Inlägg

Inlägg som Oscode har skrivit i forumet
Av Oscode

Minne, chassi och ev något mer till en tornserver. Har ett x99 moderkort liggandes och beställde en 16c/32T xeon cpu från ebay.

Eventuellt ett nintendo switch. Dottern har precis fått börja spela lite minecraft på en server jag satte upp men det går ganska trögt för henne Lillgrabben som är 2 vill också vara med så fick rekommendationen att switch skulle ha gott om barnvänliga spel. Detta för att de annars väldigt gärna sitter å stirrar på dumburken utan att interagera.

Av Oscode
Skrivet av raWpackeT:

Kör du LVM? Isf LVM on luks eller luks on lvm? Eller full disk encryption? Vilka filsystem körd du?

Jadu, nu har jag ju inte den framför mig då jag är iväg på jobbresa. Jag får återkomma med definitivt svar på det luks partition när jag kolla diskmanagern iaf så troligtvis lvm on luks då jag hade två lika stora huvud partitioner sedan boot och swap utanför. Ext4 filsystem.

Av Oscode
Skrivet av Kamouflage:

Du har ingen lösning på det där annars? Det var rätt länge sedan jag körde RDP från Linux men i alla fall då fungerade det finfint (Windows 10-era i alla fall) så det känns som något man kan fila på kanske. Antar att ni inte har världens hårdaste styrda IT eftersom du tydligen själv får välja OS och göra dina egna migreringar

Alltså jag har fungerande vpn klient och rdp. Forcepoint vpn och remmina, men inte helt pålitligt tyckte jag och diverse snabbkommandon som inte fungerar. Jag kommer ha ganska höga krav på tillgänglighet vid jouren. Så vill säkra upp det helt enkelt. Hårt å hårt, vpn konfiguration som låser ute mig från privata nätverket och flera brandväggar som begränsar och scannar rdp anslutningen till jobbdatorn. Kan inte ta hem jobbdatorn då flera mjukvaror är så pass krävaande i nätverket att den måste vara på plats. Det är ju min privata dator och inte jobbdator jag vill ha dual på, därför kan jag migrera fritt

Funderade på att lägga min linux i wsl men det känns som ett steg i fel riktning.

Av Oscode
Skrivet av Xcorp:

Varför inte köra en VM med Windows istället för dualboot?
Är ju inte ett svar på din fråga, men väl ditt problem

Annars borde du kunna klona över alla partitioner med dd, och sen t.ex köra en live-ISO, låsa upp diskarna och köra en update-grub så allt pekar rätt igen.

Testat det men tyckte det fungerade dåligt.

Klona var jag inne på, men kunde inte hitta nåt bra sätt för att lägga över det bredvid windows. Men det verkar vara bästa alternativet

Av Oscode

Flytta ubuntu med LUKS till ny disk med dual boot

Efter några dagars googlande utan att hitta några bra lösningar tänkte jag att någon här på forumet kanske kan peta mig i rätt riktning. Jag har några års erfarenhet av linux men inte provat mig på att migrera en installation förut.

Då jag ska börja ha jour på jobbet och krav på uppkoppling om jag blir uppringd har jag beslutat att jag behöver windows då VPN uppkoppling och rdp till arbetsdatorn fungerar i bästa fall halvbra med linux (tråkigt nog). Men då jag inte vill överge min ubuntu och allt jag har där landar jag i att använda mig av dualboot och ha windows tillgängligt för jobbändamålen.

Jag har i dagsläget en laptop(dell xps) med ubuntu på uppsatt med LUKS kryptering (Disk 1).

För att inte riskera något och lite ont om utrymme på disken köpte jag ny disk till laptopen och körde dell recovery på nya disken (Disk2) för att inte behöva pröjsa ny windows licens då microsoft redan har för mycket pengar. Så nu har jag windows klart. Minskat ner disk utrymmet och frigjort 400 gb.

Så till utmaningen, jag vill alltså migrera över min linux installation från Disk1 till det tillgängliga utrymmet på Disk2.
Några förslag på hur jag gör detta på enklaste vis?

Tack på förhand för all förslag.

Av Oscode
Skrivet av tomas1976:

Jag har smart tvättmaskin och torktumlare från Bosch.
Det kom på köpet och var inget jag efterfrågade.
I teorin är det nog användbart att få en notis om att tvätten är klar eller att tvättmedlet är på väg att ta slut men nyttan för mig är högst marginell.
Tyvärr är också maskinerna en ren plåga att koppla upp. Det är fruktansvärt buggigt och osmidigt. Sedan tappar de också uppkopplingen efter en kort tid och man får börja om (ifall man anser det värt).
Jag har inte orkat.
Till på köpet finns det funktioner i tvättmaskinen som måste skötas via app, dosering och ljudstyrka. Tack och lov behöver man sällan ändra på detta.
Erfarenheten av dessa två vitvaror har inte gett mersmak på smarta prylar.
Jag hoppas att varor från andra tillverkare är smidigare.

