Inlägg

Inlägg som SAFA har skrivit i forumet
Av SAFA
Skrivet av Mirialia:

Jag har en DS220+ som en medieserver. Den har 2st 8TB WD hårddiskar i sig. Kopplade ur den i början av juni när jag skulle flytta lch har inte kopplat in den än då jag inte har ett vra ställe att låta den stå i nya lägenheten.

Hur länge kan man låta en NAS stå oanvänd utan att gilerna på hårddiskarna blir korrumperade?

Flera år skulle jag säga... Värre dock om NAS:en står på med laddade huvuden och inte används. Då kan man få skador på lagren till huvudpositioneringen efter ett tag då de inte rör på sig mer än håller sin position.

Av SAFA
Skrivet av OldSchool297:

Uppskattar din beskrivning, lärde mig en del. Vilket är de bästa programmet för att testa badblocks?

Vad sägs om programmet "badblocks" som normalt kommer med linux?

Av SAFA
Skrivet av Hasharii:

Det låter märkligt att de skulle ge evig tillgång till kontot. Men vad vet jag?

Jag har ett email konto för medlemsutskick för en förening, tror inte jag behövt logga in där på åtminstone 2 år, så minst 2 år gäller dom iallafall.

Av SAFA
Skrivet av Hasharii:

Men om man loggar ut så förfaller väl dessa tokens?

Om detta skulle se så borde väl det också synas på ens kontohistorik och överblicken över inloggade enheter?

(Jag gissar att denna problematik enbart gäller inloggning på datorn, inte via app på telefon.)

Jo, vid utloggning så ska dom raderas... vet dock inte om dom fortfarande gäller om någon snott dom innan man loggat ut.

Av SAFA
Skrivet av dlq84:

Lite lustig vinkling på artikeln som också leder till arga kommentarer... Prylens primära syfte är att hålla koll på strömförbrukning och temperatorer, exempelvis värdefullt vid överklockning.

Jo, men hade man stoppat in ett par mosfetar som bryter strömmen om den ser någon temperatur som blir för hög hade den gjort nytta som skydd också. Inte säkert man hör en varningssignal i alla lägen.

Av SAFA
Skrivet av Hasharii:

En annan sak: Om man har tvåstegsverifiering, borde det inte vara i praktiken omöjligt att hacka ett Gmail-konto?

Man kan sno dina inloggningstokens. Då blir man automatiskt inloggad när man startar browsern. Hände med Linus Tech Tips för ett tag sen om jag minns rätt.

Av SAFA
Skrivet av Aka_The_Barf:

Är det vanligt att folk hackar sig in på wifis idag?

Troligtvis inte numera då det finns många "gratis" wifis på många ställen, men det finns ju alltid några med onda avsikter.

Av SAFA
Skrivet av KAD:

Om inte datorn har marknadsförts av säljaren eller tillverkaren som Linuxkompatibel så är det inget fel på den och då kan du inte reklamera den med hänvisning till konsumentköplagen. Då återstår öppet köp enligt de villkor säljaren ställt upp, ångerrätt enligt konsumentköplagen eller ren goodwill.

Processorn har stöd i Linux, men att få skiten att boota och få all hårdvara att fungera är antagligen betydligt bökigare. Det är antagligen inget du ska försöka dig på själv om du måste fråga om hur du ska göra det. Tydligen följer de här enheterna inte ACPI, så även Windows har en del fulhack för att få dem att boota. Det är med andra ord inte en speciellt mogen teknik. I Linux måste man använda DeviceTree.

Phoronix brukar ha artiklar när något nytt mergas. Här är en artikel om kernel 6.11 och vilka begränsningar som finns just nu. Inte attraktivt.

Det brukade ju ta ett till två år efter att ny HW kommit ut innan man fått drivrutiner för Linux stabila, så under tiden kan man ju köra lämplig Windows och sen en Linux i VMware, virtualbox eller dylikt. Sen blockar man Windows-ip:n i brandväggen/routern så spelar det mindre roll om Windowsversionen man kör är supportad eller ej.

Å andra sidan om man lämnar tillbaka p.g.a. dålig Linux-support så är det ju en signal till tillverkarna att fixa drivrutiner snabbare.

Av SAFA
Skrivet av Aka_The_Barf:

Man kan kanske ha den som AP men man vill inte ha en gammal ouppdaterad router ut mot nätet. Kommer inte dröja många sekunder innan allt möjligt kommer in.

Ska man ha den som AP bör den åtminstone klara WPA, den som diskuterats i tråden klarar bara WEP, som man crackar busenkelt. DVS endast användbar som switch.

Av SAFA
Skrivet av pompado:

Tack för svar, ska läsa på om switch och se om det finns något prisvärt, är inte snål men sparsam.
Men då blir det sladd ändå.

Det får bli papperskorgen och köra sladd genom lgh

Kjell eller Clas kanske har något prisvärt ...

Ha en fin dag!

