Inlägg

Inlägg som Blomman90 har skrivit i forumet
Av Blomman90
Skrivet av norrby89:

Antar det är som så att du har velat utnytja garantin men har istället fått göra en reklamation, vilket i detta fallet nog är helt rimligt då fysisk skada mer eller mindre aldrig täcks av garanti så länge det inte är uppenbart att det är ett design fel.

Är nog ganska säker på att det är bara att leva med det och börja leta efter en ny.

Edit: Värt att tänka på att reklamera en vara och utnytja garanti är två helt skilda saker, och när det kommer till reklamation så ska allt tillbaka och går inte att köpa säg en HP stationär dator och bara reklamera grafikkortet, man kan utnytja garantin för att få grafikkortet lagat/utbytt men när det kommer till reklamation så är det hela datorn och alla tillbehör som kom med den som ska tillbaka.

Det är ingen praktisk skillnad på att hävda garanti eller reklamation, kunden behöver alltså inte kräva det ena eller det andra. Säljaren är skyldig att, oavsett vilket "ord" konsumenten använt, tillgodo se att ärendet hanteras på det, för kunden, mest fördelaktiga sättet.

Alltså, om garantivillkoren är mer generösa än reklamationsrätten så är det dessa som gäller, är reklamationsrätten mer generös är det istället den som ska användas, för "golvet" från KKL är alltså tvingande.

Skrivet av trudelutt:

Gud vad folk känner sig berättigade till saker nu för tiden! Jag tycker det verkar extremt generöst att betala tillbaka pengar när du har gjort sönder dammsugaren, men du ska istället börja bråka om att du ska ha en ny dammsugare att göra sönder eller mer pengar än du betalade från början?

Du behöver inte alls hävda din rätt, utan du kan köpa produkter som visar sig vara skräp och går sönder trots normal användning, och sedan kan du öppna plånboken själv och köpa en ny produkt. Det finns ingen som kommer hindra dig från det. Men att du klagar på folk som endast försöker hävda sin rätt, det är lite magstarkt.

Skrivet av mrnez:

Håller med dig helt. Finns varan kvar i sortiment bör dom stå för mellanskillnaden. Skillnad om den utgått.
Så gjorde Webhallen med mig när mitt Z390 moderkort dog. Då fanns det ju tyvärr inte längre något sådant i sortimentet, så då kan man ju förstå att dom ger tillbaka fulla inköpsbeloppet, men annars ska dom nog stå för utbyte.

Det spelar ingen roll om varan utgått, eller är slut på lager hos säljaren eller what ever. Lagen tar höjd för detta och säljaren kan endera leverera en annan, likvärdig vara, alternativt så kan du köpa en likvärdig vara hos en annan återförsäljare, och kräva ersättning för mellanskillnaden av säljaren (s.k. täckningsköp).

Av Blomman90
Skrivet av tankjunior:

Tjenare, sitter i ett litet dilemma. Inga stora pengar men jag vill gärna veta vad jag har för rättigheter i frågan.

För några veckor senan beställde jag ett par bromsklossar till bilen ifrån Skruvat.se. Ganska snabbt fick jag meddelande de blivit restnoterade, skulle inte komma in förän mitten Januari.
Jag hade verkstadstid så jag beställde ett annat par (som kom snabbt och fint, inga problem här).

Skruvat har inget sätt att avbeställa ordrar så jag tänkte att jag skickar tillbaka dem när de kommer nån gång i januari.

Nu (visserligen ett par veckor sent från ordinarie leveranstid) får jag meddelande att grejerna ligger hos posten.

Eftersom jag har åkt till föräldrarna på annan ort över julen har jag inte möjlighet att hämta ut paketet och skicka tillbaka det och kommer åka på diverse extrafrakter och avgifter eftersom det returneras innan jag återvänder.

Frågar därför vad som gäller här; jag kan på grund av deras försening inte hämta ut paketet och blir därför skyldig extraavgifter.

Inga stora pengar som sagt men känner mig lite putt ändå. Har inte hört av mig till någon eftersom jag inte vet jag kan kräva eller av vem.

Det enklaste borde från början ha varit att maila och begära att makulera ordern, då köpet gjordes med förutsättningen att varan kan levereras relativt snart. Då hade man nog kunnat hävda att om de ändå skickar ut ordern, så får de själva stå för returfrakten.

Nu när så inte skett så beror det ju på vad deras villkor säger, men jag tolkar det som att det är fri retur om du plockar ut paketet och klistrar på returetiketten, men inte om du låter bli att hämta ut paketet och det får gå i automatisk retur.

För det första, lite baserat på vilken transporttjänst som använts, är du säker på att paketet kommer hinna returneras innan du är tillbaka och kan hämta ut det? Vissa tjänster kan erbjuda upp till 14 dagars "liggtid" hos ombud, och hos vissa kan man med hjälp av deras app förlänga liggtiden (exempelvis Postnord). Ett annat alternativ är om du kan be en bekant hämta ut paketet. I övriga fall är det väl kanske svårt, om du inte meddelar säljaren att du inte vill ha varan, så kan man inte riktigt lasta dem för att skicka ut varan så snart som möjligt.

Av Blomman90
Skrivet av lossah:

Det är en Peugeot 308 1.6 bensin. Så det låter som att häva köpet är alternativet i detta fall.

Fanns ingen varudeklaration vid köpet.

Men detta kommer nog leda till att det behövs ta in en jurist. Men vad kan en jurist göra för att hjälpa henne få tillbaka pengarna?

Man behöver ju inte börja med att ta in en jurist. Man börjar med att kontakta säljaren och begära att få felet avhjälpt eller köpet hävt. Man kan presentera bevisningen man har från den tidigare ägaren och försäkringsbolaget. Även om det kanske inte är så troligt, så är det dumt att börja betala en jurist innan man ens vet om det finns en tvist.