Jag kan bara hålla med. Har också en bosch tvättmaskin. Grymt dålig. Bara problem att koppla upp den och hålla uppkopplingen. Det som var mest korkat är att maskinen måste stå igång på ett specifikt program och sedan får välja program i appen, som inte är samma som om man startar manuellt. Så fort den varit avstängd så hittar appen inte den och man för göra om installstionen. Riktigt värdelös och inte ett dugg smart.

Av Oscode
Skrivet av kelthar:

För att det är så najs, men för mig slutar det inte där. Reglera värmepanna (viessmann), termostaterna på elementen (tado), pluggar och inbyggda puckar till belysning temp och fuktsensorer på vindarna och i krypgrunden, styra barnens wifi, trigga ljud i högtalarna och skicka notifikation när mina kameror detekterar att det är en person som kommer på uppfarten (med frigate).

Många saker kan man lösa med separata system och appar och använda sig av deras menyer och hantering. Men nu är allt på ett ställe, med de knappar och information som jag anser att jag behöver.

Hur är upplevelsen med tado? Jag har varit sugen på dem men de kostar ju en slant. Behöver man bryggan om man kopplar mot HA?

Skrivet av Nima2001:

letar även jag, efter såna som kan köras helt lokalt.
testat shelly's ?

Jag kör shelly h&t och de funkar prima. Har även shelly puckar i hrla huset och grymt imponerad av hur bra de funkar med tanke på priset. Samt shelly flood, gassensor. Köpte mig nuss en shelly pro till elcentralen och lite andra enheter. Tänkte se om jag kan byta ut termostatstyrningen till pannan med shelly uni kombinerat med h&t. Även en ikea gateway till några trådfri lampor och bänkbelysningen i köket och rullgardiner. Fungerar bra. Lite meck att få igång det och får ladda om integrationen ibland i HA. Men det är främst när dottern varit å tryckt på stenåldersswitcharna till fönsterlamporna.

Av Oscode
Skrivet av Tip Top:

Som gammal rör krökare , hade det inte varigt bättre att styra shunt ventilen på pannan, ex

ställ termostaten på 20 grader, shunten skall stå på 40 grader ut vid noll grader ute, för varje plus det blir ute sen minskar man med en grader på sjunten och vise/verse för kallare ute, så en mmotorstyrd shunt från ex siemens som sköter det är en , har sparat många kronor på den jag satte in för 10 år sedan , med detta system kommer inte elementen att bli så varma och kalla på värme , den försvinner i rören istället för shunten skickar fortfarande ut så varm som den är ställd på, men lite sparar man kanske men inte så det bär upp installation kostnaden om man har många radiatorer då tar det nog tid

Någon har satt in detta på panna med pelletsbrännare i huset jag och min sambo köpte i vintras. Enda problemet som jag ser det är att man satt termostaten i ett rum utan element i källaren. Riktigt korkat. Va inne på att skaffa mig den här typen av styrning på elementen. Men efter att ha tänkt på det ett tag så landar jag nog på att försöka sätta dit en microcontroller (NodeMCU) istället som tar termostatvärden från temperaturmätare ute och i flera rum kopplat till Home Assistant. Det finns nåt tillägg i HAss (Pelimon) för styrning av pelletspannor. Som någon eller flera nämnt så blir det nog inte så bra att ha styrning i båda ändar av systemet. Dock skulle jag vilja ha lite svalare i sovrummen än övriga husen. Någon som har bra tips på det? Eller är det bara att strypa elementen i de rummen något? Alternativt lägga ett schema på temperaturstyrning efter sovtimmarna...

Av Oscode

Psycho-pass

Av Oscode

Jag landade på shelly puckar i huset. Fördelatna är pris, open source och att de går att köra endast lokalt med homeassistant. Satsade på fetare router för att kunna ha många enheter samt separera på egen kanal och eget subnätverk med portmapping för HomeAssistant. HA har som någon skrev en bra bit kvat innan det känns riktigt bra. För mig är det mest ux på interface som känns lite underutvecklat för öveigt fungerar det ganska bra. Men jag är ganska nöjd än så länge. Även efter jag köpt lite läckagesensorer å annat gott har det kostat mindre än vad bara t.ex en Homey gör. Bortsett routern då såklart. Vill man ha z-wave kan man ju kombinera en telldus i systemet eller ikea trådfri å annat då det finns ganska gott om stöd i HA. Jag inväntar just nu shellys brandvarnare då jag inte hittat något som går använder wifi och går att integrera med HA. Tittar även på tado termostat eller liknande som ska styra pannan och elementen så småning om

