Inlägg

Inlägg som SAFA har skrivit i forumet
Av SAFA
Skrivet av serafim:

Hmmm .... "Chemtrails, eller geoengineering" ??? Det är inte samma sak. Håll isär begreppen istället för att försöka sätta likhetstecken mellan dem. Chemtrails refererar till konspirationsteorin om att "eliten" förgiftar oss för att göra oss dumma och medgörliga medan geoengineering handlar om storskalig manipulation av klimatet. Det ena (chemtrails) handlar om att manipulera människors psyke och hamnar i kategorin konspirationsteorier medan det andra (geoengineering) handlar om att manipulera väder och klimat och används mycket sparsamt pga hård kritik eftersom det är ett outforskat område, man vet inte tillräckligt om varken direkt eller indirekt påverkan, dvs man vet varken om det är effektivt eller om det påverkar sånt som det inte avses påverka.

Påståendet att Kina använt det vid vinter-OS måste du underbygga bättre, vad jag vet är det bara rykten och att "storbönder" använder det för att skapa regn är också bara rykten. Referenser, tack! Och inte referenser till konspirationssidor utan bara till vetenskapliga källor.

Det sades att Sovjet framkallade regn efter Tjernobyl-katastrofen för att nedfallet inte skulle nå Moskva.

https://weathermodificationhistory.com/russian-cloud-seeding-...

Av SAFA
Skrivet av serafim:

De kan ju alltid jobba med foliehatt eller varför inte foliekostym för helkroppsskydd. Då blir ju exponeringen noll.

Tror jag läst om någon som faktiskt mätt på en foliehatt, resultatet var att strålningen på vissa ställen kunde bli högre med än utan.

Av SAFA
Skrivet av cyklonen:

Du gör antaganden som inte har med verkligheten att göra, så det blir tokfel i flera riktningar samtidigt.

Övervakningsdrönarna, t ex, är inga billiga små FPV-drönare som bara kör några hundra meter med en granat, utan ganska stora och dyra, som man inte gärna förlorar. Där kan man absolut vinna mycket på att montera lite tunna speglar. De behöver inte väga eller kosta särskilt mycket alls, men anpassningen kommer att kosta en viss slant ändå. Nåt glas handlar det inte om. Det är inga hallspeglar med försilvrat glas vi snackar om, utan väldigt tunna metallplåtar med specialbeläggning.

Förmodligen ångar man på metall direkt på plasten. Tänk kromade plastdetaljer man byggde modeller av när man var barn. Behöver inte öka vikten speciellt mycket men ändå förbättra skyddet rejält.

Av SAFA
Skrivet av Savage_Gray:

vore intressant att veta hur stor ökningen av hjärntumörer och blodcancer kommer vara hos maskinens operatörer.

När jag gjorde lumpen på en radarstation fanns det regler om hur länge man fick vistas i sändarrummet när stationen var igång. Om jag minns rätt så var det max 8 timmar om alla skåpdörrar var stängda, 2 timmar om någon av dem var öppen pga service.

Och det var alltså det som läckte ut ur skåpen, framför antennen fick man inte alls vara.

Av SAFA
Skrivet av Kriistoffer:

En del spel använde sig av detta för att skapa effekter, några kända exempler:
(klicka på bilderna)

Sonic vattenfall:

<Uppladdad bildlänk>

Transparency:

<Uppladdad bildlänk>

I retroarch kan man lägga på CRT-filter, jag rekommenderar "Guest Advanced" som också har många justeringsmöjligheter.

I Lemmings på EGA skärm så gjorde man tex snygga tegelmurar med tex 5 rödbruna pixel följt av 1 svart pixel för murbruk, följt av 5 rödbruna... Murbruket till nästa rad tegelstenar var mellanrummet mellan scan-raderna på skärmen. Blev inte alls lika snyggt om man körde på modernare maskin med plattskärm.

Av SAFA
Skrivet av Broken-arrow:

Är mer historisk varför 24 bilder per sekund blivit standard. Var helt enkelt man nått gränsen mellan still bild och rörlig bild. Varför inte högre är troligen för det är mekaniskt delar och filmen kom på rulle.