Som redan skrivits så kan du använda den som switch, men den verkar bara klarar max 100 Mps så det kanske gör att den faller bort som det oxo.

Av SAFA
Skrivet av ClaJan:

Har någon installerat Win 11 på en s k icke kompatibel dator och fått det att fungera? Om JA är det något speciellt man skall tänka på?

Om du ska installera på en VM så ge den minst två kärnor annars går det inte.

Av SAFA
Skrivet av Pirum:

Mjölk. Helvete alltså.

Vi är som barnfamilj storkonsumenter av mjölk.

Dvs, vi dricker upp det vi köper så fort att dörren på kylskåpet borde vara en svängdörr.

Ändå är det så att det "stora" mjölkförpackningarna, som riktat sig till storkonsumenter som smäller i sig den på max en dag, har extra lång hållbarhet, medan enliters har normal hållbarhet. När mjölken väl är öppnad är hållbarheten ungefär samma på båda förpackningarna.

(Problemet är då alltså att mjölk med extra lång hållbarhet smakar sämre. Snackar inte om UHT-behandlad konserverad mjölk, den är ju nära på odrickbar)

Varför ska ens mjölk HA extra lång hållbarhet? Ja, den konserverade förstår jag, den kan man ha oöppnad i en sommarstuga utan kylskåp, eller i skafferiet i månader i väntan på att baka eller vad man nu vill göra.

Förr gick det ju bra med normal hållbarhet liksom.

På Coop kan jag knappt köpa mjölk alls längre. De har typ bara Änglamarks i 1.5 liters, och den har extra lång hållbarhet. (Vi försöker köpa ekologisk mjölk så långt det går)

Nu ska jag lägga en matbeställning på ICA.

Tyvärr så verkar alla gå in för "lite längre hållbarhet", går knappt köpa mjölk längre.

Av SAFA
Skrivet av Alexraptor:

Sitter på en del gamla hårddiskar just nu, i fungerande skick som numera främst används i arkiveringssyfte. Just nu ligger de bara lösa i på en hylla, i gamla antistatpåsar, men jag känner att detta är inte direkt ett optimalt sätt att förvara dem på.

Så jag undrade om någon hade rekommendationer på hur man kan förvara dem på ett bra sätt, skåp? väskor? fodral? Vad finns?

Beror ju lite på vad man vill skydda emot. Addera lite bubbelplast är väl det billigaste så man minskar riskera skada dem vid flytt eller man tappar någon av dem.

Annars finns ju lite lyxigare varianter:
https://www.amazon.se/3-5-hdd-multi-box/s?k=3.5+hdd+multi+box

Vill man sen skydda sig mot brand så ett stoppar man in allt i ett brandsäkert mediaskåp.

Bryr man sig inte om brand så är en variant att skaffa en dator med ett chassi som tar många diskar, då är det ju också enklare om man vill kolla status på dem/uppdatera innehållet. En risk med det är att går nätagget sönder eller åskan slår ned när/om man har det igång så kan man paja alla.

I vilket fall bör man ha minst två uppsättningar av diskarna om det är data man är rädd om.

Av SAFA
Skrivet av Rixard:

Du kan eventuellt även byta nätägare, jag bytte från Telia öppen fiber till Bahnhof Villafiber vilket var betydligt billigare.

Gjorde det också när Bahnhof 100/100 vid öppen fiber kostade nästan 100:- mer per månad än 1000/1000 på Bahnhof Villafiber

Av SAFA
Skrivet av Frsch89:

Tänkte samma banor som du skriver. Men en fråga till er kunniga. Om jag köper hem ett nytt moderkort istället och sätter in det. Måste jag då formatera diskarna och förlora allt på dem? Eller kan jag sätta in de på det nya moderkortet och komma in i windows som vanligt. Etc.

Då du kör windows så går det att bara byta moderkort om det är tillräckligt likt det gamla. Dvs köper du ett identisk med det du har så är det inget problem (förutom bitlocker, då behöver du nog återställningsnyckeln, har inte provat det) att bara byta kortet. Skiljer det för mycket så funkar det inte. Har provat från en Dell i5:a 3000 serien till Dell core2-duo: tvärnit, inte ens safe boot lirade, däremot gick det bra från en Hp probook till Hp elitebook, Båda I5:or.

Av SAFA
Skrivet av VivoBook:

Hej! Min externa hårddisk trillade i golvet och efter det har den betett sig märkligt, har kunnat använda den men den har stängt av sig själv med jämna mellanrum. Nu imorse provade jag att föra över en film från hårddisken till datorns hårddisk, då stannade överföringen på 49 procent och hårddisken stängde av sig. Efter detta har den inte kommit upp i "Utforskaren", men datorn låter när jag kopplar in och ur den, mata ut media känner av hårddiskens namn. Det är en WD Elements Portable 4TB.

Provat olika USB portar, även provat på min sambos dator utan resultat.

