Inlägg

Inlägg som Bloodstainer har skrivit i forumet
Av Bloodstainer
Skrivet av inquam:

Att be folk, som potentiellt olagligt hindras från sina rättigheter, att lämna plattformen är kanske inte rätt väg att angripa det hela.

Att en produkt du köper och äger inte är fysisk spelar ingen roll, något som redan prövats rättsligt för flera år sedan. Det är licensen till dina kopia av mjukvaran du köper, oavsett om den kommer på en skiva eller du laddar ner den. Denna licens är något du sedan äger.

Marknaden kommer gå emot det som folk efterfrågar. Det har redan nu börjat komma massa prenumerationstjänster, utan att folk kan sälja sina spel på Steam. Något som för vissa målgrupper verkar vara just önskvärt. Så det faller lite på sin egen argumentation. Över lag så kommer man förmodligen erbjuda det som konsumenter visar att de är villiga att betala för. Här finns många som vill köpa och äga sina spel, vilket komiskt nog redan idag är just det som Valve inskränker på, och finns den marknaden så kommer aktörer vilja tjäna pengar på den.

Valve kommer knappast sluta sälja spel för de vet att de tjänar pengar på det, även om konsumenter har sin lagliga rätt. Distributionskostnaderna är bara en pytteliten del av vad de en gång i tiden var. Skulle Valve mot förmodan lämna marknaden pga en sådan här sak så lämnar de bara en otroligt stor öppning för en digital distributör i Europa. Risken att Valve skulle lämna marknaden med spelförsäljning när andra plattformar redan idag slåss med dem om marknadsandelar och i ett stort svep då skulle kunna ta en stor del av kakan är i princip obefintlig.

För att inte tala om alla de spel folk redan köpt och då får lagligt stöd att kunna sälja vidare och Valve måste hitta en lösning på det. Att de implementerar en lösning för det, men utöver det låser ute folk från plattformen blir bra ologiskt. När regler inom olika marknader kommit historiskt så brukar aktörer aldrig överge stora marknader, de anpassar sig.

Vad som kommer hända är att Valve, för att ha höga marginaler, kommer försöka motstå detta så länge de kan (precis som de gjorde med ångerrätt) och sedan kommer de ge med sig och alla plattformar kommer hitta ett sett att få det att funka.

Att jiddra om rättigheter kring andrahandsförsäljning, när det i praktiken kommer leda till att det som är bra med Steam (billiga spel) möjligtvis försvinner och finansiering av single-player spel samt försäljning av indiespel tar en förlust, för konsumentens rättighet vet jag inte om jag kan skriva upp på. Rättigheter i form av ägande är viktigt, men överskrider det allt när det gäller underhållningsmedium? Vad är viktigast, att spel ska kunna finansieras, oavsett typ av spel eller att användares rättigheter skapar en situation där t.ex. Single-player spel omöjligtvis kan konkurrera för att försäljning kommer att sjunka pga den här typen av ändringar.

För mig är inte det här helt olikt Amerikanska vs Svenska vapenlagar. Principiellt kan jag hålla med dig, och jag kan tycka att alla principiellt ska ha rätten till att bära egna vapen, men i praktiken vill jag inte ha Amerikanska vapenlagar i Sverige, för att jag tror att konsekvenserna skulle vara väldigt påtagliga, och detsamma gäller med andrahandsförsäljning på Steam, det kommer leda till att folk köper mindre förstahandslicenser, där spelutvecklare får 70%, och köper fler, billigare andrahandslicenser där spelutvecklare får 0%. Oavsett vad som händer kommer Valve inte sluta tjäna pengar, de kommer med 100% säkerhet att ta ut pengar för egen vinning av försäljning av andrahandsspel, och ekonomiskt kommer det drabba spelutvecklare i första hand, och därför leda till mindre reor (eller bara en prishöjning)

Av Bloodstainer
Skrivet av inquam:

Valve tjänar MASSOR på Steam, så att konsumenter skall backa från sina rättigheter för att Valve inte skall tjäna lite mindre är inget jag skulle skriva under på iaf.

