Inlägg

Inlägg som MrS1monsson har skrivit i forumet
Av MrS1monsson
Skrivet av LittleBobbyTables:

Problemet är att din iCloud kan bli korrupt, och då måste den nollställas (apple har ingen backup att återställa). Kör du dessutom med iCloud optimized storage så innehåller dina (eventuella) övriga backuper bara pekare till iCloud, och inte dom faktiska filerna. Se nedan länk för ett aktuellt exempel:

https://cornucopia.se/2023/04/stark-varning-for-apple-icloud-...

Ja men de där låter självförvållat.. dels optimerad lagring men också att köra backup på synkmappar är att be om problem. Blev förmodligen en krock mellan systemen som försöker synka och köra backup samtidigt.

Krånga till det så mycket och så blir man ändå av med data 😅

Av MrS1monsson
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Den stora skaran med "medelstor datamängd för datanörd" gör något liknande, vilket resulterar i att nasutvecklingen har stagnerat. Den stora fördelen med lokalt är bättre prestanda, men det är dyrt med 10Gbit ethernet till NAS. Sedan bör nasen minst ha en ssd för cache, helst ska all lagring vara ssd. Det blir med andra ord väldigt dyrt, mer för en nischad grupp hemanvändare. Man skulle tänka sig att detta snart ändras, men marknaden för 10Gbit ethernet i hemmet går trögt.

Ja det skulle ju vara en mediaserver. Känner inget behov för det, men om man skulle skaffa det känner jag inte att säkerheten behöver vara superhög? Typ köra en vettig raid och sen nöja sig där.

Av MrS1monsson

Körde egen nas förut men nu endast icloud.

I längden nog det bästa alternativet och billigaste.
NAS tappar support och säkerhetsuppdateringar. Så man måste köpa ny efter ett antal år om man inte bygger egen. Hårddiskar som fallerar mm..

Lyckas nån hacka icloud/apple.. då kan vi konstatera att ingen går säkert

Av MrS1monsson

Fv låter väldigt dyrt.. kör du en till vp så nyttjar du ditt elabbonemang ingen ytterliggare fast avgift.

Du bor i söder så relativt hög medeltemp så värmepumpen kommer vara effektiv

Av MrS1monsson
Skrivet av ratbongo:

Ja, och att staten bestämmer var man får gå är ju något som då sticker ut mycket mer än att man inte får piratkopiera då det är oerhört mycket mer invasivt för individen då det påverkar något mycket mer grundläggande i livet än att få tillskansa sig andra människors arbete gratis. Det finns naturligtvis en enorm mängd andra exempel än att få gå var man vill som också är mycket mer grundläggande i livet än piratkopiering.

Vid sidan av det argumentet finns det för övrigt inget som säger att "the greater good" inte utgår från individers välfärd. Man kan ju inte glömma något så uppenbart som att om en person tycker denne har rätt att göra något så kan en annan person tycka att den har rätt att slippa påverkas av den handlingen. Det är en individuell tanke, även om handlingen förbjuds för att många fler inte vill utsättas för den än vad det finns folk som vill utföra den. Men visst, jag säger inte emot att det finns personer som har problem med att ta hänsyn till andra.

Ja, nej vi står nog på samma sida där.

Mitt svar var mot raljerandet av "stick it to the man" människor, jag har förståelse för den känslan.

Sen det här ta "hänsyn till andra"? den som vill förbjuda tar ju inte hänsyn till den personens frihet. Så vem har problem med hänsyn egentligen.

Av MrS1monsson
Skrivet av ratbongo:

Har man en stark ovilja till det borde man bli bra spattig av att leva i ett modernt samhälle. Gå runt mitt på bilvägar för att "the man" ska bestämma var man får gå (extremt mycket mer invasivt än att inte få piratkopiera), osv.

Ja man behöver ju inte dra det så långt. Men står så här i våran grundlag.

"Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten"

Att många börjar känna sig fängslade av moderna samhällets regler där den enskildes vilja nedprioriteras för "the greater good" är inte orimligt.