Om säljaren vägrar så har man två vägar att gå, ingen är väl kanske riktigt snabb. Skickar man in en anmälan till ARN, så är det kostnadsfritt, och säljaren kommer inom några arbetsdagar få en kopia av anmälan och en begäran om att inkomma med sin version av händelsen. Detta sätter fart på i vart fall halvseriösa handlare, som tycker det är enkelt att säga nej till en kund, men tycker det är svårare att skicka in en motivering till ARN.

Är säljaren dock helt utan skrupler så struntar man väl högaktningsfullt i ARN, och enda vägen framåt är i så fall en stämning i domstol. Men det kan som sagt bli kostsamt (framförallt om det finns en risk för att säljaren ändå har rätt, även om det vid en första anblick kan tyckas orimligt).

Det uppenbara är såklart att först prata med säljaren, men om det inte bär frukt hade jag personligen börjat med vägen via ARN.

Här kan det dock finnas ett problem när det kommer till det faktum att bilen läcker olja. Om bilen skulle skära på grund av för låg oljenivå, så kan den kostnaden drabba köparen, om denne fortsätter köra med en bil som man vet läcker olja. Man är skyldig att begränsa skadan. Så det bästa vore ju om säljaren kan tillhandahålla en lånebil medan en eventuell tvist kan lösas, men det kanske inte heller är så sannolikt att man kommer göra. Om man känner sig väldigt trygg med att man får rätt, så kan man såklart hyra en bil under tiden och sedan kräva ersättning för dessa omkostnader. Men det är ju en kalkylerad risk i så fall.

Av Blomman90
Skrivet av andreasa64:

Prata med ARN, det är mitt tips eller ta in juridisk hjälp ifrån annat håll.
Det är 9 av 10 fall helt hopplöst att driva saker emot bilfirmor oavsett storlek på bolaget.

Det går inte att "ringa och prata med ARN", man kan skicka in en anmälan, men det gör man först när en tvist de facto har uppstått där man inte kommer överens.

@lossah
Vill man ha råd så kan man testa läsa på HallåKonsument, de har en specifik sektion om bilköp.

Även konsumentverket har lite skrivelser om just bilköp.
Här nämns onormal oljeförbrukning som ett "objektivt fel".

Om bilhandlaren är ansluten till MRF ska det medfölja en varudeklaration, om bilhandlaren ska ha någon chans att ducka ansvar så bör ju detta "fel" listats i en sådan varudeklaration. Då kan det i så fall landa på köparen, om man inte kollat i varudeklarationen (såklart förutsatt att sådan fanns tillgänglig). Annars har jag svårt att se att detta inte skulle klassas som ett ursprungligt fel, framförallt med försäkringsbolagets utredning, där de valde att lösa in bilen istället för att reparera.

Som konsument har man i första hand rätt till att säljaren reparerar felet, om så inte är aktuellt (exempelvis om det är för dyrt), så kan man få prisavdrag (inte aktuellt i detta fall, om nu bilen läcker olja på ett sätt som ges uttryck för), sist kvarstår då hävning av köpet.

Av Blomman90
Skrivet av rickardj:

Sant, det tänkte jag inte riktigt på.
Får nyttja detta i värsta fall!
Dock gillar jag TVn i övrigt och då den ej säljs för samma fördelaktiga peng i dagsläget hade det varit trevligt med ett litet nätt utbyte mot en ny

Men tack för påminnelsen! Tänkte ej på detta!

Här verkar det också spela roll vad återförsäljaren har uppgett under säljprocessen. I en tidigare tråd här på SweC gällande en datorskärm från Elgiganten med ett pixelfel, så fick konsumenten rätt då Elgiganten inte skrev någonting om pixelfel i sin kommunikation, så man kunde alltså inte i efterhand hänvisa till tillverkarens pixelgaranti. Så lusläs villkoren hos återförsäljaren.

Jag såg också en gammal artikel från M3, och i den var det tydligt att olika tillverkare kan ha olika policys för olika marknader. Så testa även kolla TCLn svenska sida efter något sådant (ifall nu den internationella policyn inte gav teckning).

Av Blomman90
Skrivet av Shabbe:

Hej,

När skrev jag att undersökningen fick ta hur lång tid som helst?:) Istället för att fokusera på att du ska ha ”rätt” och pga. det försöka hitta argument så läs det jag skrivit istället. Jag skrev utan onödigt dröjsmål och att en vecka är generellt godtagbart. Jag hänvisade mina argument till ett ARN case och paragraf 1 i kapitel 5, vad har du kommit med för faktiska hänvisningar förutom dina lekmanna tolkningar av lagtexten och praxis?

När jag skrev mitt svar så hade du inte hänvisat till något ARN-beslut, det har du lagt till i efterhand (ungefär samtidigt som jag postade mitt svar). Men vi kan absolut behandla det nu. Det här avgörandet handlar om att säljaren har rätt att undersöka felet, att så skulle vara fallet torde det inte råda några som helst tveksamheter om.

Säljaren menar att undersökning och eventuellt avhjälpande/omleverans (alltså hela processen, från start till mål) beräknas ta 3-4 veckor. Konsumenten å sin sida tycker att redan 2-3 veckor är oskäligt lång tid och ville därför häva köpet direkt, utan att ge säljaren möjlighet att undersöka varan.

Ingenstans står det här att säljaren kräver 1 vecka för att undersöka felet och sedan ytterligare 3 veckor för att reparera felet. Det är något som du själv fantiserat ihop efter att ha kollat på siffrorna. De ger ett spann, där den första delen är helt inom den praxis som nämnden själv har satt, men de tar även höjd för att de kanske behöver lite mer tid än så. Detta ska då ställas mot att konsumenten inte vill ge dem chansen att ens undersöka varan, inte ens om det tog 2-3 veckor. Om vi lägger på ytterligare någon vecka, att säljaren beräknade att de behöver 5-6 veckor för att undersöka och åtgärda felet, och konsumenten ville ge dem de cirka 3 veckorna som anses vara praxis, är du då säker på att ARN beslut hade blivit samma?

