Allt från Computex 2023

Inlägg

Inlägg som Erik_T har skrivit i forumet
Av Erik_T

Moderna switchar har nästan undantagslöst tillräckligt mycket intern bandbredd för att kunna skyffla data i full hastighet genom alla sina portar samtidigt.
För riktigt gamla Ethernet-switchar så var det inte alltid sant. Då kanske en switch bara klarade att köra hälften av sina portar i full hastighet samtidigt - så på den tiden var den interna hastigheten att specificera, medan den specifikationen idag mest är en gammal kvarleva utan någon större praktisk nytta.

Av Erik_T

Olika från spel till spel och från pc till pc. Det finns ingen standard för exakt vad som menas med "medium", "high", "ultra", osv så det går inte att säga något rent generellt om hur krävande de är.
Du får prova dig fram för att se vad som passar bäst för dig.

Mellan upplösningar så går det däremot att räkna en del. 3840x2160 är drygt dubbelt så mycket pixlar som 2560x1440, vilket innebär att grafikkortet behöver jobba drygt dubbelt så hårt om allting annat är lika.
Samma sak med frames per sekund. 120 fps kräver dubbelt så mycket av grafikkortet som 60fps.

För höga upplösningar så är grafikkortet oftast begränsande snarare än cpu, men i en del fall så kan det istället vara cpu som sätter begränsningar.

Av Erik_T

Själv brukar jag äta middag relativt sent - runt kl 19, men allt mellan 17 och 19 får nog anses som normal middagstid.

Detta förutsatt att vi pratar om en kvällsmåltid. Inte det mitt-på-dagen målet som oftast kallas "lunch" men som i vissa delar av landet heter "middag" och på andra håll kallas "frukost".

Av Erik_T
Skrivet av heretic16:

Jag undrar varför det alltid ska finnas en utmanare till C++ och C?

Rust är ett språk som verkar ha fått mycket stor uppmärksamhet bland öppen källkodsvärlden.
Nu finns det ett språk som heter Zig som sägs bara en ersättare till Rust och snart kommer Carbon som sägs vara ultimata ersättaren.

Varför kommer dessa språk hela tiden som sägs ska kunna ersätta C och C++? Men det händer inte. Varför inte då?
Jag tittar på halvledarföretagen och inget av dessa har implementerat Rust, Zig eller Carbon. Istället är det C, C++ och Assembler som finns tillgängligt där.

Varför är det på detta viset att det skall alltid finnas en "C++ Killer"?

Därför att C, och framför allt C++ är usla språk som är i stort behov av att ersättas, och journalister tycker att det låter häftigare att prata om en "C++ Killer" än om bara ytterligare ett nytt programmeringsspråk. Tyvärr är det svårt att få fram språk som är tillräckligt mycket bättre för att lyckas. Eller snarare - språken i sig går nog att byta ut relativt enkelt, men inte alla olika bibliotek som finns till och som är vad som verkligen är svårt att ändra.

Av Erik_T

Det som står i diverse supportlistor och liknande är inte vilka minnena som stöds, utan vilka minnen som är testade och bekräftade kompatibla. Den stora merparten andra minnen av rätt sort fungerar också alldeles utmärkt. Supportlistorna för moderkort uppdateras sällan efter att kortet är släppt, så nyare minnesmoduler finns inte med där oavsett om de fungerar eller inte.
Säger minnestillverkaren att minnet fungerar med moderkortet, så gör det högst troligt det.

Av Erik_T
Skrivet av Jonathan-dev:

Låter enklare att köpa ett tangentbord som du kan slå på/av XD

I C språket finns biblioteket <winable.h> som har funktionen BlockInput(true), som blockerar både tangentbord och mus. Endast kombinationen ctrl+alt+del funkar - av säkerhetsskäl - som öppnar upp aktivitetshanteraren.

Lekte lite med detta när man var yngre; hade ett program som öppnade och stängde CD-ROM enheten.

<winable.h> är inget bibliotek utan en header, och den ingår inte i språket C utan var en Windows-specifik utökning som inte stöds av modernare Windows SDK:er, utan där skall man istället använda den lika Windows-specifika headern <winuser.h>

Av Erik_T
Skrivet av MikePikeParon:

Det där med separata underklasser med menyer, varför kan man inte istället bara lägga alla menyer samt de faktiska menyvalen i funktionerna i klassen här ovan? Bara en nyfiken fråga, jag har inte superkoll på detta med klasser, därav undran

Klart du kan göra så, men då finns det liksom ingen poäng med att ha en menyklass till att börja med. Då kan du lika gärna bara ha de funktionerna direkt utan att stuva in dem i en klass.

Citat:

Så bara så jag fattar rätt, om jag skapar separata underklasser så ser det ut som mitt kodexempel ovan, bara att varje funktion blir/byts ut mot ett nytt klassanrop? Eller är jag helt ute och cyklar? Dvs har jag 6 olika menyer så blir det 6 separata klasser?

Att låta varje instans av "meny" klassen ha olika innehålla låter egentligen som den bästa lösningen, men tror inte jag mäktar med det med min kunskap ännu

Har du underklasser så ärver de massa funktionalitet från föräldraklassen, så där en underklass gör något annorlunda än föräldraklassen så har den sin egen version av dessa funktioner/variabler som då används istället. Det här med klasser och arv är lite komplicerat, men något du behöver känna till om du skall jobba med klasser, så dags att läsa på.

