Inlägg

Inlägg som Chris_H har skrivit i forumet
Av Chris_H

Klippte spelet igår och en PS5a idag! Hinner nog inte börja spela förräns imorgon dock

Av Chris_H
Skrivet av Hazelberg:

Nu kanske det verkar OT men tolkar tråden som att den skulle kunna handla om alla former av investeringar, inte bara på börsen.

Har läst lite om att man kan få väldigt bra ersättning av Svenska kraftnät om man upplåter hembatterikapacitet till dem, om man läser på Checkwatt som verkar vara företaget bakom konceptet ska man kunna investera i utrustning för 100k och få tillbaka det på knappt 2 år (utifrån historisk ersättning senaste 5 åren). Låter för bra för att vara sant, slår ju börsen med hästlängder? Är någon insatt?

Totalt nonsens, gå inte på det säljtricket.

Av Chris_H
Skrivet av joakim99:

Stor risk att det blir ebberöds bank av dem. Hade undvikit ssab tills det är över faktiskt.

Av Chris_H
Skrivet av HickeHiskelig:

lägger in 20k till på SSAB efter fredagens ras som ska beror på logistiktrubbel

Är inte ssab insyltad i nåt av de där gröna stål projekten?

Av Chris_H

Det vart +22% på året på Avanza, får man inte klaga på. Tack vare kol/olja och guld höll även runt nollan, mycket är tack vare att dollarn är så stark också när man inte äger en enda svensk aktie nästan.

Nästa år tror jag starkt på precious metals och miners, och hoppas att uran tar fart på allvar. Energi lär också vara bra men volatilt.

Av Chris_H
Skrivet av oatp1b1:

Investerar just nu enligt bild nedan, har för närvarande 20% utdelningsaktier och 80% fonder. Borde jag komplettera med något eller kan detta anses brett nog för en lång sparhorisont?
https://i.imgur.com/gDi4U1I.jpghttps://i.imgur.com/qhblxlj.jpg

Du bör nog ha lite mer råvaror och energi, mtp inflationen framöver och den sk gröna omställningen

Europa index hade jag tagit bort då det ser väldigt mörkt ut för EU på medellång sikt.

Av Chris_H
Av Chris_H
Skrivet av Triffid:

Din uppenbara politiska bias verkar smitta hela din uppfattning.

EROEI inte är samma sak som vad det kostar att tillverka. Vindkraft kan bli hur dyr som helst att tillverka utan att EROEI påverkas, det är helt frikopplat. Liksaså kan vindkraft vara jättebilligt utan att ha bra EROEI.

Sorry men det där stämmer inte. Vad tror du EROEI är?

Av Chris_H
Skrivet av pine-orange:

Det beror på hur man väljer att tolka det, var är det du tänker på då?
Moores lag är en potenslag och den har uppstått pga massproduktion och konkurrens. Jag tror Wright's lag är det generella namnet för den här typen av processer, men jag är inte helt säker på det. Det har en motsvarighet för solpaneler i alla fall, den heter Swanson's lag och det är också på grund av massproduktion och konkurrens. Batterivärlden har säkert något likadant. Det är inga naturlagar så någon gång upphör de, precis som Moore's lag och beroende på vem man frågar så har Moores lag upphört.

Det är det här de hoppas åstadkomma för SMR-er också.
Om vi fortsätter med analogin... Vi har fått köpa större nätaggregat med tiden men det påverkar inte Moores lag direkt, CPUerna är fortfarande billigare och bättre. Det håller väl inte helt, men poängen är tillräckligt tydlig hoppas jag.

Ja det är ju GPUerna som istället behöver mer och mer kräm. Det påminner lite om bilmarknaden, när man gjorde motorer mer och mer bränsnesnåla och effektiva så började marknaden kräva större bilar (SUVar) så efterfrågan på soppa sjönk inte ändå.

Av Chris_H
Skrivet av Triffid:

Priset på att extrahera råvarorna från marken och sen frakta runt dessa går också upp pga samma anledningar.

Alltså går priset på råvaror upp, som jag sagt hela tiden då?