Av MrS1monsson

Även om jag inte köper ks modeller så tycker jag det är kul med specialmodeller där man kramar ur det sista av varje generation

Av MrS1monsson
Skrivet av n0kturnal:

bra tajmat av dn, precis publicerat:

https://www.dn.se/ekonomi/nya-rekordvinster-for-bankerna-mini...

100 miljarder, mycket rimligt..

Ingen som hindrar dig från att köpa bank-aktier..

Av MrS1monsson

Bra, samtiden visar att folk inte kan bete sig så övervakning är nödvändigt

Av MrS1monsson
Skrivet av edson:

Kul för Fractal!

Om omkostnar såsom fraktpriser gått ner tillbaka, vore det då inte lite klädsamt att även sänka tillbaka priserna något på till exempel Define 7 som nu ligger på 2000kr+ ?

Fractal har inte höjt priserna, det är kronkursen som har höjt priserna i sverige

Av MrS1monsson

En fristånde studio som satstar på kvalitet gött att se får se ifall jag testar senare i höst

Av MrS1monsson

Snygg design!

Av MrS1monsson

Hej, m.2 är själva anslutningen så det passar

Gränsittet är pcie, din sticka är på en äldre generation än vad moderkortet har kapacitet för men det kommer funka fint

Av MrS1monsson
Skrivet av Napster91:

Absolut ska det finnas någon form av marginal och vinst. Men ännu en gång, att kapa tillgängligheten och på det sättet försöka styra priset är inget man ska få cred eller uppbackning för s.k. "möda". Corona priser och onormal efterfrågan lever inte kvar för alltid, även om alla stackars företag önskar det.

Okej låt mig förklara.

Efterfrågan går ner. Tillverkarna sänker priserna för att höja efterfrågan. Funkar inte så de sänker lite till. Tillslut är vi på 500kr för 16gb men efterfrågan kommer inte. De hittar alltså inga kunder. De kan inte sänka mer för då går dom med förlust. Då tvingas de sänka volymerna för de kan inte tillverka massa minnen när det inte finns några köpare.

Av MrS1monsson
Skrivet av Kaleid:

Njah, det är väl snarare att folk förstår i högre grad att de blir manipulerade. Ta bara gårdagens info om att ICA förmodligen har hållit på med olaglig kartellbildning. När målet är vinster så finns det inte mycket etik att snacka om.

Skrivet av Napster91:

Anledningen är väll ändå att det inte bara finns teorier utan även verkliga konspirationer och speciellt inom teknik/medicin/utveckling i stort. Det allt som oftast "nytt avslöjande företag X & Y bildar kartell för att uppnå Z", det är att konspirera.

Att försvara giriga företag som inte har ett ekonomiskt behov att kapa produktion mer än maximera vinster för ett dåligt rörelseresultat är rättså fanboyigt och elitistiskt, det finns faktiskt dom som inte har 999999bitcoins och en programmerar "SweC-lön" på 645900;-/månad som också vill kunna få en dator till vettigt pris där RAM är en del av helheten.

16gb 3600mzh minne kostar 500kr Nån har utvecklat, tillverkat och skeppat för 500kr!!

Och ni skriker kartell, elitism och fanboy?! Lägg ner. Det är inte fult att tjäna pengar och nån marginal ska man få ha för mödan..

Av MrS1monsson

Alltså sweclockers kommenterfält fortsätter briljera
Foliehats/konspirationsteorier att företag eldar upp sina egna fabriker mm.

Att företag drar ner på sin produktion för att deras lager är för stora är tydligen ren ondska.
De ska som en välgörenhet tillverka minnen med förlust helst gratis!

Nää läste nån tråd om att sweclockers har gått ner sig och det fasen väldigt många bittra på det här forumet.

Av MrS1monsson
Skrivet av SuperSverker:

Fokuserar man på nivån $300 ->$600 så kan man vinna en hiskelig mängd marknadsandelar.

