Inlägg

Inlägg som SAFA har skrivit i forumet
Av SAFA
Skrivet av mr_sQuinty:

Kalles kaviar !!!

Vi hade vinprovning en gång med vilken mat som passar till vilket vin.
Nå, vilket vin passade då till Kalles Kaviar?
Svar: inget.

Av SAFA
Skrivet av Mx191:

Bumpar lite här. Tänker uppdatera min dator snart, har ett Corsair ax750 gold inköpt runt 2012 om jag minns rätt. Knappt använt de senaste 4 åren, i alla fall inte med tung belastning. Tänker nog Am5 plattformen, någon mellanklass cpu, eventuellt ett 4060. Vågar man rulla vidare på mitt nuvarande nätagg? Blir ju inga nya värstingkomponenter, utan mellanklass.

Har varit med om ett antal kragg som gått sönder genom åren. Då typiskt på datorer som varit på 24/7 i många år.

Vanligaste är att agget bara lägger av eller inte vill starta. Bra agg har övervakning på spänningarna så även vid fel brukar det inte dra med sig andra komponenter. Det som jag sett i några fall är om agget börjar ge dålig spänning att hårddiskarna börjar få dåliga sektorer. Innan jag visste om den felmoden så bytte jag HDD och den nya fick även den dåliga sektorer efter ett par veckor. I övrigt inga andra komponenter som dött pga aggregat-fel, kan dock såklart inte uteslutas helt att det kan hända.

Att kolla:
Se till att fläkten/fläktarna snurrar lätt, går den trögt så blir kylningen lidande.
Kolla även efter uppsvällda kondensatorer. Finns det det så är aggets dagar räknade.

Dvs jag skulle köra vidare på det agget. Kollar gärna ovanstående vartannat år eller så.

Av SAFA
Skrivet av DevilsDad:

Jaadu.. det har uag frågat mig skälv många gånger.

Men vad är det egentligen som är troligt att det skulle gå sönder?

Det finns såklart en risk om vissa pinnar ger spänning som skulle kunna bränna andra pinnar om den monterades på fel håll. Så var uppenbarligen inte fallet.

ESD är helt klart en risk när vi skulle böja tillbaka PCBt.. verkar som vi hade tur där också.

Det sista jag kan tänka mig är att ledningsbanor i PCBt gått sönder när den böjdes. Det var ändå bara biten utanför IHSen som var böjd. Detta är jag mest fachinerad över att det inte hände. Som sagt... vi hade nog tur.

Har du fler förslag på vad som skulle kunna gått sönder? ^^

Ytmonterade komponenter som spricker när man böjer kortet är klassikern.

Av SAFA
Skrivet av gonkius:

Symbolen på bilden visar helt enkelt inte alls den typen av transistor som finns, eller någonsin funnits, i en mikroprocessor.

Beror lite på hur man definierar mikroprocessor. Men det står inte heller i artikeln att den transistorn fanns i mikroprocessorer.
Tex AMD Am2900 serien var en bitslice processor i bipolärteknik. Är nog främst Apollo Computer där man implementerad Motorola 68010 instruktionsuppsättningen så mer lik en PC i dag. Många övriga implementationer var mer som mini-datorer.

https://en.wikipedia.org/wiki/AMD_Am2900

Sen gjorde man en mer komplett: Am29116, krävde dock lite extern logik för att bli körbar, konverterades senare till mos-teknologi.

Av SAFA
Skrivet av NoWin:

Bakelser köps inte på ICA eller Coop! De köps på konditori eller bageri.

Försökte köpa en tårta på vårt lokala konditori/fik... men det hade de inte. Fanns däremot på Coop och Hemköp

Av SAFA
Skrivet av mrTLU:

Jag gnäller på alla som tror att humor och ironi framgår i text utan att använda smilies eller liknande. Har man sådana så finns ju en chans iaf, som det ser ut nu så... Well.

Kan påminna om den som avgör om nånting är kränkande eller liknande, är mottagaren, inte avsändaren.

