Inlägg

Inlägg som Mordekai har skrivit i forumet
Av Mordekai
Skrivet av pi:

Min hemmajobbande fru är mitt larm. Dock rätt dyr i drift.

Hört att hon har grymt bra röststyrning.

Av Mordekai
Skrivet av CGI:

Men du visste väl ändå innan köpet att "spelen suger" och att "ergonomin är hopplöst dålig"?

Lol ja, villhöver var starkt. Det finns ett spel som är bra och gör sig bättre på en iPad pro än andra paddor. Vainglory.

Av Mordekai
Skrivet av hasseb64:

man undrar varför? Dagens prestanda är väl tillräcklig med dagens arkitektur, dessutom skulle jag personligen ha skilt på produkterna, alltså ge bärbara mer prestanda i förhållande till dessa smarta skärmar.

Jag tycker alltid dessa kommentarer är otroligt roliga, nu räcker det väl ändå, tillräckligt etc. Kommer ihåg en kollega sade det om grafikkort för 20 år sedan.

Helt plötsligt uppstår tröskeleffekter, man kan börja supersampla, införa äkta motionblur (supersampling över tid) ja när vi nått oändligt många rays per sekund dvs.

Istället för att röstigenkänning baseras på bibliotek kan det helt baseras på algoritmer. AR som är användbar och korrekt. Ja fantasin sätter gränserna, tydligen snäva gränser för mig ikväll... Men visst snabbare och större minne, bättre skärmar etc är ju självklart minst lika intressant.

Min iPad Pro är tyvärr bara min dyraste spelkonsoll trots att spelen suger och ergonomin hopplöst dålig.

Av Mordekai

I andra kioskvältsbaserade nyheter
"Zen-3 baserad processor kan hamna i nästa generation Dell XPS."

Av Mordekai
Skrivet av Zidichy:

Haha... aja är väll inte direkt förvånad att en statlig myndighet gör bort sig...
Skicka klartext via skype... märks att dom inte har kompetens när det kommer till säkerhet för IT...
Men det är inte bara PTS....

Pinsamt... Jupp!
Dock skulle jag undvika och använda SMS för att skicka lösen,
Om lösen måste skickas via app på mobilen, använd helst Signal eller Keybase

Jo det hade hjälpt om PTS gjort rätt, T.ex. använt PGP + Encrypto.
Jag kör själv kryptering via min mail, ser ut så här.

https://i.imgur.com/ATEnjCv.png
https://i.imgur.com/NkeRlgf.png

Vill ni kryptera upp den lilla fil jag krypterade så kan ni hämta ner filen på denna länk
https://drive.google.com/file/d/1ov2KkwgSJvDedk70xAU1A3E_ZaWc...

Ser ut så här när man tagit ner filen och installerat encrypto, och ska kryptera upp filen.
(jag aktiverade hint)
https://i.imgur.com/9De24N7.gif

Jag antar att mitt inlägg här ger en del insikt på hur allt bör utföras.
Tänk på att det finns många smarta simpla lösningar som går och utföra på rätt sätt utan att göra allt komplicerat.

Steg 1. Aktivera PGP / annan form av kryptering (serverside)
Steg 2. Ladda ner + installera ett krypteringsprogram. (t.ex. Encrypto)
Steg 3. Skicka inte lösenord i klartext -.-" (oavsätt plattform)

Fortfarande inget skydd mot spoofing eller kapning.

Av Mordekai

Jag längtar lite efter mail 2.0. End to end kryptering, signering. Hade ju inte hjälpt här men mail är ju så sjukt undermåligt på säkerhet.

Av Mordekai
Skrivet av Nattugglan11:

Ok bra. Vet inte vad 3060 Creative Cloud Edition och nerfa 3060 är men får googla

Det var ett skämt...

Av Mordekai

Projekt fotovägg

För en fest i höst med ca 50 deltagare i de övre åldrarna tänkte jag fixa en fotoprinter de kan skriva ut på för att sätta upp en bild på en gemensam vägg. Nu har födelsedagsbarnet kommit på att hon gärna även vill ha väggen digitalt (kanske som ett bildspel på en AppleTV i ett annat rum).

Instruktionen för att skriva ut från Android eller iPhone till en Epson XP-8600 är ju ganska enkel, kan det bli ännu enklare?

Finns det en man in the middle lösning där en linuxburk (tänk RPI) agerar AirPrint/Google Cloud-print skrivare och skickar vidare till skrivaren?

