Allt från Computex 2023

Inlägg

Inlägg som Ozymandias har skrivit i forumet
Av Ozymandias

Tror inte valet av universitetet kommer påverka dina karriärmöjligheter speciellt mycket. Både UU och LiU är bra skolor. Jag hade kollat på vilka kurser som ingår i utbildningarna, vilka inriktningar du kan välja, möjligheter till utbytesstudier (om du är intresserad av det), samt vilken stad du tror att du hade trivts bäst i.

Svårt att säga om elektroteknik vore ett bra alternativ för dig då du inte skriver vad du är intresserad av eller vad du vill jobba med. Återigen, kolla på kurser och inriktningar.

Av Ozymandias

Rekryteringstester… Otroligt trött på att lägga 1+ timme på dessa varje gång jag söker ett jobb. Särskilt när man blir kontaktad av ett företag för att man har en intressant profil för deras tjänst…

Av Ozymandias

Trött på mig själv som valde hemleverans av ett paket. Leveransföretaget ”kunde inte leverera” (såklart). Borde lärt mig att välja leverans till ombud vid det här laget…

Av Ozymandias

Annonsen är avslutad

Av Ozymandias

Audio Technica är såld. Bara RHA finns kvar nu.

Av Ozymandias

Audio Technica och RHA finns kvar.

Av Ozymandias

Shure sålda!

Av Ozymandias
Skrivet av bombs:

Hej, tar gärna Audio Technica ATH-M50X för 200kr +frakt om det är fast pris.

Det blir bra!

Av Ozymandias

Hörlurar (RHA MA-750, Shure SE215, Audio Technica ATH-M50X)

RHA MA-750 - 150 kr
Enbart hörlurar, ask och öronkuddar (en öronkudde saknas, se bild)

Shure SE215 - 100 kr
Enbart hörlurar (OBS inga öronkuddar, se bild)

Audio Technica ATH-M50X - 200 kr
Enbart hörlurar, påse, 1 sladd (OBS inga öronkuddar, se bild)

Finns i Lund. Köparen står för eventuell frakt.

Fler bilder kan skickas vid intresse.

Katt finns i hemmet.

Läs hela annonsen här

Av Ozymandias

Yrke: Business analyst
Lön: 42 500 kr
Erfarenhet: 3>år (1>år inom dataanalys)
Utbildning: Civilingenjör i Industriell ekonomi
Ålder: 27 år
Plats: Skåne
Övrigt: kan jobba hemifrån 4-5 dagar/vecka, förtroendearbetstid

Jobbar med dataanalys och S&OP. Mycket SQL, Excel och Power BI. Trivs väldigt bra. Bästa jobbet jag haft!

Av Ozymandias
Skrivet av gibbon_:

Såg en tiktok när jag scrollade insta för någon dag sen, det var en irriterad ~35-årig kvinna med texten "when boomers criticize millennial's work ethics", sen klippte det till henne med ett leende och slow-clap med texten "when gen Z quit their jobs because the vibe wasn't right"

Lite boomer av mig att transkribera en meme, men tyckte den var rätt genial..

Någon som sitter på lite statistik som faktiskt visar att gen z har bristande arbetsmoral och säger upp sig ”because the vibe wasn’t right” i högre grad än andra generationer?

Kollar man på t.ex. ungdomsarbetslösheten över tid syns ingen tydlig ökning kopplat till gen z: https://www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/arbetsloshet/...

Ber om ursäkt för off topic.

Av Ozymandias

Både systemutveckling och högskoleingenjör inom data/IT är bra utbildningar. Kolla igenom vilka kurser som ingår i respektive program och välj det som känns roligast. Högskoleingenjörer läser mer matte så om det känns tungt kanske systemutvecklare är ett bättre val.

Utbildningarna lär leda till ungefär samma typ av jobb. Skaffa dig ett bra CV under utbildningen så lär du inte ha några problem med att få ett relevant jobb. Om du presterar bra på jobbet bör du kunna öka din lön hyffsat snabbt.