Och varför tror du att Valve inte skulle ta en peng för försäljningen av spelet på deras plattform?

Det här kommer bita emot utvecklarna, Valve kommer tjäna MER på detta. Förut:
5 gamers köpte 5 games, för $10, de va 30% av $50, dvs 15.

Nu kommer 5 gamers köpa 3 games för $10, sen sälja vidare spelen för $1, förutom att det inte går, så det blir $2, och där tar Valve $1 (30%, eller $1 minimum) i säljavgift, detta ser vi redan med t.ex. CS skins.

Visst Valve drog bara in $11 på den senare affären, med en förlust på 27%, men spelutgivaren tar en 40% förlust, och i längden kanske även spel säljs fler än en gång så valve kan lätt vinna tillbaka de där 27% i längden om spel säljs vidare. Det här har vi redan sett i praktiken med GameStop som hela tiden ville sälja begagnade spel för att de kunde ta ut större marginal på dom, emot utgivaren.

Jag är inget fan av game publishers, men game publishers är också devs när det gäller indiespel, och där tycker jag att sånt här blir svårt. Många spel kommer ju pga Humble Bundles etc få ett värde på under $0.1 och dränka marknaden.

Av Bloodstainer
Skrivet av inquam:

Tror knappast att man väljer att vända hela EU, en väldigt stor marknad, ryggen för att få fortsätta hindra tex USA från att sälja saker vidare. De gjorde inte det när EU krävde ångerrätt på digitala köp tex. GDPR fick inte bolag att vända EU ryggen, de implementerade det istället i sina processer genomgående.

Kan det påverka Valve? Självklart... men då får de anspassa sig. Människor har haft rätten att sälja saker de köpt väldigt länge och bolag har kunnat leva kvar ändå. Valve tjänar MASSOR på Steam, så att konsumenter skall backa från sina rättigheter för att Valve inte skall tjäna lite mindre är inget jag skulle skriva under på iaf.

Eh jo, GDPR fick massvis av nyhetsrapportsidor att helt geoblocka EU, så nu vet jag inte riktigt om det du säger stämmer.

Självklart kommer inte Valve dissa EU, men det var inte vad han sa. Men faktum kvarstår att spel kostar olika i olika länder, och om det här går igenom så kommer alla börja köpa den billigaste möjliga versionen. Delar av sydamerika och asien betalar oftast inte lika höga priser som i EU/USA. Min rädsla är att detta kommer slå hårt emot indie utvecklare och single-player försäljning och i längden slå ut den redan stagnerade marknaden på PC plattformen. Hade Witcher 3 ens blivit av ifall de visste att folk kunde lira ut spelet på en eller två veckor sen sälja vidare det? Tror inte det.

Av Bloodstainer
Skrivet av inquam:

Ahhh, äntligen börjar det röra på sig...

I USA kan Valve kanske argumentera för detta då en EULA där helöt lagligt kan köra över konsumenter rätt hårt. Dessa har dock redan sagts betyda NOLL i EU och konsumenters rättigheter gäller även om du accepterar ett EULA som säger något annat. Därav att tex Valve efter lång tid gav oss "ångerrätt". Eller att de inte får blocka dig från att köpa ett spel i ett annat EU-land då EU är en marknad.

Gällande hyr vs äga så har EU-domstolen till viss del redan prövat detta för digital distribution redan 2012. Det var inte spel i det fallet, men mjukvara. Det man då sa var att om du inte betalar en löpande kostnad för tidsbegränsad access till mjukvaran som upphör när du slutar betala denna löpande avgift så hyr du INTE mjukvaran, du äger den. Precis som du köper en licens till din kopia när du köper en fysisk skiva så gäller samma sak för digital distribution. Då EU ofta och starkt brukar stå på konsumenters sida så är detta argument något som Valve knappast kommer kunna vinna på i rätten.

https://brodies.com/binformed/legal-updates/european-court-co...

