Inlägg

Inlägg som Svallle har skrivit i forumet
Av Svallle

Gaming-laptop, docking station och upp till tre skärmar.

Hej! Jag står i valet och kvalet att uppgradera min gamla stationära dator till en nyare. Laptop verkar vara det som är på agendan då jag vill kunna förflytta mig med den. Använder i dagsläget två skärmar men går gärna upp till tre men har förstått det är svårt att få till med en dockingstation. Spelar lättare spel som Rocket Leauge men vill även kunna spela tyngre - exempelvis Warzone - men att kunna få ut mer än de 20-30 FPS jag får idag. Till detta vill jag förmodligen ha en docka så jag kan koppla in mina relativt bra skärmar (HDMI/DP) samt ethernet-kabel och helst strömförsörjning. Jag tror jag vill ha Thunderbolt? Har försökt läsa på men fattar inte vad som passar med vad och ifall det är bättre än att koppla med USB.

Jag är inte ute efter en värstingvariant utan vill mest ha en fungerande laptop, inte allt allt för tung, som jag snyggt och smidigt kan göra om till semi-stationär. Budget för kalaset är inte satt än men det landar på cirka 13-15k skulle jag tro, det inkluderar dockan.

Drömscenariot är att jag gladerligen har med mig laptopen lite varstans för att sedan komma hem och koppla in en kabel och vips så är det en stationär dator med flera skärmar - sömlöst.

Hoppas innerligt någon vänlig själ kan hjälpa mig med detta!

Av Svallle

Ersättningsbatteri för AP12A3i (Acer M3 MA50)

Hej!

Söker nytt batteri, gärna med tillhörande laddare, till en Acer M3 MA50. Ersättningsbatteri till en AP12A3i.

Betalar självklart frakten eller hämtar i Göteborg med omnejd.

Tack på förhand!

Läs hela annonsen här

Av Svallle
Skrivet av kaput:

Ta en bild på baksidan också.

Jag hade börjat med en okulärbesiktning efter uppenbara grejer. Mekaniskt skadade komponenter, missfärgningar av kretskortslaminatet som tyder på att komponenter gått varma, metallfragment som kortsluter, lodbryggor som ser out of place ut, svullna kondingar, sprickor i ICs, etc.

Givetvis verifierar du också att strömkällan ger rätt spänning.

Har det blivit så varmt att det börjat ryka är risken stor att det finns följdskador, och att du inte kommer få igång det där utan rätt avancerad felsökning. FETen kan du dock löda loss och lätt testa med multimeter. Det händer att sådana säckar, och då är det ofta just kortis mellan gate och drain, det är inte omöjligt att bara den är kass. Pinouten kan du få rätt på genom att googla efter databladet.

Det var otorligt många saker där jag inte förstod och måste nog sätta mig ner och googlar för att få lite ordning på det. Hur som haver tog jag en bild på baksidan - jag ser inga skador på det. I alla fall inte uppenbara.

https://imgur.com/a/SFKtsy5

Av Svallle
Skrivet av cheben:

Det ser ut som att det är en FET för en strömregulator är vad som blir varmt, så tyder på överström. Du har inte råkat kortat något när du jobbat?

Skrivet av Rouge of Darkness:

Med tanke på rök låter det som att du eventuellt har kortis nånstans eller att du matat med fel spänning och där med bränt något som orsakar en kortslutning på kortet men komponenten vid den röda pilen är som sagt en transistor normalt att de blir varma men inte så pass att den ryker.

Sitter på telefonen och vet inte om de ä därför men bilden är så pass potatovision att ja inte kan urakilja en enda bokstav på kortet så svårt att avgöra vad du ska ha för spänning.

Om det nu är mosfeten som blir svinvarm så är troligen felet onormalt högt strömuttag eller att du matar den med fel spänning.