I komsystemet på QZ och omgivningen använde man så kallade ironiparenteser för att flagga ironi. (. Detta är alltså flaggat för ironi .)
Ifall man lider brist på smileys som inte var uppfunna på den tiden.

Av SAFA
Skrivet av dlq84:

Det är 100% en UX-grej. Om dialogen flashar förbi fort så tror folk att något gick fel och/eller hinner inte se den. Den här typen av lösningar är inte ovanliga.

Precis, och då måste man fram med filmkameran och filma av skärmen för att se vad f-n som hände

Av SAFA
Skrivet av joakim99:

Vad är det för hårdvara i dessa riktigt snabba burkar som inte klarar windows 11?

Tex Threadripper 1000 och 2000-serien enligt Microsoft.

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/min...

2990WX: 32 kärnor 64 trådar, 3GHz base, 4.2 GHz max turbo.

Av SAFA
Skrivet av oggan:

Det här med kvalitet på grejer rent allmänt. Alles. Visst farao var det bättre förr? Mikroskopexemplet är t ex tröjor eller weather coats jag äger från min favorittillverkare fr England inköpta under tidigt 90-tal. Dessa håller än utan någon som helst avvikelse (nåja, men ni fattar) vad avser passform. Inte använda varje dag, givetvis, men ändock hyfsat ofta och jag må ha lagat dem (that is the point). Dum som jag är fortsätter jag att vara märket trogen; trots att skiten de säljer idag (till en betydligt högre peng även med inflationsjustering inräknad) bara går sönder efter något enstaka år. Numera är dessa, ofta, förärade med diverse shamanmässiga hållbarhetsstämplar. Nåväl. Hållbarhet är ett mångfacetterat ord kan jag tycka, den nordiska debatten till trots. Men just engelskans synonym durability tycks man ha glömt bort i processen. Eller?

Visst är det så... mycket verkar få sämre hållbarhet numera.
Tex min förrförra varmvattensberedare var 35 år när den började läcka. Köpte en ny, började läcka efter 12 år. Fick man ut nåt på försäkringen? Nej, den var ju alldeles för gammal så det blev inget.

För längre sedan, farsgubbens elpanna sprack efter 10 år, fick ut halva värdet för nya på försäkringen då den förväntades hålla minst 20 år.

Samma med nya skor, jättesköna att gå i men gummit i sulorna spricker sönder efter 1-2 år. Går inte att laga heller.

Av SAFA
Skrivet av SirMauser:

Hej

En dag började min windows PC frysa, bild men ljud och bild fryser och ingen input tas emot, nu ganska tätt efter uppstart men ibland tog det en timme. Jag hade även blåskärm med en felkod som jag försökte förstå men den har jag inte fått igen på ett tag. Det verkade peka på något fel med antingen drivrutiner eller hårdvara. Jag körde inget speciellt den dagen det började, varken spel eller program och hade inte uppdaterat eller installerat något nytt i närtid.

Jag har gjort dessa saker.
Kollat/reparerat systemfiler.
Kollat ramminne.
Uppdaterat bios.
Uppdaterat alla drivrutiner.
Ominstallerat windows.

Men ingen framgång än. Jag vet inte hur jag ska fortsätta, kan lämna in den till en firma här i stockholm men vet inte vart, Inet ligger lite otillgängligt till för att köra till med bil, eller så tror jag bara det, brukar undvika centrum. Bör strax söder om stan (hägersten).

Detta är min dator
Lian Li PC-O11 Dynamic / PCMR Edition / Tempered Glass - Mirror
AMD Ryzen 9 5900X / 12 cores / 24 threads / 4.8 GHz
Corsair iCUE H150i RGB PRO XT / 360mm
Corsair RM850x V2 / 850W / 80+ Gold - Svart
Corsair Vengeance RGB PRO 32GB (2x16GB) / 3200MHz / DDR4 / CL16 / CMW32GX4M2C3200C16W - Vit
Kingston A2000 M.2 1TB (inte systemdisk)
Kingston A400 2.5" SATA (SA400S37/960G) - 960GB (systemdisk)
MSI MAG B550 TOMAHAWK
MSI GeForce RTX 3070 GAMING X TRIO 8GB
Corsair Commander PRO

Tacksam för alla tips

Du kan prova med en live-linux och se om problemen kvarstår. I så fall är det hårdvaran eller nån bios-inställning som strular. Såg att bios var uppdaterad så det kan det ju vara.
Annars ta bort ev överklockning o XMP på minnena för att testa.