Räckvidden för elbilar är redan god nog för 99% av alla use case. Det är snarare snabbare laddning och mer laddningsplatser som behövs för att få folk att konvertera.

Personligen tror jag att energibehovet kommer öka i sån takt att BÅDE råvaru och renewables är en bra investering. Dina försök att skjuta ner sol/vind/<andra renewables> verkar mest grundat i okunskap dock. Om du har rätt i att råvarupriserna kommer gå upp kommer det per automatik göra renewables ännu mer intressanta; alla dina märkliga invändningar mot dessa är bara petitesser och obetydliga detaljer i det stora hela.

Allt bottnar i matematik/fysik och att kol/gas/kärnkraft har överlägsen EROEI är det som kommer betyda något i slutändan. Att det blir dyrare att tillverka vindkraft som redan nu är olönsamt (se på aktiekurserna för Vestas et al.) trots subventioner kommer skjuta alla kalkyler i sank. Du är inte ensam om att inte förstå detta, men det kommer.

Av Chris_H
Skrivet av pine-orange:

Jag är fortfarande väldigt nyfiken på vad Moores lag har att göra med vind- och solkraft @chris_H, det var ju innan precis innan du inte ville diskutera mer så något förtydligande hade ändå varit bra

Ah ja det nämns i podcasten ovan, men många EV och förnybar-energidrömmare har trott att moores lag är tillämplig på batterier och vindkraft o solpaneler men så är ju såklart inte fallet. Att ju mer man producerar desto billigare och bättre blir det osv. De missar helt hur mkt mer energi råvaror mark utbyggnad av elnätet osv som följer med... Myopiska synsätt där nån mellanchef köpt solpaneler till villan för att ladda teslan och tycker att "varför gör inte bara alla som jag??"

Problemet är också att solpanelerna troligen gjordes av uighuriska slavar i Kina med hjälp av kolkraft...

Av Chris_H
Skrivet av Dinkefing:

Du verkar inte ha en aning om vad du pratar om. Historien har aldrig visat att råvaror är de bästa investeringarna i längden. Sluta använda svengelska floskler för det får dig att verka totalt oseriös.

Hej, du förstår uppenbarligen inte vad cykliskt betyder, här får du ett boktips:

https://www.bokus.com/bok/9781328479259/mastering-the-market-...

Råvaror är en bra investering, när de är en bra investering Allt går i cykler, råvaror framförallt. Just nu är det (mest troligen) en bra ide att äga råvaror.

Du framstår som lite oseriös som inte läser ordentligt innan du häver ur dig otrevligheter. Lycka till med dina investeringar

Av Chris_H
Skrivet av pine-orange:

Priset för att bygga allting ökar när energi- och råvarupriser går upp.
Vad har Moores lag med det här att göra?
Det är bra poänger men de påverkar inte riktigt ekonomin. Livslängden är 15-20 år, det kunde vara bättre.
De kräver mer underhåll ute på havet men om du bygger stora parker kan du ändå hålla nere kostnaderna.
Det står inte stilla, densiteten har ökat med typ 3 gånger sen 2010.

Det är problematiskt att de kan brinna sådär, men framsteg görs där med.
Testa att beräkna EROI för koldioxidinfångning

Sorry men "framsteg görs" är snömos.

Kolla upp vad EROEI är du verkar ha missförstått det.

Lycka till med investeringarna, känner att diskussionen inte kommer längre här just nu, för den som vill grotta ner sig mer finns länkar ovan som sagt att börja med.

Av Chris_H
Skrivet av pine-orange:

Jag vet inte riktigt, PHEVs är det sämsta av båda världar. Du har komplexiteten från en vanlig bil samtidigt som du behöver utrymme för ett batteri. Det finns situationer där du vill ha både och, men när de fortsätter förbättra räckvidden hos elbilar kommer det bli en försvinnande liten andel situationer
Om priset på råvaror fortsätter uppåt så kommer det leda till många fler gruvor förstås!
EROI är ingen avgörande faktor, det är kostnaderna som avgör (något som den där videon inte tar upp). Det är därför det byggs framförallt vind, sol och kol om vi tittar på hela världen och vind, sol och gas i västvärlden.