Av Oscode

Intressant artikel. Har tittat på dessa tidigare, framförallt då deras extension hade kunnat styra framledningsvärmen från pannan där hemma. Det jag saknar i artikeln precis som i de flesta gällande IoT är hur det ser ut säkerhetsmässigt och integritet. Jag valde att inte köpa och leta vidare information efter påståenden att dessa fungerar dåligt eller inte alls utan geofencing aktiverat varpå tadoo konstant sparar data om var man befinner sig i huset etc. Personligen försöker jag begränsa datainsamling och letar efter alternativ som fungerar utan krav på datalagring och mjukvara i molnet. Nu vet jag inte definitivt att tadoo tillämpar detta därav hade det varit ett intressant kapitel i artiklar gällande IoT.

Av Oscode
Skrivet av Aphex:

Jag hade velat köra 2.4 och 5 med samma ssid, för att få räckvidd när det behövs och bandbredd när det går.
Problemet med det är att om jag har en enhet som rör på sig, säg en mobil, så hoppar den till 2.4 så fort jag går någonstans där den tappar 5-täckning, men den går inte tillbaks till 5 igen när den kommer inom räckhåll, eftersom signalen på 2.4 är bättre. I praktiken sitter den därför på 2.4 med skithastighet större delen av tiden.

Eller finns det någon lösning på det som jag missat?

Asus aiMesh routrar?

Av Oscode
Skrivet av BuisnessMAN:

Tack för de utvecklade svaren, bra synpunkter! Har dock en fråga gällande elen och skatteverket, vissa har pratat om att elföretagen höjer förbrukningskostanden när förbrukningen ökar, vilket låter helt galet. Samt vad gäller Skatteverket, betalar man vinstskatt när man säljer sina crypto och gör de till svensk valuta eller skattar man för de man har minat?

Gällande elen beror det på vilket elavtal du har. Om du valt avtal med fast pris så kan de inte höja priset. Om du däremot har rörligt pris så kan det ju va så att de höjer priset. Med tanke på den nuvarande bristen på el är det ju inte helt otänkbart att de höjer det rörliga priset. Sverige köper för närvarande kol-kraft från tyskland och t.o.m. har oljekraftverk igång i blekingeregionen. Detta är en effekt av nedstängning av kärnkraftverk där sverige inte lyckats ersätta den genereringen vintertid.

Som någon skrev så skattar man såklart. Som privatperson är det inkomst av tjänst. Men reglerna kan tolkas lite olika. Personligen har jag valt att lyfta in all min utrustning i mitt företag. Det finns för och nackdelar med detta. Den stora nackdelen är ju att det blir mer skatt när man vill plocka ut pengar. Däremot är det ingen moms på det man minar och kapitalskatt betalas på efterföljande värdeförändring. Dock får man inte heller lyfta momsen på utrustningen. Jag ska inte säga att detta är 100% då min redovisningsekonom just nu hålelr på att gå igenom reglerna för näringsverksamhet och även kommer kontakta skatteverket för att få klarhet i det. Kan ju dock tillägga att miningen är en liten bisyssla i företaget och inte den huvudsakliga inkomsten.

Om du tänker mina privat och skatta för det rekomenderar jag dig att bokföra kontinuerligt. t.ex. en gång i månaden hur mycket du minat in och vilket värde det har i kr i slutet på varje månad. På så vis får du använda dig av genomsnittsmetoden och kan skatta för det genomsnittliga värdet av mynten vid avyttring genom att varje månad uppdatera genomsnittliga värdet.. Då slipper du gå tillbaka och matcha en försäljning mot specifikt minade mynt. Värt att tänka på är dock att beroende på hur man tolkar skattereglerna så är det skattepliktigt först när du säljer av mynten.

Av Oscode

58 öre? Som npgon skrev bör du dubbelkolla detta. Normalpriser med överföring etc ligger runt 1kr totalt. Lite beroende på levenrantör. Sen kanske du har lokal hos nphon med syörre företag med företagsel? Då kan det va rimligt med det priset.

Räkna en extra gång på din förtjänst av miningen. Eth kommet nog inte ligga på detta priset konstant i ett år. För min del som började mina sent 2017 så har det tagit fram tills nu att gå med vinst till följd av att man måste hålla mynten och invänta bra kurser för att sälja. Du ska ha råd med elen under några år i värsta fall. I bästa fall håller kutserna dig några månader och du kan hämta ut en del direkt.