Av SAFA
Skrivet av mrqaffe:

Du antyder att det kanske är vibrationer som påverkar "3. Om jag t.ex lägger ner mobilen på skrivbordet som datorn står på, eller stänger en låda i närheten", sitter verkligen alla delar och kablar ordentligt på plats ?

Kan ju tillägga ett en dator på jobbet hade dessa problem. Visade sig att det låg en lös skruv mellan moderkort och chassi som kortslöt nånting vid minsta vibration.

Av SAFA
Skrivet av rwkk:

Vet från Intels egna grafer att set inte är något märkbart bättre för spel iaf. Typ 1-3% bättre än 14:de generationen, kan t.o.m vara sämre.

Så ingen stort, om ens alls, prestandalyft nej. Däremot en större arkitekturförändring, de har ingen Hyperthreading och verkar ganska mer energieffektiva (till skillnad från Amd's Zen5 skillnaden från Zen4, dock har Amd fortfarande bättre energieffektivitet på topp).

Men men, detaljer kommer vid lansering, eller en dag innan, från oberoende granskare.

Förstår att de tar bort hypertreadingen. På Intels senaste processorer (dvs från Intel_Core_i5_3230M och framåt) har jag tom sett sämre prestanda om man använder hypertreading än inte på de tyngre laster jag kör. Spelade mer roll om man bara hade ett fåtal kärnor, nu har man så många att de flesta program har svårt att nyttja alla.

På AMD däremot får jag ut med med HT, tex 1950X ger 35% mer och 3900X ger 25% mer.

Kan ju ha med att Intel lyckats optimera arkitekturen så att HT inte ger mer och då är det ju ingen mening att ha det kvar. Finns ju även vissa side-channel-attacks som man slipper utan HT.

Av SAFA
Skrivet av Heliopause:

Alla dessa idiotiska "psykologiska priser" (psychological pricing) som innebär att varenda prislapps väsentliga del slutar med 9, 90, 95 eller 99. Alltifrån en kola som kostar 1.95, en borste för 39.90 till en ny bil som t.ex kostar 2´695´000 eller t.o.m ett hus, "bara 11´995´000" och inte helt hiskeliga 12 miljoner för det skulle ju köparen inte ha råd med.
<Uppladdad bildlänk>
Datorn där, bara som exempel, för 26999.- vore ju så ofattbart dyr om den kostade en enda krona mer, men nu är den "prisvärd"? Bara 26999.- Tänk om de kunde satt ner den till 26972.- ? Å hu, det har inte företaget råd med, det är långt bortom marginalerna, då går de i bankrutt? Finns det verkligen kunder som "går på" sånt där? Själv retar jag mig bara på det, oerhört mycket.

Helt klart att man retar sig på det!
Och i utlandet kan det tillkomma skatt på priset, så står 9.95 i affären men när man kommer till kassan ska man betala 10.60 eller nåt åt det hållet. Och det borde ju alla i landet fatta så kunde lika gärna stått 10.00 för man måste ändå på med skatten.

Av SAFA
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

En term som jag knappt hört sen jag läste Datorernas Död någon gång i 12-13-års-åldern. 🙂

Får inse att man börjar bli gammal...
Jobbade ett tag med att interfaca Intels 1Mbit bubbelminnes kit till Diabs 4680 bus.
På en etikett på minnet var utskrivet i hex-kod innehållet i det man kallade "boot-loop", som var en karta över vilka delar av minnet som var fungerande. Den fick man knappa in om man inte stängt av minnet korrekt vilket hände ett par gånger

Av SAFA
Skrivet av BastienAres:

Jag hittade följande 3 trojaner:
Hittade inget på Google bvara en till länk till repositories som om den var alldeles självklar.

Den var inte med lösenord.