De testade 48 för lord of the rings (om jag inte har fel). Det blev klagomål att det inte kändes naturligt. Men hade ju varit bättre än stanna på 24.

Sen kan man ju fråga sig varför 60hz varit någon form av standard, är ju rätt lågt egentligen. Sen att man på konsol ska acceptera 30 är ju komiskt.

För just spel så har de lagts på mer Blur och blivit sämre kvalite än för par år sen.

Att 50/60 Hz blev standard beror på elnätet. Elektronstrålen i ett CRT avlänkas mha magnetfält vilket gör att ett yttre läckfält från tex en transformator påverkar strålens position på skärmen. Har man då samma bildfrekvens som nätfrekvens blir effekten att bilden blir lite sned/skev istället för att fladdra med skillnadsfrekvensen vilket inte är lika störande.

Så billigare att tillverka monitorer då man inte behöver skärma lika mycket.

Av SAFA
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Idioter som ej kan påstå i rätt trådar, som jag själv som skrev om en film här istället för filmtråden

Start stoppfunktionen, så är jag fundersam på hur bra den är med tanke på slitage. Alltså man sliter på startmotorn, det blir kraftigt ryck i svänghjulet m.m. Sliter på batteriet som nämns. Ökar risk för att bilen stannar vid en korsning och ej kommer iväg.

Frågan är om det för ägaren blir mer ekonomisk att ha denna funktion på eller inte? Jag vet inte. Jag misstänker dock att de som räknar på det endast räknar på avgasutsläppen och sedan helt ignorerar de andra problemen som även påverkar miljön.
Lite som folk köpte mindre bärplastpåsar med skatten, att folk sedan fick köpa fler soppåsar för de inte fick med en plastbärkase med maten som de senare använde som soppåse är helt irrelevant.

Jo, om man betänker att det man betalar för en vara/tjänst till slut blir betalning för energin att ta fram varan/tjänsten. Säg att 50% (tänk Europa nu, inte bara Sverige) av energin är fossilfri. Antag att det kostar 10 000 att byta startmotor på verkstan, det motsvarar då ett utsläpp av ca 250 liter bensin om vi antar 20:- liter i pris. Så då blir ju frågan om man sparar 250 liter bränsle innan startmotorn blir utsliten.

Av SAFA
Skrivet av 0cool:

LTO9 kostar 1200 per band, det är inte småpengar utan typ en tredjedel av en HDD som lagrar samma.

En hårddisk kan läsas av vilken dator som helst. Ett Ultrium 9-band kan bara läsas av en bandstation som tillverkas av...1? 2? bolag i hela världen och kostar 70 000 kr. Behöver man lagra mindre än typ 1000 TB är det vettigare med diskar. Vill man kunna läsa sina backupper utan att behöva hitta en 70 000-kronors bandstation om 10 år är hårddiskar alltid bättre.

Jag gillar band, hade en gång en iomega Ditto och en trave band på 400 meg vardera. Men tiderna förändras.

Jo, när vi körde PDP11 på jobbet så var det band som gällde. Sen kom PC- datorerna med billigare HDD:s som kompletterades med qic-stream kassettband. En hyllmeter pdp11-band zippade fick plats på en qic-stream kassett. Efter ett tag blev backupen på en HDD en hyllmeter qic-stream band, så dags byta till DVD som höll ett tag. Sen nu bara HDD.

Av SAFA
Skrivet av 0cool:

I handeln är de ju det, frågan är ju varför. Digitalkameror var dyrare än filmkameror också men konkurrerade ut dem ändå, illa kvickt.

Samma argument hade ju kunnat användas på filmkameror och CRT-skärmar också i början. Digitalkameror och LCD-skärmar var mycket dyrare, men de tog ändå över snabbt. Det samma borde ha hänt med SSD'er.

Vad gäller digitalkamerorna så må de vara dyrare, men film och framkallning är mycket dyrare samt att man med digitalkameran direkt kan avgöra om bilden blev kass eller ok.