Andra smarta idéer? Det skall vara idiotenkelt att använda, hade gärna även vetat vem som skickat bilden. Köra ett mailkonto som man mailar bilden till? Är orolig bara att om jag har egen programvara att något bildformat jag inte tänkt på dyker eller de bifogar en länk istället för bilden etc. Absolut ingen appinstallation skall behövas på deras telefoner (hälften har glömt sitt lösenord garanterat).

Kan Androidlurar skriva ut till AirPrint?

Bilderna skall vara 13x18cm, räknar med ca 2 i snitt per deltagare, festen är över en weekend.

Tips och iéer mottages tacksamt.

Av Mordekai
Skrivet av Nattugglan11:

Hej,
Jag är sugen på en ny laptop. Den har ett Nvida RTX3060, troligen ett max-q. Jag är inte behov av värsting-grafik o behöver inte lägga extra tusenlappar på ett 3070-3080 grafikkort. Jag vill dock gärna mitt graffikkort ska vara OK och kunna nyttjas av Adobes bild- o videohanteringsprogram.

Adobe har en sida med officiellt godkända grafikkort som stödjer gpu acceleration(så heter det väl?). 3070 o 3080 finns med där, men inte 3060. 2060 finns dock med. Går det att ta reda på om ett 3060 kort "samspelar" med Adobe? (innan jag köper datorn).
Det kan vara så att 3060 kommer bli officiellt/testat senare...

Jag vet inte vad på själva kortet som avgör om kortet samspelar med Adobe eller ej. CUDA nämns ibland, vet inte riktigt vad det är.

Det kommer fungera utmärkt oavsett om det är certifierat eller inte. Tror inte nVidia kommer släppa 3060 Creative Cloud Edition och nerfa 3060 till halva hastigheten i Adobes program... Men man ska aldrig säga aldrig

Av Mordekai
Skrivet av Kommenterande 2:

Struntprat. Den som köper en bok har inte köpt frakt utan en bok. Bokmomsen är 6%. Att den som säljer boken har köpt frakt av någon är irrelevant.

Markägaren säljer ett träd till pappersbruket och det blir 25% moms på trädet. Sedan säljs pappersmassan från ett pappersbruk till ett annat och även här blir det 25% moms. Sedan säljs det färdiga pappret till tryckeriet och även här blir det 25% moms. Slutligen säljs den färdigtryckta boken till förlaget och det är först i detta steg det blir 6% moms. Att någon betalar en annan momssats i ett tidigare skede påverkar ingenting. Företagen drar av ingående moms så att det blir 6% på slutprodukten. Således betalar du 6% på bokfrakten oavsett om butiken betalar 25% eller 0% på frakten till Postnord.

Ett annat exempel: Du behöver ha tag på en hantverkare. Hantverkaren köper en tågbiljett för att åka till dig och betalar då 6% moms på tågbiljetten. Hantverkaren måste dock ändå kräva dig på 25% på hela beloppet på den utförda tjänsten (inklusive tågbiljetten) trots att det bara är 6% moms på tågbiljetten.

Moms betalas enbart av slutkund, all annan moms är avdragsgill, det finns inte moms på moms.

Av Mordekai

Gällande bäst/sämst finns det inte så mycket tillverkarna utmärker sig enligt Råd & Rön. Det finns väl några mindre bra, Cylinda, Witt, Ecotronic. Samsung/IKEA/Whirlpool brukar ju få ganska låga placeringar men inga jätteskillnader mot vinnarna.
I senaste testet dominerade AEG/Electrolux testerna.

Jag gjorde mycket research innan jag köpte min för ett år sedan.
Blev Siemens Induktionshäll EX677LYV5E, fryingsensor kallar de sin termostat, använder den funktionen nästan uteslutande.

Av Mordekai
Skrivet av MickeBkrd:

Funderar på att byta ut min vanliga Bosch häll till en med induktion men vad ska man tänka på? T.ex. några funktioner som man bör ha med? Flexzone på en eller båda sidor? Någon med tips? Lutar åt Bosch eller Siemens för då är det samma hål i bänkskivan som jag har nu, 60 cm.

Jag rekommenderar starkt en med termostat, ganska ny funktion men finns på flera, bästa som hänt sedan induktionen.

Av Mordekai

Så kan det säkert vara men det är ju en helt ny produkt så bara att skicka tillbaka.