Jag säger inte att det är en dålig ide. Men räkna inte på överoptimistiska glädjekalkyler.

Bästa tipset om du ändå gör investeringen är http://minerstat.com

Det kommer spara dig myckrt tid. Du kan även titta pp deras miningkalkylator då den är mer verklighetstrogen än whattomine om du ska beräkna direkt på hårdvara. Whattomine räknar med att alla kort kan överklockas till max och har ofta 10-20% högre vinstberäkning än vad man faktiskt får.

Andra tipset är att inte överklicka korten för hårt för att jaga några enstaka MH/s. Det är en bättre investering desto längre korten håller.

Lycka till om du nu lyckas få tag i hårdvara..

Av Oscode

Haft lite blandade erfarenheter av d-link. Senast vart det inga problem. Hade jag köpt en router idag hade d-link troligen inte varit första valet. Snarare 2a elelr 3e valet. Över 2 lax e lite saftigt för att chansa. Hade dock gärna haft en till hemma kontoret för att testa hur BLE i småenheter klarar räckvidd etc.

Av Oscode

Hej, hoppar in på din tråd lite. Jag går i samma tankar kring en bärbar utvecklingsdator. Tar examen om ett par veckor och tittar efter en vettig laptop att jobba med. Jag började med en windows laptop under min utbildning då jag använt windows i princip hela livet. Hade visserligen en macbook pro några år runt 2015 och var grymt nöjd med den. Senaste året har jag dock helt och hållet kört på linux. Bytte då min dator blev stulen och jag väldigt snabbt var tvungen att ha en ny och billig laptop. Kommer aldrig någonsin gå tillbaka till windows.

så. Det är några saker du bör tänka på gällande din utbildning. De allra flesta miljöer har bra stöd i linux. De jag stött på som gjort att jag varit tvungen att använda windows är t.ex. visual studio för .NET och azure utveckling. Detta var ett krav i cloud kursen jag läste. Grymt löjligt men så var det. Atmel studio finns ej till linux av någon märklig anledning, denna användes i utveckling mot hårdvara med C och assembler programmering. Det är de två jag sett. För detta lilla kan man komma undan med att virtualisera. Jag skulle personligen inte sitta konstant i vm med utvecklingsmiljö. Det fungerar ypperligt för många saker men att köra IDE från den och koda är mindre trevligt i längden. Jag rekomenderar dig att kolla igenom hela utbildningen och kursplanerna för att se vad ni kommer använda. Om du ändå ska köpa en laptop som klarar utveckling kan den lika gärna duga åt att arbeta med eller till dina hobbyprojekt när du är klar. I värsta fall gör du som jag och ser till att ha en lite större ssd på minst 512 Gb, partionera den och lägg in linux med dualboot så har du båda operativsystemen tillgängliga.

Bra laptops med windows finns det i överflöd, Värre är det med laptops som leveras med linux. De allra flesta går det att installera linux på men utan garantier på att all hårdvara har fullt stöd. Desto nyare desto större risk att något inte stöds.

Egentligen är där två främsta kandidater till laptop med fullt linux stöd till utveckling.

Dell XPS 13 med Ubuntu Linux. Något dyr och saknar dedikerad grafik. samt något låg frekvens på ram minnet i mitt tycke. Men korad världen över till en av de främsta bärbara datorerna för utveckling i Linux miljö då du får tillverkargaranti på hårdvarustöd och support.

System76 Lemur. En relativt ny tillverkare som bygger på beställning. Tillverkar bios är utbytt mot open source core boot. levereras med ubuntu eller deras egen dist (!POP). I denna varianten som är länkad saknas även där dedikerad grafik men du får betydligt mer hårdvara för pengarna. Finns några olika varianter. Har dock ingen som helst erfarenhet av dessa eller ens sett en så kan inte säga hur pass mycket premium känsla där finns i dem. De annonaserar 14h batteritid och 1Kg i vikt, vilket var något du eftersökte. Personligen väldigt nyfiken på dessa.

Sist men inte minst finns den större Dell XPS 15. Kanske lite över din budget men du får ett dedikerat grafikkort och en allmänt grym laptop. Denna finns dock inte med Linux stöd. Det går med all sannolikhet att köra Linux på den enligt diverse guider.

Frågan är om du behöver ett dedikerat grafikkort till något specifikt? Det kan vara bra att ha när man utvecklar maskininlärning men egentligen inget krav i början då CPU funkar fint för den tidiga utvecklingen mot ML. Det kan ju vara trevligt att med extern skärm, mus etc kunna spela lite lättare spel. Du komemr undan billigare om du inte har krav på grafikkort.