Det behövdes ett återtag för att börja sälja volymer - Ett fokus på pris/prestanda snarare än prestanda till ett fast pris.

Problemet är ju att det är svårt att få volymer på senaste noderna. Nvidia och amd kan inte styra det här helt själva. tsmc måste ha kapaciteten för det också

Av MrS1monsson
Skrivet av Ozzed:

Ökade intäkter utan ökade kostnader alltså. De skinnar och mjölkar för att de kan. Men nu kanske folk som brukar säga att de "måste" ta mer betalt för att tillverkningskostnaderna har ökat äntligen blir tysta.

Suck.. det behövs inga ursäkter. Nvidia sätter det pris dom vill. Att de skulle vara omoraliskt att sälja grafikkort för 15tkr är så konstigt tänk😂

Folk gnäller sen säljer de sina prylar till högstbjudande på sweclockers marknadsplats. Då är det tydligen ok

Av MrS1monsson

Men alltså vilken skitartikel. Lagren växer och då trappar man ner produktion för att man inte ska få allt för mycket osålda varor som kostar pengar.

Helt normalt för alla företag

Av MrS1monsson
Skrivet av cheben:

Jag håller med. Att lägga ut det på en extern molnlagring eller liknande är inte så ekonomiskt dumt som man kan tro. Det är lätt att glömma att rulla eget faktiskt inte är gratis, varken i tid eller pengar.

Min lösning är som en annan nämnde ovanför. En NAS som kör freeNAS, 6 diskar för typ 12 TB användbart utrymme, samt en till server som har ungefär samma setup, men Ubuntu server. Dels har den ett visst dataskydd i form av ZFS med 2 redundanta diskar, samt att backups går till en vän 65 mil bort. Vi håller varandras backups. Väldigt bekvämt när det är uppe och snurrar. Backups sköter sig själva, och jag får email ifall något krånglar. En ganska "set and forget" setup, kräver uppdateringar kanske 6 gånger/år.

MEN, nu till kostnad. NASen är från ~2015, kostade ungefär 14 000 kr vill jag minnas. Hårddiskar för ungefär 10k, resterande hårdvara ca 4000kr . Det går att komma undan billigare genom att leta på Ebay eller inte köpa "server grade" men inte så mycket billigare om man vill ha nya diskar då de står för majoriteten av kostnaden. Jag har haft tur som klarar mig från diskras, men min vän har köpt ersättningsdiskar för ca 3 -4000 kr sen 2015. NASen är ganska strömsnål, ca 50-65W drar den enligt mina smartplugs. Det låter ganska lite, men det är totalt ungefär 440kWh/år att hålla servern igång. Räknar jag på 1kr/kWh (väldigt lågt) så är totalkostnaden för dessa 12TB (6TB, kompisens backups tar plats) ungefär 190kr/månad över 7 års tid, utan diskras. Personligen får jag ut det värdet för att det är kul, samt att min setup är mer än bara en dum fillagring. Det är plex, musik, nextcloud, "sonos system", Homeassistant etc som delar på den kostnaden. Men bara för fillagring för att spara pengar jämfört molnet för en som inte tycker det är roligt att pilla med den? Det är absolut inte det självklara "billiga" valet att rulla eget. Även en absolut bare-bones lösning med 2 raspberry Pi och 2 feta 10TB diskar kommer gå på i alla fall 8 000kr + 2 - 300kWh/år, och jag skulle inte kalla det varken "säkert" eller "bekvämt" även om det såklart är funktionellt

Så till OP, det behövs mer info. Hur mycket data är det? Är du villig att spendera pengar för att spara tid, eller spendera tid för att spara pengar? Kan du absorbera en större investering idag, eller är månadsbetalning bättre?

Exakt det jag kom fram till. Molntjänsterna är inte dyra när man slår ut totalkostnaden. Sen kan alla otekniska familjemedlemmar lättare ta del av det.
Som t.ex dela ett icloud album funkar klockrent