Att sedan begränsa våra rättigheter att hantera denna kopia så som vi vill strider mycket möjligt mot lagen. Saker som man mycket väl kan driva rättsligt och där Valve, Origin, Microsoft etc förmodligen kommer behöva anpassa sig är.

* Rätten att sälja ditt spel vidare
* Rätten att tex låta dina barn spela ditt spel medans du spelar andra spel (Steam blockar ju detta helt så fort du kör något spel du äger)

Allt detta är rättigheter vi alltid haft och som fungerat utmärkt när vi hade fysisk distibution av spel. Att man i en digital ålder där distributionen är enklare artificiellt begränsar våra möjligheter att utnyttja våra rättigheter är rätt lågt.

Att en domstol i ett EU-land nu sagt att vår rätt att sälja saker vi äger i andra hand begränsas av tex Steam och att de måste fixa detta är stort. Att Valve säger sig vilja överklaga säger rätt mycket om bolaget och deras inställning till konsumenters rättigheter.
Då det du köpt lagligen är jämställt med en fysisk kopia så är detta som att din lokala spelbutik hindrar dig från att sälja din DVD av Halo2 till Xbox360 till en kompis och när de blir tillsagda att de inte kan göra på det viset så väljer de att bestrida det ytterligare.

Så om denna sten väl börjar rulla så kommer vi konsumenter förmodligen få rätt omfattande rättigheter återställda även i den digitala världen.

En lite mer detaljerad text här, där står att Valve försökte försvara sig med just att Steam är en "subscription service" men att rätten inte godtog detta.

"The court rejected Valve’s defense that argued Steam is a subscription service. According to Numerama, the court found that Steam sells games in perpetuity, and not as part of a subscription package."

https://www.polygon.com/2019/9/19/20874384/french-court-steam...

Ännu lite mer info här: https://www.windowscentral.com/what-does-french-ruling-agains...

Fast vänta, va? Family sharing fungerar väl på olika datorer med olika spel? Ganska säker på att det är något jag gjort

Av Bloodstainer
Skrivet av Farthinder:

Hoppas det går igenom, jag har varit av uppfattningen att man ÄGER spelet när man köpt det och att avgiften de tar ut extra är för att de ska driva Steam Platformen... känns ju kul om du " hyr " ett nytt spel för 600:- och har 40 timmar speltid.. ocker xD

Hur är det ocker? Legitim fråga, PC spel är generellt billigare än konsolspel (och 600kr har varit standard pris på spel i 3 decennier), vad detta leder till i grunden lär bli bye-bye Steam sales, när spelutgivare sätter rea på sitt spel på steam gör de inte detta för att de vill att folk ska få billiga spel, utan för att Steam är uppbyggt så att köper någon ett spel har den kvar det. När en andrahandsmarknad inte existerar så kan utgivare sänka pris eftersom att de står för hela tillgången och kan lätt mäta efterfrågan.

Kan folk börja sälja sina andrahandsspel tror jag att vi kommer att se fler multiplayer spel som helt avsaknar möjlighet att sälja vidare, eller spel med tredjehandskonton bundna till licensen så att sälja vidare spelet inte hjälper ett dugg (du kan t.ex. inte sälja vidare din gamla kopia av Wow och säga att det är samma sak som att sälja vidare en gammal kopia av Sims).

Risken är som sagt att det här skadar försäljningen enormt för spelutvecklare/spelutgivare av single-player spel, som när de flesta spelat igenom de är klara med dom, och kan de få pengar för att sälja de digitalt via en plattform de redan använder misstänker jag att väldigt många kommer göra det.

Principiellt håller jag med om att rättigheten att äga sin licens är bra, men pragmatiskt måste jag ändå säga att jag tror inte att det här kommer sluta med något annat än att:

  • Steam slutar med stora sales

  • Single-player spel blir värre och tjänar mindre

  • Indie devs tjänar mindre, samtidigt som Valve säkerligen tar ut en summa per sålt spel

Av Bloodstainer
Skrivet av filbunke:

Facebook är värderat till någonstans mellan $150 miljarder och $500 miljarder.
Sett till högre värdet värdet så är det 1%, det lägre, 3,33%.