Detta beslut har alltså oerhört lite med vår diskussion att göra. Visst, ARN säger inte "App app app, 3 veckor är absolut max, så om ni klarar er på det och inte en dag mer, så är det okej". Men det har jag aldrig hävdat heller. Jag har hävdat att nämndens praxis säger att skälig tid är 3 veckor, men att det givetvis kan finnas undantag. Ett sådant undantag torde kunna vara när konsumenten inte ens vill ge säljaren det som nämnden själv har ansett som skälig tid i normalfallet, utan vill häva köpet på studs.

Essensen i vår diskussion, som jag alltså vände mig mot, var att du hävdar att den skäliga tid som ARN har angett praxis för, endast gäller själva tiden det får ta att reparera varan, och att det därtill får läggas skälig "extra tid" för att transportera varan (från och till köparen) samt undersöka varan, som alltså inte hör till dessa 3 veckor. Det hade ju betytt att 5 veckor anses vara fullt normal tid för att hantera en reklamation (2 + 2 dagar i transport, en vecka för undersökning och 3 veckor för reparation). Det här menar jag är något som du själv har kommit på, för någon sådan indelning i flera olika "skäliga tider" nämns varken i lagtexten, i förarbetena till lagen, eller någonstans i det ARN-beslut du själv länkade (som på något sätt skulle styrka din tolkning).

Så till skillnad från dig, så gör jag en tolkning av det som faktiskt står i lagtexten. Du har hittat på ett helt eget koncept om olika påförda skäliga tider, som det inte finns något som helst skrivet om

Skrivet av Shabbe:

Det är också spännande att du går från att allt ska ta 2-3 veckor till att du vinklar om till ”skälig tid”, det jag argumenterade emot var att du var fast låst till att ett ärende får ta max 2-3 veckor från det att köparen framställer sitt krav. Detta är direkt felaktigt vilket du fick underlag på.

Jag har aldrig någonsin sagt att alla reklamationer alltid ska ta 2-3 veckor, jag har sagt att praxis för skälig tid är angiven till 3 veckor, och det är således kring den tiden man ska kunna förvänta sig att ha fått tillbaka en felfri vara. Det betyder som sagt inte att jag hävdar att man dagen efter dessa 3 veckor har förflutit kan häva köpet ovillkorligt, även om produkten är skickad på posten och är framme hos konsumenten en dag senare.

Tidigare i tråden så nämndes det att 5-6 veckors ledtid på serviceverkstäder är normalt, och det var där diskussionen startade, för det menar jag inte är förenligt med skälig tid.

Skrivet av Shabbe:

Jag är kunnig inom konsumenträtt, det stämmer, dels genom att ha läst affärsjuridik (B2C) där man får en förståelse för helheten och detta har blivit kompletterat med lång och gedigen erfarenhet. Att ha arbetat med ARN case borde ju definitivt betyda något för då utgår jag ju inte bara ifrån vad arbetsgivaren tycker (delvis jag eftersom jag var kundservicechef och butikschef) utan utgår ifrån vad att oberoende organ dömt som du såg enligt länken du fick var i linje med det jag skrev.

Sunda företag så som de jag jobbat på tar hjälp av jurist för utformandet av sina fsg villkor och utbildar sin personal fortlöpande så fort det sker ändringar av lagstiftningen och/eller tolkningen av denne.

Ett av världens största elektronikföretag, som jag ändå vill hävda är ett sunt företag, har dock i sina svenska köpvillkor en klausul som jag vill hävda är oförenlig med KKL. I början av deras villkor står det att vid tillfället man får bekräftelsemailet (som innehåller dessa villkor), så har ett bindande avtal ingåtts mellan säljaren och köparen. Längre ner i villkoren, så ger de dock sig själva rättigheten att på eget bevåg, utan specificerade orsaker, annullera beställningen och därmed frånträda det ingångna avtalet fram tills att leverans har skett. KKL dikterar i vilka fall det är möjligt att frånträda ett ingått avtal, men dessa köpvillkor skulle alltså ge säljaren långt mer vidgade rättigheter att frånträda avtal. Det torde alltså vara oförenligt med KKL.

Det här vill jag mena är väldigt vanligt, att man reserverar och friskriver sig från både det ena och det andra i sina köpvillkor. I kontakt med konsument så hänvisar man sedan till sina villkor och de allra flesta köper detta utan vidare mothugg. Det är alltså ett sätt att bli av med de minst kunniga och påstridiga konsumenterna, och det förekommer även bland vad som i övrigt anses vara rekorderliga företag.

Skrivet av Shabbe:

Du behöver självklart inte tro mig, men du saknar tyvärr erfarenhet och kunskap om konsumentlagstiftningen och dess applicering och fortsätter argumentera även när du fått beslutsunderlag ifrån ARN som svart på vitt säger det jag säger.

Du har inte presenterat något beslut som ger stöd för din tolkning av 3+1 vecka (plus dagar i transport). Det är inte vad ARNs beslut handlar om och det du hävdar går helt enkelt inte att tolka ur det beslutet. Det enda beslutet säger är att säljarens linje (3-4 veckor) är mer rimlig än konsumentens linje, som inte ens ville ge säljaren 2-3 veckor och ville häva köpet direkt.

Skrivet av Shabbe:

Denna diskussion är inte givande för mig eller någon annan, TS har fått ärendet löst och du vill inte vidga dina vyer. Ha det bäst!

