Inlägg

Inlägg som Coenic har skrivit i forumet
Av Coenic

Hej,

Har inte den men har Noctua NH-L9i och finns i Göteborg om det är av intresse.

Av Coenic
Skrivet av Ultimadark:

Min kollega är intresserad av att köpa en enklare speldator till sin 12-åring till jul och köper gärna begagnat. Sonen gillar att spela Minecraft men kan tänkas vilja spela andra spel snart. Finns det någon som sitter på en äldre speldator som kan tänka sig att sälja? Budget ca 4000 kr. Kollegan bor i Göteborg.

Läs hela annonsen här

Hej!

Jag har en 4790K + MSI 970 + ASUS VII RANGER + NOCTUA D15 + SAMSUNG 250GB PRO SSD + EVGA G2 + FRACTAL DESIGN C + 8GB 2133Mhz Corsair.

Bor i Göteborgsområdet.

Kan det vara utav intresse?

Av Coenic

Hej, är du intresserad av en hel dator? 4790K + ASUS ROG RANGER Mobo + 8GB 2133Mhz Corsair + Noctua D15 + EVGA G2 750W + 250 Samsung PRO SSD + Fractal Design C chassi.

Av Coenic

Matten bakom borde väl vara så att AlgerTotal = (AlgerStart*2)^(AntalDagar).

AlgerStart = 1 dm2. AntalDagar variabeln kan du loopa fram tills att du får AlgerTotal = 10000m2 eller räkna ut det. Oavsett borde det bli 20 dagar (19,93 dagar).

Av Coenic
Skrivet av glemmy:

PE måste också ses i samband med ränteläget.
https://www.suredividend.com/interest-rates-valuation/

Så är det kanske inte lika intressant att kolla 40-100 år bakåt i tiden med tanke på att utvecklingen går snabbare idag.

Ja nu börjar vi komma någonstans!

En kraftigt stigande uppåtgående trend på 10 åringen för tillfället, tiden utvisar vart vi hamnar men för tillfället har iallafall jag svårt att motivera börsen som "billig" och därmed min fundering.

Av Coenic
Skrivet av DavidtheDoom:

Nu killgissar jag, men idag är det genomsnittliga P/E-värdet på aktierna på US-börserna under det historiska genomsnittet. Dvs, värderingsmultiplarna är lägre än genomsnittet över all tid.

Jasså, jag får det till betyligt högre än det genomsnittliga P/E värdet nämligen.

https://www.multpl.com/s-p-500-pe-ratio

Av Coenic
Skrivet av PatrickP:

Jag får väl klassas som en kryptofantast då
Precis som på aktiemarknaden har det gått mycket neråt. Jag kollade lite på grafer för något år sedan, och tittar man på kryptomarknaden så styrs den fortfarande nästan helt av hur BTC går. BTC brukar ju gå i cykler som många tror/tycker styrs av halveringarna. Tittar man historiskt så brukar BTC "bottna" ca 18-22 månader innan nästa halvering om jag minns rätt från min analys för något år sedan. Så om det upprepas (vilket man ju såklart aldrig vet) så kan det nog fortsätta ner lite till innan nästa stora uppgång.

Precis som med aktiemarknaden köper jag nu när det är billigt, även om det såklart kan vara lite tråkigt med röda siffror både för aktier/fonder på Avanza och min personliga krypto-wallet

På vilket sätt värderar du aktiermarknaden som billig för tillfället?

Av Coenic
Skrivet av owns good:

Har inte monterar fel är helt säker på det, gjorde exakt sådär. Plockade isär allt och satte tillbaka. Det hjälpte inte riktigt.

Jag fixade nog problemet tror jag på ett sätt. I windows inställningar finns en ruta att unchecka (reboot at system failure) och då typ fryser min dator i någon sekund nu istället för att stängas av. Sen fixar den sig själv. Så detta problemet är mer acceptabelt än det förra.

Nu är vi ju flera stycken som sagt till dig att du måste testa dina minnen, de är med all sannorlikhet något fel på dom som gör att datorn fryser till.

Av Coenic

För mig låter det som defekt RAM-minne. Ladda ner Memtest på en USB sticka och kör igenom.

Av Coenic

Jag har ett Z97 Moderkort tillsammans med 4690K processor och GTX 760.

Något av intresse?

Av Coenic
Skrivet av klotim:

om båda har 45 brutto är det ändå ganska mkt, man slipper typ precis statlig skatt och får mer över netto.

Vad pratar du om? Man får inte mer netto bara för att du precis inte gått över till statlig skatt. Statlig skatt har du bara på det du går över gränsen och inte hela beloppet.

Av Coenic

Doom

Av Coenic
Skrivet av Coenic:

Inne på min 9de dag utan snus, snusat i 15 år. Abstinensen går väl OK men känner av nedstämdhet och irritation på saker som man normalt kanske inte brytt sig lika mycket om. Det värsta är dock den konstanta 'brainfogen', känns som det susar i huvudet och att man tappat koncentration / tankeförmåga. Är detta något som ni känner igen, och isåfall när försvinner det?

Är nu inne på min 106te dag utan snus. Abstinensen avtog på ca 2-3 veckor förutom brainfogen som nog satt i närmare 2 månader innan den försvann helt. Har lättare för att somna och min sömn är generellt bättre, skönt att slippa oroa sig för att snusen tar slut eller att man glömt dosan.

Visst får man sug ibland att ta en, men det går över snabbt.

Av Coenic

Pi Zero W Canakit - 200kr + Frakt

Av Coenic

Inne på min 9de dag utan snus, snusat i 15 år. Abstinensen går väl OK men känner av nedstämdhet och irritation på saker som man normalt kanske inte brytt sig lika mycket om. Det värsta är dock den konstanta 'brainfogen', känns som det susar i huvudet och att man tappat koncentration / tankeförmåga. Är detta något som ni känner igen, och isåfall när försvinner det?

Av Coenic

Kan ta AP'n för 400kr + hämtar

Av Coenic
Skrivet av GetzTheGoldfish:

Beror självklart på vad för typ av civilingenjörsutbildning men eftersom du säger programmering och cad antar jag du tänker på data, elektro eller maskin.
Valfri thinkpad, då passar du in bland resten också. Du kommer behöva en vanlig usb port och hdmi är användbart när du ska presentera, donglar suger. Och köp begagnat, du är ändå student.

Urkorkat att föreslå en macbook till en ingenjör, alldeles för många program som inte finns till mac och det är ett jäkla trassel att använda bootcamp för varannan grej.

Nej det är inte urkorkat att föreslå en Macbook för en ingenjör, vart väldigt få tillfällen vi behövde använda något på våra personliga datorer som inte gick väldigt bra att köra genom antingen MacOs eller genom Paralells. Batteritiden och skärmen är de viktigaste faktorerna för studier vilket iallafall på den tiden Macbook var överlägsna de andra på.

Av Coenic

Hade helt klart kört på en Macbook Air M1. Körde en Macbook Pro 2012 under de 5 åren jag läste till Civilingenjör med liknande arbetsområden, fungerade suveränt.

Av Coenic

600kr + frakt

Av Coenic
Skrivet av Dgm:

Tack för svar!

Då kanske det inte är värt att sälja den.

Jag behöver en ny bärbar dator för foto (lightroom/photoshop samt redigera film från min drönare DJI Mavic pro).

Vad hade ni rekommenderat, om man är ute efter en hyfsat framtidssäker dator med skärmstorlek runt 14 tum.

Den nya Macbook Air hade nog passat bra till det.