Utbildningarna lär vara ungefär lika gångbara online. Ditt första jobb kommer troligtvis vara i Sverige men om du är duktig och ambitiös kan du få möjligheten att jobba utomlands.

Av Ozymandias

Tror det blir svårt att landa ett kvalificerat jobb innan du börjat utbildningen, åtminstone om du inte har kontakter som kan hjälpa dig. Sälj kan slå lite högre än butik om det är B2B och inte typ tidningsprenumerationer till privatpersoner, annars skulle jag säga att det är skitsamma. Du kan ju läsa någon distanskurs vid sidan av om du orkar med det (t.ex. grundläggande programmering, linjär algebra, företags-/nationalekonomi).

KTH, LTH och LiU är likvärdiga för industriell ekonomi. Jag pluggade själv I på LTH och är nöjd med valet. Ett plus för LTH och KTH är att de har lite bättre möjligheter för utbytesstudier i USA om man är intresserad av det. LiU har dock bäst upplägg på utbildningen enligt mig.

Av Ozymandias

Yrke: Business Analyst
Lön: 41 000 kr
Erfarenhet: <2 år
Utbildning: Civilingenjör i Industriell ekonomi
Ålder: 27 år
Plats: Skåne

Nytt jobb, nytt företag, ny lön. Känner mig nöjd!

Av Ozymandias

Har själv pluggat industriell ekonomi i Lund och kan dela med mig av lite tankar. Jobbar idag med inköp/logistik och gick in på 36k på ett stort svenskt företag (inte trainee/konsult). Skulle inte säga att "det gått väldigt bra för mig" men har å andra sidan bara jobbat i 1-2 år. Blir kontaktat av andra arbetsgivare då och då och blev nyligen erbjuden en mer senior tjänst med ca 20% högre lön.

1. Vad är det som lockar med IB/MBB? Verkar jobbet i sig intressant eller är det pengarna/statusen? Fundera på vad du egentligen är intresserad av. Det är väldigt stor skillnad på en investmentbank i London och ett tech-företag i Silicon Valley. Bara för att det är "bra" jobb betyder det inte att det är rätt för dig. Försök släppa prestigen lite grann och hitta något du tycker verkar roligt.

2. De första 2-3 åren är tuffast, därefter har man ganska stora möjligheter att skräddarsy sin utbildning (åtminstone på LTH). Jag hade betydligt högre snitt på min master/specialisering än på grundblocket, mycket tack vara att jag valde kurser jag verkligen ville läsa.

3. Betyg är inte allt. Främst när jag sökt jobb hos konsultbolag och vissa traineetjänster har mina betyg varit intressanta för arbetsgivaren (fick intervjuer på Big4 m.fl. med 3.9 i snitt och bra övriga meriter). Som tidigare nämnts värderas extrajobb högt. Försök få in foten på något företag och jobba extra under terminerna om du orkar med det. På LTH finns en kurs som heter ingenjörsinriktad yrkesträning där man jobbar 8 veckor på ett företag (bör finnas liknande möjligheter på andra universitet). Skulle jag ändra något i min utbildning hade jag nog läst den i början av 4:an, försökt visa framfötterna och hoppats kunna jobba extra under resten av 4:an och 5:an.

4. Om 5 år känns länge kan du ta ut en kandidatexamen efter 3 år och testa att söka jobb. Har du tur landar du något kul redan då. Vad jag sett är det främst konsultföretag och traineetjänster som "kräver" en master, annars tror jag de flesta företag värderar 2 års extra erfarenhet högre.

5. Traineetjänster har vanligtvis inte superhög lön. Istället brukar man få testa på flera olika roller i företaget, jobba utomlands, erbjudas utbildningar osv. Man väljer alltså inte en traineetjänst för att få en hög ingångslön. Däremot kan det vara en bra språngbräda, särskilt om man vill göra karriär inom företaget. Ingångslönen på Big4 är inte heller jättehög (ca 32k när jag tog examen), dock fint på CV:et och bra löneutveckling.

6. Se över din studieteknik. Jag pluggade i 3+ år innan jag fick en vettig studieteknik och bra rutiner.

Hör gärna av dig om du har några frågor!