Jag är själv lite kluven mellan system76 och XPS 15 och hoppas någon mer kan bjuda på insikter kring dessa två? Någon som har erfarenhet av att blåsa en xps 15" och vet hur pass bra linux stöd de har?

Det här med skärmstorlek är en vana, de flesta internationella guider kring laptops till utveckling menar att 14" är optimala storleken. Jag har själv användt en ultrabook på 12.5" senaste 18 månaderna och det funkar. Lite snålt med skärmyta såklart så något större är önskvärt. Poängen är att för min del och många andra jag läser utbildningen med väljer 13-14" framför 15-17 alla dagar i veckan för att enkelt kunna ta med den överallt. Detta är såklart helt efter personliga preferenser.

Av Oscode

Neural network med tensorflow och keras api

Jo det är så att,

Jag sitter och testar lite neural networks med googles tensorflow och keras models inför ett examensarbete i datavetenskap. Då datan som ska användas i examensarbetet är skyddad och ej får föras vidare utanför forskningsprojektet enligt myndighetens restriktioner tänkte jag ställa en fråga.

Får google tillgång till min data om jag laddar in "vår data" i en data model via keras bibliotek? Min spontana tanke är att biblioteket som används hanterar detta lokalt på datorn. Men då dokumentationen kallar det för en api och google... ja är just datahungriga google tänkte jag höra mig för om någon vet ifall det finns någon risk att datan kommer på vift.

Tack på förhand...

Av Oscode

Jag håller med det som de flesta här verkar överens om. Bygg inte ditt eget utan använd en färdig lösning. Eftersom du skickar http request i din kod antar jag att du vill att din applikation hämtar data och i detta fall loggar in via en restful api, vilken jag antar att du själv bygger. Om du inte har grundläggande kunskap inom datasäkerhet med Cipher, hashing, saltning, access tokens och hur man initierar en säker anslutning för att utbyta informationen som krävs för en säker/krypterad anslutning etc bör du inte ge dig på att bygga detta. Även för de lite mer erfarna krävs det lite eftertanke för att få allt rätt...

Firebase är en bra nybörjarlösning du kan använda. Mängden lagringskapacitet för gratis konto är inte så väldigt stor men troligen tillräckligt för att du ska komma igång. Om det endast är inloggningsinformation kommer du nog ganska långt på detta. Värt att tänka på är att firebase sparar all data som Json och därmed kommer all data du hämtar levereras i json. Viktigt att tänka på är då hur du bygger dina querys så att en användare inte har andras data i json filen, även om din applikation filtrerar bort detta får andras data inte ligga där om du ska följa gdpr. Vad jag hört sker detta lite då och då även bland något mer etablerade tjänster.

Av Oscode

32Gb på stationära datorn. Meat för att kunna ha flera utvecklingsmiljöer igång kombinerat med en hel hög flikar i webbläsare och en virtuell maskin för linux. Även lite pga x99 moderkort och därmed utnyttja alla fyra minneskanalerna. När jag köpte min dator för några år sedan var det rea och inte så stor prisskillnad på 16 resp. 32Gb i förhållande till resten av datorn. Hade nog klarat mig med 16Gb egentligen. Kör 16Gb i laptopen men då ligger där endast linux på den.

Av Oscode
Skrivet av perost:

@fnoessse: Jag har sett att det är ganska vanligt att vända på jämförelsen i Java, d.v.s. "".equals(s). Det gör då inget om s är null, eftersom equals kontrollerar om argumentet är null innan jämförelsen utförs.

readLine kan enligt dokumentationen returnera null, även om jag inte riktigt vet i vilken situation det skulle kunna hända när man läser från System.in. Men då är vi nog inne på överkurs

absolut, det går ju utmärkt att göra jämförelse med en sträng på det viset. Som jag påpekade så finns det klasser som innehåller metoder med nullcheck hantering. String i java är ju en java konstruerad objekt klass och metoden equals precis som isempty etc kan hantera en kontroll på null objekt utan att generera exception.

Som du säger så gör det inget om variabeln s är null. Detta bör dock fångas med exception handling om det uppstår vid t.ex. en jämförelse så som OP skrivit villkoret i ifsatsen. Jag menade mest att så som jag lärt mig bör man i största möjliga mån undvika argument som kontrollerar om en variabel är null, de fyller oftast ingen bra funktion.

Det är nog lite överkurs ja Första tanken som slår mig är att om systemet inte kan hitta korrekt i/o för System.in så skulle det kunna returnera null. Det finns säkert ett antal orsaker om dokumentationen säger att null kan returneras.