Ska man sen använda bilderna till nåt på webben så slipper man jobbet med att scanna in filmen om man har digitalkamera.

Av SAFA
Skrivet av evil penguin:

En faktor, som jag nämner i texten du citerar men som jag tror du bortsåg ifrån(?), är just att det även uppstår ett densitetsproblem.

Om vi tar en godtycklig 8TB enhet som hittar i flera svenska butiker, SN850X, och tittar på en sammanställning av specen för de olika storlekarna här:
https://www.tomshardware.com/pc-components/ssds/wd-black-sn85...

<Uppladdad bildlänk>

Så ser man att de i 8TB-varianten går upp till ett helt annat flash än de har i 1TB, 2TB, 4TB, och det är här som priset plötsligt inte längre bara dubblas utan ökar betydligt mer.
Det får väl helt enkelt inte plats 8TB av den billigare sorten på en M.2 2280.

Ligger nog en hel del i densiteten, tittar jag på SATA Samsung 2TB på Dustin så ca 3000:- men 8TB ligger på 10200:- då dock QLC mot TLC.

Sen är det nog också så att då antalet M2 platser på ett moderkort är mer begränsat än antalet SATA-portar så inte lika enkelt att utöka lagringen och då är man beredd betala för det.

Vad gäller HDD så får man skilja på pris och kostnad. Jag kan tänka mig att man säljer de mindre storlekarna med nära 0-vinst eller tom förlust. Har man kapacitet över i produktionen så är det ju värt att sälja fler om man får täckning för marginalkostnaden.

Och då det gäller SSD så vore det ju dumt att ta ut ett lägre pris än vad motsvarande HDD kostar då SSD i de flesta fallen är bättre.

Av SAFA
Skrivet av Sveklockarn:

Verkar vara svårt att hitta exakta siffror på arean som krävs för att lagra all data, men datadensiteten verkar vara nära 29 GB/cm² (baserat på 1,5 Tbit/kvadrattum) på en sådan 32 TB HDD som omnämns.

Som jämförelse köpte jag en 4 TB Samsung 990 Pro under Black Week för 2867 kr. Den använder två stycken ~2 mm tjocka NAND-chip som lagrar 2247 GB/cm² -- ca 77½ gånger högre datadensitet.

Är vi i framtiden eller?
https://www.youtube.com/watch?v=VK7XsWJxlJA

Jo, att HDD:ns dagar var räknade när det gällde densitet insåg jag direkt när det kom 32GB micro-sd kort... bara pris o tillförlitlighet som avgör.

Av SAFA
Skrivet av medbor:

Svårt med utf8 år 2024… vad håller de på med? Kanske är det någon gammal COBOL-mainframe som hanterar kontona?

Jo utf8 är svårt... för ett antal år sen på linux med xfce, om man med emacs försökte editera en fil med åäö i namnet så rasade hela X-servern.

Av SAFA
Skrivet av napahlm:

1022 öre per kWh imorgon mellan 17-18. 50kr för en tiominuters dusch. Jag som brukar duscha i nästan 20 minuter.

Ta ett kar-bad istället då. Om du duschar upp ca 5kWh på 10 minuter så är ju ett bad på 4 kWh billigare och varar längre om man så önskar.

Av SAFA
Skrivet av Aje:

Egentligen inte. Teoretiskt, ju fler fordon ju högre hastighet behöver vi för att inte få köer. Vi har samma vägbana. Med fler fordon behöver flödet öka för att hantera dom. I Sverige stänger vi av vägbanor istället...

Men absolut, jag talar om vardagstrafiken. Inte då vi har dåligt väglag eller olyckor mm.

...men ska du hålla tre-sekunders-reglen så hjälper inte högre hastighet, bara flera vägbanor.

Av SAFA
Skrivet av Savage_Gray:

Själv sitter jag med en post i Palantir som har för mig vuxit från 22,17usd till 67,08usd per aktie, vilket motsvarar 279,61%
Palantir har p/e 311,84
Börjar känna mig nojig och vill sälja av allt. Hur mycket mer kan den växa liksom?...