Du är fri att lämna diskussionen när du vill, jag har inte någon avsikt alls att försöka hålla dig kvar. Det är dock lite lustigt hur du först säger att denna diskussion inte är givande för någon alls, och att du därför tackar för dig, men strax därefter så gör du ett tillägg till ditt inlägg och mer än dubblerar inläggets längd...

Skrivet av Shabbe:

*Tillägg då jag missade svara på en punkt: "Så även om man har skickat in varan så får man inte hålla inne med betalningen enligt din tolkning?" .
Nej det är din tolkning av mitt svar, att hålla inne betalning är ingen "lösning" i lagtexten utan ett sätt för köparen att få en säkerhet till att reklamationen hanteras. Här har praxis tidigare vart att summan som hålls inne skall omfatta vad en eventuell reparation hade kostat och i undantagsfall hela köpesumman om köparen skulle haft rätt till hävning vid verifierat fel. Den löper alltså parallellt med exempelvis paragraf 1 och 4. Den är dock tämligen ovanlig vid köp av varor då man i normalfallen betalar för varan vid köpet oavsett om det är direktbetalning eller kredit(Klarna/Qliro)i fallet B2C däremot är den mer vanlig vid köp av tjänster så som reparation/installation/service där man normalt betalar efter tjänsten är utförd. Min tes är och har alltid varit att reklamationen skall hanteras inom skälig tid MEN att säljaren har rätt att undersöka varan innan ställning kan tas till köparens krav , exempelvis tillämpning av paragraf 4. Med andra ord omfattar inte riktlinjen 2-3 veckor för omleverans/avhjälpning exempelvis undersökningen av kundens reklamation men bägge skall göras inom skälig tid utefter ärendets förutsättningar.

*"För om det är som du hävdar, så kan man inte använda något från KKL innan man har konstaterat ett köprättsligt fel."
Jag har aldrig påstått att inget i KKL tillämpas om fel inte verifierats snarare tvärtom, men för att exempelvis gå till paragraf 4 i kapitel 5 måste man börja på paragraf 1 och även hela kapitel 4. En lagtext är svår att tolka då den behöver vara tillräckligt bred för att kunna tillämpas i alla unika situationer som lagen berör, givet så beskriver inte lagen exakt hur hela processen går till då detta måste tolkas och anpassas efter samhället/branschen. Därför står det inte uttryckligen "steg1: säljaren verifierar, steg2: ställning tas till kravet etc.". Utan formuleringen är om det är fel på varan, och vad som anses vara fel framgår av kapitel 4 och om man använder sitt sunda förnuft vilket är ett måste när lagar tolkas så måste någonstans detta verifieras varav en tolkning görs och en process sätts upp som blir en praxis tills dess att ett prejudikat bildas. Vare sig du vill eller inte så kommer ARN eller domstol aldrig någonsin gå på ditt spår om du säger att säljaren tog 1 vecka på sig att undersöka felet och ta ställning till mitt krav och ytterligare 3 veckor att åtgärda felet om man tar ARN caset som jag länkade som exempel. Utan då ska det till att det var en väsentlig olägenhet för dig och som företaget inte försökte förmildra genom exempelvis låneprodukt.

Hela kapitel 5 handlar om påföljder vid köprättsliga fel på varan, den är alltså inte applicerbar om något köprättsligt fel inte finns. När en reklamation anmäls så använder sig köparen av kapitel 5 och presumtionen att det finns ett köprättsligt fel, och kan exempelvis kräva avhjälpande eller omleverans (eller för den delen hävning). Köparen har också rätt att hålla inne med betalningen i väntan på att reklamationen hanteras. I de allra flesta fall så har mycket riktigt säljaren rätt att undersöka varan, fram tills att så har skett så har köparen fortfarande stöd av kapitel 5 (alltså exempelvis att fortsatt hålla inne med betalningen). Om säljaren undersöker varan och om man kan konstatera att något köprättsligt fel inte föreligger, så faller med ens hela kapitel 5. Köparen kan alltså inte längre hålla inne med betalning, eftersom lagstöd för detta saknas i och med att något köprättsligt fel inte existerar. Här förstår jag inte hur man kan göra tolkningen att 3§ är applicerbar "i väntan på utredningen", men att tredje stycket i 4§ inte är applicerbart förrän efter att säljarens utredning är klar. Vad exakt grundas det på?

Ja, säljaren har (i de allra flesta fall) rätt att undersöka varan innan denne bestämmer sig för att gå med på kundens krav om avhjälpande/omleverans/hävning, etc. Bara för att detta är sant blir inte min tolkning falsk. Man måste alltså förhålla sig till det faktum att hela processen måste ske inom skälig tid. Det finns alltså inte två (eller fler) "tidskomponenter" här, där själva undersökningen ligger utanför vad som är skäligt för avhjälpande/omleverans. Säljaren måste alltså på den tid som anses vara skäligt ombesörja att de undersöker varan, tar ställning till om felet är av köprättslig art eller inte, och sedan levererar en godtagbar lösning på problemet (om köprättsligt fel föreligger). Har man snabba leveranskedjor till sina serviceverkstäder får man således mer tid till att undersöka och reparera produkten. Har man långsamma leveranskedjor och har lång kö att påbörja undersökningen av en vara, så får man mindre tid på sig att reparera den.

Vad menar du händer om det tar två veckor från att konsumenten lämnar in varan till säljaren, tills att säljaren har hunnit undersöka varan och konstaterat att det föreligger ett köprättsligt fel? Har säljaren då lagt oskäligt lång tid på att undersöka varan, och även om de är beredda att göra en omleverans på stört (alltså allt som allt 2 veckor), så är det redan för sent och köparen har rätt att häva köpet?

