Inlägg

Inlägg som Blomman90 har skrivit i forumet
Av Blomman90
Skrivet av Trokder:

Kanske går att ta del av detta erbjudande också då 85" QN95B finns med på listan här: https://www.samsung.com/se/offer/2023-b2s-tv/

I villkoren för denna kampanj står det att "kampanjen inte kan kombineras med andra erbjudanden", så jag misstänker att om man köper en TV med rabatt, exempelvis en sådan här rabattkod, så kommer de neka denna nya kampanj. Men det är bara min tolkning av deras villkor.

Visserligen så kan man köpa en TV på kampanj hos exempelvis Elgiganten, och där står det uttryckligen "exklusiv produkt ingår" ändå. Men frågan är hur Samsung ser på det om man köper direkt av dem...

Av Blomman90
Skrivet av JoOngle:

Jag håller med att prisarna kommer att rasa på bilar med en räckvidd på 200 km, absolut (och det hoppas jag seriöst också!)

Men det finns en EU lagstiftning på gång som ska vara redo innan 2026 (no joke, 2026!) att det ska finnas en publik laddstation vare 60km på alla Europavägar.

Jag trodde inte riktig på Mazdas märkliga udda val av att bygga en bil med 200km räckvidd i 2020, och att dom även gjorde det på 2022 och 2023 modellerna - men jag börjar att fatta grejen.

Det man kan bekymra sig lite över med dedikerade el-bilar är byggkvalitén på dom framtida bilarna, men vi får se.
Jag hade INTE köpt en bil till 400K med en räckvidd på 200 km, så det är sagd, men till halva priset? Ja ok Accepted.
Än så länge har jag inte fått räckviddsångest, den gröna laddbrickan gör sitt - och jag märker inte när jag laddar på en snabb-laddstation, för varje 2 timmar har jag behov att vila ändå, och en bit mat är inte fel, läsa SMS, gå på toa etc. Jag har faktisk inte lagd märke till att det tar "lång" tid att ladda, den är alltid redo när jag har gjord mitt.

Tycker faktisk inte det är så illa som folk tänker sig att det är, finns mycket tyckande, men än så länge finns det bara en halv miljon elbilar i Sverige - så mycket tyckande, lite testande.

Jo, fast även om det finns en snabbladdare var 6:e mil så är en bil med 200 km WLTP-räckvidd enormt opraktisk på långkörningar. Man behöver ju mer eller mindre stanna i 40 minuter på varannan snabbladdare (alltså var 12:e mil). Det finns inte på kartan att du skulle få mig att köra exempelvis Stockholm - Malmö med sådana förutsättningar. Pauser och vila i all ära, men det hade ju varit helt orimligt.

Visst, kör man aldrig längre sträckor och räckvidden passar utmärkt för den vardagliga pendlingen så kan denna bil säkert vara hur bra som helst. Men någon Europavägs-kryssare är det ju inte tal om, oavsett om det kommer upp snabbladdare var 6:e mil eller inte.

Av Blomman90
Skrivet av pallish:

Häftigt! Fick min order makulerad så det är bara att vänta in kod då (förhoppningsvis). Vad kommer ni köra för modell? Någon som har kod som har testat på andra modeller ifall det funkar *host* S95C *host* ?

Koden fungerar tyvärr inte på S95C (eller någon annan OLED de har i lager). Så den är nog begränsad till de modeller som ligger uppe på den tidigare postade länken.

Av Blomman90

Jag fick denna länk och en kod för ett par veckor sedan.
Samsung har tagit kontakt med mig efter att jag skickat in en anmälan till ARN och ARN har begärt svar från Samsung. Från början fanns bara de 3 första modellerna listade på sidan (8K och en 55"). Det var inte intressant för mig så de meddelade i förra veckan att de lagt till fler modeller man kan välja bland (som man nu ser).

Jag är dock inte helt nöjd ändå, då jag är rädd att 85" är för stort för mitt vardagsrum, och den QN85B som finns som 75" verkar vara betydligt sämre skärm än den QN95B som jag ursprungligen beställt.

Så jag hoppas att Samsung ska återkomma till mig med någon ytterligare modell eller deal.

Men kul att Samsung verkar ta sitt förnuft till fånga och hör av sig även till sådana som inte valt att dra det hela vidare, de förtjänar man lite kudos för (även om man kanske förtjänar lika mycket kudos fast i minus, för att från första början blankt vägra ge några alternativ).

Av Blomman90
Skrivet av RVX:

Kan ju höra med dom åtminstone, skadar ju aldrig.
Jag är inte helt expert på området, bättre om denne man svarar @blomman90 , han har bättre koll på dessa frågor

Reklamation borde vara möjligt då det alltid är 3 års reklamationsrätt. Det är lite jobbigt att det är just batteriet som är i fråga, eftersom batteri har en naturlig degradering med tiden. Dock så känns kanske 1 timma som lite väl kort. Vad var den ordinarie batteritiden? Att de båda har degraderats olika mycket skulle kunna förklaras med att en använts mer än den andra (om man favoriserar en), men jag tror det viktiga är vad som varit ordinarie batteritid. Om det tidigare varit 6 timmar plus, och nu är 1 respektive 3 timmar hade jag nog tyckt det kan finnas fog för reklamation, förutsatt att de inte är använda varje vaken timma under denna 2 år då kanske.