Beror på din tidshorisont bl.a... Just Palantir har jag ingen koll på men för mig så ligger SAAB på drygt 2000%, Mycronic på drygt 3100% bara för att ta ett par exempel på några som ökat mycket.

Av SAFA
Skrivet av HickeHiskelig:

Vad säger ni, spara i avanza global eller i zero + spiltan?

Jag är lite kluven, kronan är ju svag

Jag gör mig av med mitt innehav i saab och kastar in det i någon fond istället, aktien har inte presterat på sistone

Jo, det där med att prestera.
Runt 1974 hade jag en fond i Handelsbanken med 4000:- på som jag fått av min far.
Funderade på att sälja den (för att jag skulle köpa en fin bandspelare) då min far tyckte att den inte rört sig på flera år.
Nu blev det så att jag fick ihop pengarna på annat sätt så fonden blev kvar.
Under några år runt 2000 så gav den ca 5000:- i utdelning årligen, sen gjorde man om den till reinvesterande.
Förra året tog jag ut 250 000:- och nu ca 552 000:- kvar på den

Dock så tror jag inte SAAB kommer att rusa som tex H&M om man tex tittar på slutet 1980-talet till nu.

Av SAFA
Skrivet av TechTonic:

Vi får se hur detta går. Jag har föreslagit att de byter ut disken till en med 5 års garanti, vilket var min ursprungliga önskan, eller erbjuder ett återköp så jag kan köpa en ny.

Om jag vill ha OEM-diskar kan jag få dem från HDDprice för 30-40 % lägre pris, så i det avseendet känns det lite missvisande.

Var köper ni era diskar ifrån? Har ni fått tillverkarens garantier eller har ni stött på samma problem när ni har kollat? Jag är nyfiken på era erfarenheter!

Nya diskar så är det Inet eller Dustin.
Beg diskar så sweclockers marknad, tradera/ebay eller servershop24.

Grundregel är att alltid testa diskarna innan man tar dem i drift. Har tex fått returnera några till både Dustin och servershop24 då de fått smart-fel vid test.

Av SAFA
Skrivet av sweisdapro:

Nja, får väl vänta på vad som kommer fram i utredningarna.
Det är ju åtminstone en var sockel ser/såg skadad ut på bilderna som visats.
De som direkt skrek om att det är amd som bränner cpuer igen är de som bör se över sitt tonläge; två cpuer sen släpp är väldigt få att gå på, dessutom inga nya bilder på tvåan

Finns bilder på 2:an om jag fattat rätt, den sockeln ser också skadad ut.

https://quasarzone.com/bbs/qn_hardware/views/1751432?cpage=1&...

Av SAFA
Skrivet av Mortac:

Det är en intressant artikel, om än att den inte innehåller några direkta nyheter för de flesta.

Jag tycker dock att artikeln hade kunnat expanderas med jämförelser med 4 ramstickor. Skillnaden mellan single channel och dual channel är givetvis betydligt större än att jämföra dual channel och fyra stickor, men skillnaden finns där, och det är väl just hur stor den är som är intressant.

GamersNexus gjorde en sådan för några år sedan (https://www.youtube.com/watch?v=-UkGu6A-6sQ), men man hade ju inte haft något emot att se Sweclockers ge sig på något liknande framförallt med Ryzen 9000-serien.

Jo, men de har olika mängd minne när de testar två respektive fyra stickor. Misstänker att skillnaden kan bero på hur cachen hanteras... dvs det kan bli mindre krockar i cachen om man har mer minne tillgängligt. Dvs det vore intressant att även testa tex 16 respektive 32 GB minne med samma timings och bara två stickor.

Av SAFA
Skrivet av mr_sQuinty:

Kalles kaviar !!!

Vi hade vinprovning en gång med vilken mat som passar till vilket vin.
Nå, vilket vin passade då till Kalles Kaviar?
Svar: inget.