Så ja, det är småpengar, vilket är varför aktien gick upp.

Och sett til vad det här gäller så var böterna alldeles för låga.

Eh, du får ju kolla på vad de omsätter inte värdering, men även om de vore värda 150 milj, är 3.34% av sin totala värdering fortfarande mycket.

Av Bloodstainer
Skrivet av AMD-FX:

Ska man bara spela så är 3600 serien max vad man behöver egentligen.. Men skulle vilja se hur bra 3500 är. Kan avgöra valet av processor om den klarar sig bra

3500 och 3500X kommer tyvärr inte vara värt de, problemet med AMDs prisvärda CPUer är att de konkurrerar ut sina egna CPUer för lätt. Kolla på priset på t.ex. 2700X, det blir svårt att argumentera för 3600 för någon som streamar i jämförelse med den, då du kan hitta den för 119 USD just nu.

Av Bloodstainer
Skrivet av AnyR3:

Har ingen förtroende för facebook alls, det var ballt för typ 10 års sen men har inte använt det sen dess. För övrigt är boten små pengar för dem.

Skickades från m.sweclockers.com

Ehh, när de gäller miljonsummor ja, 5 miljarder USD är faktiskt inte "småpengar"

Av Bloodstainer
Skrivet av Lejnoss:

Jättebra beslut! Miljön dör, stackars din överkonsumtion för några kronor till.

Skickades från m.sweclockers.com

Skatten gäller bara om du köper det inom Sverige, beställ skiten från Tyskland så skeppas den hit och du betalar inte ett öre. Om du på riktigt tror att det här i the long run hjälper miljön (som för övrigt inte kan dö) så är du sjukt blind till hur det här fungerar. Det försvagar bara svensk konkurrenskraft på it marknaden och ger mer makt åt internationella företag som kan utnyttja EU så de slipper dessa skatter.

Jag håller med om att vi har en ohälsosam nivå av konsumtion, vad får dig att tro att skatter kommer hjälpa? Menar du på fullaste allvar att kommuner, landsting och staten inte ohälsosamt konsumerar precis lika jävligt som privatpersoner så verkar du ha en väldigt glorifierad bild av vad som faktiskt sker med skattepengarna.

Av Bloodstainer
Skrivet av filbunke:

Du verkar inte ha förstått...

Återigen. Intel vill att det skulle uppfattas som att buggen var mindre allvarlig. En bug som man får $40k för är inte lika allvarlig som en man får $100k för. Så $40k för buggen och $80k på något annat sätt, istället då för $100k för buggen.

Vet inte heller varför du drar upp embargotid? Det är mig veterligen inte någon som har krävt att få gå ut med detta tidigare? Men på det ämnet så gissar jag att en lägre klassad bugg har en kortare embargotid, då den, igen, inte är lika allvarlig.

Edit: Om någon så var det Intel som ville ha en kortare embargotid då som en konsekvens av att de ville få buggen klassad som inte lika allvarlig. Intäkterna var väl viktigare...

Jaha, nej så uppfattade jag det inte. Men jag tror inte att Intel på riktigt är så ointelligenta att de tror att folk inte tar stora säkerhetsrisker på allvar. Sen när började någon kika på just dessa $$-siffror för att avgöra hur illa buggen är? Det är ju självklart att man lyssnar på de som har gjort studien, inte på de som kan komma att förlora på dessa säkerhetsluckor, grundläggande journalistik, om folk struntar i journalistiken och går direkt till den mest obalanserade, biased källan för info så finns det inget någon kan göra åt saken.

Av Bloodstainer
Skrivet av Icte:

Oh boy. Mycket dålig situation för Huawei, och även för Kina. Hur kommer resten av världen att påverkas rent ekonomiskt av detta?