Av Ozymandias
Skrivet av NisseG91:

Har äntligen bestämt mig för att köpa ett första armbandsur.
Krav:
Automatisk
Max ~10k

Typ någon av de här stilarna:
https://pricespy-75b8.kxcdn.com/product/standard/800/802407.jpg
https://pricespy-75b8.kxcdn.com/product/standard/800/4448950.jpg
https://pricespy-75b8.kxcdn.com/product/standard/800/5434291.jpg

Vill gärna ha bästa möjliga förstaklocka för pengarna liksom.

Vad finns det att välja på?

Det är som sagt tre väldigt olika klockor du kollat på. Det hade nog varit bra om du kunde ta dig till en klockaffär och testa lite olika modeller för att se vad du gillar. Om jag skulle köpa en automatisk klockar för max 10k hade jag kollat på Seiko, Orient, Tissot, Certina och Longines. Nedan följer några förslag på modeller:

https://www.berup.com/store/p/kamasu-311710/orient-kamasu-bla...
https://www.klockia.se/certina-ds-action-diver-38mm-c032.807....
https://www.klockia.se/klockor/seiko-klockor/seiko-prospex-al...
https://www.klockia.se/seiko-prospex-premium-automatic-38mm-2...
https://www.klockia.se/seiko-prospex-automatic-diver-45mm-spb...
https://www.klockia.se/tissot-gentleman-powermatic-80-siliciu...
https://www.klockia.se/longines-hydro-conquest-l3.742.4.56.6

Teddy Baldassarre har recenserat flera av klockorna på: https://www.youtube.com/c/TeddyBaldassarre/videos

Av Ozymandias

Yrke: Inköpare
Lön: 36 500 kr
Erfarenhet: 1 år
Utbildning: Civilingenjör i Industriell ekonomi
Ålder: 26 år
Plats: Skåne

Nytt företag, ny tjänst, samma lön. Slipper pendla, har intressantare ansvarsområde (avancerade elektronikkomponenter) och bättre förmåner. Känner mig nöjd. Siktar på en mer strategisk tjänst om 1-2 år.

Av Ozymandias

Yrke: Logistikutvecklare/logistikplanerare
Lön: 36 500 kr
Erfarenhet: <1 år
Utbildning: Civilingenjör i Industriell ekonomi
Ålder: 26 år
Plats: Södra Sverige
Förmåner: Det vanliga

Fick en löneökning på ca 500 kr för någon månad sen (samma procentuella ökningen på hela företaget).

Av Ozymandias

Jag pluggade själv industriell ekonomi (dock inte på Chalmers) och läste data som teknikprofil. Jag är nöjd med valet och känner att jag har haft nytta av dessa kunskaper i yrkeslivet. Nu vet jag inte vilka kurser man läser i respektive profil på Chalmers men tror att det är större chans att du har gjädje av data/IT-kunskaper i framtiden.

Med det sagt hade jag valt det jag kände var intressantast. Din teknikprofil kommer troligtvis inte vara avgörande för vilka jobb du kommer få i framtiden. Bra betyg och vettiga extrajobb etc väger tyngre för många företag som I:are brukar söka sig till. Även valet av masterprofil är viktigare än teknikprofil.

Av Ozymandias

Har själv pluggat industriell ekonomi och skulle inte säga att det är några problem att vara introvert. I grundblocket är det några obligatoriska managementkurser men det överlever man. Ett stort plus med I är att man har stora möjligheter att skräddarsy sin utbildning efter sina intressen, så om man vill fokusera på matte och finans går det bra. Det negativa är att det är svårt att få samma tekniska djup som på t.ex. maskinteknik eller datateknik.

Andra utbildningar som kan vara intressanta om du är intresserad av matte och ekonomi är teknisk fysik och teknisk matematik. De brukar ha specialiseringar i finansiell matematik eller liknande och man slipper managementdelen från I.

Vilka universitet har du kollat på? 20.4 kan vara tight för I på en "bra" skola.