Skrivet av mrqaffe:

Om det börjat röka så har troligen transistorn eller nån närliggande komponent redan skadats så försök inte koppla in delarna innan de är felsökta för då riskerar du bara att nått mer går sönder och det blir ännu dyrare att reparera.
Börja med det enkla, mät upp om det är kortslutning i regulatorn och vilken spänning du verkligen har matat kortet med.

Tack för alla svaren! Börjar med att ladda upp en bild som är lite bättre; https://imgur.com/a/RqrrUmw.

Det verkar som det är kortslutning någonstans (inte helt hundra på vad det innebär men men). Oavsett verkar det vara en kortslutning, eller? Några tips på hur jag kan påbörja felsökandet?

Alla tips är av godo! Tack!

Av Svallle

Varmt och rykande kretskort

Hej!

Håller på att pilla med att bygga en Smart Mirror. Har tagit isär skärmen och förlängt lite kablar och det går ganska bra. Har dock stött på ett problem med att kretskortet till skärmen - se bilden nedan - hummar vid strömförsörjning och blir otroligt varm/ryker efter 10-20 sekunder med ström. Är inte speciellt duktig på strömförsörjning eller el och undrar således varför den gör detta och hur man eventuellt kan undvika det.

Nedan bild visar vilken komponent som blir otroligt varm snabbt, kan inte riktigt identifiera var röken kommer ifrån dock.

https://imgur.com/a/0ZNLGdZ

Några idéer? Tack på förhand!

Av Svallle

Kablar till kretskort

Tja!

Tänkte bygga en smart spegel, eller i alla fall en spegel med en skärm bakom. Något i denna stilen; Smart Mirror.

Jag har min Rasperry Pi, jag har nu införskaffat en monitor också. Den är isärplockad och jag möts av följande kretskort med lite andra bilder på vad det är jag söker.

https://imgur.com/a/BQy0KL0

Det jag vill göra är alltså att hitta kablar och höljen att sätta dessa i. Anledningen är att de i nuläget är för korta och således måste ligga på baksidan av skärmen och då blir spegeln för tjock. Jag vill alltså kunna dra sladdarna från där de är nu till utanför monitorn och fästa de på en ram - strax under en meter kabel hade varit perfekt. Men var hittar jag dessa? Jävla rörigt detta.

Alltså, var kan man hitta dessa jävla sladdar? Har tittat på de sedvanliga ställerna, Kjell, Teknikmagasinet, Inet, Webbhallen - även på lite mer lokala småbutiker. Tror internet är nästa steg i härvan. Hjälper det så har kretskortet modellnummer, så vitt jag vet, SB370_1A1H.

TLDR; Jag vet inte var jag köper kablar till ett kretskort, hjälp.

Av Svallle
Skrivet av fermia:

Hade pengarna funnits för detta hade det aboslut varit ett alternativ, men hade helst velat komma undan billigare. Skall det vara en ny receiver så blir det nog begagnat, exempelvis https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4267478. Hur tror vi denna kan kopplas i så fall?

Av Svallle
Skrivet av JeagerMeisterSWE:

Är du nöjd med din reciver i övrigt så hade jag satsat på en harmony remote. Har själv en elite och är väldigt nöjd. 🙂 Tror att det kan vara svårt att hitta en begangnad reciver med google home stöd. De flesta är nog för nya. Har själv en Denon X2500h som har stöd för det men jag vill inte ha en home.

Skickades från m.sweclockers.com

Det är ju en gammal receiver men det gör ju sitt jobb. Inget att klaga på med ljud osv. Men vad menar du med en receiver som har stöd för Google Home?

Av Svallle

Styra receiver med Google Home

Hejhopp. Lite frågor!

Har en Sony KD-49XF8577 samt en gammal Pioneer VSX-415. Dessa kopplas med optisk kabel till TVn. Problemet som uppstår blir att jag måste använda två kontroller för detta då ljudet för optisk är fixed. Således kan jag använda TV-kontrollen till allt utom att höja och sänka. Barbariskt!