Helt fel, priset på att bygga vind och sol kommer bara öka framöver, iom att priserna på energi och råvaror nu går upp. Kurvan där har vänt, det är tyvärr missförståelsen kring moores lag och annat som lurat folk att tro att vind och sol är ett alternativ. Sen talas det inte om hur mycket mark som går åt, förfulandet av landsbygden, ingen vill bo i närheten, förstörelsen av djurliv...
Livslängden på dem är låg, de är känsliga för väder och vind och slitage, därför havsbaserad vindkraft är så dumt att satsa på bl a.
Mer om det:

https://open.spotify.com/episode/5CiMDCeU2BDzFgdQWeQhgx?si=7f...

Räckvidden för elbilar ökar inte om inte batteritekniken tar ett rejält skutt framåt, nåt som stått stilla länge nu, det är svårt att komprimera batterier uppenbarligen. Sen ska vi inte tala om vad som händer när elbilar brinner upp... vilket sker oroväckande ofta redan nu.

Det bästa vore väl att utveckla carbon capture tekniken. Knäcker nån den gåtan så är hela elbilsmarknaden plötsligt borta.

Här är länk till ett mycket intressant twitter space från igår där makro kring olja diskuteras med en riktig expert, dr Anas Alhajji.

https://open.spotify.com/episode/6ryN43vXjCkvM6lFuPJvMS?si=76...

Av Chris_H
Skrivet av HickeHiskelig:

det där är väl ändå lite utav en lögn? konsumtionen har ökat med 50% 1980-2016. det är ju ingen extraordinär utveckling på något vis och jag har svårt att se att den fortsätter öka nämnvärt... alltså en tillväxt på 1.5% per år https://www.worldometers.info/oil/

faktum är att befolkningen ökat mer än förbrukningen av olja https://www.worldometers.info/world-population/world-populati...

och det ser inte ut som tillväxttakten kommer öka kommande åren https://www.statista.com/statistics/271823/daily-global-crude... när sedan hela världens bilproduktion ställer om sig till elbilar och vi bygger ut nät av sol vind och vattenkraft så kommer det göra viss skillnad över tid även det.

Elbilar är en pipe dream, råvarorna för att gå över helt till el finns inte att tillgå om inte extrem utbyggnad av gruvor börjar nu idag. Det mest logiska är PHEVs där du åker korta sträckor på el och har bensin som backup men det vill inte miljörörelsen eller politiker förstå just nu.
Vind och sol är en dead end, för låg EROEI. Kolla filmerna jag länkat ovan om the truth of renewables.

När fler och fler lyfts ur fattigdom, mest notervärt i Indien nu, så kommer energibehovet yttra sig som en S-kurva. När de når en viss BNP/Capita så ökar behovet exponentiellt för att sen plana ut. De är i början av S-kurvan och det är därför de bygger massa kolkraft nu och sagt att vi kan inte offra vår tillväxt för gröna drömmar som hittats på av clueless virtue signaling politiker i väst.

Av Chris_H
Skrivet av HickeHiskelig:

Med typ 1% om året, det är ingenting man kan lyfta som något argument då bnp snittar 2%. Finns andra branscher med högre tillväxt än olja om man säger så

Oljebehovet är inelastiskt. DVS olja måste köpas av de som är beroende av det oavsett pris. Ingen behöver spela på nätcasino eller åka voi eller tesla eller nåt annat, det går att ersätta med annat. Det enda som kan stoppa oljepriset är mindre efterfrågan pga antingen recession eller demand destruction. Vi är (enligt mig och andra som tror på det vi läser i frågan) långt ifrån det än, vilket lämnar utrymme för ett betydligt högre oljepris.

Olja är världens mest handlade och likvida råvara, och strategiskt viktiga. Oerhört intressant är det att följa imo, bättre än vilken dokusåpa som helst...

Av Chris_H
Skrivet av MrMacho:

Jag frågade lite tidigare i tråden, men om man nu vill tjäna pengar på råvaror. Har du några bra tips på bra fonder / ETF?

Jo jag nämnde ett gäng en bit bak i tråden!

