Inlägg

Inlägg som Winbrill har skrivit i forumet
Av Winbrill
Skrivet av Alastor Moody:

Mycket av det som driver upp priset på den är chassit, moderkortet, 4 TB-disken och CPU-kylaren, det vill säga delar som inte ökar prestandan. Dessutom är RAM-modulerna ganska långsamma, drar nog ner CPU-prestandan en del. Man får något bättre spelprestanda idag om man bygger en dator för runt 17 000 kr så jag hade personligen inte betalat mer än runt 13 000 kr för den.

https://komponentkoll.se/bild/DXkMK.png

Lägg till en CPU-kylare på 7600. Stock är usel både för kylning och ljud.

Av Winbrill

Skulle personligen kikat på ett annat moderkort om du ska gå på AM5. Tex https://www.proshop.se/Moderkort/ASRock-B650M-HDVM2-Moderkort... om du vill kapa så mycket som möjligt. Och ska du verkligen satsa är väl något med PCIe 5.0 att föredra men det kommer dröja länge innan 4.0 skulle ev flaska en GPU.

Fördelen med AM5 är väl att du slipper gå igenom samma process igen om två år. Kan vara värt några hundringar extra i dagsläget men som du nämner kommer du idag inte ha någon jättestor prestandaskillnad. Men istället stora möjligheter.

Av Winbrill

Efter diverse felsökning, uppdateringar, dragit om/nya kablar och in och ut med komponenter bytte jag plattform till Battle.net från Steam och det blev en jäkla skillnad. Måste vart någon korrupt fil i första installationen.

Av Winbrill
Skrivet av SuperDuperKillen:

Skulle börjat med att koppla in två stycken separata PCIe kontakter i grafikkortet. Kan vara att den inte får tillräckligt med ström i vissa scenarion.

Ska testa i helgen!

Av Winbrill
Skrivet av _niko_:

Ta någon programvara där du kan bänka ditt system, ex.vis 3D mark och jämföra med andra som har liknande för att se om problemet verkar ligga i maskinen eller CoD.

Jag vet inte hur mycket det säger detta? GPU ger en liten varning men den är visserligen heller ej OC eller dylikt. 3D Mark kanske ger vettigare scores men känns ju inte som om resultatet direkt sticker ut med tanke på inget är överklockat utöver EXPO på RAM.

UserBenchmarks: Game 153%, Desk 112%, Work 146%
CPU: AMD Ryzen 5 7600 - 105.9%
GPU: AMD RX 6800 - 144%
SSD: Kingston SKC3000S1024G 1TB - 379.3%
USB: SanDisk Ultra USB 3.0 32GB - 13.6%
RAM: Corsair Vengeance LPX 2x16GB - 179.5%
MBD: Asus TUF GAMING B650-PLUS WIFI

Av Winbrill

Verktyg/tips för felsökning på nybyggd PC

Hej,
Har byggt ihop en dator igen för första gången på 10-15 år. Spelar mestadels COD och upplevelsen i nya warzone är brutalt dålig. Små lagg/stutters och dåligt flyt hela tiden. Jag tycker mig inte uppleva samma problem i multiplayer dock. Har kollat igenom diverse tweakguider men känns som det nästan bara blir sämre. Kört alla inställningar på lägsta i 1080p vilket den här datorn ska fixa galant utan någon större effekt med mera.

Bygget:
CPU: Ryzen 5 7600
GPU: RX 6800 (XFX SPEEDSTER 319 RAD)
RAM: DDR5 2x16GB 6000mhz CL36
MOBO: ASUS Tuf Gaming b650 plus WIFI
PSU: DeepCool DQ750-M-V2L 750W
HDD: Kingston KC3000 M.2 NVMe Gen 4 1TB

Har stockkylare på nu men beställt efter en Peerless Assasain för både ljudnivå och lite extra kylning.

Vid spel ser CPU och GPU ut ok i MSI Afterburners overlay. CPU går upp till runt 80 grader vilket inte borde orsaka någon thermal throttle eller dylikt. GPU runt 60. AVG FPS ser även den rätt ok ut men 1% low blir oroväckande låga.

Jag har säkerställt senaste drivrutiner från AMD för GPU, nyinstallerat Windows 11 Pro, installerat senaste BIOS-versionen, aktiverat EXPO-profil för RAM och lite andra standardåtgärder.

