpen ovan är lätt att använda, jag har haft en i ett antal år men nu har sliphjulen börjat göra sitt så har gått över till slipsten och blir ännu lite bättre.

Edit; Det ska tilläggas att en kniv som håller skärpan bättre (hårdare stål) också är mycket svårare att få vass igen

Av Mezzlock

"Initial testing has shown that it outperforms top competitors including Arctic Freeze and Nanolink. Testing showed that Graphitene GTP-5 cooled a CPU more than 9 degrees lower than either of Arctic Freeze or Nanolink"

Från deras egen "blog". Jag är ytterst tveksam till att det skulle vara något revolutionerande

Av Mezzlock

Såld.

Av Mezzlock
Skrivet av pv2b:

Bjuder 4000 kr + frakt till Stockholm

Taget, avslutar annonsen imorgon kl 12. Paketet hinner inte gå iväg idag i vilket fall

Av Mezzlock

Oculus rift S

Säljer min Oculus rift S då jag helt enkelt inte använder den, spelat ca 10h men fick den utbytt då det var problem med trackingen.. Vilket tyvärr gjorde att jag inte längre orkar. Har bara packat upp den nya och kollat så att det inte var samma problem som med första.

Så enheten jag säljer är använd ca 30 minuter.

Inköpt på inet 23/3 och den nya hämtade jag ut 23/6.

Jag har inget direkt större behov av att göra mig av med den förutom att den tar lite plats på skrivbordet så accepterar inga bud under 4000:-, exklusive frakt.

Läs hela annonsen här

Av Mezzlock
Skrivet av Señor Hallon:

Kan ju säga att jag tycker RTwP suger hårt i jämförelse med turbaserat. Varje fight i Divinity hade någonting speciellt i sig, 99% av fighterna i Pathfinder, PoE, BG etc. var ju bara skit, några ondingar utplacerade hipp som happ bara.

Jag kände vid BG3 reveal att jag var lite ledsen över att det inte var RTwP, men sen efter det så fick jag faktiskt tid att spela igenom DOS2 så känns det som att turnbased är rätt val! Striderna i Baldurs gate 1 och 2 är inte särskilt finslipade om jag ska vara helt ärlig

Av Mezzlock
Skrivet av Herr Kantarell:

Nääej köp en Ryzen 3600 eller 3700 och sälj Ryzen 1600. Du har ju såpass bra delar annars.

Jag håller med, helt onödigt att sälja hela datorn. Jag satt med samma som dig i princip, fast B350 mobo, bytte till 3600 och 3600MHz ram.
Vill du uppgradera mer så är det ju bara att köpa ny GPU också

Av Mezzlock
Skrivet av Plapo:

Bra sammanfattat!
Jag är helt i samma tankar och fas som du, från en Fjällräven på 3.3kg till en Osprey på <1kg. Jag har glömt bort vad jag faktiskt bar i den stora 75L under hela kungsleden så den fylldes till toppen och till min nuvarande 33L som jag har plats över i och ännu inte har tummat på bekvämligheten.

Vad exakt får du med dig på 33L ? Känns som att frystorkad mat och musli för 4 dagar nästan skulle fylla den säcken. Jag antar att liggunderlag/sovsäck fästes utanpå ?

Nu har vi lite olika ändamål och tillvägagångssätt när vi är ute tror jag, men jag har en norröna 125 literssäck som blir helt full på vägen ut (dock så fästes ingenting utanpå, även en mindre dagsryggsäck får plats). Inte ovanligt att jag och min kompis ryggsäck båda väger ca 30kg, men ska man ut och jaga i 4 dagar och har med sig en hund så blir det snabbt väldigt mycket som ska finnas med. Hagelpatroner och gevär väger en hel del.

Dock så är det inte allt för farligt att bära när man har en rejäl säck med bra bärsystem och syftet är att bygga basecamp och sedan göra dagsturer.

Av Mezzlock
Skrivet av Tdoll:

Själv tycker jag att en spritbrännare är ganska bra. Framförallt så är de lättare, om inget hänt på den fronten det senaste decenniet. Att köra gas är bättre på det mesta men förutom vikten så kostar de även lite mer och har man en någorlunda tajt budget så hade jag lagt de pengarna på något annat.

Skrivet av T4kti:

Apropå gasolkök, har precis själv köpt mig lite gear och hittade Primus mimer gasolkök hos Jula för 399 kr (övriga tar ca 600 kr) med brännare, 2 kastruller, en stekpanna och ett griphandtag (allt i alu + en liten bag att ha allt i) https://www.jula.se/catalog/fritid/friluftsliv-och-camping/fr... Finns ju ultralätta brännare, men om man ska ha lite större kastruller så verkar den vara stabil och effektiv, verkar vara ett prisvärt paket.

Skrivet av htbtoma:

alldeles för stort och otympligt i mitt tycke i vart fall

en liten 750ml kastrull räcker till det mesta, i den kan du även få plats med en liten gasbehållare och en liten brännare samt lite rengöringsprylar. exempelvis denna är prisvärd, vill man kapa vikt köper man istället en i titan men då är de minst dubbelt så dyra

https://www.ubuy.com.se/en/catalog/product/view/id/616769/s/s...

Skrivet av zarkov:

Ja, det finns för- och nackdelar med båda. Små enmanskök som Primus Lite eller MSR Pocketrocket kostar en slant men väger knappt något och gasen är mellan 2-3 ggr effektivare än samma mängd T-sprit. Åas är det lättare att bara ta med sig den lilla slatt sprit man behöver om man är ute på en kort tur, med gasen måste man ju ta hela tuben varje gång.

Ett Trangia spritkök med två kastruller och brännare väger 700-1000 gr beroende på storlek, mitt Primus 750 gr. En 230gr gasflaska väger knappt 400 gr, samma energimängd sprit i en bränsleflaska väger ca 650-700 gr.

Själv kommer jag aldrig byta tillbaka till sprit, jag skrattar varje gång jag kokar upp vatten på gasköket och tänker på hur lång tid det tog med det gamla trangia-köket.

Ett tips är att kolla på kastrullen ni använder och inte bara brännaren, en kastrull med någon form av värmeväxlare i botten för att mer effektivt ta upp värmen från lågan gör stor skillnad än om man har en helt plan kastrull.

https://www.widforss.se/optimus-crux-weekend-he-cook-system?r...

Jag kör med ett sånt där, eller väldigt likt iaf. Då får gasflaskan och brännaren plats i kastrullen så det blir en väldigt smidig packning också. Ska man bara tälta på årets varmare månader så skulle jag köra på gas, blir det under nollan så kan gas bli problematiskt, sprit är ganska bökigt..
Vill man att det ska funka bra när det är riktigt kallt så är ett bensinkök det enda vettiga alternativet.