Är det bra att pröva att boota datorn med Hirens Boot CD/ och försöka köra olika antivirusprogram så att jag får bort skiten?

Malwarebytes kan vara värt att testa. Hittade skräp på jobbdatorn som inte jobbets antimalware klarade. Var dock rätt länge sen så kan ha ändrats sen dess.

https://www.malwarebytes.com/

Av SAFA
Skrivet av Dhanjel:

Sitter idag med en hyfsat kraftfull allt-i-allo server idag, men som saknar NAS-aspekten.
Jag skulle behöva 2x4TB för redundans och iom att det inte är så mkt som behövs så funderar jag på SSD.

Dock så är dilemmat att det inte finns så mycket ledigt/förberett utrymme för mer lagring i chassit.

Alternativen jag har är:

1. Köra på 2st 2.5" 4TB SSD i Raid, med en 3d-printad vagga och dela ut med NFS/Samba.
https://www.printables.com/model/700571-ssdhdd-storage-ap201/...

2. Köra på 2st NVME 4TB SSD i Raid, nackdelen här är att moderkortet är ITX och har inga lediga m.2 slots.
Jag behöver då en PCIe lösning, tex https://www.amazon.se/dp/B07GDDVKX8
Nackdel nummer två här är att jag inte har fler lediga platser så behöver byta ut moderkortet.
(Vilket jag är lite sugen på ändå för att få mer minnesplatser och en plats för en Google Coral internt).

3. Satsa på en separat NAS med SSD, tex Lincstation N1.
https://www.lincplustech.com/products/lincstation-n1-network-...
Problemet är att det blir rätt dyrt och lite overkill för det jag vill göra.

4. Köra en NAS med 3.5" diskar, antingen en turnkey-lösning med en Synology vilket dock inte är jättebilligt
om man vill undvika J-serien.
Alt tex en https://aoostar.com/products/aoostar-r1-2bay-nas-intel-n100-m...
Som dock också springer iväg i pris pga tull, moms osv.

5. Bubblar-alternativ, bara köra på en intern 2.5" SSD och sen en extern mekanisk USB-disk som man synkar till en gång i månaden eller så.

Några bra inspel här? Förhoppningen är att det ska komma någon bra deal på det jag är ute efter på BF.
Vore det bättre att separera lagring från server? Spontant är det ju kanske så men rent hårdvarumässigt finns det en del kräm att ta av i servern.

Servern idag består av:

Ryzen 5 4600G på en Gigabyte B550I AORUS PRO AX
RTX 3060 12Gb (för AI workloads)
32GB DDR4 ram
Lagring på 2st NVME
(2 120mm i botten, 1 120mm bak och 2 140mm i toppen så får inte plats med tex två 2.5/3.5 diskar utan någon form av speciallösning)

allt huserat i en ASUS AP201.

Servern kör Ubuntu med alla tjänster körandes i form av Docker-containers.

Målet med servern framöver förutom lagrings-aspekten är att utöka minnet till iaf 64gb men helst 128gb samt få in en
Google Coral för Frigate men vill helst slippa USB-versionen.

Själv skulle jag köra på alternativ 1 med extern mekanisk USB HDD för synkning. Vet inte om jag skulle bry mig om en 3d-printad vagga dock, 2.5" diskar går ju ofta pula in ok på andra sätt i chassit.

Det såklart under förutsättningen att 4TB räcker länge, annars hade jag gått på en egen maskin (ny eller begagnad) med mekanskiska diskar i lämplig raid-konfig.

Av SAFA
Skrivet av oceanic:

Arkitekturen har funnits nästan 50 år och under stor del av den tiden dominerat marknaden, även om ARM nu tar marknadsdelar så har även den över 30 år på nacken. Då tillverkningsmetoden av halvledare tagit stora framsteg så tycks grundläggande arkitekturer och principer hur datorers komponenter utvecklas långsamt. Tar man en dator från början på 90-talet så är konstruktionen den samma, mjukvaran i princip byggd på samma grund filosofi. Att ingen tagit fram ny universell design hur datorer och mjukvara arbetar mer effektivt där antalet bit är flytande och varieras beroende på bMan jobbade mycket med olika arkitekturer tidigare ehov och resurser samt tar klivet mot optiska/kvant datorer då halvledare börjar nå gränsen på vad som är möjligt att producera är lite förvånande ändå även om allt kanske behöver omarbetas.