Jag går i funderingar på att köpa en ny receiver, vilken beror på vad som dyker upp på andrahandsmarknaden, men har inte helt koll på HDMI och pass through och allt vad det heter. Inte heller på vad som gäller med fördelar och nackdelar med nätverk i receivern (som exempelvis Yamaha RX-v483).

Jag har även gått i funderingar på att köpa en Logitech Harmony - någon som har koll på fördelar och nackdelar med den? I så fall skrotar jag båda nuvarande kontrollerna för den - men vad jag sett verkar den vara lite kämpig med Google Home?

Till detta tillkommer alltså att jag hemskt gärna vill kunna styra med min Google Home, både bild (som funkar utmärkt) och ljud (som jag gärna mottager tips på).

Har även gått i tankar att köpa en ny receiver som har stöd för CEC - vilket min TV har - men har verkligen inte alls koll på ifall detta hjälper.

TLDR; Ny TV och gammal receiver, jag vill kunna sänka och höja volymen med Google Home. Hur fan gör jag?

Av Svallle
Skrivet av SUMITOMO:

5000kr är den inte värd.
Men du kan säkert få någon att betala 3-4000kr på blocket.

Slänger upp en annons och ser vad jag får!

Tacksam för varen. Skall sätta mig i morgon och försöka se ifall jag kan lösa bluescreen-problemen med den.

Av Svallle
Skrivet av Colorful:

Jag tror säkert att du skulle få 5k, eftersom det är en i7a och så.
Om det skulle skita sig med bluescreens o så.
CPU+Moderkort+Minnen: 1500-2000kr kanske?
Grafikkortet: 300-600kr, beroende på köpare.
Nätagg: 500kr kanske.
Chassi: Vet inte... 300kr? (ifall alla tillbehör finns med)

Sjukt svårt med begagnade delar :/ Helt olika vad folk anser att begagnade delar är värda...

//Mattias

Om någon anser att jag har fel så kan de ju påpeka det!

Tack för svaren! Nu har jag i alla fall något att förhålla mig till. Var finns marknaden för dessa delar? Blocket/Tradera?

Av Svallle
Skrivet av Colorful:

Extremt svårt att värdera äldre datorer, men med tanke på att det är en i7a och den har 8gb minne så håller den sig fortfarande ganska bra. Orkar fortfarande de flesta spel på höga inställningar. Som vanligt så tappar datorer värde extremt fort! Vet inte riktigt, 5000kr? Eller tycker du det är för lite för den?

Ifall någon ska spela nya/next-gen spel på den så kommer det iallafall behövas ett nytt grafikkort till den så det måste man ju ta lite hänsyn till.

Edit: Ang. Bluescreens, tror det skulle gå att fixa med en enkel ominstalltion av Windows och sedan in med nya fräscha drivrutiner till allt!

Om jag nu ominstallerar Windows och får den att funka felfritt, tror du jag kan få 5000:- då? Jag kan definitivt tänka mig att den är värd detta men vet inte om köparen som tycker likadant finns där ute. Helt vilse vad det gäller marknaden på begagnade datorer.

Om det skulle skita sig med att fixa bluescreenproblemen, vad tror du då om att sälja delarna var för sig? Vad är de värda, uppskattningsvis?

Av Svallle

Hur mycket är datorn värd?

Hej.

Har en gammal stationär dator jag vill bli av med. Inköpt för 16000:- ungefär 2009-2010.

Datorn har som sagt ett par år på nacken och den fungerar inte felfritt. Med den ringa kunskap jag har inom datorer verkar denna ha crashat. Jag har ingen aning om varför men den visar bluescreen och lite annat smått och gott.

Skulle vilja veta om det går att sälja den till någon datorkunnig som kanske kan fixa den eller om man kan sälja delarna i den och vad dessa då är värda?

http://sv.tinypic.com/r/2e2jx47/8