Av Blomman90
Skrivet av sweborn:

Om man köpte på kredit gav bankerna/kortbolagen ex. kunderna biljettpengarna tillbaka när SAS inte hanterade kundernas reklamation i rimlig tid.

Då är det dock återigen fråga om att varan (flygresan) inte levererats. Jag har svårt att se att samma sak gäller en reklamation ett knappt år efter att den levererats och används.

Av Blomman90
Skrivet av Ibymafayhas:

Skicka kvitto etc till bank / kortutgivare etc så får de lösa det hela.

Vad menar du att banken ska göra snart ett år efter att transaktionen gått igenom?

En bank agerar inte kundtjänst åt allehanda andra bolag. Den enda gång man rimligen kan förvänta sig att man kan ställa krav mot sin bank/kortutgivare, är ifall man handlat varan på kredit, och man inte får någon vara alls, alternativt om det är fel på den direkt när den kommer. Efter 9 månader så är det dock fråga om en ren reklamation, som en bank definitivt inte kommer kunna godkänna åt någon annan.

Av Blomman90

Som ovan person nämner så är det snarare fortsatt säljaren som är problemet, inte Klarna. Säljaren kan när som helst välja att makulera en faktura eller trigga en återbetalning. Att du startat ett ärende hos Klarna är för att säljaren inte gjort något av ovan. Sen ger väl Klarna säljaren tid att svara (därav 21 dagar), och om de inte gör de så kan Klarna stänga ärendet åt dem och sköta återbetalning.

Nu valde du ju att betala med Swish, så att du får ligga ute med pengarna. Men om du tar 30 dagars faktura (gratis med Klarna), så slipper du det, och vid en tvist likt denna så "pausar" man fakturan tills att problemet är löst.

Det som främst ger dig extra köpskydd med Klarna eller motsvarande kreditinstitut är att om säljaren skulle sluta svara, så kan du gå till Klarna istället. Om säljaren skulle gå i konkurs så är det inte alls säkerts att du varken får pengar eller vara, då det slukas av säljarens andra skulder. Men om man använder Klarna så har man alltid rätt att ställa kravet till kreditgivaren, och ska alltså få tillbaka sina pengar, även om säljaren gått i konkurs.

Av Blomman90
Skrivet av TobiasStockholm:

Nu fick jag plötsligt mail om att tvn skickats ändå 🤔
Trots mail om att de inte kan leverera den och erbjudande om 10% rabattkod.
Skumt

Oerhört skumt!
Hur många mail fick du om annullering? Jag fick ett "massutskick" där det inte står något personligt alls (inte namn, ordernummer, etc.) där de meddelar att ordern kommer att cancelleras och med ett erbjudande om 10%.
En knapp timma senare fick jag ett annat mail om att min order (då med ordernummer och allt) de facto hade blivit makulerad.

Fick du bara det första kanske du av misstag hamnade med i utskicket, men hade turen att det fanns en apparat kvar till dig!

Av Blomman90
Skrivet av Darxon:

Kan ha fel, men det borde stått i orderbekräftelse om det ska gälla. Vilket det inte gjorde

Ja, de bifogar ju ett dokument med sina villkor i orderbekräftelsen.

Jag har varit med om att e-handlare skriver att den första orderbekräftelsen man erhåller inte är att anse en accept (och således inte ett ingått avtal), utan bara en bekräftelse på att de mottagit en order (anbud). Sedan kommer ett nytt mail när de faktiskt ger en accept och ingår avtal (typiskt sett i de fallen när man skickar ut ordern). Men om så är fallet så ska det enligt ARN framgå väldigt tydligt att det första mailet inte är en accept.

I Samsungs fall så är det lite tvärtom, i deras villkor så framgår det tydligt att mailet är att anse som en accept och att ett avtal har ingåtts. Men de menar att de sedan har rätt att häva avtalet på eget initiativ...

Av Blomman90
Skrivet av killawife:

Nej, det kan de inte. De måste isåfall visa att kunden varit anledningen till att teven blivit böjd och det blir lite svårt efter att ts faktiskt har kontaktat dem angående detta redan vid leveransen.

För det första så beror det väl i för sig på när felet uppenbarar sig?
Inom de första två åren ligger bevisbördan mycket riktigt på säljaren, det sista året ligger det på köparen. Men sedan skulle ju säljaren kunna hävda att det är yttre åverkan som orsakat felet (om de nu går att styrka en sådan koppling såklart), jag kan aldrig tänka mig att de behöver bevisa exakt vad köparen har gjort, eller exakt när det skedde, bara att något har skett. Så jag antar ju att det essentiella här är att man ser till att den kontakten som har gjorts är tydligt dokumenterad och sparad, så att den kan visas vid ett sådant skede. Om man kan påvisa att den var i detta skick vid leverans, och att säljaren sa att det inte var något fel, så har man såklart sitt på det torra.