Ja rig count kan säkert stiga men många bolag har borrat sina bästa brunnar och får gå på B och C brunnar så att säga. Alla rigs leverar inte lika mkt olja.

Nu kom inflationssiffran in i USA på 8.6% och gold o silverminers stiger lite, trevligt!

Av Chris_H
Skrivet av pine-orange:

Varför är Goldman Sachs Commodity index delat på Dow Jones Industrial Average ett bra mått på att råvaror är över- eller undervärderade? Vilka likheter finns det mellan den här gången och tidigare gånger där priset på råvaror gick upp? Jag vet inte, men du har redan gjort research så du kanske vet.

Skillnaderna är nästan mer intressanta än likheterna.
Olja och gas är underägt pga ESG-mandat och trendföljande passiva fondflöden som ju med rätta bara köpt tillväxt de senaste decenniet i princip.
Underinvesteringar i olja och gasfält pga korkade politiska beslut har lett till den energikris vi ser nu, vi kan inte leva utan olja men ingen exploatering har gjorts efter nya fyndigheter. Oljan har ännu inte ens nått ATH från 2008 runt 145 dollar, inflationsjusterat över 200$ och nu är situationen långt värre. OPEC+ länderna har nått maxkapacitet och shaleboomen i USA är över, fälten har peakat eller är på väg att peaka. Det gäller ju natural gas också.
Så eftersom vi inte kan leva utan olja (fast vissa tror det) och efterfrågan faktiskt ökar, så ser det bra ut för oljebolag och oljeservicebolag. De påverkas av visserligen av inflationen och brist på arbetskraft pga många lämnat branschen, så de måste höja sina priser vilket bara gör saker ännu dyrare för konsument.

Pensionsfonder och institutioner kräver avkastning och blir förr eller senare tvungna att gå in i de områden där de kan tjäna pengar, när Nasdaq och tillväxtbolagen fallerar. Det kommer skapa kurshöjningar i bland annat råvarubolagen och då brukar småspararna komma in, "dumb money", och så peakar allt och cykeln vänder igen.

Visst kan det komma käppar i hjulet, t ex rejäla räntehöjningar men det leder då till fastighetskrasch, börskrasch, råvarukrasch och recession eller depresssion. I det fallet går allting ned och du vill ha det minst sämsta, cash, råvaror och ädelmetaller (IMO).

Heads you win, tails you win more...

Eller så börjar centralbankerna återigen att trycka oändligt med pengar och sänka räntor för att rädda sitt skinn (politiker som vill bli omvalda kommer kräva det kanske..), och då har du rejäl inflation igen vilket också leder till högre priser för råvaror...

Vi får väl se helt enkelt, olika åsikter är det som utgör en marknad

Av Chris_H
Skrivet av pine-orange:

Vad baserar du det på? Råvaror har varit på väg upp sen mitten av 2020.

En massa research, men det går att summera i en chart:

https://www.flowbank.com/hs-fs/hubfs/commodities%20cycle.png?wid...

Den slutar 2020 men finns nyare, knappt hänt någonting. Börs vs commodities är fortfarande i extremläge. Råvaror är som sagt cykliska och cykeln är normalt runt 10 år så, om du räknar från 2020 så har du till 2030 på dig att tjäna pengar.

Finns massa bra info på twitter och youtube, sök på commodity investing och andra nyckelord så hittar du.
Har länkat denna förut men alla bör se dessa för att förstå att vind och solkraft är totalt nonsens att sträva efter. Kärnkraft är det bästa vi kan satsa på i de rika delarna av världen medans fattigare länder bör gå från kol till naturgas i första skedet. Världen är beroende av billig energi för att växa.

https://www.youtube.com/channel/UCj3KIVlZAzq7GMDpErG0BnQ/videos

Av Chris_H
Skrivet av Hymer:

Riktigt tråkigt att spara just nu. Tur att det är många år kvar.

Vissa saker går ju som tåget just nu. Jag e upp 16% på året på uran/kol/naturgas/olja. Ädelmetallerna har laggat lite men de kommer snart igång som det ser ut. Inte för sent att hoppa på råvarutåget, cykeln har bara börjat. Volatilt som tusan så "know what you own".