Av Erik_T

En "Meny" klass låter vettigt som innehåller generella funktioner för att visa en meny och välja alternativ från den , men har du flera olika menyer så skall inte den klassen innehålla de faktiska menyvalen.
Antingen så kan du låta varje instans av "Meny" klassen ha olika innehåll, eller så kan du göra separata underklasser för varje typ av meny.
Vilket som är enklast kan nog variera lite beroende på programmeringsspråk.

Av Erik_T
Skrivet av tvelander:

Det hoppas jag folk tycker är underförstått som har lite säkerhetstänk i sig....

"som har lite säkerhetstänk i sig", dvs ungefär ingen alls.

Av Erik_T
Skrivet av Spawnbadboy:

Lol använda privat dator till jobb.

Bra där

Det är väl ganska vanligt när folk jobbar hemifrån.
Dags att förbjuda folk att jobba hemifrån om de har tillgång i jobbet till något som är det minsta känsligt?

Av Erik_T

Switchar jobbar normalt på Layer 2 -nivå och har inget med IP-adresser att göra.
Det finns visserligen switchar med Layer 3 funktionalitet, men det är definitivt mer undantag än regel.

Av Erik_T
Skrivet av KAD:

Varken byggkvalitet eller pålitlighet är ett problem. Ska man undvika Lenovo ska man göra det för att de tillverkas i kommunistkina och för deras många tveksamma episoder på säkerhetsområdet.

Finns det några bärbara datorer som inte tillverkas i kommunistkina?

Av Erik_T

Det går fint att ha två stycken M.2 diskar även med ett B550 - minst lika bra som på ett B450 kort.
Men den ena av dem kommer att köra på högst PCI-E 3.0 att jämföras med 4.0 om det sitter mot ett X570, och bandbredden mellan chipset och CPU är också mer begränsad på B550 än på X570.
Med andra ord: Om det finns flera M.2 platser på moderkortet så kommer det att fungera, men inte riktigt lika snabbt som det skulle göra på ett X570 kort - och en M.2 plats delar antagligen bandbredd med en SATA port eller en PCI-E plats.
I nio fall av tio är det inget problem värt att notera, men för det tionde fallet när man har extra saker i datorn så finns det vissa begränsningar.

Av Erik_T

X570 har snabbare och fler PCI-E lanes. Fler SATA portar. Fler USB3 portar.

Skall du ha mer än en M.2 disk, eller en massa lagringsenheter överhuvudtaget, så kan X570 vara ett bättre val än B550.
För en "vanlig" dator så har du egentligen ingen större nytta av det extra som X570 erbjuder. Minne och grafikkort kopplas direkt till CPU, så prestanda på dem påverkas inte av chipset.

Av Erik_T
Skrivet av giplet:

Tack för länken. Version av OS är också en fråga. Jag kommer inte ihåg vad som var installerat.

Det som skeppades med de tidigaste Macintosh SE var System 4.0
Har du tillräckligt med minne (4MB+ rekommenderas) så kan du köra upp till System 7.5.5

Själv skulle jag nog rekommendera System 6.x
För en så pass gammal dator så ger det nog en lite mer "autentisk" upplevelse än System 7, och är nog vad Mac SE skeppades med mot slutet av sin livstid.

Av Erik_T

Se till att använda en kabel som är avsedd för utomhusbruk. Kommer det in fukt i nätverkskabeln kan det orsaka massa mysko fel.

Jag vet att det finns restriktioner mot att dra nätverkskabel i samma rör som el-kabel, men jag är inte säker på exakt vad som är tillåtet och vad som inte är det. Rekommenderar att du tar reda på det innan du drar några kablar.

För att skärmade kablar skall fungera som tänkt så behöver det mesta (uttag, switchar, m.m.) också vara skärmat. Blanda skärmad och oskärmad nätverksutrustning ger ofta mer problem än det löser.
Själva skärmningen fungerar som jordledare, så den behöver anslutas till jord, och man behöver se till att det inte är olika jordpotential i ändarna annars blir det lätt lite läckströmmar som går den vägen.

Av Erik_T
Skrivet av guermantes:

Jag blir lite förvånad när jag läser tråden. Det har ju i alla år hetat att man aldrig ska stänga av/starta om sin dator genom att trycka på power-knappen eller dra ut sladden. Inte bara för att skrivfel kan uppstå utan för att det kan skada komponenter. Vad har hänt som har förändrat det budskapet?

Var har du hört det? Jag har då aldrig hört att komponenter skulle ta skada bara bara för att man bryter strömmen till datorn.

Av Erik_T

Ett vanligt strömavbrott skadar inte datorns hårdvara. Filsystemet kan ta skada om datorn just höll på att skriva till en disk, men inte själva hårdvaran.

Av Erik_T

Är det en D-Link DES-1210-28 eller en D-Link DGS-1210-28? Det är rätt stor skillnad på dem. (DGS modellen har gigabit på samtliga portar, DES endast på ett par portar)

Av Erik_T

RAID tillsammans med SSD är i 99.9999% av fallen meningslöst. I bästa fall kan du få lite högre maximala sekventiella läs-/skriv-hastigheter, men det är sällan det som är flaskhalsen. Skillnaden kan synas i tester, men du skulle knappast märka någon skillnad i praktiken.

Att det skulle gå MYCKET snabbare i några spel är rent skitsnack.