Jag skulle dessutom även vilja hävda att själva undersökningen (i vart fall när det kommer till tekniskt komplicerade produkter), sannolikt är svårare och mer tidskrävande än själva reparationen. Du har redan plockat isär produkten för att konstatera felet, för att åtgärda det ska du i många fall kanske bara byta ut en komponent. Detta görs i många fall av samma person som har undersökt varan, vid samma tillfälle som undersökningen sker (förutom i undantagsfallet att någon reservdel faktiskt saknas). Så varför skulle det vara skäligt att få 3 gånger så lång tid på sig att reparera felet, som att undersöka och utreda det? Jag menar alltså att du kan spendera 3 veckor med att felsöka, och sedan besluta om att godkänna omleverans. Du menar att man bara har en vecka på sig att göra samma sak, men sen får man 3 friska veckor på sig för att reparera felet. Det saknar rimlighet på så många plan.

Av Blomman90
Skrivet av Shabbe:

Hej du!

Ja min ”tolkning” kommer från 13 års erfarenhet av reklamationsärenden och faktisk hantering av just ARN ärenden. Man ska även vara försiktig med att säga att lagstiftaren har satt någon yttre gräns för reparationstid, det är som sagt ett övergripande praxis och inte lagtext eller prejudikat.

Så alltså ingen som helst källa för något av dina påståenden, utan endast din erfarenhet från att ha arbetat med olika typer av reklamationsärenden för företag?
Ovan kan betyda allt från att du är extremt kunnig om juridiken runt konsumenträtt, till att du vet vad din arbetsgivare har för tolkning av vad som gäller. Jag har varit i kontakt med flertalet representanter för olika företag och kunskapen om KKL varierar oerhört mycket. De allra flesta har väldigt låg till ingen utbildning och har nog aldrig ens läst KKL. Jag säger inte att det är du, jag säger bara att detta inte är ett scenario där "trust me, jag har jobbat med detta" räcker som motivering.

Jag är väl medveten om att lagstiftaren inte har stipulerat den exakta tiden som får anses vara skälig, det har ARN tagit fram praxis för baserat på lagstiftningen och dess förarbeten.

Skrivet av Shabbe:

Att du upplever mitt förtydligande av ARN:s roll i en konsumenttvist som alarmistiskt får stå för dig eftersom jag klart och tydligt skrev att det inte betyder att man inte ska följa deras beslut och att deras funktion är viktig.

Nej, men hela utläggningen känns tämligen överflödig, då ARN är en högaktat instans i dessa frågor, och diskussionen inte rör frågan om huruvida säljaren kommer följa rekommendation eller inte.

Skrivet av Shabbe:

Du däremot verkar göra tolkningar rätt av från lagtexten då den paragraf du hänvisar till är just en paragraf som förtydligar hur omleverans eller reparation ska gå tillväga EFTER att reklamationen(åberopande av felet) är undersökt. Som sagt säljaren måste få möjlighet att undersöka felet enligt köparens beskrivning och ta ställning innan man kan gå vidare med åtgärd. Det är relativt vanligt just inom elektronik och i synnerhet datorer att det faktiskt inte är något ”fel” utan snarare mjukvaran(OS eller applikation) eller kringutrustning strular, detta är såklart svårt för köparen att veta då de allra flesta inte har gedigna kunskaper om tekniskt avancerade prylar.

Så ett tips till dig innan du går på rena härskarmetoder och försöker förminska det jag skriver, fråga dig själv vad du fått dina egna ”kreativa tolkningar” ifrån och redogör för dem så kan man ha en sund diskussion som alla kan lära sig utav istället för att hålla på med lågstadie pajkastning. Syftet med mitt inlägg var att redogöra för hur det faktiskt går till och vad ARN anmärker på och inte.

Ha en fortsatt trevlig kväll

*Adderat i efterhand, för att förtydliga vad jag menar med EFTER. Nedan från samma kapitel i lagtexten som du hänvisade till paragraf 4 ifrån, viktigt att lägga märke till ”om varan är felaktig” vilket då mynnar ut i att en undersökning av reklamationen krävs:

5 kap. Påföljder vid fel på varan

Påföljder

1 § Om varan är felaktig, får konsumenten enligt 4-11 §§ kräva avhjälpande, omleverans, prisavdrag eller ersättning för att avhjälpa felet eller häva köpet. Dessutom får konsumenten enligt 6 kap. kräva skadestånd. Konsumenten får enligt 3 § även hålla inne betalningen.

Så du menar att själva undersökningen får ta exakt hur lång tid som helst, att skälig tid endast gäller från det datum då säljaren konstaterar att ett köprättsligt fel faktiskt föreligger? Så man kan slänga alla reklamationer i en stor hög och behöver aldrig ens undersöka sakerna, för den enda tidsbegränsningen uppstår först när felet verkligen konstateras?

Om du provar att läsa om paragrafen jag hänvisade till igen, så ser du att avhjälpande eller omleverans ska ske inom skälig tid från att konsumenten framställde sitt krav. Det står inte "skälig tid från att näringsidkaren konstaterat att köprättsligt fel föreligger".

Som sagt, din tes faller på sin egen orimlighet. Under förutsättning att ett köprättsligt fel föreligger, så behöver säljaren transportera, undersöka, reparera och återbröda varan inom skälig tid. Om man vid undersökningen konstaterar att inget köprättsligt fel föreligger så faller alla paragrafer i KKL, och man kan exempelvis ta ut felsökningsavgift, etc. Men fram till att det är konstaterat så måste man behandla ärendet som en giltigt reklamation. För om det är som du hävdar, så kan man inte använda något från KKL innan man har konstaterat ett köprättsligt fel. Som ditt egna tillägg nämner, så får exempelvis kunden hålla inne med betalning vid en reklamation. Men det kan man ju inte göra då förrän säljaren har konstaterat felet, så att det faktiskt är en reklamation. Så även om man har skickat in varan så får man inte hålla inne med betalningen enligt din tolkning?

