Inlägg

Inlägg som Ford Prefect har skrivit i forumet
Av Ford Prefect

Fantastiskt spel! Vet inte hur många gånger jag kört BG1 och BG2. Blev mycket solo på slutet, så jag uppskattar verkligen att åter igen få uppleva interaktionen mellan karaktärerna för första gången. Kan se mig plöja ned alldeles för många timmar i detta spel

Skrivet av Nidala:

Jag kör på Linux och spelar via steam, fungerar i stort felfritt via DX11. Har provat Vulkan med men det fungerade inte alls lika bra för mig än, men kommer säkert patchar som fixar till. Kör via proton experimental.

Ska tydligen vara mer problem om man köpt via GOG och använder Heroic Launcher, ska vara ospelbart för många.

Kör också via Steam (native inte Flathub). DX11 fungerar bra för mig, men jag har haft ett par krascher upp till lvl 4. Vulkan har varit utan krasch och fungerar finfint (har bara testat ett par timmar dock), måste dock köra proton experimental som du skriver.

Av Ford Prefect
Skrivet av HappySatan:

Vilken dist är bäst för en (i sammanhanget) glad amatör som vill prova på att spela på Linux? Helst en version med så lite friktion* och så stor användarbas som möjligt. Arch? Ubuntu? Mint? Steam OS (går det att tanka ner, eller är det bara på Steam Deck?)

*Menar att det gärna får finnas proprietära grejer förinstallerade osv. Samt lätt att installera drivrutiner och mjukvara. Och förstås enkelt att komma igång med Proton på (eller det kanske kommer automatiskt med Steam?)

TL;DR - Välj Linux Mint 21.x Cinnamon Edition, det är en no-brainer om du vill ha en problemfri upplevelse fram till 2027.

Jag kan bara ge min egen anekdotiska erfarenhet, som givetvis inte är värt särskilt mycket. Jag har kört Linux sedan 2005 på jobbet och dual-bootade Windows fram till 2018 hemma. Sedan gick jag över till 100% Linux desktop fram till 2023 då jag köpte en Mac som nu står bredvid Linuxburken. Macen var mest för att jag är intresserad av deras hårdvara, operativsystemet känns sjukt segt i jämförelse även om det är vackert.

Så mitt förslag:

Arch-baserade distros behöver du inte bry dig om. Installera Arch i en virtuell maskin om du vill leka och spendera tid med att uppdatera paket och lösa problem som uppstår när du gör det. Största argumentet för Arch är att ha nya versioner av paket. Men med Flatpak så försvinner det behovet helt (för mig, andra har andra åsikter). Stabilitet är så mycket viktigare.

Fedora kan vara trevligt, men det har för kort cykel. Rimligtvis så vill du installera en distro och sedan slippa installera om den innan du byter dator. Tyvärr blir det inte så med Fedora. AlmaLinux kan vara ett alternativ om du vill köra RPM-baserat och om du ändå tänker köra Flatpak för det du vill ha senaste versionen av. Vi kör AlmaLinux på jobbet, både på workstation och servrar. Hur stabilt som helst.

Debian 12 är riktigt bra, men jag har inte testat det länge nog, en knapp månad, för att kunna ge en rekommendation. Det är också marginellt jobbigare med Nvidia (måste använda terminalen, även om du kan köra copy-paste med kommandona).

Debian-baserade:

Ubuntu 22.04 är en bra distro även om den får mycket skit från nättroll. Det är superenkelt att installera allt från drivrutiner till uppdateringar. Tyvärr så har företaget bakom distron gjort lite konstiga val (snaps t.ex.), vilket minskar nyttan. Förr var Ubuntu en förbättring av användarupplevelsen över Debian. Med Debian 12 så är skillnaden minimal gällande de delarna och ovanpå detta finns de konstiga valen. Ser inte någon anledning att köra Ubuntu på desktop 2023.

Linux Mint 21 Cinnamon Edition. Linux Mint har som mål att vara den distro som är enklast för personer som migrerar från Windows. I grund och botten betyder det att grafiska upplevelsen är liknande och 100% av interaktionen med miljön kan ske via grafiska applikationer (ingen terminal behövs). Sedan Linux Mint 18 så har upplevelsen varit problemfri, och då körde jag med Nvidia (GTX 1080) fram till Mint 21. Klart den bästa rekommendationen till någon som gillar Windows-upplägg på skrivbordsmiljön.