Nu vill jag bekräfta/säkerställa att det inte är något handhavande fel i bygget som tjuvdrar prestanda (har ex. en 2-till-1 PCIe-kabel till GPU, daisy chain, vilket kanske bör undvikas?). Undrar därav vilka generella tips på verktyg det finns för att säkerställa att varje enskild komponent fungerar som den ska eller andra tips att undersöka/ta höjd för (kontrollera att den sitter rätt med mera) för att utesluta/bekräfta fel på min sida så att säga?

Av Winbrill
Skrivet av zyrien:

Upplever samma, testa stäng av resizeable bar(smart access memory) i amd adrenaline samt testa ändra video scale memory inne i Warzone settings under graphics.

Testat i olika former men upplever ingen förbättring. Är orolig att det är något handhavandefel i bygget som spökar. Har en 1-till-2 PCIe (daisy chain) och vet inte om detta kan spöka? Ska säkerställa PCIe auto eller 4.0 m.m. efter jobbet. Några andra idéer att testa i sitt eget bygge? Känns som jag provat varenda inställning som finns på nätet i både AMD-adrenaline och inne i WZ. Fattar om man kan pressa extra FPS m.m. men nu känns det som det måste vara något annat då det känns så uppenbart laggigt/slött även på lägsta inställningarna.

Skrivet av Soldierofwar1985:

Jag har upplevt det precis tvärtom, d.v.s. när jag gick från Warzone 2 till Warzone 3 märker jag av mycket mindre lagg - typ ingenting alls. Det flyter på riktigt bra och då ska du veta att jag har sämre specs än dig. Jag har Ryzen 5 5600g 3,9 Ghz samt AMD Radeon 5700 8 Gb.

Tack. Känns lokalt. Vilket är det jobbiga men troliga svaret!

Av Winbrill

Någon som har bekymmer med lagg/stutters i nya Urzikistan? Byggde ihop nytt system för någon vecka och det verkar hopplöst att få till en bra upplevelse i just Warzone. Multiplayer (MW3) funkar prima. FPSen verkar flukturera en del och måste köra med textures på low för att få en någrlunda upplevelse trots att system pallar mycket högre (Ryzen 5 7600 och RX 6800) som grund. Någon som upplevt samma?

Av Winbrill

För den intresserade av ett liknande bygge för liknande ändamål kan jag göra en liten uppdatering.

Datorn är sedan någon vecka tillbaka uppe och snurrar. Kör mestadels Warzone och det räcker gott och väl till 1080p på balanserade inställningar (best FPS and quality så att säga). Ligger runt 200 FPS i i stora kartan och betydligt högre än så i både MW3 och Resuregence. Rekommenderas verkligen. Chassit var väldigt lätt att bygga med för någon som inte byggt på 15 år. Gott om utrymme uppe vid moderkortet för att efteransluta ström till moderkortet, CPU-fläkt med mera om man behöver pyssla om i efterhand.

En grej som är ny för mig är Zen4-tekniken och de nya temperaturerna den jobbar i. Har inte riktigt greppat tekniken till 100% än men som jag förstått det är mer eller mindre byggda att boosta hela vägen till 95 grader och det är för mig inte en bekväm temperatur. Har testat lattja lite med den kylare som följer med och ligger kring 80 grader vid spel vilket känns högt men uppenbarligen inte är det. Har i alla fall köpt en Peerless Assasian som kommer i veckan då även ljudnivån inte är vidare tillfredsställande.

Utöver det inga problem. Återigen tack till de som givit input på bygget!

Av Winbrill

Någon som är mer insatt får gärna slå mig på fingrarna här, ett 6950xt till en 5600 känns aningen obalanserat i framförallt 1080p. Men har man råd skadar det inte att vara overkill. Hade nog själv trimmat ner GPU ett steg till kortet nedan tex för att kapa kostnader lite.

Länkar ett förslag till am5-bygge. Moderkort i billigaste laget men ett av de mer välrecenserade i budgetsegmentet.

https://komponentkoll.se/bild/USKCp.png

Av Winbrill

Det kanske du har koll på men alla burkar du länkat från komplett är priset exklusive moms.

Av Winbrill

Datorn behöver ofta optimeras. Finns mycket bra och utförliga guider på Youtube för att maxa prestandan i Windows och Nvidia control panel. Rekommenderas även att kika på video för just BFV ex ”best ultra settings” då många grejer du slår på in game inte ger ett smack och tjuvar bara prestanda kontra att sänka den specifika inställningen

Av Winbrill

Lenovo har i alla fall på sina Legion-burkar låst BIOS för avancerade inställningar. Dvs inga XMP-profiler för RAM tillgängliga som har renderat i ganska taskiga timings istället och svårt att uppgradera. Vet ej hur det är på denna modell dock.

