Inlägg

Inlägg som Orici har skrivit i forumet
Av Orici

Hade höga förväntningar på detta och blev tyvärr besviken. Spelet handlade om resan och utvecklingen av Joel/Ellie, vilket tv serien inte gjorde. Sen hjälpte det inte att i stort sett alla skådespelare inte passade in.

Av Orici

Stänger alltid av all energisparande funktioner, dom orsakar bara problem.

Av Orici

Känner inte att det är något bra men vi får se.

Dock passar inga av skådespelarna in, tråkigt att dom har valt fel skådespelare i alla positioner.

Av Orici

Tråkigt att se

Av Orici

Vad är meningen med detta? Det kommer ju inte att släppas

Av Orici

Äntligen, ser fram emot förbättringar.

Av Orici

Tråkigt att amd inte kan tävla med Nvidia om prestanda och detta kommer bara leda till att Nvidia fortsätter att leda och driva utvecklingen framåt.

Av Orici

Bra att Nvidia tar ansvar.

Av Orici

Om detta vore ett stort problem, skulle vi ha hört mer. Nu verkar det vara begränsat till enstaka Youtubers

Av Orici

Även om jag avskyr Kina så är detta förståeligt av nvidia

Av Orici

rip evga

Av Orici

Sårbarhet hos alla AMD Zen CPUs

Av Orici
Skrivet av pepzin:

Håller på och drar lite nätverkskablar till en patchpanel. Inkommande nät termineras i en dosa med plats för två pluggar, men det är inte vanlig keystone.

https://i.postimg.cc/DfQ0m6qm/20220810-151710.jpg

Bilden visar en vanlig keystone längst ner, men är det någon här som vad heter den övre är för något? Hittar ingen märkning annat på dosan som är en vanlig Elko.

Ser ut som en adapter mellan vanligt nätverks kabel och coax.

Av Orici
Skrivet av varget:

Folk har starka åsikter om H3, det hade folk även om ESNI och DoH. Men helt ärligt hade folk starka åsikter när allt började gå mot SSL/TLS och perfect forward secrecy var ett faktum. Det blev svårare att se exakt vad folk gjorde på internet. Om man nu behöver och har legitima skäl att övervaka vad folk gör på internet så kan man lösa det på andra sätt. Kryptering kommer nog inte försvinna.

Om du inte har koll så "läcker" H1/H2 domännamnet okrypterat som man besöker via SNI när man sätter upp TLS. Även DNS läcker vilka domännamn du besöker. Detta är bland annat hur IPS/IDS/DPI funkar idag. Se https://blog.cloudflare.com/encrypted-sni/

Men att H3 byter till UDP har ju lite andra typer av implikationer än bara kryptering. Om det faktiskt blir bättre i alla lägen återstår väl att se, även om google använt det länge. Men en brandvägg bör ju inte ha några tekniska problem med det direkt, faktiskt därför UDP valdes och inte nått mer exotiskt.

Allt går väl att använda åt olika saker. Men att kunna vara säker på att en och samma användare går från 4G till wifi är helt klart ett use case som behövs när det kommer till säkerhet. Att spåra vad folk har för IP på sitt internet har gjorts sen internet kom och kommer nog inte försvinna på länge.

Varför bör inte en brandvägg ha problem med H3, då H3 visar mindre än H2?

Skrivet av pv2b:

Kör du någon brandvägg på ditt nätverk som har funktioner som fungerar på TCP-trafil med TLS, men inte funkar på QUIC-trafik?

Tips: Om du inte vet är svaret nej.

Och i så fall bör du sluta blockera de portarna, QUIC har en del prestandafördelar som du går miste om genom att blockera det.

Nej, en stor del av trafiken är bara kategoriserat som SSL/TLS.

Av Orici
Skrivet av KAD:

Jag får erkänna att jag inte är superinsatt, det här är mer ett hobbyintresse än något jag måste kunna perfekt för mitt jobb...

Först och främst: QUIC är designat så att man (webbservern) kan spåra användare när de byter nätverk, förutsatt att webbläsaren inte startas om. Perfekt för att kunna mappa din mobiltelefon till ditt hemma-IP-nummer alltså och förstå vilken användare som finns bakom även om du senare byter till en annan enhet på hemmanätverket.

Ja, det är en av dom bra egenskaper med http/3.

Skrivet av KAD:

Dessutom: Som jag förstår det är det mycket svårt att blockera QUIC. En webbserver meddelar klienten om var dess QUIC-tjänst (HTTP/3) finns genom Alt-Svc-headern. Denna header innehåller ett portnummer som alltså kommer att användas för UDP-trafiken som QUIC kör över. Eftersom detta portnummer kan vara vilket giltigt portnummer som helst (inte bara 80, 443) så måste man spärra all UDP-trafik för att spärra QUIC. Och att spärra all UDP-trafik kommer att skapa massor av problem.

QUIC går över UDP som går över IP. Ovanpå QUIC kan man köra HTTP/3. Som jag förstår det är HTTP/3 rätt OK, det råkar bara bo ovanpå ett protokoll som har egenskaper som inte är direkt önskvärda.