Av Ford Prefect

Gör samma med Microsoft nu, eller vänta, det kanske räknas att få frågan varje gång en uppdatering körs. Undrar om Meta kommer köra samma taktik med att fråga varje gång man loggar in om man inte har sagt "ja"?

Kör iofs varken något från Meta eller Microsoft.

Av Ford Prefect
Skrivet av Swedishchef_90:

Finns flera som tar för mycket och förstör cpun genom att de glider av.
Annars skulle inte AM 5 ha separatskydd för det eller flertalet trådar om det här på swec.
Detta ger nybörjare en enklare väg att lyckas

https://www.youtube.com/watch?v=EUWVVTY63hc

Av Ford Prefect

Utan tvekan barnens studsmatta. Inget annat är i närheten.

Av Ford Prefect
Skrivet av Ortovox:

De har redan nästan det du skriver även om det är kopplat till generation 12 / 13 osv så har det alltid matchat årtalen så långt bak jag minns.
i3 12100F (12 = 2022 års modell)
i3 13100F (13 = 2023 års modell)
Skulle så klart varit ännu lättare att förstå om de hetat i3 22100F och i3 23100F om Intel fortsätter med nya processorer varje år

Bra poäng, det visste jag inte jag har i alla år Intel-Arc sökt på modell för att kolla årtal, haha - vilket iofs talar för att det går att förenkla ytterligare för folk som jag

I övrigt kvarstår jag nog vid mitt tidigare önskemål - K.I.S.S. principen gäller

Av Ford Prefect

Intels namnscheman bygger väl på att kräma ut så mycket ur tillverkningsprocessen som möjligt? Men om vi får önska logiska scheman så skulle jag vilja ha följande:

i3, i5, i7, i9 låter bra. Det jag gärna sett är att Intel följer Apple och låter alla versioner i samma generation ha samma enkeltrådade prestanda, d.v.s. i3 har samma turbo boost som i9. Högre siffra ger högre flertrådad prestanda samt grafikprestanda. Sedan kan de låsa upp överklockning på alla så slipper det segmenteras, de minimala vinsterna med överklockning har ju snarare gjort att "k" även skiljer sig i klockfrekvens ur kartong.

För att slippa hålla reda på vilken sjö som är den senaste så kan man ju göra något så simpelt som att lägga till ett årtal.

Intel i3-22 är bättre än Intel i3-20, o.s.v.

Så för att summera - högre flertrådad prestanda, välj högre nummer på i - högre enkeltrådad prestanda, välj högre årtal. Skitenkelt.

Av Ford Prefect
Skrivet av krEJZi:

Hur kan de komma fram till 50% risk utan att ens ha ett scenario i hur det skulle gå till? xD

Jag tolkar detta som "det finns en stor risk" snarare än att det skulle vara ett kvantitativt värde. Det är mycket möjligt att han först sade just "stor risk" och sedan fick motfrågan "hur stor då?" av reportern. Det känns högst osannolikt att han eller någon annan har en bra modell som kan förutspå just detta, men det tycker jag är helt underförstått i sammanhanget.

Skrivet av boogey:

Vad trött jag börjar bli på Tegmark, han har helt tappat det. Det är ena otroliga hopp man måste göra för att gå från nutid till "50% risk att vi utrotas av en mer intelligent livsform". Det finns inget med AI i sin nuvarande form som luktar generell intelligens, det kommer helt enkelt inte ske inom överskådlig framtid.

https://www.microsoft.com/en-us/research/publication/sparks-o...

Av Ford Prefect

Många i tråden skriver om hur de vill byta från X till Y i upplösning. Är inte upplösning ett meningslöst mått utan koppling till en skärmstorlek samt betraktningsavstånd? Eller är detta en marknadsundersökning för att ge underlag till leverantörer av skärmar och grafikkort?

Av Ford Prefect
Skrivet av Ryzer:

Förövrigt motsatte jag mig att ''streaming är en otroligt liten del av marknaden''

Fast det är nog en otroligt liten del av marknaden. Twitch är väl största siten för streaming. Jämför den datan med hur det ser ut för några populära spel.

Fortnite har runt 250 miljoner användare per månad. Vilket är närmare 10 miljoner användare per dag. Så Twitch är ca 1% av ett av de populära spelen...

Av Ford Prefect

Tack alla för visat intresse! Bilen har nu bytt ägare och gått till en entusiast!

Av Ford Prefect

Annonsen är avslutad

Av Ford Prefect

Saab 9-5 bytes mot grafikkort

Har du tröttnat på att spela dina favoritspel på låg grafikinställning? Då har jag lösningen för dig! Jag erbjuder en Saab 9-5 med endast 22800 mil på mätaren, och jag är öppna för att byta den mot ett grafikkort.