Av Blomman90
Skrivet av TobiasStockholm:

👍
Kanske så många som möjligt borde anmäla till ARN så att Samsung fattar att de måste följa svensk lagstiftning.

Ja, det är i vart fall min tolkning av lagstiftningen. Så man tycker ju att det borde vara ett relativt straight forward case. Men det kanske finns någon aspekt av detta som jag missar.

Av Blomman90
Skrivet av TobiasStockholm:

Återkoppla gärna vad Samsung svarar

Nu har jag fått svar från Samsung. Dessvärre så står de fast vid att de enligt sina köpevillkor anser sig ha rätten att häva avtalet utan vidare konsekvens än att betalningen går åter.

De hänvisar då till detta från deras villkor:

Citat:

”Vid tillfälliga kampanjer eller erbjudanden frånsäger Samsung sig ansvar för att produkten säljer slut och för eventuella tryckfel.”

Jag anser dock inte att det är ett giltigt villkor, då kontentan av ovan sagda villkor är att Samsung i så fall menar att konsumentköplagens 3:e kapitel om "Näringsidkarens dröjsmål" inte kan appliceras på dem, då de "avtalat bort det", trots att KKL är indispositiv (alltså är tvingande, och inte kan avtalas bort). Så jag tänker låta ARN pröva frågan för att få klarhet i vad som gäller.

Av Blomman90
Skrivet av Svensktiger:

Fast det är ju inte varje kurva dom ligger så långt ut, bara ett fåtal på ett varv och väldigt beroende på vilken bana det är.
Plus att dom ju definitivt inte ligger utanför vid ingången då dom inte kan bromsa ordentligt då.

Fast du pratar om att inget av bilen får vara utanför den vita linjen...
Om du kollar Verstappens Pole-varv från i fredags, så är någon del av bilen utanför den vita linjen i varenda kurva. I de flesta kurvorna så är någon del av bilen utanför i såväl ingång, som apex samt utgång. Så titta på Max ombordkamera från kvalet och säg att han kan flytta in bilen 1-2 meter från varje kant i varje kurva och att det skulle kosta honom max en halvsekund...

Och jo, han ligger utanför vid ingången i kurva 1, 3, 4, 5, 9 och 10 typ...

Av Blomman90
Skrivet av Svensktiger:

Och 40% långsammare?
Knappast, inte ens en sekund skulle jag tro.
Kanske 0.5s.
Och se på stadsbanorna, där går det ju bra att hålla sig på banan.

Ha! Inte en chans i världen!
Så du menar att om man flyttar in bilen 2 meter vid ingång, apex och utgång, så skulle man på ett varv inte förlora mer än en halv sekund?
Om så är fallet, varför skulle folk pusha så förbannat att de råkar gå en halv centimeter utanför i en kurva, för det borde då endast röra sig om en knapp tusendel i skillnad...

Av Blomman90
Skrivet av TobiasStockholm:

Återkoppla gärna vad Samsung svarar

Will do! De stod att de återkopplar inom 3-5 arbetsdagar.

Av Blomman90
Skrivet av TobiasStockholm:

Är ju bara för dig att anmäla till ARN

Jag håller på att stångas lite med Samsung as we speak. De skulle skicka vidare frågan uppåt.
Annars så tänker jag definitivt att det blir en ARN-anmälan. Någon måtta får det ändå vara!

Av Blomman90

Jag fick precis att min beställning är annullerad, och fick en rabattkod på 10% som "kompensation"...
Det var ingen vidare kompensation om man säger så...

Av Blomman90
Skrivet av robajn:

Toppen, tack! Rätade ut dom som gick och kör den nu, kyler på fint.

Det kan vara värt att informera/rådfråga ÅF också, så att inte de är av någon annan åsikt. Man kan ju då säga att man vill informera om detta och fråga om de anser att det är ett problem, eller om man kan fortsätta köra. Jag tänkerdå främst om det skulle uppstå något problem med maskinen längre fram, så att inte ÅF då påpekar att de tycker det finns "yttre" åverkan. Om man har informerat och låtit de själva ta beslut om den måste bytas eller inte, så finns det i vart fall på pränt.

Av Blomman90
Skrivet av Tswfootball:

Möjligt att du har rätt tänker bara att Samsung säkert har något i sina villkor som skulle hjälpa dem mot sånt här.

Sen tycker jag att dealen är på en sån extremt bra nivå att jag förstår om något gick fel och de inte lyckas leverera till alla.
Vi alla vet liksom att en 75 tum för 10.5k är omöjligt att få någonstans och speciellt inte en sån toppmodell.

Jo, men som tur är finns det lagar som är utformade för att skydda konsumenter från företag som lägger "smarta" saker i sina villkor, för att skydda sig från eventuella fel de själva orsakat.

Dealen är toppenbra, det är ju därför jag tog den. Men nu ligger ju inte ett eventuellt problem i att Samsung skulle mena att dealen var för bra för att vara sann (eftersom de släppt flertalet apparater med den rabatten), utan att de i så fall sålde fler än de hade.