Nja, dåligt för företagen, Finns nog en hel del företag i Kina som gärna bryter internationell upphovsrätt för att kopiera funktionella OS och skapa bättre saker, problemet jag ser idag med kinesisk expansion är att den är extremt effektiv, med väldigt lite moraliskt övervägande inräknat när ekonomisk tillväxt är allt.

Av Bloodstainer
Skrivet av emilakered:

Frågan är väl hur mycket val de har. Google är ett amerikanskt företag som lyder under regelverket som gäller. Bestämmer administrationen att de inte får handla med hård- och mjukvara till Huawei, kan de rent krasst göra något åt saken?

Sant, men behöver Google vara ett amerikanskt företag för att handla i USA?
Jag är ganska säker på att Amerika behöver behålla Google mer än Google behöver den politiska administrationen.

Av Bloodstainer
Skrivet av perost:

Undrar om detta även gäller M.2? Ryzen kör en M.2-port direkt till processorn, så det borde rimligen göra det.

M.2 är bara PCIe, men spelar det någon roll? Finns ingen m.2 SSD som har interface för PCIe 4.0 x 4

Av Bloodstainer
Skrivet av sniglom:

Knappast foliehattigt när det är vad som hände. Vi får vara glada att säkerhetsforskarna tackade nej till den extra bonusen och gjorde det rätta.

Öh, fast en embargotid är alltid bra för sånt här. Att publicera svagheter tidigt ger bara exploatörer en chans att utnyttja de istället för att tillverkare kan täppa igen hålen.

Av Bloodstainer
Skrivet av svartdroid:

Jag tror inte det blir ett problem, dom som sitter på gammal hårdvara lär inte installera nyaste drivisarna heller.

Dessutom så brukar inte drivrutiner vara clean installs, tror knappast de tar bort mantle stöd om du kör din r9 390 t.ex. Så gör man inte drivrutiner

Skickades från m.sweclockers.com

Av Bloodstainer
Skrivet av SwedenVirre:

Verkar som en intressant process Samsung har i görningen

Verkar vara väldigt scalable!

Ska bli spännande att se vad för och nackdelarna blir. För hoppningsvis blir small-area scaling bra för performance men antagligen ökar möjligheten för högre ström per mm2

Av Bloodstainer
Skrivet av filbunke:

Intel försökte även "muta" de som hittade säkerhetshålet med lite extra pengar så att det inte skulle uppfattas lika allvarligt, $40.000 i "bug-bounty" plus $80.000 som gåva istället för en "bug-bounty" på $100.000....

foliehat-much? Om du som företag betalar för att folk hittar säkerhetsnålar så kommer fler folk leta, inte färre, så köper inte det argumentet, särskilt eftersom du kan publicera efter betalning. Däremot kanske de har en embargotid vilket är helt logiskt med tanke på att vara whistleblower för icke-funktionella system innan systemintegratören/skaparen kan täcka igen de hålen är oerhört oprofessionellt och skadligt mot användare.

Av Bloodstainer
Skrivet av kotz:

AMD hade också något strul 2017 tror jag?

Men Intel verkar har grova problem med säkerhetsluckor.. Den ena efter den andra löser av sig med jämna mellanrum

Nej det du tänker på var den där fula fake grejen, det var rebranded spectre som någon Intel shill skrev falskheter om. Det var i stort sett bara dålig rapportering på Meltdown och Spectre som de försökte vrida till att AMD var mer drabbade, vilket inte riktigt stämde.

Av Bloodstainer

Saker jag vill se i vanilla som nyare versioner av wow har:
1. Längre view range, gamla wow var anpassad för en helt annan hårdvara och idag drar Wow mer RAM än vad vanilla krävde HDD space.
2. Längre visuellt view range (alltså inte en fog of war)
3. Högre addon memory allocation

Av Bloodstainer

Budgivning avslutad,
@Getoffmenerd vann SSDerna för 750kr
@Valteros Nätagget 500kr