Av Blomman90
Skrivet av Shabbe:

Jag vill bara poängtera att ARN är endast vägledande, deras praxis utgår ifrån deras tolkningar av enskilda fall men är inte på något vis juridiskt bindande men i frånvaro av prejudikat så kan de anses vara praxis då man inte har något annat att utgå ifrån. Domstolsprejudikat är det som är av intresse när man skall tolka och följa lagtexter, går jättebra att inte följa ARN:s beslut utan större konsekvens. Den enda konsekvensen är att hamna på "svarta listan" som man numer behöver betala för att se så den har tyvärr tappat lite effekt.

Nu säger jag självklart inte att man inte skall följa ARN:s beslut, det är jättebra att ARN finns och gör i majoriteten av fallen ett riktigt bra jobb men man skall heller inte gå helt vilse i svängarna och tolka besluten som något annat än vägledande beslut som bildat övergripande praxis. Men övergripande praxis täcker tyvärr inte in segment inom branscher och inte heller produktområden- och delproduktområden i respektive bransch.

Naturligtvis är det så att ARN inte på något sätt kan påtvinga åtgärd enligt sina rekommendationer, men i stort sett alla seriösa aktörer följer ARNs rekommendationer och många skriver dessutom ut detta i sina köpvillkor. Har man däremot köpt något Tommys Teknikhörna så är det inte alls säkert att man kan räkna med att de följer rekommendationen, men har man handlat på en välrenommerad återförsäljare så ska man inte behöva oroa sig för att de inte följer ARNs rekommendationer. Så din text uppfattas lätt som aningen "alarmistisk".

Skrivet av Shabbe:

Därtill måste man se skillnad på reparationstid och total hanteringstid, säljaren måste få möjlighet att undersöka varan för att bekräfta att varan har ett ursprungligt fel enligt köparens reklamation. Detta ska såklart ske utan onödigt dröjsmål, men beroende på vad som ska undersökas och hur intermittent felet är så kan tiden såklart variera (här saknas tyvärr tydligt praxis, delvis av förklarliga skäl). Så vi har dels transporttid och dels undersökningstiden(ställningstagande till reklamation), vid bekräftat fel så bör säljaren inom skälig tid åtgärda felet. Så givet att en reparation i normalfallen inte bör ta längre än 2-3 veckor så kan man inte baka in eventuella transporter (från och till köparen) och undersökningar i den tiden, man måste ju först avgöra om fel finns och om så är fallet beror på fabrikationsfel. Normalt kan man addera upp till 1 vecka för hanteringen av reklamationen utan att varken ARN eller en jurist väcker frågor, frågorna kommer först vid felaktig hantering av reklamationen eller icke motiverbar reparationstid. Ibland anses även för tekniska produkter 2-3 veckor vara för länge beroende på påverkan på köparen och ibland dröjer det ett par veckor längre p.g.a. oväntade händelser varav lösningar som låneprodukt är godtagbara.

TL;DR: Finns väldigt mycket som spelar in hur ett reklamationsärende fortlöper, så man ska inte bli för anal med 2-3 veckors reparationstid. Hänsyns bör tas till totalt hanteringstid (hantering av reklamation + eventuell reparation) men även till omständigheter som skiljer sig från normalfall där andra lösningar kan appliceras. Ett ärende hanteras alltid smidigast med en sund dialog mellan säljare och köpare där BÅDA är lösningsorienterade.

Det här var en ytterst intressant tolkning, har du möjligtvis någon källa till din väldigt kreativa tolkning av reparationstid?

För mig framstår det som oerhört märkligt, ja snudd på vansinnigt, om lagstiftaren nu har varit supertydlig kring tiden själva reparationen av produkten får ta, men lämnar all övrig hanteringstid helt där hän. Som att lagstiftaren skulle tycka det är orimligt om någon sitter och skruvar i produkten i mer än 3 veckor, men att felsökning, transporter och all annan administrativ mumbojumbo helt ligger utanför detta och nämns överhuvudtaget inte i förarbeten eller annan rättslig vägledning.

KKL är skriven för att skydda konsumenter och har således konsumentens intressen i fokus. Om man läser innantill i KKL (5 kap. 4§ 3 st.), så har jag oerhört svårt att se att man finner stöd för din tolkning. Det står nämligen ingenting om reparationstid, utan det står ordagrant följande:

Citat:

Avhjälpande eller omleverans ska ske inom skälig tid efter det att konsumenten framställde sitt krav och utan kostnad eller väsentlig olägenhet för konsumenten.

Den enda rimliga tolkningen är att konsumenten ska ha en fungerande vara tillbaka i sin besittning inom skälig tid, oaktat om det förekommit omleverans eller avhjälpande (alltså reparation). Om sedan säljaren väljer att lägga 90% av tiden på kringliggande administration och transport, och bara 10% på faktiskt reparation, eller vice versa, har ingen som helst bäring på konsumentens rättigheter. Man kan alltså inte skicka alla sina reklamationer med båt till Kina för att där repareras supersnabbt, men i övrigt spendera 2-3 månader på en båt och tänka att man med stöd av din tolkning skulle ha ryggen fri...

Av Blomman90
Skrivet av Swedishchef_90:

Jag kan tycka vissa saker är mer rimligt med längre tid att reparera, min bil automatlåda gick sönder. Är det rimligt med 3 veckors reparationstid? Fanns enbart i lager i USA och skulle skeppas, tog väl 5 veckor.

Eller skulle jag fått ny bil/pengarna tillbaka?