Av Mordekai
Skrivet av Solaris:

Tror inte att du kunde hitta sämre exempel att jämnföra mellan när det är bara ett dina exempel av dem som räknas som olagligt i USA och det är inte hets mot folkgrupp. Som tröst kan jag säga att båda är olagliga i Sverige så här fungerar ditt argument lite bättre.

Saxat från wikipedia

Citat:

United States
Main article: Hate speech in the United States
The United States does not have hate speech laws, since the U.S. Supreme Court has repeatedly ruled that laws criminalizing hate speech violate the guarantee to freedom of speech contained in the First Amendment to the U.S. Constitution.[95] There are several categories of speech that are not protected by the First Amendment, such as speech that calls for imminent violence upon a person or group. However, the Supreme Court has ruled that hate speech that does not fall into one of these categories is constitutionally protected.[96][97][98][99][non-primary source needed]

Proponents of hate speech legislation in the United States have argued that freedom of speech undermines the 14th Amendment by bolstering an oppressive narrative which demeans equality and the Reconstructive Amendment's purpose of guaranteeing equal protection under the law.[100]

Eftersom USAs förtalslagar är starka och möjligheten att vinna sådana mål i civilrätt finns utöver kriminalrätten krävs i princip skydd av första tillägget för att vara på lagens rätta sida.

Av Mordekai
Skrivet av Solaris:

Jag märker det.

I väst så anses det vara en mänsklig rättighet (något vi Svenskar är jävligt måna om att poängtera för andra, särskilt Kineser) att kunna uttrycka sig fritt, oavsett om det är på internet eller ej. Men istället för att ifrågasätta och utmana så tystar vi hellre, vi sopar det hela under mattan för som uttrycket går; bort från omvärlden, bort från minnet.

Men det sår jag talar om att man löser inte problemet med te.x. rasism att ha en algoritm som städar bort sådant som kan tolkas som rasistiskt. Problemet försvinner inte utan det går under jorden där människor och deras åsikter och världsbild aldrig ifrågasätts utan det vi ser i stället är radikalisering. Detsamma kan sägas i stort sett också om konspirationsteorier, te.x. att pandemin är ett påhitt av de rikaste och att vaccinet är ett sätt för dem att kontrollera oss.

Istället för att ta itu med problemen genom att faktiskt utmana dessa personer genom konversation så ignorerar vi dem hellre och det tycker jag är en väldigt negativ utveckling för oss alla. Av samma anledningar att ignorera ett infekterat sår kommer sällan sluta lyckligt.

edit: Vad det beträffar sociala plattformar, deras algoritmer kanske reflekterar dina värderingar för stunden men dom bryr sig inte om dig eller dina värderingar. De bryr sig om pengar och sekunden som dina värderingar anses vara problematiska, så är det första du kommer säga "hur hamnade vi här?" Därför är det bättre om vi inte plockar bort obehagliga inlägg utan vi försöker utmana varandra genom att prata med varandra.

Jag har aldrig trott att algoritmerna är för mina värderingar. Hets mot folkgrupp är olagligt, i USA är hate speech olagligt. Dessa plattformar vill nog inte stå på fel sida lagen helt enkelt. Bara för att det finns pedofiler som anser att det är en sexuell läggning behöver vi inte ha deras åsikter i det offentliga rummet. Tror du pedofilerna radikaliserats av lagar mot pedofili?

Av Mordekai

Jag saknar alltid minnen från moderkortstillverkarnas QVL i de medelhöga klasserna (3600+MHz, 32+GB). Flera tillverkare verkar helt saknas på den svenska marknaden. Sedan har man inte haft certifierad Ultra High Speed HDMI-kabel. Generellt supernöjd kund i voidklass. Prenumerar på KiwiCo, skulle vara najs att kunna göra det i sverige och slippa allt strul med tullen/postnord. Samma med high-end led-tejp. Långa leveranstider från Kina. GLEDOPTO är den bästa produkten ni lagt till på länge, personligen nöjer jag mig med Pro-modellen men alla deras ZigBee-controllers är bra.

Av Mordekai
Skrivet av Solaris:

Ungefär det svar jag förväntade av mig någon som inte är intresserad av debatt eller att utmana, men att tysta meningsmotståndare, det föredrar du framför alternativet.

Låt mig dra en liknelse till sårvård. Tvättar du inte såret så kommer det bli infekterat, och har du otur så kan det bli en varböld och gör du inte något åt det då, då kan det gå så illa att du får Sepsis och då är det riktigt illa.