Av Winbrill
Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag ser ingen anledning till att köpa en Ryzen 5700X idag om man inte redan har ett AM4 moderkort.
Visst är ett AM5 moderkort och DDR5 lite dyrare, men det är nog värt det i längden, framförallt moderkortet.

Men visst en Ryzen 5700X kommer fungera galant med ett Radeon 6800 på ett B550.
CPU är lite klen (marginellt) i 1080p och GPU lite klen i 4k(ännu mer marginellt), men alldeles perfekt för 1440p.

Precis.

Tror denna sida är rätt legit https://compu-mail.se/sv/p/asrock-b650m-hdv-m-2-micro-atx-am5... och det kortet är ett av de mer renommerade i budgetsegmentet. Med det kortet och en 5 7600-CPU är det knapp prisskillnad mot ett OK 550-kort och 5700x

Av Winbrill

Om man snackar uppgradering skulle jag personligen lägga någon ytterligare tusenlapp i dagsläget på ett AM5-kort, CPU och DDR5 istället för ett bättre grafikkort. Men är inte det aktuellt kommer kombon TS nämner fungera mycket bra (såklart beroende på förväntningar i upplösning, inställningar m.m)

Av Winbrill
Skrivet av Starscream:

Juste det har du rätt i. Ddr5 finns ju faktist. Bör man satsa på 32gb ram?

Absolut!

Av Winbrill

Noterar bara att du bygger för ganska en stor summa ändå och stoppar in 2x8gb DDR4. För dom pengarna skulle jag satsa på ett bygge som i alla fall stödjer DDR5 och byta ut moderkortet.

Många komponenter verkar dessutom finnas billigare hos andra återförsäljare än komplett.

Av Winbrill
Skrivet av shugge:

Dessa minnen har lite lägre latens för samma pris (CL30 mot CL36): https://komponentkoll.se/produkt/1380009-corsair-32gb-2x16gb-...

Skrivet av Alastor Moody:

Det där blir kanon med shugges rekommendation gällande RAM. Det finns ingenting jag tycker känns dumsnålt med detta bygge faktiskt.

Tack för bra navigering och återkoppling både i denna tråd och andra. Angående val av minnen var dessa en del av Inets sweclockerskampanj och såldes då för 699kr. Värderade det priset före lite mer prestanda i det fallet!

Av Winbrill
Skrivet av Alastor Moody:

Det där chassit klarar bara grafikkort upp till 30,5 cm långa. Det finns en hel del som är längre än så. Jag hade personligen lagt till lite och köpa detta chassi som klarar alla grafikkort på marknaden.

https://www.inet.se/produkt/6906134/montech-air-903-base-vit

Tips på kylare: https://www.inet.se/produkt/8308822/thermalright-peerless-ass...

Tack för input. Jag har justerat lite i bygget sen senaste inlägget och har redan köpt precis det chassit du nämner fast svart. Ser ut enligt nedan om det blir den PSU som diskuterades ovan. Testar stockkylare först och eftermonterar vid behov. Budget budget budget

https://komponentkoll.se/bild/ixoVf.png

Slutpris med exklusiva priser genom drops, rabattkod med mera samt inklusive frakt på 6800-kortet 11.623:-. En förhoppnings balanserad budgetrigg utan att gå på det billigaste alternativen.

Av Winbrill
Skrivet av norrby89:

Hade kört något likt denna, fortfarande 80+ gold men med 10 års garanti istället för 7 år.

https://www.inet.se/produkt/6905106/deepcool-dq750-m-v2l-750w...

Fick onekligen bra feedback i denna recension i alla fall.

DeepCool DQ750-M-V2L is primarily a high-quality Seasonic platform, which has already become a household name that speaks about the quality of the device. There is nothing to complain about here: the power supply works quietly, and all deviations are within the normal range. For fashionistas and fashionistas who assemble computers in white cases, DeepCool has a variation in a light color scheme. Taking into account the excellent technical characteristics, the test voltage deviation indicators and the 10-year warranty, we can say that the DeepCool DQ750-M-V2L is the best power supply option to date

https://hwp24.com/articles/deepcool_dq750_m_v2l_full_modular_...