Hur ska jag göra för att komma åt filerna så jag kan göra en backup?

Ska tillägga att den syns inte i "diskhantering"

Jo, det brukar räcka med några sekunders fummel för att tappa allt på en extern hårddisk vilket är orsaken till att man ska ha data på minst 2 ställen.

Det är dags att köra en ddrescue på den för att rädda så mycket som möjligt innan den går sönder mer. Är det mycket viktiga data på den så är det diskräddningsföretag som gäller och då ska man inte prova mer själv för det kan bara förstöra mer.

För att göra en räddning så behöver man minst lika mycket ledig diskyta som den disk man ska rädda, sen behöver man minst lika mycket till som man vill rädda. Så i detta fall ska en 8TB eller större extern disk vara lämpligt. Sen behövs en live-linux med ddrescue,

Med ddrescue gör man en avbildning av den skadade disken till en fil på den större. Sen jobbar man med den avbildningen för att inte förstöra originalet mer.

Nu finns många varianter, ett par:
Är diskimagen någorlunda oskadad så kan man prova montera den i linux och kopiera ut filerna därifrån eller man kan skaffa en till 4TB extern disk och dumpa ut avbildningen på den med tex dd (görs från live-linuxen) sen kan man boota om till windows och köra nåt av alla räddningsprogram som finns för windows.

Av SAFA
Skrivet av Frsch89:

Testat alla dessa: Bild på portar

Prova med ett tangentbord med rund kontakt som går i den grön/violetta längst upp till vänster på bilden. Då utesluter man ev problem med USB.

Edit: Men kolla först att den CPU du har supportas av den nya BIOSen som redan skrivits. (Det är inte alltid nyast är bäst)

Edit2: Kan vara att den hoppar till backup-bios om cpu:n inte supportas och då kanske inte heller USB funkar.

Av SAFA
Skrivet av Tom76:

Kvällens gubbgnäll i kategorin datorannonser:

  • "Datorn klarar alla spel" utan närmare detaljer. Vad fan innebär "klarar"? 120 fps i 4k och ultra, eller att spelet startar i 1080p utan att krascha men knappt mer?

  • Begreppet "monsterdator".

  • Beg 3090-kort för 10-12 tkr med hänvisning till nypriset vid släpp.

  • Lata annonser med enbart "kom med förslag" utan att ha ett eget förslag eller en ide i alla fall.

  • Rakt av kopierade texter från produktsidan a la "Dominera dina motståndare med INSERT PRODUKT"

  • Ordet "rigg" istället för dator

Så, det var det.

Monsterdator, bör uppfylla minst två av nedanstående:
Vikt 50 kg och uppåt.
Bör dra åtminstone 1000W vid full last.
En ljudnivå på minst 85dB.

Av SAFA
Skrivet av Trevor:

Köpte nyligen en begagnad Marantz SR5009 och blir inte klok(aldrig haft samma problem med en reciever tidigare) I höger surroundhögtalare hörs ett svagt brus som pendlar i volym. Låter nästan som regn som ökar och minskar(nästan sprakar). Har ingen betydelse om något ljud spelas ur den eller inte det låter likadant. Har testat och byta med vänster högtalare men låter exakt likadant, har även testat byta ut högtalarkabeln men ingen skillnad. Hade en annan reciever innan med samma kabeldragning som nu och inget som störde då, testat byta vägguttag utan framgång. När jag skulle kalibrera högtalarna med den medföljande mikrofonen så fick den kämpa med denna kanal som att den var lite vekare än de andra.

Bara slänga skiten? Den var ju inte gratis så öppen för förslag på andra saker jag kan testa

Låter som att en ic-krets i förstärkarkedjan håller på att degradera. Förekom i en del bilstereoapparater på den tiden jag jobbade på en radio/hi-fi affär som rep för länge sen.

En dålig kondensator yttrar sig mer som att det fattas bas eller ibland diskant och att ljudnivån skiljer på den kanalen jämfört mot andra. Brukar inte ge det bruset.

Så antingen hitta någon som är villig att laga eller försöka själv. Eller så struntar man i att använda den kanalen

Av SAFA
Skrivet av Joppis:

Upplevelsen av 2 kärnor kontra 1 var nog inte så mycket att ett program kunde nyttja två kärnor utan mer för att något bakgrundsprogram kunde få en kärna medan man fortsatte jobba eller spela i det aktiva programmet ostört.

Jag byggde min första dubbel-processor dator i början på 1999 då det fanns en artikel på bl.a. Toms Hardware hur man kunde göra för att köra dubbla Celeron-300A. Överklockade de dessutom till 450 MHz från 300.
Vart en riktigt bra maskin, körde Linux på den med X11. Ena processor körde applikationen och den andra X11-servern som hanterade grafiken.

Behöll den ovanligt länge då den presterade så pass bra.

För den som vill kolla vad man fick göra för att få igång det, se:
http://www.cpu-central.com/dualceleron/