Vi är i varböld-stadiet nu. Vi alla såg vad som hände efter valet i staterna och vi har sett den hätska tongången i Sverige och runtom i Europa som blir allt hätskare. Faktum är att det är direkt tragiskt att det nästan uppmuntras att vi skriker åt människor vars åsikter vi inte gillar eller säger elaka saker om dem på sociala medier än att vi sätter oss ner och har en pratstund som inte handlar om våra åsikter utan att vi försöker bygga broar och komma närmare varandra, för det finnas en människa bakom åsikten också.

Jag förstår inte din poäng alls. Är du orolig att rasism censureras eller att den inte censureras? Din liknelse förstår jag inte vad den har med en videodelningsplattforms regler att göra. AI gör fel, människor gör fel, inte hela världen, det är knappast en mänsklig rättighet att publicera videofilmer på internet. Vad är det för sår? Är det kapitalism? Rasism?

Av Mordekai
Skrivet av EyeNEye:

Fast du har ju glömt att förklara för TS att han verkligen måste skaffa allt för att ens nyttja Wifi 6. Så förstår inte vad han ska ha en Wifi 6 LR till. Då behöver han verkligen hela ekosystemet för att ens nyttja Wifi 6. Därför jag länkar AC Pro.

Att bara köra en 6LR och tro att man har Wifi 6 sen kommer bli fel.

Bättre köpa AC Pro med injektor och sätta upp med en vanlig asus router. Det blir billigast.

Jobbig och dålig lösning. De två kan inte samverka för ett WiFi-nät, WiFi 6 finns i alla nya datorer och mobila enheter.

Av Mordekai
Skrivet av EyeNEye:

Jag länkar inte ens Wifi 6 LR.......Sluta haka upp dig.

TS frågar inte efter den APn, sluta haka upp dig.

Av Mordekai
Skrivet av Shellti:

Måste byta ut mitt Wi-fi men vet inte till vad.
Idag har jag Asus ac68u. Fungerat bra fram tills nyligen då jag köpte lite till trådlösa enheter. Nu bråkar det rejält. Pga räckvidd i lägenheten så får det mesta gå på 2,4ghz istället för 5ghz tyvärr så förstår det blir lite svettigt för routern. Räckvidden är annars bra men det är alltså belastningen som är för mycket just nu. Men vad ska jag köpa för att klara detta?

Vad jag har idag hemma som nyttjar Wi-fi:
2 mobiler
3 surfplattor
2 sonoshögtalare
1 appletv
25-30 philips huelampor/Tillbehör(osäker på om dessa utnyttjar Wi-fi från routern men antar det?)

Är inne på Unifi ap6 LR. Denna verkar dock sällan vara i lager. Hur är AP6 Lite i jämförelse för mina behov?
Jag är inte främmande för flera AP heller men jag avskyr när enheter ska börja trassla(hack i uppkoppling) när det byts AP. Då kör jag mycket hellre på något kraftigare.

Om det är Unifi som gäller klarar min router att driva med ström? För dessa från Unifi får väl ström via ethernetkabel?

Kan väl tillägga att jag blivit lite mer bekväm än vad jag varit och är numer lagd åt hållet "det ska bara fungera utan särskilt mycket handpåläggning".

Tack på förhand

Lamporna kommunicerar över ZigBee, samma frekvenser som WiFi använder för 2,4GHz. Troligen boven i din lösning.

UniFi lösning räcker inte med en AP, helst skall du ha en UniFi-router, en UniFi-controller och en UniFi-switch också.
Dream Machine Pro är både router, UniFi-controller och kamera-controller, ingen PoE 802.3 at dock.
https://classic.prisjakt.nu/list.php?l=4138214&view=l
Dvs 8 000:- Nu har du ju ett system som enkelt kan byggas ut med kameror och accesspunkter men ganska dyrt för dina behov. Och visst det går att snåla med PoE-injektor och vanliga Dream Machine, men enligt mig en dyr halvmesyr.

Skulle rekommendera en saftig ASUS-router med AI-Mesh så att du senare kan komplettera med en till enklare modell som har AI-mesh om du inte får tillräcklig täckning.
All in, 6500:-
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5457064

Räcker troligen utmärkt 2000:-
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5399385

Chansa på billigaste 1200:- (Denna är nog perfekt komplement om täckning inte räcker)
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5422359

Jag använder ASUS AI-mesh hemma och UniFi på landstället, båda tycker jag fungerar klockrent.

EDIT; båda fungerar enligt mig som "set and forget", stabilt och enkelt.