Skälig tid beror på vad som skall göras och sedan kan verkstaden säga att de har förseningar och begära mer tid.
Då bör dock kunden kunna kräva pengar tillbaka

Det finns absolut vissa fall där det är skäligt med längre reparationstid än 3 veckor, och det är också så lagen fungerar. En bil är ett sådant typexempel, där bilar dels är väldigt dyra (både att tillverka och lagerföra), samt att de ofta kommer i väldigt många konfigurationer (en enskild bilmodell kan ha flera tusentals möjliga konfigurationer). Så det är ganska givet att återförsäljaren inte lär sitta med en identiskt bil på lager som kan ges ut på studs.

Däremot finns det ofta möjlighet att ordna en motsvarande hyrbil under tiden bilen repareras eller i absolut värsta fall, i väntan på att en ny bil kan tillverkas och levereras. Om inget sådant ordnas av säljaren så skulle jag definitivt säga att kunden har rätt att häva köpet, eller i vart fall själv hyra en bil och kräva säljaren på ersättning för den kostnaden.

Men verkstaden/ÅF har alltså ingen carte blanche och kan säga "vi behöver mer tid, och därför ska vi få det". De kan absolut säga det, och hoppas på sympati från kunden. Men det innebär alltså inte per automatik att fördröjningen därmed anses som skälig.

Skrivet av [SH]:

Ni har fel, tre veckor är inte skälig tid med automatik. Från Konsumentverkets information till företagare, dvs den text de har för att hjälpa oss som jobbar i handeln med hur vi ska tolka saker och ting:
"Oavsett om felet ska repareras eller varan ersättas med en ny, ska åtgärden ske "inom skälig tid" från det att konsumenten reklamerade. Skälig tid kan beskrivas som den tid det normalt sett ska ta att reparera eller ersätta en vara inom en viss bransch."
Källa

Nu är jag inte i branschen för surfplattor men det är mycket möjligt att 5-6 veckor är skälig tid där. Om det gäller ditt kylskåp är det illa nog att två veckor anses skälig tid.

"Surfplattor" är inte en egen "branch", med egna regler och måttstockar för vad som är skälig tid, för det hade varit helt ohållbart. Som @muSashi skriver så kan man alltså säga att tekniskt komplicerade produkter (vilket är det som oftast brukar diskuteras här) faller under ARNs satta praxis om upp till 3 veckor, oavsett exakt vilken typ av produkt det är.

Piteå kommuns sida för konsumentvägledning säger följande:

Citat:

Fråga: Hur lång tid har företaget på sig att reparera en vara?

Svar: För att ett företag ska få reparera en vara ska detta göras inom skälig tid. Med skälig tid menas omgående, det vill säga runt en vecka. Om varan är av mer komplicerad elektronisk natur såsom bilar, datorer eller mobiltelefoner anses det i praxis vara skäligt med en reparationstid på 2-3 veckor. Först om företaget ger dig en lånevara kan de ta längre tid på sig för reparation.

Givetvis kan det finnas undantagsfall där ARN eller en domstol skulle kunna anse att det är rimligt att frångå praxis, men då pratar vi alltså om att det ska vara så pass speciella omständigheter att man ska frångå sin satta praxis. Om du är en återförsäljare inom hemelektronik och har serviceavtal med verkstäder som stipulerar ledtider på 5-6 veckor så har du alltså ett problem som du behöver lösa, du kan inte skylla på att de du anlitar har långa ledtider!

Av Blomman90
Skrivet av Swedishchef_90:

Dem flesta tillverkare har 15-20 dagar som standard inom samma land för RMA (asus, gigabyte etc) och vissa har enbart verkstäder i grannländer.

Nu står det ju faktiskt skälig tid och i normal fallet är det 3 veckor ish. Detta är dock inte hugget i sten om det står hos tillverkaren att normalt tar det lite längre?

Jag har aldrig skickat något på rma/service som inte tagit över 3 veckor... Brukar vara 3-5 dagar leverans och sedan 2-5 veckor till den skickas tillbaka...

Vad olika tillverkare av datorkomponenter har för RMA-tider eller vart de förlagt sina verkstäder har ingen som helst bäring på konsumentens rättigheter.

Man kan liksom inte välja att köra sina verkstäder endast i Kina, och skeppa dit saker med båt och därmed säga "vi har 3-4 månaders reparationstid, för vi valt denna lösning".

Det stämmer att 3 veckor är skälig tid i normalfallet. Huruvida det är ett normalfall eller inte beror inte på vad enskilda tillverkare känner för, utan handlar snarare om varans natur. Om vi tar en måttbeställd köksbänk i marmor så kan det vara fullständigt omöjligt att frambringa en ny sådan inom 3 veckor, för det är inte någon lagervara. Ett par hörlurar eller en läsplatta är däremot just det, lagervaror. Så det är sådana saker som styr vad som blir skälig reparationstid, inte det faktum att man anlitar överbelastade verkstäder som inte kan läsa sina åtaganden inom rimlig tid.

Av Blomman90
Skrivet av Swedishchef_90:

6-8 veckor är standard för reklamation?

Skrivet av Swedishchef_90:

På många verkstäder är det tyvärr 6-8 veckor som är normalt att power inte återkopplat är dock en annan potatis...

Standard enligt vem?
Huruvida "många" verkstäder har 6-8 veckor är helt irrelevant i frågan. Praxis från ARN är cirka 3 veckor i normalfallet. Tills att den praxisen ändras spelar det ingen roll hur lång kö Power har hos de verkstäder de anlitar, det är helt och hållet Powers problem.

Att återkoppla i sig är ju inte huvudproblemet här, det spelar ingen roll om ÅF hör av sig varje vecka och säger "vi väntar fortfarande på verkstaden", det handlar om tiden det är rimligt att konsumenten tvingas vara utan den vara man köpt.