Tänk dig att sätta dig bakom ratten på denna sportiga och eleganta bil, med dess kraftfulla motor (stora turbon) som enkelt tar dig från A till B. Bakom ratten ser du världen med maximal upplösning utan lagg.

Den här Saaben är välutrustad med allt du behöver för en bekväm och säker körupplevelse. Den har en mugghållare så att du kan avnjuta Jolt Cola medans du levlar upp din körförmåga och de bekväma sitsarna är överlägsna alla billig kopior på stolar för gamers.

Så varför nöja dig med ett medelmåttigt grafikkort när du kan ha en fantastisk bil istället? Kontakta mig idag för att diskutera en möjlig bytesaffär!

Jag tänker mig ett GTX 1070 eller bättre.

Avställd, körförbud (spindelled och lampa behöver fixas, se besiktningsprotokoll), spricka i framrutan som går igenom besiktningen. Sommar och vinterdäck på LM fälg. Avtagbar dragkrok. Halvfull tank ingår. Går fint i övrigt.

UPT468

1070, 1080 1080ti, 2070, 2080, 2080ti

Läs hela annonsen här

Av Ford Prefect
Skrivet av Belgaar:

Det är självklart dom ska ha tillgång till att läsa krypterade chattar för att minska brottsligheten. Vi som inte har något grovt att dölja behöver inte bry oss, det som granskas ligger ändå under så hög sekretess så även om dom ser din chat så kommer den inte ut i tidningar eller till dina bekanta. Finns ingen fara med detta, bara fördelar i kampen mot kriminalitet.

Folk i ett nötskal.

- Folk: Detta är förjävligt, vi har skjutningar, rån, droger och våldtäckter varje dag. Det första du ser när du slår upp expressen varje dag är en ny skjutning.

- Regeringen föreslår något konkret för att motverka kriminalitet.

- Folk när regeringen vill motverka kriminalitet: Landet och regeringen är korrupt, min integritet och mitt ego är butthurt, dom vill bara kontrollera oss, utförsäljning av data till WEF som ge mig digitalt id och social score, massövervakning, konspirationsteorier. blablabla.

- Folk nästa dag igen: Detta är förjävligt, vi har skjutningar, rån, droger och våldtäckter varje dag. Det första du ser när du slår upp expressen varje dag är en ny skjutning, gör något!

- Regeringen: Här är ett annat förslag och verktyg till polisen.

- Folket: NEJ! Måste göra uppror annars kommer Klaus Schwaab och gör mig till en evig slav.

- Regeringen: Men vi måste ha verktyg att lösa mord.

- Clown Folket: CBDC, Konspiration, Korruption, big tech jobbar med blackrock som får data att hjärntvätta mig.

- Regeringen: vi har högst kriminalitet i europa, vi måste göra nått.

-Folket, clower som vanligt: UHMMM, WEF GREAT RESET, JAG ÄR EN CLOWN

Det är väl bara clowner som tror att chat control är en lösning.

Av Ford Prefect
Av Ford Prefect

Haha, Swec trollar sina medlemmar med ett ämne som alltid urartar i politisk "svart/vitt" diskussion, som också bryter mot de egna reglerna.

Av Ford Prefect
Skrivet av Mullvaden83:

Kan man inte bara lägga till det man behöver på t ex Linux mint eller fedora eller nåt.

Ja.

Av Ford Prefect

Mac mini M2 med 16 GB ram och 1TB SSD, samt ett abonnemang på Geforce Now för 99 kr/mån, förutsatt att du kan dra en nätkabel till datorn.

Med detta alternativ så kommer du ha en absolut tyst maskin som inte tar någon plats. Du kan även fläska på med deras dyraste abonnemang om du vill spela i 4k, och fortfarande ha ordentligt med pengar över jämfört med andra förslag

Av Ford Prefect

Har ett antal burkar på jobbet där jag testade att köra dnf-automatic när jag installerade AlmaLinux. Dessa uppdaterar sig själva en gång per dygn utan att jag behöver lägga någon som helst tid på det. Jag startar om dem varannan månad för att plocka in uppdateringar av kärnan. Det är så klart ovettigt att köra automatiska uppdateringar på datorer som används i produktion, men jag är lat och samtidigt intresserad av hur bra det skulle fungera. 1.5 år utan problem, håller tummarna att det fortsätter så

Av Ford Prefect

Annonsen är avslutad