Problemet är ju för att det nya ska gå att sälja måste det vara mycket bättre än det som finns i dag. Och ska man börja ta fram nåt nytt så tar det kanske 10 år och då ska det vara bättre än vad dagens teknik nått om 10 år.

Intel satsade tex en hel del på bubbelminnen på 1980 talet. De kom ut med en krets på 1 MBit och senare en på 4 MBit.
Det var på den tiden man fortfarande körde med 8-bitars processorer och max 64KB minne för persondatorer. Sen när Hårddiskarna kom ned i pris med kapacitet från 5MByte och uppåt så var marknaden för bubbelminnena rätt begränsad och nu har Flash-minnena tagit över större delen av HDD-marknaden. Så visst slår det nya och bättre ut det gamla men vad gäller processorarkitekturer så har man nog redan testat det mesta med undantag för kvantdatorer som man fortfarande jobbar mycket på.

Av SAFA
Skrivet av HeroAtSC:

Hej

Sjuk otur, lite tur och sen dubbel otur.

Jag hade inte gjort en backup på länge på HDD med alla bilder mm. Jag köpte en ny extern HDD som backup HDD.
Börja kopiera alla filer och efter en liten stund så hängde sig Windows 10.

Jag boota om men Windows ville inte boota så länge disken sitter i, den bootar inte ens in i felsäkert läge, eller jo, fick en gång upp en svart skärm men kunde bara röra musen men inget annat.
Kopplar jag bort disken så bootar Windows.

Jag fick efter mycket om och men, tur, igång Windows med disken inkopplad och kunde börja kopiera bilder men den hände sig när den försökte läsa trasiga filer/sektorer.
Jag fick efter lång tid över nästan alla bilder och börja kopiera över allt annat gammalt sparat men mitt i det så krascha den igen.
Inte nog med det, då krascha även en SSD disk till!
Ja, jag vet att man inte skall köpa flera HDD av samma märke och batch samtidigt men tänkte vad är chansen, tydligen 100% att de dör samtidigt.
Den andra disken har jag dock inget viktigt på.

Jag kopplar in SSD:en i en SSD -> USB så jag kan komma in i Windows och sen koppla in den, men får bara upp "Platsen är inte tillgänglig" på båda diskarna.
Jag har även sett att disken ofta är 100% aktiv men skriver/läser så gott som inget.
De syns inte i BIOSen heller.

Någon som har något förslag på hur man kan få liv i dem igen?

Jag tänkte ta med dem till jobbet och öppna dem och se om jag kan hitta något fel på dem, men gissar på att det inte är någon konding som är lätt att byta

Låter som din nya externa HDD är defekt. Kan du få fram SMART data på den?

Har själv råkat ut för dataförlust pga ny HDD som lagt av i en liknande operation.
Man ska alltid testa nya diskar ordentligt innan man tar dem i drift. Som minimum köra en SMART lång test eller fylla disken med data för att hitta ev defekter som kan ha uppstått i transport eller liknande.

Ett tips är att fixa en live-linux och se om linux kan se diskarna.

Av SAFA
Skrivet av VinterSolen:

Attans, trodde jag hade chansen att hitta lite billigare rost-frisbees, är ute efter minst 14TB x 4st att utöka min servers lagrinsmöjligheter, utan att behöva betala i nivå med ferrarri.

Var länge sen det var roterande rost på "frisbeena". Vill man ha det får man nog gå tillbaka till 8" Fujitsu-drivar på 65MB eller liknande.
Gamla 10MB Seagate 5.25" är ju oxo rost men lite små för frisbee.

Av SAFA
Skrivet av OldSchool297:

Fungerar de med Windows?

Jo, om man har WSL:

With the Windows Subsystem for Linux, you can run badblocks directly under a Windows 10+ host.

https://superuser.com/questions/338067/equivalent-of-badblock...