Av Blomman90
Skrivet av Swedishchef_90:

Att det tar så lång tid är dock och tyvärr rimligt. Skönt dock att du fick rätt produkt 😊

Varför är det rimligt? En reklamation ska hanteras skyndsamt, där det brukar talas om cirka 3 veckor som en rimlig fingervisning. I detta fall har det tagit dubbelt så lång tid. Problemet verkar ha legat i Powers okunskap om alternativt ovilja att efterleva Konsumentköplagen.

Beroende på situation och vara så kan det vara helt legitimt att vid dröjsmål själv lösa sitt problem genom att genomföra täckningsköp hos en annan säljare, och sedan kräva den ursprungliga säljaren på skadestånd för att täcka köpet. Sen är det ju i sig alltid en risk, att man själv gör samma bedömning som ARN eller rättslig instans vid tvist. Så det är ju givetvis en enklare rekommendation att ge om det är tal om ett kylskåp än en läsplatta, men rent principiellt kan alltså inte säljaren ligga i oskäligt dröjsmål.

Av Blomman90

Om man gillar IPA och kan tänka sig att betala lite mer per burk (50 - 100 kr), för att få prova på riktigt fina exemplar så slår jag ett slag för brittiska och amerikanske bryggerier (gärna NEIPA/Hazy).

Brittiska:

  • Northern Monk

  • Verdant

  • Cloud Water

  • Wylam

  • Overtone

Amerikanska (ännu lite dyrare än brittiska öl):

  • Equilibrium

  • Other Half

Slänger också in en joker från Spanien, Garage Beer!
Om man bor i Göteborg kan man hitta väldigt bra utbud på Ölstudion i Nordstan, och övriga bolag kan i bästa fall ha något i sitt "tillfälliga sortiment". Annars finns ju det största utbudet såklart i Systembolagets beställningssortiment.

Av Blomman90

Om det är en Samsung så borde man ha ett Samsung-konto och där ska det också finnas en "find my phone"-funktion som kan vara värd ett testa.

Av Blomman90
Skrivet av Fomi:

Är där någon som kör en Mégane E-tech och har märkt något udda med farthållaren?
SET verkar fungera som RES hälften av gångerna.
Exempel: Kommer från 80, bromsar så farthållaren inaktiveras, saknar ner till 60. Ska sen fortsätta i 60 och trycker SET, men då aktiverar den farthållaren på 80 km/h igen. Bromsar, trycker SET igen, så hoppar den till 60.

Det kan ju knappast vara så det är tänkt. Får väl höra om där finns en uppdatering till bilen.

Har du en tredje knapp för "continue" då, eller hur hade du tänkt att man ska kunna "återuppta" den tidigare satta hastigheten (tänk exempelvis att du kör på en 80-väg, kommer till en korsning eller dylikt där man temporärt endast får köra i 60 - då brukar man kunna inaktivera farthållaren medan man passerar korsningen och sedan trycker man på en knapp för att återgå till 80)?

I många bilar finns det knapp för "plus" och "minnus" (som kan användas för att öka eller minska den satta hastigheten). I min bil så är det så att trycker jag plus, så återgår den till den tidigare hastigheten. Trycker jag minus så aktiveras farthållaren på min befintliga hastighet.

Av Blomman90
Skrivet av ronnylov:

Människor är olika är mitt svar på det. Det ska finnas alternativ och inte tvång att göra på ett visst sätt som inte passar alla. Jag kan tycka det är onödigt att ta bort de alternativ som fungerat bra förut. Har inget emot att andra alternativ finns så länge man inte tvingas till dem.

Fast problemet är väl att du vill att avsändaren i det här fallet ska ta på sig ansvaret för att fakturan eventuellt kommer bort på vägen fram till din brevlåda - för det är väl vad tråden egentligen handlar om?

Av Blomman90
Skrivet av cyklonen:

Påminnelsen kom alltid. All annan post kom. Men första räkningen från dem kom inte under ett drygt års tid. Nu var det kvartalsvis betalning så det var inte så många till antalet, men ändå. Vad ska jag annars tro?

Så endera måste Postnord tappa bort all post, eller ingen post alls? Det är alltså fysiskt omöjligt att ett brev till en mottagare försvinner någonstans i leveranskedjan, utan om originalfakturan inte kommer fram, så vet man att påminnelsen också kommer att tappas bort, och vice versa. Det är som en naturlag!

Av Blomman90
Skrivet av cyklonen:

Ett helt absurt upplägg, förstår du väl själv. Att man ska behöva ringa till massa företag mitt i varje månad. Nej, om de inte skickar ut en räkning så får de inte betalt, så enkelt är det.

Hur vet du att de aldrig skickade ut en räkning?

Av Blomman90

Men hur menar ni att avsändaren ska garantera att mottagaren har fått sin faktura? Ska de börja med delgivningar och fysiskt jaga fatt på varenda gäldenär för att delge dem skulden varje månad?

Det faktum att brev försvinner i posthantering lär väl inte komma som en nyhet för någon, och det finns som sagt ingen feedback för avsändaren att få när ett brev har levererats, så det är fullständigt omöjligt för avsändaren. Mottagaren däremot borde känna till vilka avtal man ingått och när man förväntar sig en faktura, om man saknar den kan man kontakta fordringsägaren för att få de uppgifter man behöver.

Alternativt så kan man såklart flytta in i innestående sekel och ha en digital brevlåda, där brev inte kan "komma bort" på vägen.

Av Blomman90
Skrivet av Hymer:

Kan köpa med, Känner väl att taket ligger någonstans runt 550 exkl. Avskyr bara hur Teslorna ser ut även om dom är bra så spyr jag lite på utseendet.

Zeekr 001 borde också kunna uppfylla de flesta av dina krav (och även kommande Polestar 4, men där finns inget officiellt pris ännu).