För att brandväggar ska kunna inspektera innehållet i krypterad trafik (inklusive QUIC) måste de göra en man-in-the-middle-attack på den TLS-krypterade trafiken. Det är inget som skiljer sig principiellt oavsett om man kör HTTP/1.1, HTTP/2 eller HTTP/3 som jag förstår det. Däremot så krävs det förstås lite ny teknik och brandväggsstöd för att göra det över QUIC, det gamla stödet för TCP+TLS duger inte. Därmed är det svårare än någonsin att genomföra sådan inspektion i praktiken. Det har alltid krävt att man kan installera sitt eget rotcertifikat på klienten, så att man i brandväggen i realtid kan utfärda en fejkad version av sajtens certifikat, signerat av ens eget rotcertifikat.

Okej detta är vad jag ville få ut av denna tråd, tack. Som jag förstår detta är att HTTP/3 ger brandväggar mindre att gå på och därmed kan dom inte klassifera trafiken. Men du säjer alltså att HTTP/2 och HTTP/3 avslöjar lika lite för brandväggar?

Skrivet av KAD:

Google för ett aktivt krig mot inspektion och manipulation av trafik mellan deras tjänster och klienterna. Syftet är förstås att det ska bli svårt att upptäcka och hindra spårning och reklamöverföring. Medlet de använder är webbstandarder som de pushar och sin dominans på webbläsarmarknaden. Än så länge är det teoretiskt möjligt att styra trafiken man är ena ändan av, men de flesta orkar/kan förstås inte sätta sig in i detta (jag är en av dem som inte orkar). Och det är redan helt omöjligt på enheter som man inte har administrativ access till, till exempel TV-apparater och många mobiltelefoner. Andra exempel på det kriget är DNS-över-HTTPS och testballongerna man skjutit upp för att ändra i API:erna i Chrome/Chromeium för att hindra att annonsblockerare ska fungera. TLS 1.3 gör det även svårare att genomföra MITM-attacker, men jag minns inte de exakta detaljerna.

Detta är en sak som i viss mening är lika HTTP/3, där meningen är att ge slutanvändaren bättre säkerhet till kostnad av att brandväggar får det svårare att filtrera trafik. Dock kan just detta nog lösas genom att tvinga användere att bara använda godkända DNS servrar.

Skrivet av iXam:

En nyligen släppt video om just detta : https://www.youtube.com/watch?v=cdb7M37o9sU

Jag skapade denna tråd efter att ha sett denna video, tyckte inte att dom gick igenom hur brandväggar påverkas av HTTP/3.

Av Orici
Skrivet av Dr.Mabuse:

HTTP3 har varit igång hos de stora aktörerna Googel, Microsoft och amazon i över 6 månader (kanske ännu längre) och ska inte påverka brandväggen nämnvärt. Saknas stöd för QUICK så hanteras väl trafiken som tidigare, dvs syn/ack för TCP, TLS och HTTP separat i stället för på en och samma gång.

Ja precis, om man blockerar QUIC så går det över HTTP/2 istället. Men HTTP/3 verkar påverka brandväggar mycket,
https://www.fastvue.co/fastvue/blog/googles-quic-protocols-se...
https://www.networkstraining.com/what-is-quic-protocol/

Av Orici

Blockera HTTP/3 eller inte

Vet inte varför jag har tänkt på detta innan men...

HTTP/3 är bra för slutanvändaren men dåligt för IPS/IDS/DPI/Brandväggar som jag förstår det. Eller spelar det ingen roll eftersom mycket använder TLS/SSL i alla fall?

För närvarande blockerar jag UDP/80 och UDP/443.

Av Orici

Nothing Phone ser bara ut som en transparent iphone

Av Orici

Detta måste vara max spec och inte vad som kommer att hamna på korten.

Av Orici
Skrivet av Elakekocken:

Är det censur att ta bort olagligt innehåll? Menar du att olagligt innehåll strider mot yttrandefriheten eller vad?
Kan du utveckla ditt resonemang?

Nej men eftersom det redan är olagligt så, vad ska denna nya lag tillföra?

Skrivet av Elakekocken:

Jag kan tänka mig att det ofta är svårt att lagföra personer som lägger upp olagligt innehåll - är det inte vettigare att det innehållet försvinner istället som en sekundär åtgärd för att bevisbördan är svår att avgöra?

Jo, håller med.

Skrivet av Elakekocken:

Jag vill inte att mina barn i framtiden ska se knarkannonser på instagram, snapchat och facebook etc om de nu kommer syssla med sociala medier. Så jag klappar händerna för att kriminellas försäljningsintressen och övriga agendor censureras stenhårt.
Det är väl heller inget fel att säljare på Amazon måste tala om vilka de är? Tänk om vissa är försäljare av stöldgods? Man kan ju undra ibland, speciellt på amerikanska amazon hur vissa kan lägga sig så lågt i pris som de gör… värt en fundering.

Som sagt utveckla gärna.

Har inte använt amazon så.. Känns mer som detta med att ta bort dessa annonser redan finns i system.